Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
gonzo27 napisał(a):- YUASA 75Ah 650A
- Topla Top 75Ah 720A
- Topla Energy 75Ah 750A (niższa wersja, ale z lepszymi parametrami)
lub trochę drożej:
- YUASA 80AH 760A
Sony napisał(a):Zawsze możesz przerobić akumulator bezobsługowy na obsługowyWiąże się to jednak z utratą gwarancji - rzecz wiadoma
mlynek napisał(a):Ciekawe czy napiszesz to samo za dwa lata?
korsarz222 napisał(a):14,2-14,4 V
chlorek napisał(a):korsarz222 napisał(a):14,2-14,4 V
Nie chce wprowadzać w błąd ale chyba powinno być w granicach 14. Powyżej 14,5 jest już słabo a ty zbliżasz się do tego momentu.
korsarz222 napisał(a):W instrukcji użytkowania dla akumulatorów centra/exide
Prawdę powiedziawszy wartości w większości przypadków powinny się mieścić w zakresie od 13,8 do 14,5V. Jeżeli jest za mało albo za dużo to wtedy należy się martwić. Koniec kropkakornat napisał(a):U mnie jak zimno to na początku mam nawet po 14,7V a po rozgrzaniu nawet 14,5V i Futura ma u mnie ponad 6lat i żyje.
Sony napisał(a):Prawdę powiedziawszy wartości w większości przypadków powinny się mieścić w zakresie od 13,8 do 14,5V. Jeżeli jest za mało albo za dużo to wtedy należy się martwić. Koniec kropkakornat napisał(a):U mnie jak zimno to na początku mam nawet po 14,7V a po rozgrzaniu nawet 14,5V i Futura ma u mnie ponad 6lat i żyje.
chlorek napisał(a):Jeszcze sprawdź ile ma na wyłączonym silniku. Nie powinno przekraczać 12,4v coś w tej okolicy.
chlorek napisał(a):To tak jak byś większy bezpiecznik wsadził zamiast nominalnego.
Ja to tak widzę
kornat napisał(a):Druga sprawa elektronika ma stabilizację napięcia więc obstawiam, że do 15V jej nie zaszkodzi. Akumulatorowi też nie zaszkodzi, bo ładuje się głównie natężeniem a nie napięciem.
kornat napisał(a):A niby dlaczego? Podobno akumulator naładowany w 100% powinien mieć min. 12,5V
chlorek napisał(a):to nie dobzie. Mam za duże ładowanie. Altek (oem Bosch) i akumulator nowy.
kornat napisał(a):A przejmujesz się, będzie dobrze
winner4 napisał(a):bo te 52ah wyglądają marnie względem całego wyposażenia elektrycznego samochodu i właśnie zastanawiam się czy dawać teraz 64 czy 74ah.
kornat napisał(a):chlorek, opisałem, że ładowanie rzędu 14,7 mam na początku, a po rozgrzaniu spadaWynika to z charakterystyki regulatora napięcia. Nie robię więcej niż 35km za jednym zamachem. Kiedyś zrobiłem 160km w stronę to ładowanie spadło max do 14,2V.
Część osób ma nawet 13,8V, ale nie spróbują wyczyścić wszystkie styki (oczko B+ alternatora, oczka skrzynki bezpieczników wraz z powierzchnią bezpiecznika) to będzie można zauważyć, że napięcie ładowania wzrośnie.
Druga sprawa elektronika ma stabilizację napięcia więc obstawiam, że do 15V jej nie zaszkodzi. Akumulatorowi też nie zaszkodzi, bo ładuje się głównie natężeniem a nie napięciem.
Tracer2 napisał(a):kornat napisał(a):chlorek, opisałem, że ładowanie rzędu 14,7 mam na początku, a po rozgrzaniu spadaWynika to z charakterystyki regulatora napięcia. Nie robię więcej niż 35km za jednym zamachem. Kiedyś zrobiłem 160km w stronę to ładowanie spadło max do 14,2V.
Część osób ma nawet 13,8V, ale nie spróbują wyczyścić wszystkie styki (oczko B+ alternatora, oczka skrzynki bezpieczników wraz z powierzchnią bezpiecznika) to będzie można zauważyć, że napięcie ładowania wzrośnie.
Druga sprawa elektronika ma stabilizację napięcia więc obstawiam, że do 15V jej nie zaszkodzi. Akumulatorowi też nie zaszkodzi, bo ładuje się głównie natężeniem a nie napięciem.
Maksymalne napięcie na akumulatorze nie powinno przekraczać 14,4 V BEZWZGLĘDNIE![]()
Wtedy przez akumulator w pełni naładowany płynie prąd konserwujący, zapobiegający samorozładowaniu.
Zwiększanie napięcia powyżej 14,4 niszczy płyty i doprowadza do zmniejszenia pojemności akumulatora.
Granica 14,4 V zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury akumulatora.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość