Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Na co zwracać uwagę przy kupnie Leona (2001-2003) ??

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Na co zwracać uwagę przy kupnie Leona (2001-2003) ??

Postprzez justyna » 30 sierpnia 2007, 09:07

Witam :mruga:
Mocno zastanawiam sie nad kupnem Seata Leona. Interesuje sie i ogladam za rocznikiem 2001-2003 (zaleznie czy ma byc to diesel czy benzyna). Pierwsze wiec pytanie - diesel czy benzyna?!
Jak to o Niemcu (z hiszpanska dusza;) slyszalam wiele dobrego.. Ale tez, ze duzo pali - ten w benzynie (czego nie moge potwierdzic jedna sugestia) wiec - pytanie drugie - czy faktycznie. Rozumiem, ze wszystko zalezy od 'nogi' kierowcy ale mozna okreslic pewne granice spalania dla benzyny i diesla. Nie ukrywam, ze zalezy mi na ekonomii i spalanie 9-10 l calkowicie odpada.
No i czy 1,4 czy moze 1,6 czy w koncu 1,9 (TDI).. Odrzucilam po przeczytaniu paru postow 1,4 - moze calkiem niepotrzebnie a moze calkiem slusznie.
Diesel jest drozszy - wiec czy warto starszego ale diesla czy moze mlodszego (roznica 1-2 lat) ale 'benzyniaka'. Trudniej tez dostac diesla w naprawde dobrym stanie - bo jest bardziej wymagajacy od uzytkownika niz benzyna..ale moze warto szukac.
I ostatnie - na co zwracac uwage przy kupnie. Kupujac i tak podjade do autoryzawanego serwisu ale chcialabym wiedziec na co patrzec ogladajac samochod aby z kazdym bublem nie jezdzic do serwisu.

Licze na pomoc :))
Czas to nie droga szybkiego ruchu pomiędzy kołyską a grobem; czas - to miejsce na zaparkowanie pod słońcem
justyna
Stella
Stella

Auto: będzie Leon

Reklama

Re: Na co zwracać uwagę przy kupnie Leona (2001-2003) ??

Postprzez sleeper » 30 sierpnia 2007, 09:19

justyna pierwsza kwestia to ile km przejeżdżasz rocznie / miesięcznie i na jakich trasach :) dopiero wtedy można na coś się decydować :)
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez jurkos » 30 sierpnia 2007, 09:25

justyna napisał(a):Pierwsze wiec pytanie - diesel czy benzyna?!
- ja mam benzyne 1600 cm3 pali w miescie jak smok - wiec szukam diesla :) 110 konnego z klima
robie w wiekszoci okolo 50 km dziennie po warszawie oraz jakies trasy ze 2 w miesiacu po okolo 300 km w jenda strone.

justyna napisał(a):pytanie drugie - czy faktycznie.

tak benzyne to leon lubi :) mi w wakacje po wawa wychodzilo okolo 9 litrow - mam ciezka noge
teraz wakacje sie koncza wiecej korkow i juz zaczynam dobijac do 10 L/100 km

justyna napisał(a):Odrzucilam po przeczytaniu paru postow 1,4
- wydaje sie ze ta pojemnosc jest za mala do tak ciezkiego auta.

obserwuj tez ten temat
tu znajdziesz opinnie i wiele info :)

viewtopic.php?p=125815#125815
jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tonny S » 30 sierpnia 2007, 09:42

justyna napisał(a):diesel czy benzyna?!
Jaki roczny przebieg planujesz ??

Nie ukrywam, ze zalezy mi na ekonomii i spalanie 9-10 l calkowicie odpada.
To benzyna odpada w przedbiegach.

justyna napisał(a):Diesel jest drozszy - wiec czy warto starszego ale diesla czy moze mlodszego (roznica 1-2 lat) ale 'benzyniaka'. Trudniej tez dostac diesla w naprawde dobrym stanie - bo jest bardziej wymagajacy od uzytkownika niz benzyna..ale moze warto szukac.
Jesli zależy ci na ekonomi to wybór jest jeden TDi ale jak już dobrze zauważyłas należy o niego dbać a najpierw znależć sztukę godna uwagi z czym jest największy problem w naszym kraju bo takowych po prostu nie ma (szukac jeszcze raz szukac)

BTW rocznikiem ekonomi nie oszukasz ;-)

justyna napisał(a):I ostatnie - na co zwracac uwage przy kupnie. Kupujac i tak podjade do autoryzawanego serwisu ale chcialabym wiedziec na co patrzec ogladajac samochod aby z kazdym bublem nie jezdzic do serwisu.

Wklejaj linki w tym temacie a napewno pomożemy w miare możliwości viewtopic.php?p=125815#125815
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez vortis » 30 sierpnia 2007, 09:45

justyna napisał(a):Mocno zastanawiam sie nad kupnem Seata Leona

i bardzo dobrze :yes:

Co do reszty: 1.4 to na prawdę za mało jak na Leona. 1.6 pali stosunkowo dużo. Musisz dokładnie przeliczyć tak jak pisali koledzy wcześniej. Ilość km jakie robisz rocznie, średnia spalania dla 1.6L wpisz spokojnie 9L. Dla diesla przyjmij 6,5 L. Przelicz różnice w kosztach na 100km i porównaj z ceną zakupu. Czysta kalkulacja => a jeżeli chodzi o przyjemność z jazdy to TDI wiadomo wygrywa. Z tego co napisałaś wynika, że masz już jakieś pojęcie o samochodach. Jak kupisz dobre TDI, przeszukasz forum o użytkowaniu to będziesz się nim cieszyć bardzo długo. Przy zakupie zwróć uwagę na karoserie, bo w większości przypadków auta powypadkowe stają sie bardziej awaryjne. Ale o tym można by było pisać książki :)
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez justyna » 31 sierpnia 2007, 10:09

dziekuje za pare wskazowek. najwazniejsze, ze w koncu potwierdzilo sie to, co szepnieto mi o 1,6.. chyba , ze 1,6 ale na gaz.. tylko taka operacja zamula samochod wiec szkoda by bylo:(
i skoro pali 9-10 to z klima pewnie ponad 11 wyjdzie w korkach. :kreci:
samochod bedzie mi sluzyl glownie weekendami. do pracy w tygodniu duzo szybciej dojade komunikacja miejska.. ale dzialke mam 50 km pod Wawa wiec.. tam duzo wygodniej autem. no i oczywiscie biore pod uwage wyjazdy rekreacyjne..a takich w roku troche mam :jupi:
w kazdym razie dziekuje raz jeszcze i jak tylko (po urlopie - bo wlasnie sie pakuje) cos ciekawego zobacze - dam znac na pewno
Czas to nie droga szybkiego ruchu pomiędzy kołyską a grobem; czas - to miejsce na zaparkowanie pod słońcem
justyna
Stella
Stella

Auto: będzie Leon

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne