Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zepsuty mechanizm zamka klapy bagażnika

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zepsuty mechanizm zamka klapy bagażnika

Postprzez ibiza6l » 24 maja 2019, 19:26

Witam - w moim Seacie Ibiza 6l popsuł się zamek klapy bagażnika , dlaczego pisze na tym forum ? :-D ponieważ tutaj uzyskam szybciej odpowiedź niż na rodzimym forum :-D a konstrukcja praktycznie ta sama Dziękuję za wyrozumiałość.

Otóż popsuł mi się mechanizm zamka ( czerwona strzała ) i działa on tylko dzięki gumce jak na zdjęciu

Obrazek

Jednakże ten patent czasami zwodzi i zamek trzeba otwierać ręcznie od środka ( nawet kluczyk w zamku nie działa ? ) Chciałbym to wreszcie porządnie naprawić i wie ktoś jak konkretnie nazywa się ta część ? Bo nie mogę tego znaleźć a widziałem w necie , że można kupić samą klamkę z koszykiem jak tutaj

Obrazek

a mi chodzi o ten mechanizm zaznaczony na czerwono

Obrazek

i czy ja w ogóle dobrze zdiagnozowałem usterkę ? czy może to coś innego ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
ibiza6l
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Ibiza6l
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Problem z zamkiem klapy bagażnika

Postprzez myszazwc » 25 maja 2019, 06:30

Spróbuj najpierw wyregulować,na tym pręciku masz taki czarny plastik on powinien mieć gwint,jak nie pomoże to wymiana
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Tracer2 » 25 maja 2019, 06:57

Mnie pomogło przy problemach z takim zamkiem jego umycie i nasmarowanie WD 40 .
Tak przypuszczam , ze jest wrażliwy na kurz z drogi i on go zabrudza i blokuje.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez ibiza6l » 26 maja 2019, 14:43

Prawdopodobnie coś już było naprawiane przy tym zamku , świadczy o tym fakt obecność opasek zaciskowych i fakt, że kluczyk nie działa ( pewnie była podmianka zamka ) Chcę wymienić zamek na nowy i ktoś wie jak nazywa się ta część zamka ?

Obrazek

Nigdzie nie mogę tego znaleźć - wpisując hasło w google "zamek Ibiza 6l' mam tylko ten dolny zamek ( zdjęcie poniżej )

Tracer2 napisał(a):Mnie pomogło przy problemach z takim zamkiem jego umycie i nasmarowanie WD 40 .
Tak przypuszczam , ze jest wrażliwy na kurz z drogi i on go zabrudza i blokuje.

Mam wrażenie że ty mówisz o tym zamku dolnym ( fotka poniżej ), ponieważ jak inaczej może ci się dostawać kurz do bagażnika + do środka klapy pomiędzy plastykową osłoną :brawo:

Obrazek
ibiza6l
Stella
Stella

Auto: Ibiza6l
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne