Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie otwierają się jedne drzwi z pilota

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie otwierają się jedne drzwi z pilota

Postprzez bmq_Saguaro » 12 listopada 2013, 18:39

Witam
ma problem, a mianowicie nie otwierają mi się drzwi z przodu od strony pasażera z pilota pozostałe wraz z bagażnikiem bez zarzutów się otwierają i zamykają. Czy to już jest wina zamka czy elektroniki?
bmq_Saguaro
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 2
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: drzwi/zamek

Postprzez Jagiel » 19 listopada 2013, 14:25

A z kluczyka się otwierają? Sprawdź czy nie ma błędów żadnych.
185KM/270Nm -> 330KM/400Nm by Obrazek
Jagiel
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Leon 1P
Silnik: BWA 2.0

Re: Nie otwierają się jedne drzwi z pilota

Postprzez czarny_ » 3 grudnia 2013, 20:17

też będę z tym walczył, na początek sprawdzić kable w harmonijce
czarny_
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bmq_Saguaro » 3 grudnia 2013, 21:54

problem rozwiązał się sam, po kilkukrotnym otwieraniu i zmykaniu drzwi problem się rozwiązał i na razie wszystko się otwiera i zamyka jak należy jeśli coś się zmieni będę informował na bieżąco gdzieś wyczytałem, że kończy się żywotność zamka hm... :cry:
bmq_Saguaro
Stella +
Stella +

Auto: seat leon 2

Postprzez relaxx » 13 kwietnia 2014, 12:00

Witam,
Niestety dzisiaj zauważyłem, że drzwi od pasażera nie otwierają się ani podczas otwierania z pilota ani z konsoli centralnej.... Kilkukrotne próby też w niczym nie pomogły. Otworzyć da się tylko za klamkę w środku. Wszystkie pozostałe drzwi działają normalnie. Jeżeli chodzi o zamykanie to dział bez zarzutu. Jak myślicie czy czeka mnie wymiana całego zamka? I czy związku z tym będę musiał rozbierać całą tapicerkę?
Dodam, że podczas wciśnięcia jeden raz na pilocie przycisku otwierania słychać bzzzyt w wadliwych drzwiach od pasażera jeżeli przycisnę dwa razy to w tych drzwiach nie słychać rekakcji otwarcia.
relaxx
Stella
Stella

Auto: Leon 2 2008r.
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cezar92 » 13 kwietnia 2014, 19:28

Miałem to samo tylko w prawych tylnich drzwiach . Skończyło sie wymiana zamka . Na szczęście jak masz w miarę zwinę dłonie nie musisz zdejmować boczka wystarczy zdj kawałek tej czerwonej tapicerki i spokojnie wymienisz zamek na nowy . Jedynym mankamentem to było znalezienie zamka na allegro gdyż żaden od skody , audi , vw czy nawet altei nie pasuje

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
cezar92
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR - Style
Silnik: BXE 1.9

Postprzez maniek23 » 17 lutego 2016, 07:43

Witam,

Odświeżę trochę temat. U mnie co prawda jeszcze dzwi się otwierają i zamykają, ale już słychać to "bzzzyt" o boje się, że zaraz się pojawi ten problem z zamykaniem/otwieraniem drzwi.
Czy może ktoś dać jakieś namiary, gdzie kupić zamek (prawe przednie drzwi)?
Czy może da sie go zregenerować? (bo przypuszczem, że to siada siełowik, który jest zintegrowany z zamkiem, czy to inaczej działa)?
maniek23
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1P

Postprzez raaddeek » 17 lutego 2016, 10:20

Mam ten sam problem. Też przy otwieraniu drzwi z pilota było dość długi czas słychać takie "bzzzyt" aż w końcu przestały się otwierać lewe tylne. Problem wygląda tak - po naciśnięciu przycisku otwarcia na pilocie, tylnych lewych drzwi nie mogę otworzyć z zewnątrz za pomocą klamki. Można za to otworzyć je klamką wewnętrzną i po otwarciu ich tejże klamką można bez problemu otwierać klamką zewnętrzną do momentu aż zamknę samochód z kluczyka.
raaddeek
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Postprzez djlosiu » 17 lutego 2016, 22:06

Ja też tak miałem w drzwiach kierowcy i za kierowcą,mechanik rozebrał zamki i wymienił siłowniki.Zapłaciłem 300 złotych.
djlosiu
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez vincentok » 6 marca 2016, 22:47

Niestety i mnie dopadł problem z otwieraniem drzwi kierowcy kluczykiem bo już się nie otwierają z pilota (zamykanie z pilota działa).
Ja osobiście podejrzewam że jest problem z jednym z dwóch silniczków w zamku (jeden odpowiada za zamykanie drugi za otwieranie).
Jak to jest w końcu z tą rozbieralnością tego zamka większość twierdzi że się nie da rozebrać bez uszkodzenia, a na forum widziałem gdzieś że ktoś rozebrał i wymienił silniczki i działa. Proszę o pomoc w tym temacie bo już sam nie wiem czy mogę to naprawić czy tylko nowy zamek.

-- 6 marca 2016, 23:47 --

Wziąłem się w końcu za naprawę przedniego zamka, wbrew obiegowym opiniom jest on w pełni rozbieralny.
Jak zwykle w takich sytuacjach jest haczyk, dość skomplikowana przynajmniej jak dla mnie konstrukcja cięgien i mechanizmów (dwa silniczki, pięć zębatek, oraz cała kupa cięgien i różnych dziwnych wihajstrów). Niestety aby rozebrać cześć z silniczkami to trzeba rozkręcić część z cięgnami i prowadnicami no i trzeba to robić ostrożnie żeby się te mechanizmy nie poprzemieszczały bo będzie problem z odtworzeniem ich prawidłowego ułożenia. U mnie wystarczyło przygiąć blaszkę która odpowiada za załączanie krańcówki otwierającej zamek z pilota.
Osobiście uważam że zamek można naprawić, warto sprawdzić bo jak się nie uda to można kupić używkę.
Zauważyłem że jest dużo używanych zamków z oznaczeniem takim jak w leonie do audi oznaczenia się zgadzają oprócz trzech pierwszych znaków stosowanych zależnie od marki w leonie jest to 1P1 audi ma inne ale wizualnie są identyczne więc podejrzewam że będą plug&play
vincentok
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P 2.0 TFSI FR

Postprzez oloelektro » 11 marca 2016, 21:15

Niestety dość znana bolączka tego typu.. szybka zmiana zamka oszczedzi nam i czasu i nerwów przy zmianie mikroswitchów, lub czekaniu aż się samo naprawi ...
oloelektro
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: BLS 1.9

Postprzez return666evil » 2 czerwca 2016, 18:07

Mam problem szukam kasety zamka do Leon'a II i ni grzyba nie mogę znaleźć tego na alledrogo, a jak już znajduję to nie wiem czy to jest to pieroństwo. Jeżeli ktoś chciałby mi pomóc to byłbym wdzięczny.
Dodam jeszcze, że nie otwierają mi się z kluczyka drzwi prawe przednie.

Znalazłem coś takieog i nie wiem czy to jest to.

http://allegro.pl/zamek-drzwi-przod-pra ... 47903.html
return666evil
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BVY 2.0

Postprzez Mirron » 18 października 2016, 12:18

return666evil napisał(a):
Znalazłem coś takieog i nie wiem czy to jest to.

http://allegro.pl/zamek-drzwi-przod-pra ... 47903.html

Testowałeś to ? Działa ten zamiennik?
Kupiłem zamek używkę, i po miesiącu to samo - znowu się nie otwierają drzwi kierowcy z pilota...

Postanowiłem rozebrać stary zamek - i oto co ukazało się moim oczom:

Obrazek

Obrazek
vincentok napisał(a): U mnie wystarczyło przygiąć blaszkę która odpowiada za załączanie krańcówki otwierającej zamek z pilota.

o której blaszce pisałeś, że wystarczy podgiąć ?
Mirron
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: Leon
Silnik: BXW 1.4

Postprzez stanley » 1 stycznia 2019, 16:19

Podbijam temat, przy próbie otwarcia pilotem (zamykanie z pilota działa) lub przyciskiem zamku centralnego nie otwierają się prawe przednie drzwi pasażera, nie mogę też otworzyć drzwi z zewnątrz za pomocą klamki.
Drzwi można otworzyć tylko z wewnątrz za pomocą klamki.

Znalazłem (1P1837016B):
https://allegro.pl/zamek-prawy-przod-a3 ... 39133.html
https://allegro.pl/zamek-drzwi-prawy-pr ... 99718.html
https://allegro.pl/leon-2-ii-1p-5d-zame ... 93939.html
@vincentok o której blaszce pisałeś, że wystarczy podgiąć?

Znalazłem instrukcję jak ściągnąć panel drzwi i nie wydaje się trudny:
https://www.youtube.com/watch?v=qWYkjlcR1Ws

Jakie macie doświadczenie w tym zakresie?

Z góry dziękuję za pomoc!
stanley
Stella
Stella

Region: małopolskie

Postprzez maniek23 » 2 stycznia 2019, 08:29

To spróbuj najpierw go regenerować (czyszczenie, nasmarowanie) jak nic nie da to wymiana.
Jak chcesz kupić używkę, to z linków które wkleiłeś to pierwszy nie pasuje do 1P, drugi pasuje do przedlifta, a trzeci do polifta.

Jeżeli do wyjęcia masz zamek z przednich drzwi to nie jest tak łatwo, bo musisz zdjąć całą tapicerkę, a nie tylko ten panel, bo nie dasz rady wyciągnąć zamka, a zdjęcie tapicerki już trochę problemów może stworzyć (poczytaj w innych wątkach, przede wszystkim, nie wykręcaj do końca dolnych śrub, żeby później nie mieć problemów).
maniek23
Signo
Signo

Postprzez stanley » 3 stycznia 2019, 07:10

Dzięki za szybką pomoc, znalazłem na forum instrukcję:
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=23880
Mam przedlifta, więc zostaje tylko drugi link jeżeli czyszczenie i nasmarowanie nie pomoże.

btw. tak na przyszłość, jak rozpoznać który zamek jest odpowiedni? Sprzedawcy odpisali mi że wszystkie pasują :-)
stanley
Stella
Stella

Postprzez maniek23 » 3 stycznia 2019, 08:15

stanley napisał(a):btw. tak na przyszłość, jak rozpoznać który zamek jest odpowiedni? Sprzedawcy odpisali mi że wszystkie pasują :-)

Bo do końca nie wiedzą, co sprzedają. Myślą, że jak część jest z auta grupy VAG to pasuje do wszystkiego (Audi, Seat, VW, Skoda) a nie do końca tak jest.
Ja już trochę zamków widziałem (u siebie, kolegów, teścia - ma skodę) i dlatego udaje mi się wzrokowo rozróżnić.
maniek23
Signo
Signo

Postprzez SamaelBrk » 20 marca 2019, 22:59

Siema wszystkim. Mam podobny problem z Leonem Anglikiem nie chcą się otwierać drzwi pasażera z pilota. Jak już jadę zamykają się wszystkie automatycznie przy 20km/h i po wyciagnieciu kluczyków ze stacyjki i przez przycisk na panelu normalnie się otwierają. Ale jak stoję np. na światłach i ruszam słychać jak zamek próbuje się zamknąć ponownie mimo że jest zamkniety jak zawsze po przekroczeniu danej prędkości. Proszę o pomoc jak to naprawić. Pozdrawiam
SamaelBrk
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Mk2
Silnik: BLS 1.9

Postprzez wesol » 21 marca 2019, 06:58

Któryś zamek nie pokazuje poprawnie do centralki sygnału że jest lock tylko będzie na vagu że jest unlock. Sprawdzić vagiem który to winowajca, rozebrać zamek, przelutowac mikrowkaczniki i będzie okej.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez miroA3 » 21 marca 2019, 07:17

zacznij od sprawdzenia wiazek el. miedzy drzwiami a buda ( idących w gumowej harmonijce )
standard w starszym aucie ze ktorys sie łamie " od uzywania "
tym bardziej, jak to one kiedys byly drzwiami kierowcy..

SamaelBrk napisał(a):Mam podobny problem z Leonem Anglikiem nie chcą się otwierać drzwi pasażera z pilota.
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Tracer2 » 21 marca 2019, 07:40

Ja zamek klika to wymaga polutowania albo wymiany.
A ....to Leon 2 i nie ma co lutować :?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez _carlos- » 6 grudnia 2020, 20:56

Częsta przypadłość samochodów z grupy Vag.
W 90 % problem jest z silniczkiem w kasecie zamka. Trzeba rozebrać kasetę i wyciągnąć większy silniczek. Podłączyć go przewodami pod akumulator i sprawdzić, czy kręci się w obie strony poprzez zamianę przewodów. Jeżeli kręci się tylko w jedną stronę to należy wyciągnąć wirnik z odbudowy silniczka, wyczyścić komutator papierem 2000 i złożyć w odwrotnej kolejności.
Używając klamki od środka otwieramy zamek mechanicznie dlatego działa, a problem jest po stronie elektrycznej
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne