Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klimatyzacja / climatronic - problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez kurex » 20 kwietnia 2015, 10:25

Okazało się że moja chłodnica klimatyzacji jest wadliwa, kurczę gdyby początkowo było to zdiagnozowane to dwa napełnienia miałbym w kieszeni...
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez markus312 » 20 kwietnia 2015, 15:13

kurex napisał(a):Okazało się że moja chłodnica klimatyzacji jest wadliwa, kurczę gdyby początkowo było to zdiagnozowane to dwa napełnienia miałbym w kieszeni...

Zmień mechanika :-D

A jeśli napełniałeś w tej samej stacji co zdiagnozowała uszkodzoną chłodnicę to czynnik powinni napełnić za free bo to ich błąd...

Od tego jest dodawany czynnik UW aby po napełnieniu sprawdzić czy wszystko jest OK.
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kurex » 20 kwietnia 2015, 15:16

Byłem u chłopa, napełnił, dwa dni później wróciłem szukali latareczką uznali że nie ma wycieku, że sprężarka nie wydajna.
Po zimie znowu uciekło, pojechałem do innego, i znalazł dziurę w rurce z lewej strony gdzie czynnik ucieka.
Ehh co za ludzie.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Fazi » 28 kwietnia 2015, 15:42

Mam błąd 00792 czyli Przełącznik Ciśnienia Klimatyzacji F129...a objawy takie, że klima w pełni szczelna, sprawdzone ciśnienie i ilość gazu, a zimnego powiewu brak, po włączeniu klimy wentylatory się nie kręcą, a sprężarka dostaje krótkie impulsy uruchomienia, sprawdzone także na wtyczce...jest prąd i zaraz nie ma i tak co około 5 sekund.

Gdzie szukać co wymienić? słyszałem, że lubi moduł pójść, może być taki efekt?

-- 22 kwietnia 2015, 20:53 --

Czujnik ciśnienia podmieniony - nie pomogło. Bezpieczniki, przekaźniki OK.

Pomóżcie bo ciepło się robi :(
PozdrooFazi
Fazi
Stella +
Stella +

Auto: 1M TS

Postprzez markus312 » 29 kwietnia 2015, 09:41

Fazi napisał(a):Mam błąd 00792 czyli Przełącznik Ciśnienia Klimatyzacji F129...a objawy takie, że klima w pełni szczelna, sprawdzone ciśnienie i ilość gazu, a zimnego powiewu brak, po włączeniu klimy wentylatory się nie kręcą, a sprężarka dostaje krótkie impulsy uruchomienia, sprawdzone także na wtyczce...jest prąd i zaraz nie ma i tak co około 5 sekund.

Może podmień moduł sterowania wentylatorami, znajduje się przy lewej przedniej podłużnicy. Jak zdemontujesz osłonę będziesz miał do niego dostęp.
markus312
Sport
Sport

Postprzez Brony777 » 29 kwietnia 2015, 09:45

markus312 napisał(a):
Fazi napisał(a):Mam błąd 00792 czyli Przełącznik Ciśnienia Klimatyzacji F129...a objawy takie, że klima w pełni szczelna, sprawdzone ciśnienie i ilość gazu, a zimnego powiewu brak, po włączeniu klimy wentylatory się nie kręcą, a sprężarka dostaje krótkie impulsy uruchomienia, sprawdzone także na wtyczce...jest prąd i zaraz nie ma i tak co około 5 sekund.

Może podmień moduł sterowania wentylatorami, znajduje się przy lewej przedniej podłużnicy. Jak zdemontujesz osłonę będziesz miał do niego dostęp.

Dokładnie pod akumulatorem
Brony777
Signo
Signo

Auto: Seat leon

Postprzez Fazi » 1 maja 2015, 11:02

Podmieniany, dwa razy...niestety nie pomogło.
PozdrooFazi
Fazi
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 1 maja 2015, 16:10

Może masz za dużo czynnika w układzie ? Czujnik działa przy za małej i za dużej ilości czynnika.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Fazi » 2 maja 2015, 16:56

Stan czynnika ok, nawet był już dwa razy ściągany i nabijany układ...już nie mam pomysłów. A czy panel climatronica może nie dawać sygnału do kompresora? Chociaż gwiazdka mi się zapala i brak błędu w panelu jak i na VAG-u.
PozdrooFazi
Fazi
Stella +
Stella +

Postprzez arknaw » 3 maja 2015, 12:11

Witam,
Odpadło mi sprzęgło sprężarki klimatyzacji tzn. odkręciła się nakrętka i wyleciała tarcza. Na razie patrzyłem tylko od góry. Z tego co się orientuję potrzebuję taką tarczę: http://allegro.pl/tarcza-sprzegla-sprez ... 86829.html i nakrętkę. Ta nakrętka to jakaś specjalna czy zwykły gwint ? Jaki dystans powinien być ustawiony pomiędzy tarczą sprzęgła a kołem pasowym? Znalazłem niby wg etki nr. 1J0298012, ale tutaj: http://www.vwdiely.sk/predaj/5972/UPEVN ... KU-SPOJKU/ widzę aż 6 podkładek dystansowych i dwa segary. Po co aż 6 podładek dystansowych? A może zna ktoś ich grubość bo nie wiem czy jest sens płacić ~60zł za podkładkę dystansową?
arknaw
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Sony » 5 maja 2015, 10:01

arknaw, polecam podjechać do speców od klimatyzacji. Mają takie rzeczy na stanie i co najważniejsze założą Ci wsio tak jak powinno być. Dużo Cię skroić nie powinni ;-)
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II

Postprzez Sebool2006 » 6 maja 2015, 11:40

Siemanko,
Gdzie w Warszawie dobrze odgrzybią oraz nabiją klimę w Leonie 1P tak aby nie zdarli kasy z człowieka.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kurex » 10 maja 2015, 10:28

Kurczę nie dobrze, nie dobrze, przez dwie zimy czynnik mi uciekał, pojechałem do dwóch mechaników, u jednego stwierdzili że nie ma żadnego wycieku, u kolejnego dopatrzył się wycieku z chłodnicy z prawej strony przy rurce, rdza nie dała za wygraną, więc uznaliśmy że przyczyną nie sprawnej klimatyzacji jest to.
Więc założyli mi nową chłodnicę klimatyzacji z firmy NRF, do tego komplet usług klimatyzacji za co wszystko z robocizną zapłaciłem 620 zł.
Dwa dni później zauważyłem że dalej coś nie gra... odpalam klimatyzację, przekaźnik cyka, wentylatory ruszają, a rurki od klimatyzacji nie są zbyt zimne - Dzięki czemu humor na weekend runą w gruzach, wydać 620 zł a wyniki napraw nie zadowalające - uczucie bezcenne.

Macie może jakiś pomysł co może go nadal boleć ?, w poniedziałek zawożę z powrotem aby szukali następnej przyczyny ale nie powiem chyba mnie zrujnuje ta klimatyzacja.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 10 maja 2015, 12:23

kurex napisał(a):rdza nie dała za wygraną,

Rdza na amelinium? :P
Sprawdzali UV czy jest wyciek? Sprawdzali maszyną jakie ciśnienia w układzie? Jak rozszczelnili układ do wymiany chłodnicy, wymienili również osuszacz?
kornat
FR
FR

Silnik: AHF 1.9

Postprzez kurex » 10 maja 2015, 18:34

kornat napisał(a):Sprawdzali UV czy jest wyciek? Sprawdzali maszyną jakie ciśnienia w układzie? Jak rozszczelnili układ do wymiany chłodnicy, wymienili również osuszacz?

Była stara, popękana, jakoś się rozszczelniła - zażyczyłem sobie z ciekawości ją obejrzeć, dał mi okularki i rzeczywiście było widać przez okularki mokro zielono z prawej strony przy rurce gdzie wychodzi z chłodnicy - miałem nadzieję że na tym się skończy tym bardziej że taka kwota to dla mnie nie mało a tu...

kornat napisał(a):wymienili również osuszacz?

Był wymieniany, bo przy kupnie chłodnicy był i również osuszacz w zestawie.

Więc co tu może nie grać kornat ?.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 10 maja 2015, 19:21

kurex napisał(a):rurki od klimatyzacji nie są zbyt zimne

Obie są jednakowej temp.? Jedna powinna być zimna druga ciepła.
kornat
FR
FR

Postprzez Fazi » 10 maja 2015, 19:22

U mnie okazała się winna instalacja elektryczna klimy i wentylatorów...ale już odbudowana i Leon dmucha mi świeżym zimnym luftem ;)
PozdrooFazi
Fazi
Stella +
Stella +

Postprzez kurex » 10 maja 2015, 19:50

kornat napisał(a):Obie są jednakowej temp.? Jedna powinna być zimna druga ciepła.

Obie wydają się być tak samo nie zmiennej temperatury otoczenia.

Fazi napisał(a):U mnie okazała się winna instalacja elektryczna klimy i wentylatorów...ale już odbudowana i Leon dmucha mi świeżym zimnym luftem

Ale u mnie przed naprawami, przed wymianą coś tam dmuchała, co fakt że po zimie czynnika nie było, ale przez lato dmuchała trochę cieplej niż powinna (zapewne ze względu na wyciek) ale dmuchała.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Fazi » 10 maja 2015, 20:07

U mnie też działała i nagle umarła...podmianki poszczególnych elementów nie pomogły, oddałem do fachowców i po trzech dniach oddali z działającą klimą...chwała im za to.

Mój przypadek napisałem, bo pytałem tutaj wcześniej i nikt nie potrafił pomóc, tak dla informacji co było.
PozdrooFazi
Fazi
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 10 maja 2015, 21:23

kurex napisał(a):Obie wydają się być tak samo nie zmiennej temperatury otoczenia.

Tu właśnie może być problem. Jeżeli obie mają temp. otoczenia to oznacza, że czynnik nie robi obiegu. Nie wiem czy jak kompresor nie wystartuje to wentylatory ruszą, bo odwrotnie to jedno bez drugiego nie ruszy. Sprawdź czy po odpaleniu klimy kręci się tarczka koła od kompresora.
Filmik dla jasności co mam na myśli https://www.youtube.com/watch?v=um2psdAzC5I
kornat
FR
FR

Postprzez kurex » 11 maja 2015, 16:42

Tu jest wszystko z tym w porządku bo oglądali wszystko.
Podłączyli pod machinę aby sprawdzić ciśnienie, i ciśnienie jest OK.
Po włączeniu klimatyzacji ciśnienie czynnika chłodzącego przez chwilę jest na poziomie 2,5 bara bodajże czyli tak jak powinno być (z tego co mi tłumaczył), a po chwili wzrasta do 4 czy ponad 4 i już grzeje a nie chłodzi bo osuszacz nie wyrabia czy coś takiego ?!. - więc uznali że jest to wadliwy elektrozawór który mają mi jutro wymienić, koszt z robocizną 250 zł, czyli już koszt mojej klimatyzacji wzrasta do 870 zł i pytanie czy to nie koniec. :)
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 11 maja 2015, 19:56

Bo niskie ciśnienie to powinno być ok. 2-3Bary, a wysokie ok. 18B. Jeżeli faktycznie masz 4 bary to będzie wina zaworu rozprężnego bo to on zmienia wysokie ciśnienie na niskie.
kornat
FR
FR

Postprzez kurex » 13 maja 2015, 15:28

Ciśnienie czynnika wzrasta, a to drugie ciśnienie maleje o ile dobrze pamiętam - tak mnie to tłumaczył.
Dobrze chyba prawisz z tym zaworem bo im też chodziło o niego,
http://sprzedajemy.pl/zawor-rozprezny-v ... da,5380077

Chcieli mi założyć Delphi za 140 zł, ale niestety już mnie trochę spłukała klima i wzięli mi inny za 90 zł.
Czyli całkiem możliwe że moje przygody na tym na szczęście się zakończą...

-- 13 maja 2015, 15:28 --

Podmienił zawór, i okazało się że to nie zdało efektu.
Ostatnia wersja, i chyba ostateczna rzecz która może być nie sprawna to sprężarka.... więc jedziemy dalej... już powoli brak mi sił.

A do tego gratis załatwił mi wgniecenie w drzwiach od podnośnika, no normalnie szlag jasny ma mnie trafić.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez przebor » 13 maja 2015, 19:46

kurex, Jeśli odległość nie jest problemem polecam ten warsztat. -> http://www.tech-mot.com.pl/kontakt.html
Zawsze możesz zadzownić i ewentualnie przez tel. porozmawiać, może coś Ci doradzą.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez Fazi » 14 maja 2015, 12:26

kurex ja robiłem tutaj http://www.autoklimagliwice.pl/ jedyni, którzy mi pomogli.
PozdrooFazi
Fazi
Stella +
Stella +

Postprzez kurex » 14 maja 2015, 14:39

Ten okazał się pajac nie mechanik... ma naprawić mi te drzwi i zostaje podmiana sprężarki klimatyzacji (zakupiłem wczoraj używaną od Bartona), parę dni temu stwierdził że ten zabieg wymiany będzie kosztował ok. 100 zł.
Dzisiaj jak mu dostarczyłem sprężarkę to uznał że nie wie czy mu się to będzie opłacało robić za 100 zł, bo pół dnia poprzedniego wymieniał elektrozawór co nie dało skutku i przy okazji tego uszkodził mi te drzwi podnośnikiem i uznał że strata czasu i pieniędzy (bo drzwi mi musi reperować) - tak jakby to była moja wina.
I ewidentnie widzę że chce odbić sobie czas i pieniądze moim kosztem, a za drzwi nawet nie przeprosił.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez lysaglaca » 14 maja 2015, 18:41

Co za koleś a ty robisz to u kogoś w garażu czy jakiś warsztat?

nabazgrane z pilota od lodówki Z3
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON

Postprzez kurex » 14 maja 2015, 18:46

Polecony jeśli chodzi o klimatyzację przez znajomego, ale widocznie nie dla mnie.

https://piecha.motointegrator.pl/
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez lysaglaca » 14 maja 2015, 19:37

No to masakra mechanior pierwsza klasa ale skoro wszystko co do tej pory wymienił nie pomogło to znaczy ze te rzeczy wymienione były sprawne wiec niech zabierze se te części a tobie niech dadzą kasę tyle ile za te wymienione placiles
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON

Postprzez Tracer2 » 15 maja 2015, 04:48

kurex napisał(a):Okazało się że moja chłodnica klimatyzacji jest wadliwa, kurczę gdyby początkowo było to zdiagnozowane to dwa napełnienia miałbym w kieszeni...

Zdaje mi się iż szcelnośc klimy sprawdza się robiąc próżnię w układzie, a nie napełniając go bez potrzeby?......
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez kurex » 15 maja 2015, 11:15

Tracer2 napisał(a):Zdaje mi się iż szcelnośc klimy sprawdza się robiąc próżnię w układzie, a nie napełniając go bez potrzeby?......

Ale dwa razy napełniałem u kogoś innego nie u niego, wg maszyny układ cały był szczelny, i dopiero u tego ów wyżej mechanika zdiagnozowanie pęknięcia na chłodnicy klimatyzacji, widocznie były tak małe że maszyna tego nie widziała.

lysaglaca napisał(a):abierze se te części a tobie niech dadzą kasę tyle ile za te wymienione placiles

Za elektrozawór i robotę za wymianę go na szczęście nie płaciłem skoro to nie zdało efektu, ale widziałem już jego kwaśną minę że zrobił nie zapłaconą robotę, a do tego uszkodził mi drzwi i chłop mi już marudzi, boli go to strasznie - zero podejścia do klienta, ale chyba gdy zostawał mechanikiem chyba liczył się z tym że mogą być takie akcje eh.
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez kornat » 15 maja 2015, 14:02

kurex napisał(a): Tracer2 napisał(a):
Zdaje mi się iż szcelnośc klimy sprawdza się robiąc próżnię w układzie, a nie napełniając go bez potrzeby?......

Ale dwa razy napełniałem u kogoś innego nie u niego, wg maszyny układ cały był szczelny, i dopiero u tego ów wyżej mechanika zdiagnozowanie pęknięcia na chłodnicy klimatyzacji, widocznie były tak małe że maszyna tego nie widziała.

Próżnia wykrywa większe nieszczelności, z mniejszymi ma problem.
kornat
FR
FR

Postprzez marasmmm » 18 maja 2015, 09:43

Witam
Nie chce zakładać nowego tematu i zapytam tutaj. Mianowicie mam taki problem z klima w moim leonie 1p że zaczyna dmuchać zimnym dopiero po przejechaniu paru kilometrów ( dopiero jak silnik łapie temperaturę, wiem że to nie powinno mieć związku ale tak się dzieje). Wtedy dmucha zimnym powietrzem, ale wydaje mi sie żę nie z pełną mocą to znaczy powinno być zimniejsze. Miałem za dużo czynnika w instalacji, ale została nabita odpowiednią ilością gazu i nadal to samo. Co może byc przyczyna takie zachownia klimy?
marasmmm
Stella
Stella

Auto: leon 2
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Kamil000m » 20 czerwca 2015, 19:50

Hej! W moim Leonie klimatyzacja przestała działać. Mechanik zdiagnozował parownik, który trzeba wymienić. Koszt to 1000-1200zł, czy jest to normalna cena za taką usługę według was? Pozdrówka :-D
Kamil000m
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ALH 1.9

Postprzez kostek45 » 24 czerwca 2015, 22:04

Witam, forum przeglądam i korzystam z zasobów od dawna ale mam dziwny problem, którego rozwiązania nie mogę znaleźć.
Mianowice.
Odstawiłem auto do mechanika - wymiana filtrów (w tym kabinowy) i po odebraniu nie działa mi cały panel sterowania climatroniciem. Wydaje mi się, że to nie ma związku z owymi działaniami, ale nie wiem w czym tkwi problem.
Podświetlenie, regulacja temp, wyświetlacz, dmuchawa - ogólnie nic nie działa. Co tam mogło się stać ?
Wcześniej zdarzało się, że na wyświetlaczu któraś "kreska" od natężenia nadmuchu się nie wyświetlała. To może mieć jakiś związek?
Ktoś jakiś pomysł?
kostek45
Stella
Stella

Postprzez mcaris » 6 lipca 2015, 13:10

Kuknij na bezpieczniki . W sumie wyglada tak jakby któraś kostka nie była podłączona

-- 6 lip 2015, o 13:03 --

Witam i mnie dopadł problem klimy . Spalił się ten duży wiatrak ( aż sie z niego zadymiło) i wyłączyła sie klima po wymiane wiatraka klima nie działa tzn. po wciśnięciu przycisku na klimatr. na chwile ruszają wiatraki i słychać że sprężarka też śmiga po chwili wiatraki już nie kręcą a sprężarka jeszcze chodzi i chłodzi. Sprawdziłem sterownik wentylatorów ( ten pod aku) i jest ok . Może jakis przekaźnik tylko który??
ZAuważyłem że autko po nocy jak odpalę i zapodam od razu klime to chodzi jakieś 2-3min i dopiero sie rozłącza.POMOCY

p.s
właśnie sprawdziłem jedną rzecz odpiołem wtyczkę od termowłącznika ten na chłodnicy i zarłem pin 1i2 to chyba jest I bieg i wentylatory chodziły i klima śmigała-chłodziła i teraz pytanie czy winny jest ten czujnik na chłodnicy czy może jeszcze jest jakiś przekaźnik ??
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Snajper123 » 7 lipca 2015, 18:11

Witam
Mam mały problem z klimatyzacją a mianowicie jestem po wymianie sprężarki, wentylatorów, taki filtrem kolo chłodnicy, sterownik wentylatorów, i czujnik który jest prz zaworze egr.
A problem polega na tym ze klima się włącza , chłodzi i jak zrobi temperaturę to się wyłącza i potem długo się nie włącza. Gdy się wyłączy trzeba otwierać szyby bo robi się gorąco ale za jakiś czas się załącza. Po przejechaniu jakiś 170 km przytopiło plastik na bezpieczniku nad akumulatorem. Co to może być za sek proszę o pomoc . Pacjent leon 1 m 1.9 arl 2003r.
Pozdrawiam Damian
Snajper123
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 3 Fr HB
Silnik: CUPA 2.0

Postprzez zmorzyn » 8 lipca 2015, 09:08

Witam
Mój problem polega na tym że przy przy wysokich temperaturach powietrza (powyżej 25*C) wyłączają sie wentylatory przy dziwnym dźwięku.
Wyłączę klime żeby załączyć ponownie jest wszystko w porządku, ale tylko na moment i ponownie to samo.Widać że klima coś tam działa,ale niepokoją mnie te wyłączone wentylatory i ten dźwięk.Chciałbym jeszcze dodać że wentylatory się nie załączą same.
Jak jest chłodniej czyli poniżej tych 25 jest wszystko ok.Ciężko zgrać się z pogodą i czasem mechanika.
Miał ktoś podobny problem?Jest ktoś w stanie pomóc ?
Pozdrawiam
zmorzyn
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Czasta » 18 lipca 2015, 11:38

Witam. ostatnio z moją klimatyzacją dzieje sie coś dziwnego. jak jest włączona to tak hurgota strasznie wszystko i i za jakis czas przestaje. uczucie jakby silnik cały drżał... ???
Czasta
Stella +
Stella +

Postprzez kurex » 20 lipca 2015, 10:41

Silnik może trochę nie spokojnie pracować, ponieważ klimatyzacja pobiera dużo mocy i obciążenie silnika jest dużo większe - ale to powinieneś wiedzieć czując również mniej mocy na włączonej klimie.

Hurgota ? Nic nam to nie mówi, gdzie Ci coś hałasuje, co się dzieje. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez markus312 » 20 lipca 2015, 12:55

Czasta napisał(a):Witam. ostatnio z moją klimatyzacją dzieje sie coś dziwnego. jak jest włączona to tak hurgota strasznie wszystko i i za jakis czas przestaje. uczucie jakby silnik cały drżał... ???

W ARL jest na tyle mocy że ten silnik praktycznie nie odczuwa włączonej klimatyzacji, prawdopodobnie któraś z rolek się kończy - przy włączonej klimatyzacji jest większe obciążenie lub sam pasek do wymiany.
markus312
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 20 lipca 2015, 12:58

A powiedźcie mi jak odczuwalnie traci auto moc na włączonej klimie?
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez d2d » 20 lipca 2015, 17:43

W Asz-u odczuwalny spadek jest tylko podczas ruszania. W czasie jazdy spadków mocy nie odczuwam.
d2d
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Czasta » 20 lipca 2015, 18:21

hurgota... uczucie mniej wiecej porównywalne do tego jakby samochód chodził na trzech garach. cała deska drży. a jak wyłączę klimę to cudowne ozdrowienie... może coś jest na rzeczy z tą rolką. albo sprężarka siada... pojadę uzupełnić jeszcze czynnik w chłodnicy moze to tez wina tego. Na początku sie przestraszyłem że dwumas siadł :) ale na szczęście to nie to :D ale na razie dziękuje
Czasta
Stella +
Stella +

Re: Odp: klimatyzacja / climatronic - problemy

Postprzez Bry1ant » 24 lipca 2015, 19:35

Ja w asz nie czuje zadnej roznicy w jezdzie z klima i bez.
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Czasta » 25 lipca 2015, 16:58

No jestem teraz po dopełnieniu klimy bo było 50%. ale gość mi powiedział ze jest problem. ponieważ przy z wzroście ciśnienia w klimie powinny sie zalączyc wentylatory. u mnie tego nie ma. ale z drugiej strony Leon nigdy nigdy nie przekracza 90 stopni nawet na postoju. wiec nie wiem co jest grane. co o tym sądzicie? bezpieczniki są dobre.
Czasta
Stella +
Stella +

Postprzez kurex » 25 lipca 2015, 21:40

A chodziaż osiąga 90 stopni. ?
Bo powinien do końca rozgrzany wystawać troszkę nawet ponad 90.
Może problem z termostatem. ?

Czasta napisał(a): ponieważ przy z wzroście ciśnienia w klimie powinny sie zalączyc wentylatory. u mnie tego nie ma.

Nie bardzo rozumiem, czyli po odpaleniu klimy wentylatory nie włączają się. ?
kurex
TopSport
TopSport

Postprzez Sony » 25 lipca 2015, 22:07

Czasta, wentylatory to powinny Ci działać już po włączeniu klimatyzacji. Przy większym ciśnieniu co najwyżej drugi bieg się załącza.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II

Postprzez mlynek » 25 lipca 2015, 23:30

chlorek napisał(a):jak odczuwalnie traci auto moc na włączonej klimie?

chlorek, u mnie w ASV jest różnica taka, że jak jest temperatura znośna to jeżdżę bez klimy, bo łatwiej mi wyprzedzić. Naprawdę nie spodziewałem się, że aż tak klima może obciążać silnik, lub jak piszą inni jest coś z nią nie tak, że aż wyhamowuje go po uruchomieniu klimy.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez kurex » 26 lipca 2015, 07:30

chlorek napisał(a):A powiedźcie mi jak odczuwalnie traci auto moc na włączonej klimie?

Moja ASV-ka również dlatego tak o tym napisałem, najlepiej przy wyprzedzaniu wyłączyć klime i gdy się już wyprzedzi to załączyć z powrotem. ^^.
Może odczuwalny spadek mocy jest przy 110 konnych a przy wyższych już nie ?! - nie mam pojęcia.
Ale jestem pewien że w naszych motorach idzie to odczuć - przy włączeniu klimy czuć lekkie szarpnięcie oraz mocniej drży motor a w dodatku zjada parę km.
kurex
TopSport
TopSport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne