Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Odpala i po sekundzie gaśnie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Odpala i po sekundzie gaśnie

Postprzez domurb14 » 7 marca 2020, 09:33

Witam. Mam problem z seatem 2 2.0 tfsi 2006 rok. Przekręcać kluczyk w stacyjce zegary od paliwa i temperatury nie reagują w ogóle, oraz nie ma podświetlenia. Na radiu wymagany jest jakiś kod pin żeby podać. Auto odpala jak zawsze ale po sekundzie gaśnie, nie zdążę dodać gazu nawet. Auto tydzień stało bez jazdy. Wczoraj chciałem jechać w trasę i takie coś wyszło. Co może być przyczyna i czy da się naprawić w domowych warunkach ? Proszę o poradę
domurb14
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1p
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Odpala i po sekundzie gaśnie

Postprzez Sebool2006 » 7 marca 2020, 10:08

Jeśli masz na radiu do wpisania kod to zapewne padł Ci akumulator lub została odpieta klema od aku i zrestartowało ustawienia.
Czy sprawdzałeś może błędy pod komputerem ? Od tego zacznij bo tak to jest wróżenie z fusuow.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez domurb14 » 7 marca 2020, 10:45

No niestety nie sprawdzałem bo musze dowieźć auto do mojego mechanika. Ale pytam bo może ktoś miał podobny przypadek i uda się jakoś doraźnie naprawić by auto dojechało na własnych kołach do mechanika. A co do akumulatora to odpialem go wczoraj na pół godziny bo myślałem ze to coś pomoże.
domurb14
Stella
Stella

Postprzez Sebool2006 » 7 marca 2020, 10:58

Wiec sprawa kodu do radia jest rozwiązana. Odpięty akumulator = reset ustawień.
Kod do samego radia powinieneś mieć w książce od samochodu ewentualnie jeśli go tam nie znajdziesz to może ktoś napisał go na radiu i trzeba go wyciągnąć aby odczytać. Z kolei jeśli na radiu brak to pozostaje ci jakiś spec od car audio co jest w stanie odczytać fabryczny kod.

Wracając do problemu odpalania może wina leży w przepustnicy i jest zasyfiona brudem. Wyczyść i zobacz czy coś to zmieniło . Druga rzecz to czy od kupna samochodu czyściłes nagar z zaworów ? Jednostka 2.0 tfsi jest bardzo na to wrażliwa. Jak jesteś z Warszawy to służę pomocą w podpięciu pod kompa w celu odczytania bledow.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez domurb14 » 13 marca 2020, 19:58

Dzięki ślicznie za porady. Ja jestem z Krakowa i mam tu swojego mechanika dla którego nie ma problemu nie do rozwiązania tylko taki problem ze musze wieźć auto na lawecie a tego chciałem uniknąć :)

-- 7 marca 2020, 12:20 --

Chociaż u mnie winiłabym raczej elektrykę. Pierwsze przypuszczenie to immobilaizer. Zobaczymy co będzie

-- 13 marca 2020, 20:58 --

Problem rozwiązany. Tak jak podejrzewałem. Padł licznik i auto blokował immobilaizer. Na szczęście mam genialnego mechanika, który doszedł do tego bez problemu ,patrzył za nowym/używanym licznikiem niestety drogo to wychodziło wiec wziął sprawy w swoje ręce. Rozebrał licznik na części pierwsze polutowal co trzeba i wszystko śmiga :) wziął polowe tego co koszt używanego licznika :)
Zamykam temat
domurb14
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna