Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przecięty przewod od wspomagania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przecięty przewod od wspomagania

Postprzez Filibs » 10 lutego 2015, 21:34

Witam serdecznie. Dzis uległ mi przecięciu gumowy przewod od wspomagania poprzez nacisk metalowego el. Nie wiem
od czego ten metal jest. Moje pytanie jest następujące : Czy bedzie problem z wymiana tego przewodu (oddam do mechanika ) ale czy to potrzebny jakis specjalny(drogi) przewod? Na zdjęciu przewod na samym dole owiniętych aluminiowa osłona( u mnie aluminium lekko jest poszczepione i chyba dlatego sie przebił przewod) i łączący sie z metalowym przewodem( mniej więcej na środku przecięty, zdjęcie z neta)
Obrazek
Silnik 1.6 105 KM. Płyn wyciekł w całości i przy skręcaniu truskalo z tej dziury.
Filibs
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Przecięty przewod od wspomagania

Postprzez darq12 » 10 lutego 2015, 22:02

To są przewody które są pod ciśnieniem i nie wstawisz sobie tam od tak jakiegoś wężyka musisz wymienić całość one są zakuwane, żadne opaski raczej sobie nie poradzą. Kiedyś znajomy jak poszedł mu wąż to bawił się w zakuwanie ale koszta też drogie a i tak mu strzelił bo był lipny wąż, wyszło tak że kupił używkę. Szukaj na szrotach przewodów od wspomagania ceny ci nie powiem bo nie wiem.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez dzamej » 10 lutego 2015, 23:45

powiem Ci tak:
Mi przetarł się zakuwany przewód doprowadzający olej do smarowania turbiny, przewód w oplocie - tak jak i twój. Na allegro był dostępny za 30zł ale nikt nie dawał pewności, że jest szczelny - wolałem nie ryzykować i ściągnąć przewód z niemiec za 100 euro - w polsce nie było tego przewodu a czas oczekiwania 1 miesiąc - przez niemcy miałem na drugi dzień... oczywiście poprzez ASO.

Tak więc szukaj numerów tego przewodu i twoja wola czy chcesz używkę w niewiadomo jakim stanie czy nówkę - biorąc pod uwagę ciśnienie jakie tam panuje ja bym w nówkę zainwestował...
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez piotrek1991 TDi » 11 lutego 2015, 14:50

Każdy lepszy rolniczy sklep ma maszynę do zakuwania i od groma końcówek i węży. Są węże słabsze (180 bar) i droższe (330-360 bar) więc nie pęknie, zrobią cały nowy a jak chcesz po kosztach to przetną na środku i tam wstawią coś na złączenie. Kosztować drogo nie będzie, bez szukania i jeżdżenia po szrotach i serwisach
piotrek1991 TDi
Stella +
Stella +

Auto: Lemon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Filibs » 11 lutego 2015, 21:02

Dzięki za porady. Cały oprzewód zawieziony został do firmy zajmującej sie przewodami hydraulicznymi itp. wmontowali nowy gumowy przewód i porządnie zakuli :). wspomaganie działa , pompę chyba będę musiał w najbliższym czasie zregenerować, bo głośno chodzi przy skrętach na postoju , albo jeszcze raz sprubuję porządnie odpowietrzyć układ.
Filibs
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Mateusz » 22 maja 2017, 08:12

Cześć,

Czy ma ktoś może w Krakowie jakieś dobre doświadczenie z firmą która regeneruje przewody wspomagania?
Będę wdzięczny za namiary. Ewentualnie odkupię używany przewód 1J0422893CG.
Mateusz
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: ALH 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne