Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zgrzyt przy wrzucaniu 3 biegu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zgrzyt przy wrzucaniu 3 biegu

Postprzez jozingd » 1 sierpnia 2017, 16:42

Witam. Leos 2.0 fsi 150 kucy, przebieg 230 tys km rocznik 2007. I tak od jakiegoś czasu zgrzyta mi coś przy wrzucaniu 3 biegu . Nie ma zależności czy zimny czy ciepły. Objaw jakbym nie dociskał sprzęgła. Dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni w aso licząc ze coś się poprawi. I niestety nic. Ale wyczailem coś ciekawego... ruszam wrzucam 1...2 i 3 i zgrzytanie. I teraz drugi sposób ...ruszam wrzucam 1...2 i wciskam sprzęgło , wrzucam luz i po raz drugi wciskam sprzęgło i dopiero teraz 3 i nic nie zgrzytanie. Pytanie : czy kończy się sprzęgło ( ale czy objaw byłby tylko na 3???) czy skrzynia do remontu? I jak do remontu to naprawiać swoją czy kupować gdzieś regenerowana???z góry dzięki za pomoc
jozingd
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Zgrzyt przy wrzucaniu 3 biegu

Postprzez kubsonwwa » 2 sierpnia 2017, 05:52

Prawdopodobnie synchronizator 3 biegu. Mam u siebie podobny problem, rozwiązaniem jest albo wymiana jednego synchronizatora, albo wymiana całej skrzyni. Jest to jednak droga zabawa w obu przypadkach i częściej opłaca się wymienić całą skrzynię. Pozdrawiam
kubsonwwa
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Zgrzyt przy wrzucaniu 3 biegu

Postprzez kenior79 » 29 sierpnia 2017, 19:10

na 95% procent synchronizator 3 biegu jak bedziesz zmienial bieg nie wkrecaja na wysokie obroty to bedzie zmieniac bieg bez zgrzytu jak beziesz miec 2bieg spróbuj zmienic na 3 spokojnie nie wkrecaja na obroty ja mam tak z 2 biegiem jak rusze delikatnie z pierwszego biegu to drugi bieg wejdzie ok ale jak wkrece na obroty to nie mam szans na plynna zmiane bylem u mechanika naprawa synchronizatora plus jakies lozyska powiedzial mi okolo 600 zl za robote i plus wyjecie i wlozenie skrzyni.
kenior79
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna