Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Drżenie budy przy większej prędkości

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] Drżenie budy przy większej prędkości

Postprzez Arci9 » 2 maja 2008, 19:10

Problemu jest taki - przy większej prędkości 160-180km/h czuć na budzie jakby lekko drżała.
Problem pojawił się po wyważeniu i zamianie kół (z przodu na tył).
Sam zmieniałem koła zimowe na letnie (i wszystko było ok) a następnie po jakim czasie pojechałem na wyważenie i przy okazji ponieważ kółka mają drugi sezon zamieniłem przód z tyłem.

No i od tego czasu czuć takie drżenie.Według mnie możliwe są dwie przyczyny:
1.Jednak złe wyważenie kółek - były problemu i dosyć długo gość je wyważał
2.Zamiana kół z przodu na tył i odwrotnie - być moze już się ukształtowały opony, kóre jeździły na przodzie i teraz powodują tę przypadłość.

Oczywiście byłem u wulkanizatora, ale gość prawie na mnie obrażony że przyłażę do niego z jakimś problemem - zmusiłem go do wyznaczenia terminu ponownego wyważania ale nie jestem do końca przekonany czy napewno pkt.1 czy może jednak pkt.2?!

Miał ktoś do czynienia z takim problemem>dodam, że czuć drżenie bardziej z tyłu.

Wiem, że trochę dziwna spraw co do złego wyważenia skoro niedawno (tydzień temu) je wyważałem ale:Już w tamtym roku przy zakupie ten sam gość źle je wyważył bo auto drżało przy 140 i musiał je jeszcze raz wyważać (choć po wielkich moich naciskach bo oczywiście mówił, że jeste oki) i dwa, że długo się męczyli z tymi kółkami zanim je wyważyli bo ciągle maszyna mówiłe, że jest źle :(
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Reklama

Re: [1M] Drżenie budy przy większej prędkości

Postprzez rutek-wat » 2 maja 2008, 19:44

Arci9, przy wyważaniu zwróć uwagę na to czy felga jest prosta bo z tego co piszesz to w tym bym widział problem. Ja u siebie tak miałem i dopiero u kolegi na wyważarce wszystko wyszło- musiał sie kolega tylko trochę przyłożyć do roboty i nie podchodzić jak do kolejnego klienta którego się spławia. Po wymianie felgi wszystko było już ok
:ok:
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez marexi » 3 maja 2008, 09:59

DOkaldnie, sprawdz czy felga jest prosta to moze byc jedna z przyczyn a druga wydajmi mi sie ze bedziesz musial raz jeszcze wywazyc kolo. Mi ostatnio strzelila opona z tylu i niestety nie zauwzylem i nie poczulem od razu i sobie lekko felge wygialem ale po wymienaie opon i wywazeniu przy predkosci ponad 160 nic mi nie drzy a opona z krzywa felga sa z tylu. Po dobrym wywazeniu wydaje mi sie ze bedzie lepiej. Zmien wulkanizatora na nastepny raz:)
TS LooK jUz JeSt:)BMW 730D hostoria wymyslona...?
marexi
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 00'tuning

Postprzez Arci9 » 4 maja 2008, 07:21

Z tego co pamiętam chłopak , który wyważał mówił,że fele proste.Podrugie jak wspomniałem w tym sezonie jeździłem na tym zestawie i było dobrze.

Wulkanizatora zmienię napewno, ale narazie go pomęcze żeby sprawdził czy nie odwalił fuszery.
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Postprzez marexi » 4 maja 2008, 08:28

A opony masz nowe? czy kupowales uzywane? wiesz mogli Ci powiedziec bo oni tak uwazaja. Kiedys mi powiedzieli ze mam fele prosta nad morzem mialem maly problem i okazalo sie ze jednak byla krzywa...
TS LooK jUz JeSt:)BMW 730D hostoria wymyslona...?
marexi
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 00'tuning

Postprzez Arci9 » 4 maja 2008, 17:58

marexi napisał(a):A opony masz nowe? czy kupowales uzywane?

Opony nowe kupione w tamtym sezonie, wcześniej jeździły na Octavce.Fele też mam od nowości - zresztą jak pisałem , bo założeniu było wsio ok.Dopiero po zamianie tył/przód i wyważaniu zrobiło się kiepsko.
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Postprzez Lucjan » 4 maja 2008, 19:38

jak bedziesz miał czas to podjedz do mnie lub napisz na gg to sie sprawdzi co sie dzieje w tym Twoim padełku :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Pozdrawiam
Lucjan
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne