vin324pl, chodzi Ci o tę lampkę?

Skąd masz pewność, że te ledy mają większy potencjał? Może kupiłeś jakieś słabe? Ciężko w to uwierzyć, ale LED LEDowi nierówny, ja dostałem w prezencie kilka C5W ledowych (jak coś mogę sprzedać, PW) i świecą dla mnie niezadowalająco. Teraz czekam na pomoc od LEC'a, sprawdzę jego LEDy.
Prąd możesz zwiększyć kondensatorem. Ale jak Ci się auto spali, to to nie my

-- 9 kwietnia 2014, 21:30 --
MINI PORADNIKWitam Szanownych Forumowiczy. Ostatnio miałem okazję zamontować sam sobie lampki tylne. Dawcą był prawdopodobnie Bora, zakupu dokonałem na allegro za bodaj 27 PLN z dostawą. Stan ich oceniam na celujący, dokładnie je rozebrałem i wyczyściłem. Dostałem w prezencie rurki LED, ale też dzisiaj tj 09.04.2014 przyszły do mnie LEDy od Lec'a i już wiem czemu tyle kosztują
Czas wykonania jakieś 2-3h, żeby wszystko było dobrze zrobione.
Co należy zrobić:
1. Kupujemy lampki (widoczne na zdjęciu

) i może do tego wtyczki oraz konektorki. Wtyczka jedna sztuka kosztuje 5 zł w Skodzie, w VW 8 zł (ceny Poznań).
2. Kupujemy kabel trójżyłowy nie za gruby ja miałem 3x1mm i to jest za dużo. Uważam że po około 1,5 metra na jedną stronę jest ok, lepiej więcej ciutek niż mniej.
3. Przykładamy lampkę na jakiejś tekturze i odrysowujemy, tylko ten dolny kształt.
4. Bierzemy dobrze naostrzony nóż do tapet, przykładamy tekturę na podsufitkę by odpowiadały nam miejsca i odrysować to ołówkiem.
5. Wycinamy dziurę na lampkę. LEPIEJ ZA MAŁE NIŻ ZA DUŻE!!!
6. Powtarzamy z drugiej strony.
7. Wykręcamy naszą lampkę podsufitki. Czyli szkiełko od strony szyby ciągniemy do siebie, wyciągamy z zatrzasków i już jest.
8. Śrubokrętem krzyżakowym wykręcamy dwie śruby i podważamy lampkę podsufitki od strony kierowcy i już jest nasza
7A. Jest mnóstwo innych poradników jak to zrobić.
9. Odłączmy wtyczkę.
10. Teraz odkręcamy rączki, bo one trzymają podsufitkę po bokach.
11. Warto też ściągnąć te boczki co są na pasach, bo one też podtrzymują podsufitkę.
12. Wsadzamy kabel w dziurę po lampce podsufitki i „pchamy” go w stronę drzwi kierowcy.
13. Tam gdzie kiedyś były rączki to odchylamy podsufitkę i wsadzamy dłoń.
14. Paluchami musimy chwycić kabel i go wyciągnąć na jakiś centymetr.
15. Dalej przeciągamy kabel w stronę wyciętych dziur.
16. Czas założyć wtyczkę.
17. Z tego co pamiętam to rozkład pinów jest taki
Lampka podsufitki – Lampka tylna
PIN1 – PIN3
PIN2 – PIN2
PIN3 – PIN1
18. To samo robimy z drugą stroną.
19. Czas wpiąć się we wtyczkę naszej lampki podsufitki.
20. Ja wyciągnąłem konektorki i połączyłem się wszystkimi kablami i wpiąłem je z powrotem we wtyczkę. Jak to zawiedzie to ściągnę izolację i na skrętkę zlutuję.
21. Sprawdzamy czy wszystko działa jak powinno. Podpowiem Wam, że lampki tylne działają we wszystkie 3 pozycje dopiero jak się przekręci na drugą pozycję kluczyk. Ale reagują na drzwi, na ON i na OFF. Tylko, że jak zrobimy ON bez kluczyka w stacyjce, albo na wyłączonym całkowicie zapłonie – to lampka gaśnie. Ale nic nie dało rady z tym zrobić, próbowałem wszystkiego.
Jak dla mnie wygląda jak fabryka.
Poniżej macie zdjęcia jak to wszystko wygląda. Na ostatniej fotce LEDy od Szanownego LEC'a. RE WE LA CJA!!! Niestety telefon nie może uchwycić jak jest na tylnej kanapie... Można wsadzić mocniejsze LEDy i wtedy w ogóle będzie świecił na parkingu xD

Poradnik stworzony dla LeonClub.pl
Przy udostępnianiu poradnika proszę o dopisek LeonClub.pl by alex_331
Pozdrawiam i jasności na tylnej kanapie życzę