Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Co sie dzieje!!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Co sie dzieje!!

Postprzez prospect » 9 lutego 2005, 15:19

Panowie od wczoraj mam problem ze swoim leonciem a mianowicie kiedy go otworze otwieraja sie wszystkie szyby nie wiem co jest??chcialem sprawdzic czy to nie alarm ale otworzylem go kluczykiem i jest dokladnie to samo.Przy zamykaniu wszystko jest ok.prosze o pomoc!!
prospect

Reklama

usterka

Postprzez coolibeer » 9 lutego 2005, 16:02

No ja mialem ten sam problem. Albo przy zalaczaniu alarmu albo jak zamykalem kluczykiem. W aso ta usterke zdjagnozowali na uszkodzenie czujnika otwarcia klapy maski. Podobno ten mikrowlacznik byl zepsuty. Po jego naprawie czy tam wymianie wszystko jest juz dobrze. Prospect nie wiem czy u ciebie jest to samo. Jak juz sie dowiesz na 100% co to bylo napisz. Jestem ciekaw
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Re: usterka

Postprzez DWitek » 9 lutego 2005, 18:19

coolibeer napisał(a):No ja mialem ten sam problem. Albo przy zalaczaniu alarmu albo jak zamykalem kluczykiem. W aso ta usterke zdjagnozowali na uszkodzenie czujnika otwarcia klapy maski. Podobno ten mikrowlacznik byl zepsuty. Po jego naprawie czy tam wymianie wszystko jest juz dobrze. Prospect nie wiem czy u ciebie jest to samo. Jak juz sie dowiesz na 100% co to bylo napisz. Jestem ciekaw

Czujnik otwarcia maski :?: :roll: :roll: :roll: Dziwne, w zasadzie nawet nie możliwe, ale to w końcu wypowiedź panów z ASO.

Uszkodzony jest oczywiście czujnik ale w drzwiach - zwarty. Nie wiem czy robiliście takie u siebie eksperymenty, ale jak otwiera się samochód z kluczyka (nie pilota) to otwierając, należy przytrzymać kluczyć w pozycji otwieranie trochę dłużej, wtedy właśnie zaczynają się otwierać szyby. Tak samo jest odwrotnie - dłuższe zamykanie z kluczyka powoduje zamykanie szyb. Więc najprawdopodobniej zwarty jest czujnik siłownika Master, dający sygnał otwierania centralnego zamka i dlatego otwierają się szyby. Trzeba rozebrać zamek w drzwiach, może się tylko blokuje, albo trzeba go psyknąc jakimś WD-40, w ostateczności wymiana na nowy.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Re: Co sie dzieje!!

Postprzez coolibeer » 9 lutego 2005, 20:41

DWitek, No tak bylo ale oprocz tego czujnika walnal mi jeszce silownik od otwierania bagaznika i mozliwe ze tez dlatego taks ie dzialo. A to wszystko mowili panowie z ASO :D
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez prospect » 10 lutego 2005, 13:30

dzisiaj w krk zrobilo sie cieplej :) i juz sie nic nie dzieje
prospect

Postprzez DWitek » 10 lutego 2005, 15:09

prospect napisał(a):dzisiaj w krk zrobilo sie cieplej :) i juz sie nic nie dzieje

To na pewno czujnik. Ja u siebie mam podobną sytuacją, tyle, że z innym czujnikiem w drzwiach i czekam na "lepszą" pogodę, aby to zrobić.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez mario1416 » 10 lutego 2005, 15:30

Najlepiej podpiąć VAG-a i zobaczyć czy są jakieś błędy w module komfortu.
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez leo » 13 lutego 2005, 10:49

DWitek, a czy przypadkiem mikrowylacznik nie jest zintergrowany z zamkiem? Ja mam uwalona krancowke w drzwiach pasazera odpowiadajaca za wlacznie sie oswietlenia na suficie i w drzwiach, kiedy te sa otwarte. Okazalo sie ze tylko wymiana zamka moze to usunac, bo sam wylaczniczek jest nie do ruszenia. Nowy zameczek do jakies 400-600 (do drzwi pasazera) bo u kierowcy jest drozej...
Daniel i Ania

był fajny Leonek, teraz jest fajna Astra:)
leo
Sport
Sport

Auto: Astra CDTI

Postprzez PiotrekS » 13 lutego 2005, 11:39

odwieczny problem :) u mnie raz chodzi raz nie, nie wiem czy to zbieg okolicznosci ale jak jest auto wygrzane to jest ok, tak jakby wilgoc pieprzyla sprawe, czekam na lepsza pogode zeby rozebrac zamek i potraktowac specyfikiem do usuwania wilgoci
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez leo » 13 lutego 2005, 11:54

PiotrekS, jak wiesz u mnie niestety nie pomoglo...ale na szczescie to drzwi pasazera wiec na razie z tym zyje, za jakis czas go wymienie i tyle...
Daniel i Ania

leo
Sport
Sport

Postprzez DWitek » 13 lutego 2005, 18:50

leo napisał(a):DWitek, a czy przypadkiem mikrowylacznik nie jest zintergrowany z zamkiem? Ja mam uwalona krancowke w drzwiach pasazera odpowiadajaca za wlacznie sie oswietlenia na suficie i w drzwiach, kiedy te sa otwarte. Okazalo sie ze tylko wymiana zamka moze to usunac, bo sam wylaczniczek jest nie do ruszenia. Nowy zameczek do jakies 400-600 (do drzwi pasazera) bo u kierowcy jest drozej...

Tego niestety jeszcze nie wiem, wkrótce będę rozbierał to się dowiem. Ale gdyby nawet, to i tak myślę, że sobie z tym poradzę :-D Jak zrobię, to spróbuję zrobić opis wymiany na nowy.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez leo » 13 lutego 2005, 21:21

zrob, moze odkryjesz cos dobrego, bo moi elektrycr rozebrali, stwierdzili ze nie da sie go wymienic, zlozyli wszystko do kupy i spokoj...ale wkurzajace jest to ze sie nie zapala oswietlenie przy otwarciu drzwi, a do tego alarm tez nie "widzi" otwarcia drzwi i sam sie uzbroi...czekamy (bo to nie tylko mnie interesuje)
Daniel i Ania

leo
Sport
Sport

Postprzez DWitek » 15 lutego 2005, 09:23

leo napisał(a):zrob, moze odkryjesz cos dobrego, bo moi elektrycr rozebrali, stwierdzili ze nie da sie go wymienic, zlozyli wszystko do kupy i spokoj...ale wkurzajace jest to ze sie nie zapala oswietlenie przy otwarciu drzwi, a do tego alarm tez nie "widzi" otwarcia drzwi i sam sie uzbroi...czekamy (bo to nie tylko mnie interesuje)

Wiem, że parę osób ma już z tym problemy, ale póki nie zrobi się ciut cieplej, to nie uśmiecha mi się na razie robota w przy ujemnej temperaturze w garażu blaszaku. Ale zrobię to napewno, zwłaszcza, że mnie zaczyna to coraz częściej wkur...ć.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne