Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie żarówki wybrać ????

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Jakie żarówki wybrać ????

Postprzez Sebool2006 » 9 lutego 2018, 21:40

Mam mały problem. Mianowicie mam założone żarówki ledowe w pozycjach ledy smd oraz w podświetleniu rejestracji. Po zapaleniu pozycji lewa żarówka gaśnie a w rejestracji ledwo co się pala. W światłach pozycyjnych sa kasowniki błędu spalonej zarowki. Gdzie może tkwic problem?
Przy zwykłych zarowkach w rejestarcji obie pozycje w lampach świecą.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez brtk » 9 marca 2018, 07:52

Miałem napisać jak sprawują się ledy philipsa z Chin, ale niestety nie dotarły, a miały być w lutym. Oddali chociaż kasę za brak przesyłki w terminie, szkoda że brak testu :)
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Jachu171 » 8 kwietnia 2018, 14:35

Ja mam założone :
http://allegro.pl/zarowki-osram-silvers ... 56626.html

wszelkie Tungsram i Bosch padały po pół roku. Osram narazie dobry roczek latają i całkiem spoko świecą :brawo:
Jachu171
Stella
Stella

Auto: leon 1
Silnik: AUS 1.6

Postprzez zumba » 10 kwietnia 2018, 19:40

mistrzunio napisał(a):Stronę wcześniej pytałem o żarówki świateł wstecznych, Leon 1M.
Zakupiłem coś takiego, ok. 20 zł szt. Jestem naprawdę zadowolony, duża ilość idealnie czystego białego światła.
Obrazek

Ps. foto przykładowe.

masz link ?
zumba
Signo
Signo

Auto: Leon I

Postprzez Krzyzak » 10 kwietnia 2018, 19:54

Jachu171 napisał(a):wszelkie Tungsram i Bosch padały po pół roku. Osram narazie dobry roczek latają i całkiem spoko świecą :brawo:

u mnie było dokładnie odwrotnie
przetestowałem chyba wszystkie dopuszczone do ruchu philipsy i tungsramy i raz skusiłem się na osram i jedna padła po 2 miesiącach a druga po 4
do tego strumień światła w tym samym aucie był tragicznie słaby
teraz jako halogenowe kupuję philips premium +30% - świecą mi już 3 lata (będzie w sierpniu) i mają najlepszy stosunek jakość/cena
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez mistrzunio » 10 kwietnia 2018, 20:02

mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez zdenek » 23 kwietnia 2018, 10:59

Kiedyś kupowałem żarówki typu noname, ale powiem wam, że to jest lipa. One mają dosyć krótką żywotnoność. Jest to dodatkowy problem, zwłaszcza wtedy, gdy dochodzi do wymiany. Wymiana wcale nie jest taka prosta. Trzeba wykręcać nadkola, filtry powietrza lub inne tego typu elementy co jest dosyć problematyczne.
Np takie Philips Longer Life może i rzeczywiście nie są najtańsze, ale za to ich żywotność jest aż 4x dłuższa od standardowych. Zdarza się, że można na nich przejechać i 100 tys km. Proponuję sprawdzić np tutaj: https://nocar.pl/blog/zarowki-h7-firmy- ... -wyroznia/
zdenek
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9 TDI
Silnik: BKC 1.9

Postprzez brtk » 18 maja 2018, 21:34

Kupiłem te żarówki i świecą tak:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/Swiatla-Mi ... .-FAN/2202

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
brtk
Signo
Signo

Postprzez Krzyzak » 19 maja 2018, 21:11

Mam nadzieję, że nie spotkamy się na drodze bo takim delikwentom świecę drogowymi... Skoro nie mają szacunku do innych, to ja też nie pozwolę się oślepiać. I liczę, że stracisz dowód za to.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez brtk » 20 maja 2018, 17:29

Ja się je dobrze ustawi, to nie będą oślepiać. A świecisz delikwentom, którzy nigdy nie ustawiali żarówek albo jadą załadowanym samochodem i nie obniżają świateł w regulacji. Trzeba trochę myśleć, ale życz sobie co chcesz, dzięki :)

Tutaj już po ustawieniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jechałem w nocy i nikt nawet nie mrugnął.. ;)
brtk
Signo
Signo

Postprzez Tracer2 » 20 maja 2018, 21:39

Ciekawa aukcja
http://allegro.pl/led-h7-najmniejszy-wy ... 85937.html
i ciekawy opis ...cytuję;
LEDy posiadają homologację E50 wystawiona przez firmę MCCAA (certyfikat załączony w opakowaniu) ale na obecną chwilę przepisy unijne dotyczące źródeł światła w reflektorach zabraniają stosowania innych rozwiązań niż tradycyjne halogeny. Z tego powodu żarówki mogą być używane tylko legalnie w przypadku, kiedy reflektor jest przystosowany do źródeł światła LED w innym przypadku niestety nie można się poruszać z nimi na drogach publicznych. W przyszłości jeśli zmienią się przepisy i UE dopuści do użytku żarówki retrofit, będzie można je używać w pełni legalnie.
bo juz , już miałem kupić :?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Krzyzak » 21 maja 2018, 08:14

oczywiście że Policja zatrzyma DR w takim przypadku - na lampie jest oznaczenie do jakiego źródła światła jest przeznaczona
mój kolega parę lat temu założył xenon do H7 i ktoś mu wymusił pierwszeństwo - mimo, że był niewinny i poszkodowany to sprawca mówił, że go oślepił (był to dzień, godzina 16 latem) i Policja orzekła, że jest współwina, gdyż jego auto nie miało prawa poruszać się po drodze publicznej
ubezpieczyciel także się wypiął, stwierdził, że auto było niesprawne i nie wypłaci pieniążków z OC sprawcy
pozostała sprawa cywilna, którą przegrał gdyż jego auto - jako niedopuszczone do ruchu - nie miało prawa jeździć po tej drodze...

na zdjęciach wyraźnie widać, że nie ma odcięcia światło-cień jak być powinno
może jak będziesz w moim wieku to zrozumiesz, że są ludzie, których wzrok dłużej się adaptuje po takim oślepieniu...
obyś nie trafił na kogoś, kto w efekcie oślepienia straci panowanie nad autem
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez lec » 21 maja 2018, 09:40

Tracer2, sprzedawca troche bzdury pisze, ale takie ledy nie sa legalne na drogach publicznych w EU. Zakładasz na wlasne ryzyko.

Krzyzak, aha, rozumiem ze wszystkie legalne auta z xenonem i ledem spychasz do rowu ? bo przeciez też oślepiają... co do zatrzymania DR to niekoniecznie jesli bedzie w stanie "naprawic usterke" w trakcie kontroli czyli zalozyc zwykle żarówki, wówczas jedynie madat. Co do zaś pieknej historyjki z kategorii URBAN LEGENDS to regularnie ja słyszę i wydaje sie ze to musi być wspólny kolega wielu osób ją opowiadajacych, jego brat zaś zostal oślepiony przez ledową postojówkę... chetnie w koncu zobaczy jakies papiery z takiej sprawy.

Oczywiście posiadanie niehomologowanego oświetlenia wiąże się z pewnymi konsekwencjami, ale jest też pewnie poziom absurdu i bzdur które można sobie dać wciskać. Dlatego też Policja w razie "W" w ostateczności (!) zabiera DR i kieruje nas na przegląd a nie odholowuje nasz "niesprawny" pojazd na parking policyjny, zgadza sie ? Dlaczego? A dlatego że auto z "niesprawnym" oświetleniem (ale ważnym przeglądem) może poruszać sie po drogach, tylko takie awarie są karane grzywną (mandatem karnym) i/lub odebraniem DR zgodnie z 96 § 1 pkt 5 kw (innymi słowy przepis ten penalizuje dopuszczenie niesprawnego pojazdu do jazdy ale go nie wyklucza!)

Jesli jestesmy pewni jakosci swojego oświetlenia i jego regulacji to na takich kozaków którzy chcą sie wykpić oslepianiem w srodku dnia w lipcowy dzień - wystarczy biegły i/lub/plus firma zajmująca sie odzyskiwaniem odszkodowań, albo wiem odmowa wyplaty odszkodowania następuje wtedy gdy wskazuje sie ze taka usterka jest bezpośrednim powodem wystąpienia szkody. Chciałbym zobaczyc ten protokół Policji i wyrok Sądu który stwierdza współwinę w srodku lipcowego dnia gdzie czesto nawet nie widać że światła są włączone..... no chyba ze ktos faktycznie swiecil po drzewach. Jak to jest twój kolega to zapewne załatwienie skanu z decyzjami nie bedzie problemem.

ps
tutaj dla przykladu jest orzeczenie sądu uniewinniające taksiarza ktory nie mial pozycji i oświetlenia rejestracji i któremu tez Policja próbowała wmawiać różne rzeczy i chcała za to zabrac dowód rejestracyjny

http://www.orzeczenia.ms.gov.pl/content ... -03-12_001

polecam przeczytac całe uzasadnienie
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
lec
MotoHID.pl

Auto: O2 RS FL

Postprzez Krzyzak » 22 maja 2018, 08:51

no cóż - rozumiem, że zabolało - szczególnie jeśli ktoś utrzymuje się ze sprzedaży tego typu urządzeń na co wskazuje podpis w awatarze...
możesz wciskać różne kity swoim klientom, życie wszystko zweryfikuje

z kolegą od lat nie mam kontaktu, nie mieszka już w PL a kwestia braku oświetlenia vs posiadania oświetlenia zabronionego prawem to 2 różne rzeczy
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez lec » 22 maja 2018, 09:47

nigdy nie wciskam żadnych kitów, nie musze. Dałem link do kokretnego orzeczenia i przepisów. Ty dales tylko historyjkę.

Krzyzak napisał(a):kwestia braku oświetlenia vs posiadania oświetlenia zabronionego prawem to 2 różne rzeczy

tak ? poprosze o zapis/przepis który to rozgranicza. Wczytaj sie - "niesprawne" to termin ktory nie dywersyfikuje czy oświetlenie zwyczajnie nie działa, nie jest zainstalowane (czyt. brakujące) czy jest w inny sposób "wadliwe" w myśl przepisów. Kara/Grzywna za wszystkie te przypadki jest taka sama.
lec
MotoHID.pl

Postprzez Krzyzak » 23 maja 2018, 07:45

jeśli naprawdę nie widzisz różnicy (a w to nie wierzę) między brakiem/spaloną żarówką a niedozwoloną modyfikacją oświetlenia to ciężko dalej rozmawiać
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez lec » 23 maja 2018, 10:16

nie ma znaczenia co ja widze ja czy Ty, ważne jest to co mówią przepisy i orzecznictwo - a te często wydają sie nie mieć za wiele wspólnego z logiką czy rozsądkiem lub zwyczajnie nie dywersyfikują tak szczegółowo. Ciezko dalej rozmawiać jesli nie masz żadnych merytorycznych argumentów na popieranie swoich racji. Bo ja mam:

Przypadek ktory tobie chodzi to : 96 § 1 pkt 5 kw , cytuję:

"Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:

(...)

5) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia,

(...)

podlega karze grzywny."

Innymi słowy mandat (zabranie DR wtedy gdy stan techniczny pojazdu nie pozwala na dalszą bezpieczną kontynuację jazdy)

tu masz calosc tego przepisu:
https://prawo.money.pl/kodeks/wykroczen ... cji/art-96

oraz Kodeks Drogowy, Prawo o ruchu drogowym , Art. 66. 1. punkt 4 podpunkt 2:

Zabrania się:
"2) stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych;"

i tu wiele zależy od przepisów szczegółowych na które dalej sie bedziemy sie powoływac. Niezaleznie od przyczyny konkluzja jest zawsze taka sama czyli "pojazd niesprawny" patrz przepisy podane na poczatku.

dziękuje za uwagę, pozdrów kolege

xenony ledy itp itd sa na drogach EU NIELEGALNE, ale to nie znaczy że należy sobie dać wmawiac odpowiedzialnosć za IIWŚ..... po necie krązy piekna opowiesc o tym jak kierowca Tira wjechal w tył Golfa 3. Golf 3 mial sprayem przeciemnione lampy tak mocno ze nie bylo widac w słoncu ze skręca. Odpowiedzialnoscia za wypadek zostal obciążony kierowca Tira bo to on załadowal sie centralnie w tył innego auta (nie zachował starannosci), kierowca Golfa dostal swoją drogą mandat za lampy i skierowanie badanie. I ten przyklad najlepiej obrazuje omawiane tu przypadki.

koniec OT z mojej strony
lec
MotoHID.pl

Postprzez Krzyzak » 24 maja 2018, 07:23

jeśli jesteśmy w temacie orzecznictwa to dodam tylko, że prawo w PL nie jest precedensowe i każdy przypadek jest oceniany na nowo - ergo dwa sądy (w sensie osoby a nie budynku) w jednej sprawie mogą wydać różne wyroki
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez lec » 24 maja 2018, 08:12

to sie akurat zgadza. Teraz poprosze o taki "inny wyrok"

pozdr
lec
MotoHID.pl

Postprzez kazkoliber » 24 maja 2018, 18:54

lec,
jestem zmuszony kupić zamienniki D1S tutaj na stronie motohid.pl znalazłem opis że to wysokiej jakości zamiennik i że działa bez problemu ze standardowymi przetwornicami. Polecisz mi ten zamiennik czy mam szukać coś z General Electric bądź Prime?
kazkoliber
Sport
Sport

Auto: ARL+++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez bad » 24 maja 2018, 19:48

Kupuj Bosme. Cena przystępna i u mnie przejechane już 110tys.
Ta Prime to firma krzak. Podają jakiś lewy adres producenta i strona też jest jakaś lewa. Kiedyś to sprawdzałem. Poza tym na zadane pytania dotyczące producenta nie odpowiadają.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez Krzyzak » 25 maja 2018, 07:14

ja raz miałem żarówki Bosma takie do BMW na ringi i po tygodniu się rozpadły - dosłownie... metalowa obudowa odpadła od bańki...
nigdy nie spotkałem się z podobną tandetą poza jakimiś chińskimi w skuterach zipp

kup philips lub osram, ew tungsram GE i będziesz zadowolony - to są firmy z tradycjami i jeśli nie trafisz na podróby to będziesz bardzo zadowolony
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez lec » 25 maja 2018, 08:08

kazkoliber, to sie wszystko sprowadza to tego na jak długo chcesz miec spokoj, moje zamienniki działają bez problemu ale jak to zamiennikami bywa cos za cos - działa krócej - srednio do 2 lat. Oryginał (Osram lub Philips, bo Bosmy czy Ge juz nie daja takiej jakosci) masz juz na 4-5 lat, ale cenowo tez masz jakies 4x wiecej $$$ do wydania. Jesli wymiana co 1.5 roku nie jest problemem to bierz zamienniki, jesli musisz rozbierac poł przodu zeby wymienic palnik to szkoda sie meczyc i bierz cos na dłuzej
lec
MotoHID.pl

Postprzez kazkoliber » 25 maja 2018, 18:58

No właśnie dostęp do żarników mam bardzo łatwy, a na prawdę nie mam pieniędzy na coś porządniejszego. Chce kupić na szybko bo mi żarnik nie świeci :D jak padną zamienniki to kupię coś porządniejszego :)

-- 25 maja 2018, 18:58 --

Czy z tych palników będę zadowolony ? :D

http://oswietleni.pl/zarowka-ksenon-osram-d1s-xenarc-classic-p-252.html są po 170zł więc tragedii nie ma a przynajmniej oryginalne i długo wytrzymają.
kazkoliber
Sport
Sport

Postprzez CB_Aras » 26 maja 2018, 10:57

zawiodłem się na OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED, nie widać róznicy na plus, świecą jak zwykłe, delikatnie bielsze światło. W dodatku jedna już się przepaliła :brawo:

Czas przetestować

Obrazek
Obrazek
CB_Aras
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez lec » 26 maja 2018, 14:34

NBU nastawione sa na ilosc swiatla a nie na kolor, a CBI sa kompromisem, beda troche bielsze od NBU ale tez i słabsze
lec
MotoHID.pl

Postprzez Krzyzak » 26 maja 2018, 17:40

ja też się zawiodłem na żarówkach osram i kupuję tylko światła philips i tungsram, z powodzeniem zresztą
pierwsze palniki D2S philipsa montowane fabrycznie działały u mnie od 1998 roku do 2014 lub 2015 - zauważyłem jednak, tak od 2010 świecą coraz gorzej i kupiłem drugie, też philips - jednak nic się nie poprawiło i okazało się, że to odbłyśnik jest zużyty - zamiast tego błyszczącego napylenia był już sam żółty plastik - oddałem więc odbłyśniki do regeneracji, 20zł od sztuki, świecą znów super
miałem też jakieś chińskie D2S po 12zł/sztuka - świecą tak samo jak ten philips, ale miałem je bardzo krótko - tak na próbę tylko, więc nie wiem jak z żywotnością
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez CB_Aras » 27 maja 2018, 08:15

lec, a co byś polecił do 1M w seryjny reflektor lub przerobiony na soczewkę. Oczywiście z Ledów... Xenon/zenon nie interesuje mnie.
Obrazek
CB_Aras
Sport
Sport

Postprzez mistrzunio » 27 maja 2018, 09:31

CB_Aras, używałem tych osramów w lampach vectry jako drogowe. W nocy o ile było sucho ładnie oświetlały drogę, w deszcz trochę już gorzej. Używałem ich ok. 8 msc a potem sprzedałem auto.

W mojej ocenie, w lampach 1M bez soczewki najlepiej sprawowały się zwykłe philipsy vision premium 30%, ok. 15 zł za szt. Widziałem wtedy zdecydowanie najwięcej, zwłaszcza w nocy i gorszych warunkach pogodowych.
mistrzunio
Sport
Sport

Postprzez lec » 28 maja 2018, 08:43

CB_Aras, to co m BRTK (patrz posty wyżej), ew jesli to będzie juz soczewka to można dać cos tanszego bez regulacji - ale to wtedy musi byc juz soczewka....
lec
MotoHID.pl

Postprzez dudek_jd » 28 maja 2018, 09:24

a ja proponuję Philips Xtreme Vison, miałem na octavii, corsie i w jumperze. Żywotność żarówek faktycznie krótsza (jak ma się światła dzienne to dużo pomoże) i co tu dużo mówić, komfort jazdy nocą o wiele większy niż na jakichś bosmach czy philipsach za 15-20zł. Jak ktoś dużo jeździ nocą (chociaż w sumie nie ważne czy dużo czy nie, jak ktoś po prostu jeździ nocą) to moim zdaniem z żarówkami jak z oponami- nie warto oszczędzać.
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez lec » 28 maja 2018, 09:29

fantastycznie, tylko kolega CB-Aras pytal jednak o ledowe...
lec
MotoHID.pl

Postprzez dudek_jd » 28 maja 2018, 09:32

ale wczesniej pisał że się zawiódł na osramach... tak się składa że chyba konkurentach dla żarówki o której pisałem. A o ledy pytał Ciebie- handlowca specjaliste, ja dorzucam opinię jako nieprofesjonalny użytkownik
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez lec » 28 maja 2018, 09:40

ok, prawda jednak jest taka ze Philips i Osram to ta sama jakosc i zbliżona paleta modeli. To czy ktos sie zawiódl na jednych czy drugich wynika raczej ze "szczęscia/pecha" , żaden z tych producentów nie ma lepszych gorszych modeli - obu ogranicza homologacja. Jakosciowo ta sama półka.

pozdr
lec
MotoHID.pl

Postprzez dudek_jd » 28 maja 2018, 09:53

no dobra a już jak Cie zaczepiłem lec to powiedz mi (pomijając te aspekty prawne) jak jest z założeniem LEDów w mijania, kiedyś te ledy bardzo się grzały, czy dalej ten problem występuje? Jak jest z can busem, nie błyskają jak są wyłączone (jak miałem Vectre to na pozycjach i ośw. tablicy miałem ledy z opornikami to jak stroboskopy :P). Są ledowe żarówki pod h7/h4 emitujące ciepłe światło, czy wszystkie będą barwą bardziej zbliżoną do fabrycznie używanych ledów?
-Dobrze Pan jeździ?
-Nie, ale szybko.
dudek_jd
Sport
Sport

Postprzez lec » 28 maja 2018, 10:07

wszystko można zrobić tylko nie ma uniwersalnego produktu do wszystkiego i rozwiazującego wszystkie problemy tak i nie mam jednej odpwiedzi na wszystkie poruszone przez ciebie zagadnienia. H4 jest tu dodatkowo szczególnych przypadkiem gdyż ze wszystkimi zamiennikami dwuwłóknowych żarówek jest trudniej (ale do zrobienia, tylko drożej niż przy h7). Ople maja tak komputer skontruowany że błyskają i to nie jest wina ledów tylko komputera.

przy doborze odpowiedniego zestawu (a nie pierwszego lepsze po taniości) to we wzystkich Leonachnie ma problemu z ledem na H7 i zwyklej lampie - geometria światła nie bedzie idealna, ale i tak 10x lepsza niz po włożeniu hidów. Przy soczewce to i odcinka bedzie idealna.. W przypadku lamp soczewkowych przy mniejszym budżecie lepiej czasami pojsc w HID, bo tu juz za polowe ceny dobrego zestawu LED mamy sensowny jakosciowo zestaw HID, Tylko cegielek do schowania wiecej..... czasem jednak ktos sie upiera na led bo chce byc modny i kupuje jakies byle co z alledrogo za 50 zl... wtedy są rozczarowania.

Są zestawy led bardziej zblizone barwą do zwyjłych żarówek, są i takie które są konkretnie zółte i udają zwykłe żarówki. Tylko podaż na takie jest dużo mniejsza a przez to cena jest i wieksza.
lec
MotoHID.pl

Postprzez kazkoliber » 5 czerwca 2018, 17:33

Czy ktoś z obecnych w tym temacie używa palników firmy BOSMA? Zastanawiałem się nad ceną i tak do 200 zł jak toś coś poleci to jestem w stanie wydać :)
kazkoliber
Sport
Sport

Postprzez bad » 5 czerwca 2018, 19:36

Ja w Leonie II używałem Bosmę ok 3 lat (przebieg w tym okresie ponad 110tys).
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez kazkoliber » 12 czerwca 2018, 16:21

Właśnie jestem po montażu żarników Bosmy :) z barwy jestem zadowolony, zdecydowałem się na 6000k. Tutaj pytanko - jakie w5w polecacie o zbliżonej barwie kupić ?
Swego czasu kupiłem ledowe w5w ale nie działały mi więc musiałem oddać. Ktoś coś poleci?
kazkoliber
Sport
Sport

Postprzez lec » 12 czerwca 2018, 16:32

lec
MotoHID.pl

Postprzez kazkoliber » 12 czerwca 2018, 18:40

Dzięki Lec, zamówione :)
kazkoliber
Sport
Sport

Postprzez mistrzunio » 21 czerwca 2018, 07:42

Postojówki led zgrywały się idealnie z żarnikami ok. 6000k, teraz obecne żarniki 4300k zalatują nawet trochę kolorem żółtym i z ledami jest duży kontrast.

Odpuścić ledy i celować jedynie w philips w5w white vision czy macie coś ciekawego z ledów u siebie do żarników 4300k.
mistrzunio
Sport
Sport

Postprzez lec » 21 czerwca 2018, 08:54

przeciez są cieplejsze ledy, ale to że raz sie udalo zgrać cos idealnie to nie znaczy że zawsze tak bedzie. Tymbardziej że xenon zmienia barwę wraz z wiekiem...
lec
MotoHID.pl

Postprzez StyLowYy » 5 sierpnia 2018, 16:26

Witam,
Przymierzam się do nowych żarówek, bo Tungsramów życie właśnie dziś dobiegło końca, a dokładnie jednej. Przechodząc do sedna mam pytanie czy ktoś z forumowiczów nadal jeździ na X-Xenon Look H7 12 Volt 55W firmy Dectane? Jeśli tak to jak to się sprawuje? Jak widać w nocy? Czy policja czepia się o jasną barwę? Widziałem posty sprzed kilku lat dlatego odświeżam temat o tych żarówkach, ponieważ chciałbym czegoś bardziej białego bez przeróbek, ale też aby było legalnie.
Link: http://sklep.motohid.pl/…/Zarowki-X-Xenon-Look-H7-12-Vo…/456
StyLowYy
Stella +
Stella +

Region: zachodniopomorskie
Auto: SEAT Leon 5F FR

Postprzez lec » 6 sierpnia 2018, 09:25

czepiac o barwę sie nie mogą, bo nie ma podstaw - ponadto są legalne. Co do widocznosci to ja zawsze mowie ze to sa zarówki dobre do jazdy na codzien i sporadyczne dłuzsze trasy noca. Jesli na codzien robisz setki kilometrów nocami to zrezygnuj z efektu bieli i kup cos co da wiecej swiatla kosztem estetyki
lec
MotoHID.pl

Postprzez PanPucek » 13 sierpnia 2018, 09:53

Co do żarówek ja zawsze kupowałem OSRAM NIGHT BREAKER i byłem zadowolony choć trwałością one nie grzeszyły. Od ostatnich dwóch lat używam tańszych Tungsram Megalight Ultra +130% i jestem bardzo zadowolony 8) Myślę, że nie ma sensu przepłacać za Osramy czy Philipsy :mrgreen:
PanPucek
Stella +
Stella +

Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Krzyzak » 13 sierpnia 2018, 12:54

W aucie gdzie mam zwykły halogen H7 zastosowałem Philips Premium +30% - kosztują 12zł/sztuka a świecą już 3 lata. "Białe" philips czy osram świeciły mi góra 10 miesiecy, tungsramy czasem 1.5 roku a te są naprawdę wytrzymalsze a różnica w strumieniu świetlnym niewielka. Nie warto płacić za te wszystkie hiper blue cośtam.
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez dami95 » 15 września 2018, 12:22

Hej, chciałbym wymienić sobie oświetlenie wewnętrzne w Leonie 5F, ktoś ma doświadczenie z poniższymi zestawami z alliexpress?
https://pl.aliexpress.com/item/14-pc-X- ... 91156.html
https://pl.aliexpress.com/item/For-14pc ... 08584.html

Jedyna sensowna alternatywa którą znalazłem to: http://sklep.motohid.pl/pl/p/Seat-LEON- ... 5500k/1704 (prawie 2 razy droższa, a same ledy pewnie identycznej jakości)
dami95
Stella
Stella

Auto: Leon FR CZCA 2017

Postprzez lec » 15 września 2018, 13:18

słowo "pewnie" jest tutaj dosyc kluczowe, bo "prawie" robi dużą róznice. A cena nie wynika tylko z jakosci i doboru odpowiednich modeli ale i z podatków ktore w PL/EU musisz placisz. Kupujac na ali kupujesz de facto na czarno i bez gwarancji
lec
MotoHID.pl

Postprzez alehandro » 17 września 2018, 17:57

Napisz sobie do prolumo.
Gośc robi dedykowane do lamp ledy.
jakość świeceni w porównaniu do diod allegrowych czy innych -> przepaść.
Mam rok i zadna nawet nie zadrżała.
Koszt kompletu do 5f to ok 2pak, ale kupił bym drugi raz.
Oczywiście gwarancja na produkt.
Mój FRc
Obrazek
alehandro
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne