lmakar napisał(a):Witam!
czy odczuwacie wyraźny spadek mocy gdy macie włączoną klimę przy obecnie panujących upałach +30 C i więcej, obecnie jeżdzę na gazie i wyraźnie samochód osłabł gdy działa klima, gdy jeździłem na PB95 to nie było to odczuwalne.
...a może coś się popieprzyło i sprężarka stwarza większe opory dla silnika,
Spadek mocy to normalne zjawisko przy dużym obciązenu spowodowanym włączeniem klimatyzacji , szczególnie gdy wsiądziemy do gorącego auta i chcemy go szybko schłodzic.
Lecz nie można nazwac sytuację norlaną jesli auto aż przygasa czy nie możemy spokojnie ruszyć przy załączonej sprężarce od klimy .
Kilka pytan:
- kiedy i czy była napełniana klimatyzacja ?
- czy podczas napełniania zachowana była waga czynnika chłodzącego "nabitego" do układu klimatyzacji?
Objawy będa takie gdz za dużo czynnika (za dużo wagowo a c za tym idzie za duże cisnienie) będzie w ukladzie - albo uklad sie rozszczelni albo uszkodzi elementy uszczelniające (to to samo) lub uszkodzi poprostu spreżarkę !
Nie bez znaczenia jest prawidłowy naciąg paska napedowego (w tym przypadku chyba układ samonapinający sie)
- czy instalcja gazowa jest poprawnie zamontowania i czy wgrany do niej soft przewiduje podtrzymywanie obrotów (podnoszenie) podczas obciązenia spowodowanego np: włączeniem klimatyzacji , włączeniem odbiornika o dużym poborze prądu (obciązenie alternatora) ?
Podobny przypadek przerabiałem w Brava 1,2 16v 80KM gdzie przyczyną był zły soft i niepoprawne umiejscowienie dysz dozujących gaz do układu(nie listwy z wtryskiwaczami !) .
Tyle do głowy mi przyszło .... jak coś jeszcze wleci napisze.
[ Dodano: Wto 29 Maj, 2007 ]
no i przyszło - być może za zaistniała sytuację odpowiada uszkodzony czujnik "frost" czyli odpowiedzialny za niedopuszczenie do zamarznięcia układu klimatyzacji. (jesli taki występuje u Ciebie)
Ale dopytaj juz dokładnie o to MenIB - on ma w głowie wszystkie info na ten temat.