Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[SKODA] abs

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[SKODA] abs

Postprzez owen » 14 kwietnia 2011, 20:34

siemka,piszę na waszym forum bo na ocp już się chyba wszyscy poddali ;/ mam taki niemiły problem z abs-em a mianowicie:jadę sobie i nic się nie świeci i abs działa a tu nagle np:na światłach zapalają się kontrolki abs/asr i oczywiście żaden z tych systemów nie działa-to normalne,jak zgaszę silnik to jakby się resetuje asr i abs choć kontrolka abs-u zniknie po przekroczeniu 20km/h mogę jeździć dzień i nic ale i zdarzają się dni że kilka razy i to jest wkurzające ;[ dodam że czujnik jest po wymianie a mechanik sprawdził odległość czujnika od tarczki,oto jaki jest błąd:

283 czujnik liczby obrotów przedni lewy-G47
zwarcie do innego wyjścia-BŁĄD SPORADYCZNY
283 czujnik liczby obrotów przedni lewy-G47
zwarcie-BŁĄD SPORADYCZNY

dodam że żadnego przetarcia kabla nie zauważyłem,czy kodowanie pompy ma jakieś znaczenie?
owen
Stella
Stella

Auto: skoda

Reklama

Re: [SKODA] abs

Postprzez Marcin_TDI » 15 kwietnia 2011, 07:08

kodowanie raczej nie ma znaczenia, albo czujnik coś nie styka albo koronka jest krzywa/zabrudzona Ltp. zacząłbym od przedmuchania kompresorem koronki.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez vitek777 » 15 kwietnia 2011, 08:02

zimny lut na sterowniku to samo co ja mam teraz
vitek777
Sport
Sport

Auto: S4 i Caddy-lak:)

Postprzez owen » 15 kwietnia 2011, 08:24

vitek777 napisał(a):zimny lut na sterowniku to samo co ja mam teraz
jaką masz pewność że to zimny lut? a jak tak to zapewne sterownik abs do wymiany?

[ Dodano: 15 Kwiecień 2011, 09:28 ]
Marcin_TDI napisał(a): albo czujnik coś nie styka albo koronka jest krzywa/zabrudzona Ltp. zacząłbym od przedmuchania kompresorem koronki.
koronkę sprawdzał mechanior i była ok,nawet liczył czy obie mają tę samą liczbę otworów bo tu mógł być problem ale wszystko ok,zastanawiam się nad wymianą czujnika na ori który już zakupiłem
owen
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 15 kwietnia 2011, 08:40

jak przed wymianą było ok to nie ma raczej czego szukać w sterowniku (choć nieraz się przekonałem, że dziwne zbiegi okoliczności lubią chodzić parami z wymianami :) )
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez owen » 15 kwietnia 2011, 08:50

Marcin_TDI napisał(a):jak przed wymianą było ok to nie ma raczej czego szukać w sterowniku (choć nieraz się przekonałem, że dziwne zbiegi okoliczności lubią chodzić parami z wymianami
tak już było jak kupiłem auto od znajomego i wyszło że czujnik lewy przód do wymiany,po wymianie okazało się że nie był wpisany kod pompy,koleś wklepał i było ok przez parę dni i później się zaczęło i trwa to do dziś czyli ok pół roku
owen
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 15 kwietnia 2011, 09:04

no to o tym nie pisałeś wcześniej...

sprawdź w takim razie jaki teraz jest błąd jeżeli ten sam to jak już masz ten ori czujnik to go podmień i zobacz bo faktycznie może być tak że coś z pompą jest.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez vitek777 » 15 kwietnia 2011, 14:06

http://www.youtube.com/watch?v=UqtowdSD ... ideo_title to może być przyczyna ale nie musi
vitek777
Sport
Sport

Postprzez owen » 16 kwietnia 2011, 09:48

vitek777 napisał(a):to może być przyczyna ale nie musi
to jest ten zimny lut?
owen
Stella
Stella

Postprzez neostar » 16 kwietnia 2011, 11:52

z tego co widać to zimny lut + oderwanie się jednego przewodu. Można dla pewności wyciągnąć sterownik i przelutować to pole, nawet jeżeli nie jest nic oderwane.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez owen » 16 kwietnia 2011, 14:31

neostar napisał(a):z tego co widać to zimny lut + oderwanie się jednego przewodu. Można dla pewności wyciągnąć sterownik i przelutować to pole, nawet jeżeli nie jest nic oderwane.
czyli rozumiem że przez ten zimny lut raz wszystko działa a czasami "czytać bardzo często" zaświecą się kontrolki i lipa,zastanawia się dlaczego błąd powiązany jest z czujnikiem a nie ze sterownikiem,elektryk samochodowy powinien sobie poradzić.....co?
owen
Stella
Stella

Postprzez vitek777 » 16 kwietnia 2011, 19:31

owen napisał(a):neostar napisał/a:
z tego co widać to zimny lut + oderwanie się jednego przewodu. Można dla pewności wyciągnąć sterownik i przelutować to pole, nawet jeżeli nie jest nic oderwane.
czyli rozumiem że przez ten zimny lut raz wszystko działa a czasami "czytać bardzo często" zaświecą się kontrolki i lipa,zastanawia się dlaczego błąd powiązany jest z czujnikiem a nie ze sterownikiem,elektryk samochodowy powinien sobie poradzić.....co?

tak oddaj do jakiegoś porządnego elektryka co ma pojecie bo to na filmie wydaje się duże(no może nie takie duże:P) a w rzeczywistosci to jest mega miniatura ledwo co widac.
i jesli ci się to dzieje co jakiś czas to raczej stawiam na to
aha są firmy zajmujące się specjalnie tym poszukaj na necie
vitek777
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne