Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

klima -drastyczny spadek mocy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

klima -drastyczny spadek mocy

Postprzez lmakar » 29 maja 2007, 10:28

Witam!

mam pytanie, głównie skierowane do posiadaczy 1.8 20v z climatroniciem, czy odczuwacie wyraźny spadek mocy gdy macie włączoną klimę przy obecnie panujących upałach +30 C i więcej, obecnie jeżdzę na gazie i wyraźnie samochód osłabł gdy działa klima, gdy jeździłem na PB95 to nie było to odczuwalne.

...a może coś się popieprzyło i sprężarka stwarza większe opory dla silnika, prosze o opinię, szczególnie osoby które śmigają na sekwencji!!!

Pozdro

Lukas
lmakar
Stella +
Stella +

Auto: SEAT

Reklama

Re: klima -drastyczny spadek mocy

Postprzez oczkolek » 29 maja 2007, 11:27

Spadek mocy jest odczuwalny ale nie można go nazwać drastycznym.
To jest normalne zjawisko w każdym aucie.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez michalm » 29 maja 2007, 12:06

lmakar, moja torpeda 1,6 tez bardzo slabnie jak mu sie zalaczy klime wiec sie nie przejmuj :wink:
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez Silver » 29 maja 2007, 13:21

lmakar napisał(a):Witam!
czy odczuwacie wyraźny spadek mocy gdy macie włączoną klimę przy obecnie panujących upałach +30 C i więcej, obecnie jeżdzę na gazie i wyraźnie samochód osłabł gdy działa klima, gdy jeździłem na PB95 to nie było to odczuwalne.

...a może coś się popieprzyło i sprężarka stwarza większe opory dla silnika,

Spadek mocy to normalne zjawisko przy dużym obciązenu spowodowanym włączeniem klimatyzacji , szczególnie gdy wsiądziemy do gorącego auta i chcemy go szybko schłodzic.

Lecz nie można nazwac sytuację norlaną jesli auto aż przygasa czy nie możemy spokojnie ruszyć przy załączonej sprężarce od klimy .

Kilka pytan:
- kiedy i czy była napełniana klimatyzacja ?
- czy podczas napełniania zachowana była waga czynnika chłodzącego "nabitego" do układu klimatyzacji?

Objawy będa takie gdz za dużo czynnika (za dużo wagowo a c za tym idzie za duże cisnienie) będzie w ukladzie - albo uklad sie rozszczelni albo uszkodzi elementy uszczelniające (to to samo) lub uszkodzi poprostu spreżarkę !

Nie bez znaczenia jest prawidłowy naciąg paska napedowego (w tym przypadku chyba układ samonapinający sie)

- czy instalcja gazowa jest poprawnie zamontowania i czy wgrany do niej soft przewiduje podtrzymywanie obrotów (podnoszenie) podczas obciązenia spowodowanego np: włączeniem klimatyzacji , włączeniem odbiornika o dużym poborze prądu (obciązenie alternatora) ?
Podobny przypadek przerabiałem w Brava 1,2 16v 80KM gdzie przyczyną był zły soft i niepoprawne umiejscowienie dysz dozujących gaz do układu(nie listwy z wtryskiwaczami !) .

Tyle do głowy mi przyszło .... jak coś jeszcze wleci napisze.

[ Dodano: Wto 29 Maj, 2007 ]
no i przyszło - być może za zaistniała sytuację odpowiada uszkodzony czujnik "frost" czyli odpowiedzialny za niedopuszczenie do zamarznięcia układu klimatyzacji. (jesli taki występuje u Ciebie)

Ale dopytaj juz dokładnie o to MenIB - on ma w głowie wszystkie info na ten temat.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez kowalcp2 » 27 maja 2008, 15:41

oczkolek, a czy oprócz spadku mocy (jakbym na ręcznym jechał przy niskich obrotach) jest również głośniej u ciebie? mam ten sam silnik i po włączeniu klimy silnik/wydech jest głośniejszy o parę decybeli. Oprócz tego wentylator gdy wejdzie na drugi bieg strasznie huczy a czasem "warczy". Czy ktoś go może wymieniał?
Druga sprawa to to, że po włączeniu klimy na biegu jałowym spadek obrotów jest dość wyraźny (ok 200obr) zanim się ustabilizuje po ok 1-2 sekundach a sprężarkę ostatnio wymieniałem więc chyba tak przy nowej nie powinno być?! Może to właśnie przez ten wentylator tak "zrywa obroty"?
Proszę o jakieś komentarze jak jest u Was.
kowalcp2
Stella
Stella

Auto: Toledo

Postprzez vortis » 27 maja 2008, 16:23

kowalcp2, przy włączeniu klimy u mnie nic z obrotami się nie zmienia, a na pewno nie tak drastycznie. Co do Twoich odczuc apropo jechania na ręcznym to też tego potwierdzic nie moge bo u mnie co prawda czuje lekki spadek ale z tym co Ty piszesz nie ma nic wspolnego. Czy jest głośniejszy ? wydaje dzwięk adekwatny do obciązenia jakie dostaje. ( przy włączonej klimie ~900rpm i 1.3 L/100km a bez też ~900rpm a 0.9l/100km) oczywiscie 1.8 APG. Z wentylatorem Ci nie pomoge, ponieważ mój ma lekkie luzy więc wpada w wibracje samoczynnie, miałem to zrobic ale jak zwykle brakuje czasu.

Pozdrawiam vortis
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez kaCuCh » 27 maja 2008, 17:57

Ja czuję lekkie drgania po włączeniu klimy, spadku mocy nie odczuwam bo za zwyczaj na trasie klimy nie używam a w mieście nie wykorzystuję całej mocy silnika. Zmiany obrotów nie zauważyłem. Też 1.8 APG
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne