Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tyle głośniki, podłączenie. (okablowanie w leonie)

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Tyle głośniki, podłączenie. (okablowanie w leonie)

Postprzez Sammael » 11 stycznia 2007, 16:43

Już nie jestem takim forumowym świeżakiem, przywitałem się i dużo przeczytałem, jednak nie znalazłem odpowiedzi na jeden z moich problemów.

Mianowicie, kupiłem auto 2, 3 miesiące temu. Sprowadzone z Holandii, wersja Signo z 2002 roku. Przygodę z przeróbkami rozpocząłem od wywalenia kasetowej aury, która raz działała a raz nie. Zakupiłem jvc kd-g722, podpiąłem kostkę i rozpocząłem testy, okazało się, że nie gra tył. Pierwsze co zrobiłem - sprawdzenie czy są głośniki - owszem były, najwidoczniej poprzedni właściciel zainwestował trochę w audio(wątpie, że takie są w serii), ku mojemu zdziwieniu nie były to głośniki z holenderskiego tesco za 15.99zł a Pioniery(w sumie 8 w aucie), nie ukrywam ucieszyłem, jestem maniakiem muzyki. Po tym postanowiłem posprawdzać wolnymi kabelkami czy aby coś z kostką jest nie tak - przód grał na kablach jak grał, a tył cisza, nawet trzasku, więc wykluczyłem spalone głośniki.
Ponieważ 'zimowy' dzień miał się ku końcowi, pozostawiłem sprawę otwartą, podłączyłem 4 przednie przez kostkę, a radio tylko wsunąłem w kanał, resztę poskręcałem. Wiedząc, że za prędko nie zabiorę się do szukania przebicia na kablach.
Następnego dnia musiałem akurat przewieźć kilka dużych rzeczy, złożyłem siedzenia i ze zdumieniem zobaczyłem leżące pod nimi kabelki, podłączyłem niezwłocznie do kostki - tył hula i buczy... świetnie, tylko jak to teraz przeciągnąć do kostki, żeby nie ryć się przez cały samochód.
Trochę konkretów (wreszcie), sprawa ma się tak, po odsunięciu gumowego przegubu w tylnych drzwiach, że te same kabelki lecą nad kostką, po słupku i pod nim wychodzą.
Moje pytania:
Czy seria miała 8 głośników?
Czy kostka w tym przegubie, jest tylko od sterowania szybami(jest ona dość duża, nie chce mi się wierzyć, że aż tyle idzie do szyby)? czy też można tam podpiąć głośniki i uniknąć rozkręcania wielu elementów, żeby puścić kabel?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

PS: Przepraszam za przydługiego posta.
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Tyle głośniki, podłączenie. (okablowanie w leonie)

Postprzez Kozak » 11 stycznia 2007, 17:20

Ja mam signo z 2001 r i u mnie były fabrycznie 8 głośników .

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4

Postprzez Sammael » 11 stycznia 2007, 17:25

michał kozak napisał(a):Ja mam signo z 2001 r i u mnie były fabrycznie 8 głośników .

Pajoniry? Gdybyś był łaskaw, w chwili wolnego czasu zerknął w tym przegubie tylne drzwi - słupek, czy idą osobne kable czy jest tylko i wyłącznie cała wiązka.

Będę wdzięczny i dźwięczny.
Sammael
Sympatyk LeonClub

Postprzez markos » 11 stycznia 2007, 17:27

wydaje mi sie ze w kazdej wersji bylo ich 8, u mnie w wersji spiryt, byly slady po glosnikach z tyl. Zapodzialy sie gdzies pomiedzy I wlascicielem, komisem Kaczmarczyka i mna :evil:
AA CLUB MEMBER
był AHF jest 330D ;)
markos
Sport
Sport

Auto: Leon AHF

Postprzez Kozak » 11 stycznia 2007, 17:57

zy idą osobne kable czy jest tylko i wyłącznie cała wiązka.

jest cała wiazka , niema żadnych dodatkowych kabli poza nią .

markos01 napisał(a):wydaje mi sie ze w kazdej wersji bylo ich 8

widziałem juz kilka Leonów które miały tylko głośniki z przodu , więc 8 szt to nie standart we wszystkich wersjach

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4

Postprzez Tonny S » 11 stycznia 2007, 18:16

Wiazka zawsze byla na 8 glosnikow dla wersji Signo i wyzszej zawsze bylo 8 glosnikow.
BTW zadnych kabli poda wiazka w dziwach nie bylo. W twoim wypadku wyglada na to, ze koles mial tyl podlaczony pod wzmachol + jakis Bass w bagazniku.

BTW rozne modele byly montowane - te jakie widzialem to byly blaupunkty albo grundig-a
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez AdamTower » 11 stycznia 2007, 19:07

U mnie był tylko przód. Wiązka natomiast była we wszystkich drzwiach. Zrobiłem taki manewr - oryginalne glośniki przednie przeniosłem na tylne drzwi, na przód kupiłem troszkę lepsze ze zwrotnicami. Jak dla mnie jest całkiem ok.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Sammael » 11 stycznia 2007, 19:48

Tonny S napisał(a):BTW zadnych kabli poda wiazka w dziwach nie bylo. W twoim wypadku wyglada na to, ze koles mial tyl podlaczony pod wzmachol + jakis Bass w bagazniku.

O tym samym myśle, bez powodu na innych kablach nie byłoby pociągnięte do tyłu.
Dysponujecie może schematem tej kostki z drzwi, na wszelki wypadek?
I tak chyba najlepiej będzie jak zdejmę obicie w tylnych drzwiach i wbije się do oryginalnego okablowania przed przegubem, bo w nim to nawet po zaizolowaniu może to być śliska, mokra, a nawet zwarciowa sprawa.
Teraz tylko muszę znaleźć na forum gdzie i co trzeba podważyć w tych drzwiach żeby wyszło obicie, gdzieś to widziałem i nawet czytałem, trzeba zacząć od klamki, prawda? reszta to zatrzaski?

Wielkie dzięki za pomoc.
Sammael
Sympatyk LeonClub

Postprzez DWitek » 12 stycznia 2007, 00:19

Z tego co kojarzę wszystkie Leony (wszystkie wersje) mają pełną instalację głośnikową fabrycznie (8 głośników) w zależności od wyposażenia może być albo 4 albo 8 głośników, ale instalacja jest kompletna.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez Silver » 12 stycznia 2007, 11:22

Sammael_ napisał(a):
Tonny S napisał(a):BTW zadnych kabli poda wiazka w dziwach nie bylo. W twoim wypadku wyglada na to, ze koles mial tyl podlaczony pod wzmachol + jakis Bass w bagazniku.

O tym samym myśle, bez powodu na innych kablach nie byłoby pociągnięte do tyłu.
Dysponujecie może schematem tej kostki z drzwi, na wszelki wypadek?
I tak chyba najlepiej będzie jak zdejmę obicie w tylnych drzwiach i wbije się do oryginalnego okablowania przed przegubem, bo w nim to nawet po zaizolowaniu może to być śliska, mokra, a nawet zwarciowa sprawa.
Teraz tylko muszę znaleźć na forum gdzie i co trzeba podważyć w tych drzwiach żeby wyszło obicie, gdzieś to widziałem i nawet czytałem, trzeba zacząć od klamki, prawda? reszta to zatrzaski?

Wielkie dzięki za pomoc.

Coś widze ,że w goracej wodzie jestes kąpany - poczekaj chwilke i ochłoń !
:twisted: Zacznij od dostanią sie do spodu tylnego głośnika - prawdopodobnie ktoś zostawił fabtyczną instalacje luzem w drzwiach (lub obciął wtyk) - :brawo: wiec moze wystarczy tylko wywalić dodany kabel i podpiąc fabryczna wtyczke.....
Nie da się tak poprostu wywalic fabryczną instalację . (po zdjęciu boczku zrób zdjęcie i zapodaj do diagnozy)

ale skoro piszesz,że jestes car-audio maniakiem to wez kup dobry wzmacniacz , podłącz do niego wszystkie głosniki i juz będzie nieźle grało.... do tego jakis basik i Leonik malinka zagra.

A co do maniakalnosci Car Audio - z całym szacunkiem dla Pionieera ale do Hi Endu daleko tej firmie brakuje (choc nie wiem jakie ta są głosniczki).... :D
POWODZENIA !
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Sammael » 14 stycznia 2007, 17:57

Źle mnie zrozumiałeś, nie jestem wcale maniakiem car audio, a maniakiem muzyki, po prostu lubię dobrze słyszeć dźwięki - skoro mam głośniki to chcę je podłączyć :-)).
Właśnie tak chciałem zrobić - podpiąć fabryczną instalację bo ona na pewno tam siedzi...
Niestety to wszystko będzie musiało poczekać, w piątek rano koleś mnie przypunktował w tylne drzwi(jak zjeżdżałem ze Szczytnickiego - dodatkowe info dla Wrocławiaków ;-)) ... myślałem, że go zabije, za ryskę na tym samochodzie byłbym do tego skłonny :-) na szczęście lekko, bo dopiero co ruszał, na szczęście to tylko drzwi, ani słupka nie ruszył, ani podłogi... najeździłem się miesiąc i musiał mnie idiota puknąć. W innym topiku umieszczę zdjęcie i polecicie mi co z tym zrobić (klepanie w ASO, czy może wymiana całego poszycia drzwi)

Pozdrawiam Serdecznie,
Sammael
Sammael
Sympatyk LeonClub

Postprzez kriz » 18 stycznia 2007, 15:25

Sammael_ napisał(a): nie jestem wcale maniakiem car audio, a maniakiem muzyki

Ja mysle, ze jestes maniakiem jak najwiekszej liczby glosnikow... ;)
Glosniki z tylu maxymalnie psuja scene - nadaja sie tylko przy dzwieku surround. Ciesz sie, ze ktos je ucial za ciebie ;) BTW - jaki bylby sens podlaczania przez kogos tylnych glosnikow pod wzmak? :)
GTauto.pl
kriz
Stella +
Stella +

Auto: Leon ASV+

Postprzez borut » 30 lipca 2007, 14:29

A tak w ogóle to jakie są głośniki fabruyczne w Leonie ? Tj średnica jaka jest midbasów ?
borut

Postprzez Tonny S » 30 lipca 2007, 14:37

165 mm
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez borut » 30 lipca 2007, 14:45

Tonny S napisał(a):165 mm

O dzięki, to dosyć duże... cieszy to :)

A głębokość mniejwięcej jaka jest ?

Pozdrawiam
borut

Postprzez Marcin_TDI » 30 lipca 2007, 15:31

co do glebokosci... i tak musisz dac dystans albo z plastiku albo mdf i kazdy glosnik pratycznie wchodzi- nie wiem ile tam jest dokladnie cm glebokosci ale jak nie wsadzasz tam nie wiadomo jakich wooferow to wejdzie praktycznie kazdy glosnik.. ale wydaje mi sie ze z dystansem to ok 10cm spokojnie
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez borut » 30 lipca 2007, 15:49

Marcin_TDI napisał(a):co do glebokosci... i tak musisz dac dystans albo z plastiku albo mdf i kazdy glosnik pratycznie wchodzi- nie wiem ile tam jest dokladnie cm glebokosci ale jak nie wsadzasz tam nie wiadomo jakich wooferow to wejdzie praktycznie kazdy glosnik.. ale wydaje mi sie ze z dystansem to ok 10cm spokojnie

Oj to jakies hociaż Hertze by się przydały oczywiście odseparowane. A co do głośników... jestem zadowolony z jakości głośników fabrycznych. Czasem bywa tak, że kupi się głośniki i grają one gorzej niż fabryczne. Czy jakieś speakery w cenie do 400 zl za 2 midy i 2 tweetery zagrają lepiej niż te, które fabryka dała ?
borut

Postprzez Tonny S » 30 lipca 2007, 16:07

borut, viewtopic.php?t=7930&start=0

borut, przeczytaj sobie tą strone http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez borut » 30 lipca 2007, 16:18

Tonny S napisał(a):borut, viewtopic.php?t=7930&start=0

borut, przeczytaj sobie tą strone http://dziecineo.prv.pl/

Pierwszy link pomocny, drugi nie o mnie i kretyński.
borut

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja