nie ma znaczenia co ja widze ja czy Ty, ważne jest to co mówią przepisy i orzecznictwo - a te często wydają sie nie mieć za wiele wspólnego z logiką czy rozsądkiem lub zwyczajnie nie dywersyfikują tak szczegółowo. Ciezko dalej rozmawiać jesli nie masz żadnych merytorycznych argumentów na popieranie swoich racji. Bo ja mam:
Przypadek ktory tobie chodzi to : 96 § 1 pkt 5 kw , cytuję:
"Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
(...)
5) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej, pomimo że
pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia,(...)
podlega karze grzywny."
Innymi słowy mandat (zabranie DR wtedy gdy stan techniczny pojazdu nie pozwala na dalszą bezpieczną kontynuację jazdy)
tu masz calosc tego przepisu:
https://prawo.money.pl/kodeks/wykroczen ... cji/art-96oraz Kodeks Drogowy, Prawo o ruchu drogowym , Art. 66. 1. punkt 4 podpunkt 2:
Zabrania się:
"2) stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych;"
i tu wiele zależy od przepisów szczegółowych na które dalej sie bedziemy sie powoływac. Niezaleznie od przyczyny konkluzja jest zawsze taka sama czyli "pojazd niesprawny" patrz przepisy podane na poczatku.
dziękuje za uwagę, pozdrów kolege
xenony ledy itp itd sa na drogach EU NIELEGALNE, ale to nie znaczy że należy sobie dać wmawiac odpowiedzialnosć za IIWŚ..... po necie krązy piekna opowiesc o tym jak kierowca Tira wjechal w tył Golfa 3. Golf 3 mial sprayem przeciemnione lampy tak mocno ze nie bylo widac w słoncu ze skręca. Odpowiedzialnoscia za wypadek zostal obciążony kierowca Tira bo to on załadowal sie centralnie w tył innego auta (nie zachował starannosci), kierowca Golfa dostal swoją drogą mandat za lampy i skierowanie badanie. I ten przyklad najlepiej obrazuje omawiane tu przypadki.
koniec OT z mojej strony