Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwna reakcja na gaz duże spalanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwna reakcja na gaz duże spalanie

Postprzez Dominikmisiek » 1 maja 2019, 07:42

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem Leona 1.9 tdi arl 150hp z 2003r boryka się z takim problemem nawet nie wiem od czego zacząć
Zacznę od słabej i opóźnionej reakcji na pedal gazu
1.2.3 bieg wkreca się bardzo dobrze na obroty 4.5 już słabiej 6 to prawie wgl auto na 3 ostatnich biega bardzo słabo się rozpedze a jest 191koni nie da się jechać więcej niż 200 obroty na 6 biegu 3200 i za nic nie idzie dalej a szedł auto zaczęło głośniej chodzić spalanie AŻ 14-15l
Przy dodawaniu gazu na 5.6 biegu konkretnie słychać zasysane powietrze ostatnio mechanik wymieniał mi podkładki pod wtryski i uszczelniacze ale przed robota auto taki sam miało problem wiem że napewno dwumasa do wymiany bo słychać ją ale nie wiem czy przez nią auto się nie zbiera na 4.5.6 biegu czy turbo siada nie mam pojęcia doradzicie coś panowie bo się strasznie niepokoje
Dominikmisiek
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Dziwna reakcja na gaz duże spalanie

Postprzez Marb » 1 maja 2019, 14:31

Na początek zacząłbym od zrobienia logów dynamicznych jeżeli jest taka możliwość. Logi wiele wyjaśnią i wskażą jakiś punkt zaczepienia. Do sprawdzenia turbo, pompki i przepływka. Wizualnie można sprawdzić czy nie ma jakiejś nieszczelności turbo-IC-kolektor ssący, z doświadczenia wiem ,że czasami potrafią się lekko wysunąć węże na szybkozłączkach co może właśnie dawać objaw świszczenia powietrza. Występuje nadmierne dymienie z wydechu w czasie jazdy na wyższych przełożeniach?
Marb
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Re: Dziwna reakcja na gaz duże spalanie

Postprzez Dominikmisiek » 6 maja 2019, 23:09

Już wszystko gra poprostu ktos grzebal w mapce silnika została zrobiona nowa i auto śmiga jak nowe.
Dominikmisiek
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel