Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka od aku świeci na czerwono, nierównomierne obroty

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrolka od aku świeci na czerwono, nierównomierne obroty

Postprzez lamciak » 14 września 2017, 16:55

Witam, już wcześniej pytałem tutaj o problem i jeden z kolegów pomógł całkiem trafnie, że do wymiany mam zawory wydechowe. Wykosztowałem się i zawory wymienione zostały. Fura jeździła przez tydzień bez zarzutu aż tu nagle no i stąd no zowąd zaświeciła się na czerwono kontrolka od akumulatora, padło wspomaganie kierownicy i po wciśnięciu gazu nic nie szło dalej, ponowne uruchomienie nic nie dało, w ogóle nie chciał odpalić. Musiałem zepchnąć na parking i zostawić. Następnie na wieczór odpaliłem go i zapalił ale obroty na biegu jałowym latały pomiędzy 600 a 1100 i po jakiejś chwili zgasł. Następne odpalenie i na chwilę zapalił ale od razu zgasł. Kontrolka od akumulatora już ani razu nie świeciła. No na razie brak słów na ten samochód.
lamciak
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: Leon 1.6 AZD problemy

Postprzez marcin7x5 » 15 września 2017, 18:13

Sprawdź ładowanie oraz stan połączeń w tej puszce nad aku. Wygląda mi to z tego opisu na problemy prądowe. Sprawdź też stan połączeń masowych pod aku oraz na skrzyni biegów
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Kontrolka od aku świeci na czerwono, nierównomierne obro

Postprzez lamciak » 28 września 2017, 15:41

Okazało się że winny wszystkiemu był sterownik silnika. Po wymianie jakiejś tam części samochód chodzi tylko, że już w ciągu ostatniego miesiąca 3 raz zapaliła się kontrolka od ciśnienia oleju. Był wymieniany filtr oleju oraz czujnik ciśnienia oleju. Dodatkowo był sprawdzony smok olejowy i jest w porządku. Nie wiem od czego może pojawiać się ta kontrolka. Kompresja sprawdzona już była wielokrotnie i była w okolicy 16 bar.
lamciak
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 28 września 2017, 16:55

Zmierzyć ciśnienie oleju na biegu jałowym i na obrotach powyżej 2000. Jak będzie za niskie to micha w dół i oglądamy stan panewek oraz mierzymy luz wzdłużny wału korbowego. Jeżeli i tam będzie ok to pokrywa z wałkami rozrządu do zdjęcia bo mogą być wytarte i tam tracić ciśnienie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez lamciak » 28 września 2017, 21:43

Wałki rozrządu chyba są w porządku gdyż w momencie wymiany zaworów wydechowych miałem sprawdzany rozrząd i z tego co wiem były wymieniane tylko kliny wałka rozrządu gdyż były powyginane. Więc będzie trzeba raczej iść w stronę panewek. Jak wyjdzie, że po wymianie zaworów jeszcze będą panewki to brak słów :-|
lamciak
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 29 września 2017, 05:45

Jak zdejmiesz michę to zobacz czy pierścień oporowy wału korbowego nie ma już luzu lub podrobionego gniazda w bloku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna