Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka ABS, TCS i hamulca ręcznego - Błąd pompy ABS

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrolka ABS, TCS i hamulca ręcznego - Błąd pompy ABS

Postprzez volt123 » 3 grudnia 2016, 16:29

Witajcie.
Przyszła zima, przyszły problemy. :mrgreen:
Wyjeżdżając samochodem spod roboty przyhamowałem przed skrzyżowaniem. Droga po której jechałem była pokryta lodem i śniegiem. Włączył się ABS, ale wiadomo... samochód sunął dalej po śniegu słychać było pracujący ABS. Niestety nie zdążyłem wyhamować przed krzyżówką i wpadłem na drogę poprzeczną, która była odśnieżona.
Samochód dostał więc nagle przyczepności, zatrzymał się i w tym momencie zapaliły się kontrolki ABS, TCS, kontrolka ręcznego zaczęła migać, a w tle trzy razy zabrzęczał dźwięk ostrzegawczy. Zgasiłem silnik, odpaliłem na nowo - kontrolek brak. Wszystko spoko, mówię nie ma problemu (ahaa :roll: ).
Na drugi dzień jadąc rano do pracy odpaliłem samochód, dalej zero kontrolek, piszczenia, błędów. Po dojechaniu do pracy, na nieodśnieżonej drodze wewnętrznej znów spróbowałem gwałtownie zahamować... Kontrolki, dźwięk ostrzegawczy i brak ABSu. Za każdym razem sekwencja się powtarza: gaszę silnik, błędu brak, hamowanie na śliskim (tylko takie które włącza ABS) kontrolki, błąd, brak ABSu.
Przy każdym hamowaniu przed wywaleniem kontrolek, słychać przez ułamek sekundy, że ABS próbuje się załączyć, a nawet chyba na ten ułamek sekundy się załącza. Jak słychać tylko pierwsze dźwięki ABSu i czuć pierwsze drgania na pedale hamulca, ABS rozłącza i wywala kontrolki.
Kłopotu całej sytuacji nadaje to, że czasem udaje mi się zahamować z ABSem a czasem nie. Ostatnio pojechałem na duży parking i testowałem ABS. Dwa razy się udało wychamować z ABSem, za trzecim błąd. Potem znów gaszenie, zapalanie silnika. Potem nawet za pierwszym razem się nie udało i wywaliło kontrolki. Restart silnika, raz się udało potem znów się nie udało... Etc.

Po lekturze wszystkich tematów z forum i poza nim stawiałem na czujnik ABSu, pojechałem na kompa potwierdzić swoją tezę... Wywaliło błąd pompy ABS. Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki odpowiadające za ABS, powyciągałem je. Posprawdzałem czy gniazda się nie wypaliły, czy nóżki bezpieczników nie mają podejrzanego wyglądu. Wpiąłem wszystko jeszcze raz... Pojechałem sprawdzić ABS. Pierwszy raz, zahamował dobrze, drugi dobrze, trzeci... kupa, wysypało się, kontrolki, dźwięk, brak ABS.

Zatem czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem?
Najprostsze i chyba najoczywistsze to co? Pompa padła? Wymiana pompy i po sprawie? Mechanik który odczytywał błędy, mówił to samo... "To co? Wstawiamy po weekendzie fure i wymiana pompy?" :?
Jakie są Wasze odczucia w temacie? Co jeszcze sprawdzić przed ostateczną wymianą? Gdzie zajrzeć. Nawet kostki od czujników ABSu posprawdzałem przy piastach czy gdzieś coś się nie rozłączyło, ale wszystko twardo siedzi.
Każda sugestia i każde zdanie sie liczy. Gdyby coś to termin na poniedziałek mi trzyma. :-D Hahhaha
volt123
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BZB 1.8

Reklama

Re: Kontrolka ABS, TCS i hamulca ręcznego - Błąd pompy ABS

Postprzez marian + » 4 grudnia 2016, 09:37

miałem podobny problem w ibizie.choc tam nie było tcs-u tez wyskakiwał błąd związany z pompą abs.też już myślałem żeby wymienić pompę choć natkło mnie by sprawdzić tą kostkę co wchodzi do samej pompy abs.wyczyściłem psikłem jakimś kontaktem i działa do tej pory.może warto sprawdzic
marian +
Sport
Sport

Auto: seat leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez krytdi » 4 grudnia 2016, 11:11

sprawdzilbym ta kostke przy samej pompie.
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez volt123 » 6 grudnia 2016, 10:18

Dzięki za wszelkie sugestie. Z wtyczką/kostka od pompy ABSu walczylem chyba ze 30 min. Nie idzie jej wypiac. Siedzi tak sztywno, że nie wysunela się nawet o milimetr. Chyba, że ja coś zle robię... pociagnalem zawleczke zabezpieczająca do góry, i próbowałem wysunąć tę wtyczkę, ale nic z tego. Ruszalem, bujałem, aż cała popma chodziła a wtyczka nic... Na dworzu, ciemno, zimno, ręce grabieją, wiec dałem sobie spokój.

-- 6 grudnia 2016, 10:43 --

Podnoszę temat do góry!
Sprawa niestety nie okazała się prosta. :(
Po wizycie u elektromechanika podejrzenia padło na spadki napięcia w pompie ABS. Cały dzień sprawdzania instalacji od bezpieczników, kable, kostki, sama pompa. Stwierdzono, że spadków napięcia w samej instalacji nie ma, a pompa dalej ma wahania napięcia. Teraz podejrzana jest sama pompa. W kolejce do sprawdzenia komputer/sterownik pompy. Mechanior mówi, że może jest ją opcja uratować, przelutować czy inne cuda zrobić... Do tego musi wyciągnąć pompę na wierzch i rozpowietrzyć układ. Zaleca przy tym przygotować się na zakup nowej pompy, na wypadek gdyby starej nie dało się uratować. Wtedy tylko zamieni pompy, żeby samochód nie stał na czas szukania pompy.

Już niestety wiem, że sama pompa jest cholernie droga, ceny zaczynają się w okolicach 1000PLN za używkę. :-o
Model mojej pompy to 1K0 614 517 BD. Szukając pompy pod tym numerem często pojawia się wraz z nią (czasem nawet na tej samej aukcji model 1K0907379AD) Czy mogę też szukać pompy pod tym numerem? To jest to samo? Jakaś bliźniacza pompa czy różni się czymś?
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, rady, nie koniecznie związane z kupnem nowej pompy, może właśnie z jakąś błahą naprawą starej, to z niecierpliwością na nie czekam. Pozdrawiam!

-- 6 grudnia 2016, 11:18 --

UPDATE:

1K0907379AD - to numer sterownika pompy ABS 1K0 614 517 BD
volt123
Stella
Stella

Postprzez lugens » 6 grudnia 2016, 20:11

Kiedyś przerabiałem podobny temat. Trzeba DOBRZE sprawdzić przewody zasilające sterownik ESP. Dwa grube przewody we wtyczce należy sprawdzić żarówką a nie multimetrem.
lugens
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez volt123 » 15 grudnia 2016, 11:36

Dzięki Panowie za wszelkie sugestie.
Niestety spełnił się najgorszy scenariusz. Walnięty sterownik od pompy. Powstał dylemat czy próbować go reanimować (jakoś) bez gwarancji, że w ogóle zagada i jeśli już to ile wytrzyma, czy kupować używaną pompę. (Cena nowej w ASO 7490,- :shock: )
Wybór padł na kupno używki po 2010 roku, żeby coś z tej kosztownej zabawy mieć. ;)
Dodatkowo dzięki temu wpadnie Hill Hold i XDS. Chociaż tyle na otarcie łez. :-D Teraz tylko pozostaje wymiana pompy i zalanie układu hamulcowego nowym płynem. Trochę poczytałem i wybrałem ATE SL.6, niby lepiej nadaje się do systemów z ESP dzięki mniejszej gęstości.
Zastanawiałem się nad ATE TYP200, bo ma trochę lepsze parametry jeśli chodzi o punkt wrzenia zarówno czystego jak i zawodnionego płynu. Ale skupiłem się jednak na gęstości przez wzgląd na to ESP.
Gdyby ktoś szukał:

Parametry gęstości:
ATE SL.6 DOT4 - maks. 700 mm2/s
ATE TYP200 DOT4 - maks. 1400 mm2/s

Płyny DOT 5.1 odpuściłem sobie całkiem.
volt123
Stella
Stella

Postprzez qura11 » 4 stycznia 2017, 21:13

Hej volt,
Mam ten sam problem z pompą ABS który miałeś,

nr. sie zgadzaja: Sterownik 1k0907379AD & Pompa 1k0614517BD,
korzystając z wymiany też chciałbym zamontować pompę z Hill Hold i XDS.
Mógłbyś mi napisać jaką pompę kupiłeś/zamontowałeś, czy musiałeś coś
przerabiać przewody/wtyczkę/okablowanie? Czy wszystko było Plug&Play i
kwestia kodowania? Bede wdzięczny za odpowiedz.
qura11
Stella
Stella

Auto: A3
Silnik: CBDB 2.0

Postprzez volt123 » 5 stycznia 2017, 17:20

Hej,

Musisz szukać pompy po bodajże 2010r. może być z GOLFA VI, SCIROCCO itp.
Przerabiania mechanicznego nie ma nic. Pompa u mnie pasowała idealnie (wtyczka, przewody hamulcowe) jedyne co musisz zrobić do mieć dostęp do VCDS'a lub innego narzędzia diagnostyki komputerowej koniecznie z DŁUGIM KODOWANIEM.
Musisz KONIECZNIE przekopiować długie kodowanie ze swojej starej pompy zanim ją wywalisz od siebie z samochodu i zakodować na nowej kupionej.

Po mechanicznej Instalacji pompy w samochodzie to już zostaje:
-Konfiguracja/kodowanie czujnika kąta skrętu koła kierownicy (znajdziesz na forum)
-Aktywacja HHL i XDSa
-Zalanie układu hamulcowego nowym płynem i odpowietrzenie całego układu.
-Odpowietrzenie nowej pompy VCDSem
volt123
Stella
Stella

Postprzez PiotrAs » 14 stycznia 2017, 12:52

Kur.... mam dokładnie te same objawy... mówisz że po wymianie pompy jest ok ?
PiotrAs
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez volt123 » 14 stycznia 2017, 12:54

Winna była uszkodzona pompa, więc tak jak piszesz. Trzeba wymienić.
volt123
Stella
Stella

Postprzez PiotrAs » 14 stycznia 2017, 14:12

No to pięknie :)
PiotrAs
Stella
Stella

Postprzez dkrecik1 » 11 czerwca 2018, 21:01

Odświeżam temat, mam ten sam problem, jak ktoś to naprawiał to w jakim serwisie ma ktoś jakiś do polecenia? Może ma ktoś pompe na sprzedaż?
dkrecik1
Stella +
Stella +

Auto: Seat
Silnik: BWA 2.0

Postprzez miroA3 » 12 czerwca 2018, 06:31

nie wiem jak w seacie, ale w audi jest jeszcze akcja serwisowa na wymiane wadliwych pomp abs, dla aut wyprodukowanych od polowy 2008, do polowy 2009roku. akcja 45F5.

w efekcie termomechanicznego przeciążenia może dojść do niewystarczającego połączenia z masą, a w efekcie do przerwania przepływu prądu w podzespołach sterownika układu ABS/ESC, co może skutkować jego nieprawidłowym działaniem, a w konsekwencji niedostępnością funkcji stabilizacji toru jazdy, co zwiększa ryzyko wypadku.

Najpierw jest wgrywany nowy soft, jesli aktualizacja sie nie powiedzie, to wymiana

pompy z koncowka BD zostaly wycofane juz w grudniu 2009, zastapione BJ
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez dkrecik1 » 12 czerwca 2018, 10:52

https://www.samar.pl/__/19/19.m/43/19.t ... rawki.html

Moj numer vin jest na UOKIK czyli nadal moge jechac do ASO i mi naprawia bezkosztowo tak?
dkrecik1
Stella +
Stella +

Postprzez miroA3 » 12 czerwca 2018, 12:48

dzwon i sie umawiaj
modl sie zeby aktualizacja softu sie nie powiodla, dostaniesz nową pompe :wink:
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez dkrecik1 » 12 czerwca 2018, 13:04

Zapisałem się w ASO gościu mówił że nie mieli przypadku by im soft nie zadziałał
dkrecik1
Stella +
Stella +

Postprzez antronis » 17 listopada 2018, 13:27

hej
mam podobny problem, przy hamowaniu abs sie wlacza i dziala ale np przy skreceniu ostro kierownicy natychmiast wyrzuca ABS, ESP i kontrolke ham recznego. to samo podczas mocnego przyspieszania (niehamujac wogole), np jak jedno kolo szybciej sie kreci od drugiego i system chce przyhamowac drugie.
auto dzis dalem do mechaniora, na kompie rozne bledy od czujnika po pompe abs, zobaczymy jak to wyjdzie po testach.

edit
w aso mowili ze auto musi przejsc serwis absu i zapewno chodzi o to co koledzy wyzej mowia ale niechceli tego zrobic bo byly wlasnie te bledy abs na kompie.

-- 17 listopada 2018, 14:27 --

Witam, po ogledzinach u mechanika i sprawdzeniu czujnikow samej pompy itd raczej winna jest sama pompa i podobnie jak koledzy wyzej sterownik ten sam czyli ..AD. w pon dzwonie do ASO zapytac co i jak oraz zamieszczam liste bledow abs z kompa (dziwne ze jest w nich blad walka rozrzadu... to normalne ?). jak komus sie chce moze zerknac.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
antronis
Stella
Stella

Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez sylwesters7 » 5 grudnia 2018, 08:03

Pierwsze przymrozki i pokazał się ten sam problem. Model pompy jak u autora tekstu natomiast numeru sterownika chyba nie zobaczę bez demontażu. Z jakim numerem sterownika kupić pompę aby pasowała zastępczo za tą i miała funkcję Hill Hold i XDS albo ogólnie jaka pasuje? Może ktoś ma coś sprawdzonego?

Znalazłem taką aukcję ale nie wiem czy jest sens wydawać tyle kasy. Ceny pomp abs mocno są rozbieżne...
https://allegro.pl/pompa-abs-1k0-907-37 ... 74860.html

np te aukcje czy to podejdzie i od czego zależą różne oznaczenia w pompach:
https://allegro.pl/pompa-hamulcowa-abs- ... 75106.html
https://allegro.pl/pompa-abs-hamulcowa- ... 04544.html
https://allegro.pl/oferta/pompa-abs-1k0 ... 7693318535
sylwesters7
Stella +
Stella +

Region: lubelskie

Postprzez piotrek233 » 8 grudnia 2018, 14:04

Ale po co wydajecie własną kasę? sprawdzasz który masz rok auta, jeżeli się łapiesz jedziesz do ASO seata i wymieniają oprogramowanie, jeżeli nie pomaga to wymieniają pompę na nową. Jest akcja serwisowa na te pompy
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra

Postprzez antronis » 8 grudnia 2018, 20:41

Hej
mam dziwną sprawę z tym ABSem - niby nadaje sie na akcje serwisowa ale ASO niechce jej wykonac ze wzgledu na "usterki elektryczne" i to ze naprawialem sterownik silnika. czy oni szukaja powodu aby poprostu niepodjac tej akcji ? ich tlumaczenie to "niefabryczny sterownik silnika" i przez to akcja wygasa na moje auto.
antronis
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 8 grudnia 2018, 22:44

Spróbuj w innym ASO. Zawsze będą szukali haka, żeby czegoś nie wykonać.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez sylwesters7 » 14 grudnia 2018, 17:43

Dzwoniłem do ASO w piątek i się umówiłem. Stwierdzili że auto podlega akcji serwisowej. Teraz się zestanawim jak wygląda aktualizacja oprogramowania? Mam zrobioną mapę silnika i czy mi to nie pomiesza w mapie? Zmieniają tylko soft od ABS czy całość?

-- 14 grudnia 2018, 18:43 --

Problem usunięty przez ASO. Pierwsze próbowali zaktualizować oprogramowanie ale w trakcie zdechł całkowicie sterownik i dostałem auto zastępcze Octavię 1.0 tfsi. W ramach akcji serwisowej dostałem nowa pompę ABS ze sterownikiem i nowy płyn hamulcowy. Aktualnie działa już jak należy.
sylwesters7
Stella +
Stella +

Postprzez antronis » 17 grudnia 2018, 22:05

no i dupa, niechca wymienić mi tego po akcji serwisowej. Nadal twierdze że sterownik silnika to inny układ ale ci kompetentni ludzie wiedza lepiej. jakie pomysly co mozna z nimi zrobic ?

ewentualnie wymiana pompy ze sterownikiem mnie czeka, czy możecie podać numery niewadliwej pompy która zastepuja ta uszkodzona ?
@sylwesters7 jaka ci wstawili ? podasz numer sterownika i pompy ?
antronis
Stella
Stella

Postprzez sylwesters7 » 18 grudnia 2018, 09:35

Sprawdzę i Ci napisze. Moje auto też ma zmienioną mapę silnika inny wydech i według aso nie przeszkadza ani tym bardziej nie eliminowało mojego auta z akcji serwisowej.
sylwesters7
Stella +
Stella +

Postprzez antronis » 18 grudnia 2018, 21:39

hej, zadzwon do aso moze to ci powiedza, jak dzownilem to po vinie podali mi :
1K0907375AN + 1K0698517B
sterownik i pompa, w guugle brak na polskich aukcjach - mozna wrzucic jakis inny model ? ktory niemial tego bledu z akcji serwisowej?
antronis
Stella
Stella

Postprzez krang » 7 stycznia 2019, 11:51

Cześć, u mnie ten sam problem co u antronis i sylwesters7, auto podlega akcji serwisowej, więc się umówiłem, pojechałem, ale serwis twierdzi, że nie może połączyć się ze sterownikiem i nie są w stanie wykonać akcji. Wskazali na problem z elektryką.Trzeba rozwiązać problem i dopiero zgłosić się na akcję (ew. diagnostyka u nich...), jakieś porady od czego zacząć, grzebał ktoś w tym ?
krang
Stella
Stella

Auto: Leon 1P Cupra

Postprzez antronis » 9 stycznia 2019, 11:25

u mnie dupa... dzwonilem do poznania na obsluge klienta aby to zgosic ale nic z tego niewyszlo, tylko chyba droga sadowa bym musial, oni jak znajda jakis duperelowaty powod to juz stwierdza Ci ze akcja wygasa. najlepiej czyscic z bledow kompa i klamac bo inaczej sie nieda,
Pytanie do wszystkich, da sie zamontowac jakas inna pompe z innego modelu o innych oznaczeniach ? np z audi skody itd ? ktos to robil ?
u Ciebie Krang to jeszcze ujdzie bo naprawisz to moze ci zrobia u mnie poprostu wygasili bez informowania mnie.
antronis
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne