Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pompa wody

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pompa wody

Postprzez Cupra72 » 26 kwietnia 2022, 13:18

Byłem u mechanika i na misce olejowej był biały nalot,po sprawdzeniu(od dołu) na pompie widać płyn.Wyjeżdżąjąc z garażu nie ma plam wody(samego płynu jakoś znacząco nie ubywa),Panowie(może ktoś z was miał podobny przypadek),uszczelka(połączenie pompy z termostatem) czy sama pompa.Pytam bo rozbierając nie wiem co zamawiać,uszczelkę ,czy samą pompę.
Cupra72
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Pompa wody

Postprzez ramzei » 9 maja 2022, 09:26

Cupra72 napisał(a):Byłem u mechanika i na misce olejowej był biały nalot,po sprawdzeniu(od dołu) na pompie widać płyn.Wyjeżdżąjąc z garażu nie ma plam wody(samego płynu jakoś znacząco nie ubywa),Panowie(może ktoś z was miał podobny przypadek),uszczelka(połączenie pompy z termostatem) czy sama pompa.Pytam bo rozbierając nie wiem co zamawiać,uszczelkę ,czy samą pompę.

Typowa usterka dla 2.0tsi. Nieszczelna pokrywa termostatu. Trzeba to naprawić naprawdę "aptekarsko" ja wracałem do ASO 3 razy dopiero zrobili jak należy.
Był Leon ST FR 1.4 125 emotion red
Jest Leon ST Cupra 300 4Drive nevada white
ramzei
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST Cupra 4Drive

Re: Pompa wody

Postprzez Cupra72 » 16 maja 2022, 12:25

W moim przypadku nie pokrywa,do termostatu na cztery śrubki przykręcony jest króciec(w środku uszczelka)tam cieknie,króćca nie kupisz(jak i uszczelki) trzeba kupować cały termostat.
Cupra72
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra 280

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna