W zwiazku z powiekszeniem sie rodziny, potrzebuję zamontować wyłącznik airbagu pasażera w moim leo (rok 2001). Czy jest to z technicznego punktu widzenia możliwe
Pozdrawiam
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
cebulka napisał(a):no niestety go nie mam. Aby wozić z przodu dzieciaka chciałbym to przerobić. Tylko czy się da
i widoczna kontrolkaŁuki napisał(a): wystarczy jakiś prosty pstryczek i wsio.
cebulka napisał(a):Aby wozić z przodu dzieciaka
nie wolno z przodu wozić dzieciaka.
Łuki napisał(a):Kurde z czyms takim się nie spotkałem.
nixu napisał(a):Bo jak inaczej?
Tonny S napisał(a):nixu napisał(a):Bo jak inaczej?
Wtedy to nie mozna wcale tym bardziej przodem do kierunku jazdy.
DWitek napisał(a):Tonny S napisał(a):nixu napisał(a):Bo jak inaczej?
Wtedy to nie mozna wcale tym bardziej przodem do kierunku jazdy.
Nawet na dole słupka jest naklejka, że tego nie wolno robić.
Z tego co ja kojarze to na dole slupka jest naklejka ze nie wolno dawac dziecka tylem do kierunku jazdy kiedy poducha jest wlaczona..
esco napisał(a):cebilka moim zdaniem podjedz do ASO (do Reiskiego np.)
DWitek napisał(a):Można by było zastosować rozwiązanie takie jak proponujesz, tzn. w miejsce igniter'a poduszki i pasów przełączać rezystorki. Ale musiałbyś to robić koniecznie przed włączeniem stacyjki. W innym wypadku zgłosi błąd i trzeba będzie kasować z VAG'a
No właśnie o czymś takim myślałem. Tylko czy aby na pewno komputer nie zarejestruje błędu i nie zaświeci kontrolki airbagu
nixu napisał(a):No i dobrze mowilem niech siada przodem i uczy sie jezdzic![]()
colin23 napisał(a):Otóż nasz kodeks nie mówi o czymś takim jak wyłączenie poduszki. Więc wedle naszego prawa nie możemy z przodu przewozić dziecka tyłem nawet po wyłączeniu poduszki. Bo nasz samochód nadal jest w nia wyposażony. Ale jeszcze nikt ze stanowiących prawo nie zajarzył że poduszke można odłączyć. Bo niby po co mielibyśmy takie wyłączniki poduszki? Dla sportu ekstremalnego haha
Tonny S napisał(a):No właśnie o czymś takim myślałem. Tylko czy aby na pewno komputer nie zarejestruje błędu i nie zaświeci kontrolki airbagu
Nie bedzie - tak robia handlarze przy wywalonych poduszkach by nie bylo bledu na VAG i nie swiecily sie wlasnie kontrolki.
dave napisał(a):hmm... a ja powiem tak.. jezeli jest tak jak tu czytam czyli ze z tylu auta jest bezpieczniej niz z przodu i to chociazby troszeczke bezpieczniej to niegdy nie posadzilbym swojego dzieciaka z przodu autarozne rzeczy sie zdarzaja na drodze zreszta jak kazdy widzi.. i chyba nigdy bym sobie nie wybaczyl zeby cos sie mojemu dziecku stalo tylko dlatego ze "wolalem je widziec na przednim fotelu"
wolalbym stawac co 10 min i patrzec co z dzieciakiem a podroz ktora powiedzmy miala by trwac 3 godziny trwala 10 ale bylbym pewinen ze dziecko jest w najbezpieczniejszym miejscu auta
DWitek napisał(a):A wracając do tematu, zawsze można każdą poduszkę wyłączyć VAG'iem, nie bawiąc się w przełączniki.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości