Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne dźwięki przy przełączaniu się z 2 na 4 cylindry

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne dźwięki przy przełączaniu się z 2 na 4 cylindry

Postprzez gge » 3 września 2019, 14:40

Cześć wszystkim,

mam problem ze swoim Leonem - 1.4 150KM ACT, manual.
Pojawiają się dziwne dźwięki kiedy pracuje na 2 cylindrach. Terkotanie, coś jakby wsadzić blaszkę w szprychy roweru. Dźwięk pojawia się tuż przed przełączeniem z 2 na 4 cylindry. Sprawia to wrażanie jakby na granicy działania 2 cylindrów. Chodzi o to, że dźwięk znika jak lekko musnę gaz i włączą się 4 cylindry. Problem bardzo zauważalny w okolicach 2-3tyś obrotów. Występuje bardzo często jeżdżąc delikatnie np na tempomacie.

Byłem z tym w ASO w Warszawie, po 2 miesiącach trzymania samochodu wymienili mi górę silnika gwarancyjnie. Problem nie ustąpił.
Po ponownej wizycie chwile go potrzymali i uznali, ze ktoś przyjechał z takim samym problemem, wiec wymienią u niego coś innego i jak pomoże to zrobią to u mnie. Po kolejnych miesiącach ciszy ze strony serwisu, dzwoniłem do nich ale mój opiekun chory, nikt nic nie wie, do kierownika serwisu i salonu można tylko mailować (co zrobiłem ale oczywiście są na urlopie). Ma do mnie dzwonić mistrz ale patrząc na doświadczenia z nimi, to pewnie nie zadzwoni.

Załączam filmik z problemem (odtwarzać z dużą głośnością).
https://youtu.be/cg_NjR4o0iA

Ktoś się z tym spotkał?

Pozdrawiam
gge
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Dziwne dźwięki przy przełączaniu się z 2 na 4 cylindry

Postprzez ggregorii » 30 września 2019, 19:56

JA tam na tym filmiku nic nie słyszę :). U siebie mam tak ze jak mi się wyłącza 4 a włącza 2 to słychać przy dodawaniu gazu co ala mała dziurka w tłumiku, Mam tak kupe czasu i nic sie nie dzieje.
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR

Postprzez zrozumiec » 29 listopada 2019, 00:05

Gee wiesz już gdzie leżał problem?
zrozumiec
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon 3 1.4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez forfiter » 20 stycznia 2020, 14:58

Gee, mam tak samo u siebie w tym samym silniku. Terkotanie pojawia się przy delikatnym przyspieszaniu lub jeździe ze stałą prędkością pod niedużą górkę na dwóch cylindrach. Problemu nie było od nowości, pojawił się po pierwszym przeglądzie. Wydaje mi się, że z biegiem czasu to terkotanie jest coraz bardziej słyszalne.

Zgłaszałem to już 2 razy w Dynamice w Warszawie, ale póki co zlewka. W komputerze nie ma błędów, nie mają podstaw, żeby cokolwiek naprawiać. Będę ich na pewno w najbliższych miesiąc mocno cisnął, bo za pół roku kończy mi się gwarancja. Do którego ASO Ty jeździłeś?

Jeden z moich tropów to: https://forums.seatcupra.net/index.php? ... er.446159/ ASO twierdzi, że luźny element ma być luźny i nie mogą nic z tym zrobić. U znajomego w Atece z tym samym silnikiem też jest luźny, ale terkotania nie ma...

Czy ktoś ma podobne problemy? Czy znaleźliście sposób, żeby pozbyć się tego terkotania?
forfiter
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR

Postprzez gge » 16 czerwca 2020, 15:38

Sprawa rozwiązana pomyślnie.

Samochód ponownie trafił do Carsed w Warszawie.
Wzięli się poważnie do roboty i gwarancyjnie wymieniono mi turbinę. Problem CAŁKOWICIE zniknął.

Trochę to trwało, sporo nerwów, dużo czekania ale na szczęście wszystko zakończyło się pomyślnie.
gge
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon ST

Postprzez jarek010101 » 28 stycznia 2021, 10:19

Ja to miałem u siebie. Problem jest w tym drążku od zaworu w turbinie.
Na tym filmiku to ładnie widać: https://www.youtube.com/watch?v=hiXVNil ... e=youtu.be

Ponoć przyczyna leży w klapce zaworu wastegate - ona jest wadliwa i przenosi usterkę na ten drążek, który później tak męczy.
Ile ja się tego naszukałem, to szkoda gadać!

edit:
A jeszcze dodam, że w ASO we Wrocławiu powiedzieli, że to sprzegła w DSG i chcieli wziać 7k PLN za ich wymianę. Takie eksperty tam są...
jarek010101
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon III ST FR

Postprzez maxes » 23 października 2021, 14:45

gge napisał(a):Sprawa rozwiązana pomyślnie.

Samochód ponownie trafił do Carsed w Warszawie.
Wzięli się poważnie do roboty i gwarancyjnie wymieniono mi turbinę. Problem CAŁKOWICIE zniknął.

Trochę to trwało, sporo nerwów, dużo czekania ale na szczęście wszystko zakończyło się pomyślnie.

Cześć mam identyczny problem 1,5tsi dada, cały mechanizm wastegate ma luzy, klapka też grzechocze, auto po zimnym rozruchu chodzi jakbym wrzucił kulki metalowe w wydech, sprawa 2 krotnie poruszana w serwisie i ciągle odpowiedz, że tak ma być już nie wiem co zrobić by zajeli się tym jak należy.
Tu link https://youtube.com/shorts/ZsPrl6yZHQA?feature=share do mojego przypadku pozdrawiam
maxes
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez mAsteR7 » 24 marca 2022, 21:53

Nie chce zakladac tematu nowego, ale gdzies sie przewijal temat tunera na Slasku (Gliwice) ktory zajmuje sie wylaczenie trybu 2-cylindrowego. Jesli nie pomieszalem, to prosilbym o podeslanie namiarow.
mAsteR7
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Misiek » 25 marca 2022, 06:11

mAsteR7, w Katowicach jest dynosoft. Zadzwoń, może też to robią.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez mAsteR7 » 25 marca 2022, 08:35

Misiek napisał(a):mAsteR7, w Katowicach jest dynosoft. Zadzwoń, może też to robią.

Dzieki za informacje. Najlepiej jakby ktos znal kogos z malopolski, pisalem o Gliwicach bo gdzies sie przewijal temat i ze sprawdzone.
mAsteR7
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CZEA 1.4

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna