Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Hałasujący zestaw LUK (dwumas, sprzęgło, wysprzęglik) w ARL

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Hałasujący zestaw LUK (dwumas, sprzęgło, wysprzęglik) w ARL

Postprzez crystal280184 » 29 grudnia 2016, 21:20

Witam

Mam duży problem. Wymieniony komplet na nówkę (nie allegro). Przejeździłem ok 100km (tak dobrze widzicie - STO) i już coś hałasuje, pojawił się problem z ruszeniem, wibracjami i itp. Na poprzednim zestawie (Sachs - wzmocniony) kopało sprzęgło, hałasował dwumas na półsprzęgle, więc postanowiłem zmienić całość. Mechanik polecił LUK-a, mówiąc że nigdy nie miał problemu z tą firmą, a z Sachsem odwrotnie (wiele reklamacji), więc się zgodziłem. Auto jest po chipie (176km i niecałe 400Nm - w najlbliższych planach miałem zejście troszkę z momentem w dół i z tego względu postanowiłem że założę ORI. Co w tej sytuacji robić? To normalne że tak szybko wszystko siadło?

Nagrany hałas jaki wydaje dwumas (najlepiej słyszalne od 25 sek.): https://drive.google.com/open?id=0BxoOx ... 2RRVXRrSGM
crystal280184
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Problem z zestawem LUK (dwumas, sprzęgło, wysprzęglik) -

Postprzez cristo » 30 grudnia 2016, 21:46

Pracuje przy czesciach i powiem Ci tak - osobiscie nie wiem co bym zalozyl. Sachs w wiekszosci ma w ofercie regenerowane sprzegla - kiedys zamowilem mechanikowi 3 zestawy bo nie dowierzal: widac normalnie odgniecione sruby na docisku. 2 dystrybutorow potwierdzilo, ze tak jest. Kolega ktory pracuje w Focie (dystrybutor sachsa) mial w tym roku 3 przypadki calego kitu do TDI (altea, toledo III i pokrewne) ze auto nawet z podnosnika nie zjechalo. Ile obelg leci w jego strone choc to nie wina sprzedawcy to masakra. Ile razy w reku mialem sprzeglo sachs a tam na okladzinie valeo, na metalu wytloczony napis sachs, a z drugiej strony stepel LUK. Mam na kompie troche fotek takich tematow - nie po to ktos placi wiecej za sachsa by dostac...w sumie nie wiadomo co.

LuKa dwumasy w tym roku 4 reklamowalem - rekord 1000km, ale ogolnie zaden roku nie wytrzymal.

Wczoraj natomiast na reklamacje poszla tarcza sprzegla valeo z przebiegiem 2000km - wyrwal sie caly srodek.

Co ciekawe - tylko 1 sprzeglo nie przeszlo z glupiego powodu (mechanik zamiast smaru z zestawu uzyl towotu) - wszystko inne uznane wraz z kosztami demontazu, ale kogo stac by od razu wylozyc np 2x po 2000zl...

-- 30 grudnia 2016, 22:46 --

W sumie nawet SACHS szczyci sie tym, ze sa liderem regeneracji sprzegiel https://www.zf.com/poland/pl_pl/sachs/p ... end_1.html

Szkoda tylko, ze nie idzie to w parze z jakoscia.
cristo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez krytdi » 30 grudnia 2016, 22:09

Ostatnio tez reklamowałem LUKa,w oplu ale reklamacja...
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez crystal280184 » 30 grudnia 2016, 23:59

Dzięki za pomoc.

Czy ten dźwięk który nagrałem to normalny stukot 1.9 tdi czy to odzywa się dwumasa? Dziś byłem u mechanika i cytuje jego wypowiedź "od spodu ten silnik zawsze będzie tak stukał". Jak mu na wstępie powiedziałem, że prawdopodobnie mam problem z dwumasą to od razu powiedział że jest to nie możliwe. On nigdy nie reklamował LUKa. Jak odbierałem auto to nawet mi wspominiał "proszę pana te komplety LUKa są wieczne". Nie wiem, nie znam się, ale coś mi tu nie pasuje...

pozdrawiam
crystal280184
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 31 grudnia 2016, 12:27

crystal280184 napisał(a):176km i niecałe 400Nm

Masz przyczynę. Trzeba przedewszystkim ograniczyć pierwszy i drugi bieg oraz dół jeśli chcesz aby sprzęgło wytrzymało dłużej.
Jak wciśniesz sprzęgło i odpuścisz słychać terkot?.
cristo, ja raz reklamowałem, Sachs odpowiedział że zostały przekroczone jakieś ograniczniki (auto prawdopodobnie po programie). Reklamacja nie uwzględniona.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wesol » 1 stycznia 2017, 14:57

Nie prosciej, taniej i niezawodniej zalozyc jednomas valeo?
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez crystal280184 » 3 stycznia 2017, 21:28

chlorek napisał(a):
crystal280184 napisał(a):176km i niecałe 400Nm

Masz przyczynę. Trzeba przedewszystkim ograniczyć pierwszy i drugi bieg oraz dół jeśli chcesz aby sprzęgło wytrzymało dłużej.
Jak wciśniesz sprzęgło i odpuścisz słychać terkot?.
cristo, ja raz reklamowałem, Sachs odpowiedział że zostały przekroczone jakieś ograniczniki (auto prawdopodobnie po programie). Reklamacja nie uwzględniona.

Ja o tym wiem. Mam zamiar tak zrobić. Terkot z tego co kojarzę to jest cały czas (muszę to jeszcze sprawdzić dokładnie). Czy ten dźwięk to normalny odgłos 1.9 tdi?
wesol napisał(a):Nie prosciej, taniej i niezawodniej zalozyc jednomas valeo?

Prościej i taniej to się zgodzę, ale czy niezawodniej? Podobno skrzynia bardzo dostaje po dupie, nie mówiąc o gorszym komforcie jazdy...
crystal280184
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 3 stycznia 2017, 22:27

A ja mam trzy auta w tdi pd i tam wszedzie mam jednomas valeo i nie snuje teorii z oalca na necie ze cos tam slyszslem ze podobno sie cos psuje od tego. Mam i golfa asz i sharana auy i tourana bls na jednomasie. Poza tym.sprzedalem kilka takich zestawow 228mm ludziom na firach golfa itp.
Nic nie telepie jest ciszej jak na dwumasie i zero szarpniec. Poza tym kolega bajer z gdyni znany bardziej z varsztatu vag bauer czy tez z pracy w tune up zalozyl tego calymi garsciami i nic nikomu sie nie dzialo.
wesol
TopSport
TopSport

Re: Odp: Problem z zestawem LUK (dwumas, sprzęgło, wysprzęgl

Postprzez Bry1ant » 4 stycznia 2017, 17:16

Arl nie ma sprzegla 228mm tylko 240mm, o ile jednomas wraz ze skrzynia 5 biegowa wspolparcuje bdb to z 6 biegowa kultura pracy skrzyni zostawia duzo do zyczenia.
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m

Postprzez wesol » 4 stycznia 2017, 18:46

Co mi tu tlumaczysz. Mechanikowi tlumaczysz? To ja wiem ze jest tam w dwoch autach sorzeglo 240 mm. Zreszta myslisz ze te 12mm czyli po 6 mm na strone robi taka roznice? Zapraszam do Golenowa okolice szczecina to mozemy sie zalozyc tysiac do stowy pln ze nic nie drga nic nie telepie mi w sharanie. Nigdy nie widzialem zeby tak pieknie chodzilo auto z nowym dwumasem a wierz mi ze zalozylem tego w zyciu juz dosc duzo. Trzeba w koncu skonczyc te mity i pitolenia ludzi co to nigdy nie mieli tego na aucie a rozpowszechniaja te ploty. W touranie 1.9 bls tez mam jednomas ale tam mimo skrzyni 6 biegowej jest zawsze zestaw 228 mm.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez [gypsymh] » 4 stycznia 2017, 19:05

Przyłącze się do tej zapewne krótkiej polemiki.
Nie dalej jak 3 miesiące temu kolega wymieniał swoje sprzęgło w Turanie 1.9 BLS. Miał już wcześniej założone sztywne kolo Lucasa do skrzyni 6 biegowej. Silnik owszem pracował równo, lecz na postoju było słychać sprężyny z tarczy. Wymieniał skrzynie na 5 biegów-tą najdłuższa. Założył nowy zestaw sprzęgła i ten tak samo na postoju się tłucze. Słychać sprężyny z tarczy. Gdy lekko naciśnie pedał jest cisza.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M

Postprzez wesol » 4 stycznia 2017, 19:36

A skad ja moge wiedziec cobza zestaw zalozyl tego luka. Zreszta oni tez tam mieszaja w tych pudelkach. Naprawde zapraszam do mnie bo mam trzy auta na jednomasie to sobie pojezdzimy. Mozecie kogos z okolicy poprosic by przyjechal i ocenic. Paru kolegow juz bylo coprawda nie w tej sprawie ale jezdzilismy i byli pozytywnie zaskoczeni.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez chlorek » 5 stycznia 2017, 10:40

[gypsymh] napisał(a):słychać sprężyny z tarczy

Nie którzy je wymieniają. Nie wkładają suchego sprzęgła Luk.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez wesol » 5 stycznia 2017, 12:38

Rozmawialem z radzikiem to mowil po pierwsze ze nie ma problemu wymienic sprezyny na nowe nieco dluzsze by nie lataly w tarczy druga tez metoda to mowil ze rozciagaja sprezyny i tez beda robic dobra robote. To ze ktos zaklada zestaw i nie widzi defektu to jego juz sprawa. Niestety trzeba miec na czym ta czapke nosic. Nowe nie zawsze znaczy idealne sprawne.
wesol
TopSport
TopSport

Re: Hałasujący zestaw LUK (dwumas, sprzęgło, wysprzęglik) w

Postprzez mistrzunio » 11 stycznia 2017, 09:09

wesol, głosisz od dawna w tym na forum golfa, że 1m jest cacy bo sam masz.
Super, że u ciebie się sprawuje i jest cisza, a nawet jak piszesz jest lepiej niż z 2masem.

Kolega ma zestaw valeo w arl 206/430 i jednak nie jest tak pięknie idealnie jak na 2m. Nie jest on jedynym przypadkiem.
Oczywiście nie mówię o tym, że się naczytałem na forach i z opowiadań znajomy znajomego.

Najlepiej samemu przejechać się takim autem, ocenić czy wibracje i dźwięki przeszkadzają.

Nie mówię, że 1m jest zły, może obecnie jest nawet jedyną słuszną opcją aby co chwilę nie robić 2m, bo jak tu można mówić o trwałości koła 2m, skoro nowy luk zaczął mi tłuc w arl przy seryjnej mocy po 26 tys. km.
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi

Postprzez wesol » 11 stycznia 2017, 11:44

Tak to prawda. Ale wiem ze mam 100% racji. To ze ktos nie wie na co zwrocic uwage przy montazu itp sprawy to juz jego problem. Kiedys tez bylem mocno uczynny ale dostalem kiedys mocno pstryczka w nos i mam pare innych patentow ktorych nie zdradze np przeguby itp.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez transit_master » 11 stycznia 2017, 14:09

Ale mędrkujesz... Najmądrzejszy na forum. Zabierz sobie te patenty do grobu bo warte grube miliony.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez piotrassenior » 11 stycznia 2017, 16:36

wesol napisał(a):Nic nie telepie jest ciszej jak na dwumasie i zero szarpniec.

Z całym szacunkiem ale Proszę Cię przestań płynąć ...
Ciszej niż na dwumasie :brawo:

Były już tutaj przypadki gdzie zakładali, bo INNI polecali, skrzynie się rozkręcały, w zimę po odpaleniu auto wibrowało niczym łóżko kiedy na nim filgujesz, przy przyspieszeniu z dołu wibracja taka na budzie, że pasażer wymiotował, a Ty będziesz mówić że jest lepiej niż na dwumasowym kole.
Pierwsza i najważniejsza sprawa .. po co zostało stworzone koło dwumasowe i kiedy je zaczęli stosować w autach i przy jakich mocach .. nikt głupi nie był i nie wymyślił tego "od tak sobie, niech sobie jest".

Była moda .. z 2/3lata temu że jak komuś padło w ASZ/ARL sprzęgło to kładł jednomas. A dzisiaj co? Kto je kładzie? Każdy obija tarczę kevlarem, wzmacnia docisk czy nawet nie, dwumas daje nowy i śmiga że hej.
Należałoby się teraz przyjrzeć bądź popytać tych ludzi .. czy byli zadowoleni z zastosowania jednomasu i czy kolejny raz też by poszli w tą samą stronę .. jak widać po wpisach, pytaniach oraz kto co zakłada to zdecydowanie CHYBA NIE.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez wesol » 11 stycznia 2017, 16:51

Nie nie chodzi oto. Zrozum ze tak to bylem dobry a raz dostalem centralnie w pysk a miesiac pozniej czemu nie pomagam. Czy jak zalatwilem sobie i komus stanowisko administratora u wlasciciela forum a pozniej ten ktos cie sciaga ze stanowiska potem znienia 11 stycznia regulamin tak bym 12 stycznia zostal zbanowany uznasz za zachowanie kolezenskie? Jesli siedzisz na golfie tez to widzisz ze i tam sie udzielam. Jak tylko rzucilem haslo do kolegow ze mnie tam tak potraktowano to oczewiscie i oni sie wstrzymali z pomoca bo jak jestesmy solidarni to sie tak trzymamy do konca.
Nie sa to moze jakies patenty jakies wielkie ale wierz mi ze nie kazdy wpadnie. Telefonow i pw tez troche zawsze mam o pomoc w tygodniu.

Dwumas byl od samego poczatku niezbyt trafnym wymyslem. A ten element mam dosc mocno przeegzaminowany by mnie zagiac.

Tak jest ciszej bo praca obu elementow dm sprezyn plastikow itd nie jest bezszelestna. Naprawde kolego zanim zaczniesz gsdac to przyjedz do mnie to zobaczysz jak chodzi jednomas. I mam to nie od pol roku a od 4 lat wiec mi nie wmawiaj. Sam w sharanie 3 czy 4 razy zrzucalem skrzynie na kanale. Zakladalem dwumas i seryjny od auy- to taki jak w leonie asz/arl i taki od btb sprzeglo raz dawalem do radzika na wymiane okladzin. Wysprzeglik nowy luk. Na konie zalozylem valeo z koncowka 65 czyli najmocniejszy jednomas. Pierwsze odpalenie i myslalem ze to nie moze byc prawda. Silnik nawet nie drgnie. Zmiana biegow plynna mieciutka. Dwa trzy dni sie tylko docierala tarcza bo byly usluzgi. Moze duza buda plus 360nm powodowalo usluzg. Potem juz zero problemow. Potem kolejne stage i korekty i jakis 444nm nie robi wrazenia na tym sprzegle. Patrz mam skrzynie pierwszego typu 6 biegowa bo bez tej okraglej klapki od strony nadkola. Olej wymienilem profilaktycznie na 75w90 firmy K9 i co skrzynia cala. A jak przyjedziesz ciepla pora to sobie poszalejemy troszke. Wierz mi ze co innego golfikiem poszalec a co innego sharanem.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez crystal280184 » 18 stycznia 2017, 21:17

Nie chcę zakładać nowego tematu, być może uda się to rozwiązać tu.
Odkąd wymieniłem cały komplet sprzęgła i dwumas przy puszczaniu gazu oraz przy dodawaniu gazu jadąc pod górkę (większe obciążenie) słyszę za każdym razem taki dźwięk: https://www.youtube.com/watch?feature=e ... ZkVI2m5gpA
Pytanie. Czy jest to jakaś nieszczelność? Np. w rurze Intercoolera? Mechanik coś mógł źle założyć? Teoretycznie wymieniając mi komplet sprzęgła i dwumasę chyba dolotu nie powinien ruszać prawda? Może to być problem dwumasy?

EDIT:
zauważyłem nagrywając ten film z pierwszego posta, że rura IC (czerwona) była cała w oleju, po wytarciu nie zauważyłem żadnej dziury, ale jej nie wykluczam, natomiast z jednej strony (ta bliższa turbo) nie ma metalowej zapinki, z drugiej normalnie jest. Czy to jest normalne?

pozdrawiam
crystal280184
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 19 stycznia 2017, 17:37

Ten dzwiek to surge. To nic zlego.

Na tej rurze wymien takie otingi zielone. Do kupienia w aso za grosze. Spinki musza byc po obu stronach.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez crystal280184 » 19 stycznia 2017, 20:17

Dziękuje za odpowiedź.

Jeśli to nic złego to ok, ale wcześniej tego nie miałem dlatego pytam, chyba że było po prostu mniej słyszalne, nie wiem. Czytam sobie co ludzie piszą o tym Turbo Surge i w zasadzie przewija się kilka kwestii: nieszczelność , zapieczona geometria, gruszka, kończy się turbo... Sprawdzę tą rurę dokładnie bo wydaje mi się że tam może być coś nie tak. Oringi już wiem jakie, więc jeśli trzeba będzie wymienić to nie będzie problemu.

pozdrawiam
crystal280184
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 19 stycznia 2017, 21:14

Nie ma nic wspolnego z praca mechanika. Sluchaj internet i belkot ludzi tam to 95% ludzi nie zwiazanych z motoryzacja. Nie ma to nic wspolnego z geometria ani nieszczelnoscia. Wlasnie to dowodzi ze jest szczelny uklad za turbina.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez cristo » 23 marca 2017, 20:30

Na portalu branzowym pojawil sie artykul odnosnie dwumasy. Zacytuje fragment: http://motofocus.pl/technika/46882/mozl ... amachowego

Nowe DKZ uznawane za uszkodzone, jeszcze przed montażem

Od kilku lat w niektórych typach kół dwumasowych po wprowadzeniu do środka specjalnego smaru, zrezygnowano z fabrycznego rozprowadzania go na wirówce w toku produkcyjnym. Związane jest to z optymalizacją procesów produkcyjnych. Smar w DKZ jest rozprowadzany przez siłę odśrodkową dopiero po pierwszym uruchomieniu silnika w pojeździe i wprowadzeniu go na odpowiednie obroty (1500> min -1).

Tego typu koła dwumasowe, po wyciągnięciu z pudełka, często są traktowane przez mechaników jako uszkodzone, mimo że są w pełni sprawne. Brak fabrycznego rozprowadzenia smaru przekłada się na charakterystyczne hałasy bicia o siebie wewnętrznych elementów tłumiących, jakie pojawiają się podczas sprawdzania koła dwumasowego po wyjęciu z pudełka. Występujące luzy bez efektu tłumiącego smaru są często traktowane przez mechaników jako uszkodzenie koła dwumasowego. Tego typu koła dwumasowe osiągają prawidłowe parametry funkcjonowania po pierwszym uruchomieniu silnika.
cristo
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez crystal280184 » 26 kwietnia 2017, 19:43

Witam ponownie

Piszę ponownie, bo ciągle walczę z tym samym problemem. Z dnia na dzień jest w zasadzie coraz gorzej jeśli chodzi o wibracje i hałas. Jest problem z płynnym ruszaniem. 2 maja jestem umówiony na sprawdzenie u mechanika który mi wymieniał cały komplet. Czy coś mogę mu zasugerować? Facet wygląda na bardzo upartego, z resztą już byłem u niego 2 razy wcześniej i dla niego jest wszystko ok. Według niego te silniki (1.9 TDI PD) mają taką kulturę pracy i silnik może "ciężko" pracować, tylko dlaczego przed wymianą tego problemu nie miałem?

Załączam film jak to teraz wygląda. Najbardziej słychać z prawej strony przy kole (stukanie)
https://www.youtube.com/watch?v=Rexl6c87aB0
crystal280184
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 26 kwietnia 2017, 20:19

Mozesz zdemontowac rozrusznik i kuknac tam czy nie bedzie jakiego syfu z opilkow. Ewentualnie od dolu tez widac jest odrobinke zamach.
wesol
TopSport
TopSport

Postprzez crystal280184 » 26 kwietnia 2017, 20:58

Rozumiem że to może mieć wpływ na ten hałas tak? Co w takim układzie z wibracjami?
crystal280184
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel