Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Krzywo ustawiona kierownica

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Krzywo ustawiona kierownica

Postprzez hubcio » 13 października 2009, 13:48

W leonie zauważyłem że kierownica jest delikatnie skręcona w lewo przy jeździe na wprost. Co trzeba zrobić żeby była prost, zbierzność?
hubcio
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Reklama

Re: Krzywo ustawiona kierownica

Postprzez darkghoust » 13 października 2009, 13:57

Jechać na stację diagnostyczną, znaleźć przyczynę i usunąć. A dopiero ustawić zbierzność
Lubię duże zabawki. Obecnie Frezarka Ravelli. Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
darkghoust
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II

Postprzez belzi » 13 października 2009, 14:54

hubcio, przyczyna moze byc nawet krzywe tylne zawieszenie
pomiar geometrii powinien rozwiac wszelkie watpliwosci
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez Seba » 13 października 2009, 15:00

A jeżeli geometria nic nie wykryła wszystko jest ok ze zbieżnością a kierownica nadal jest skręcona podczas jazdy na wprost? :hmmm:
Seba
TopSport
TopSport

Auto: seria

Postprzez colin23 » 13 października 2009, 15:14

to widocznie została podczas ustawiania zbieżności krzywo ustawiona. Trzeba poprawić i tyle. Nie powinna się sama z siebie skrzywić.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez darkghoust » 13 października 2009, 15:21

Sebalenk napisał(a):A jeżeli geometria nic nie wykryła wszystko jest ok ze zbieżnością a kierownica nadal jest skręcona podczas jazdy na wprost?

belzi napisał(a):przyczyna moze byc nawet krzywe tylne zawieszenie

Umnie występuje podobna sytuacja. W styczniu tir mnie delikatnie przychaczył. Efekt odchylenie konta koła - 0.5 stopnia. Wystrczy żeby kierownica delikatnie uciekała przy komputerowo ustawianej zbierzności. Dlatego na zbierzność jadę na zaprzyjaźnioną stację ( zresztą ze wszystkim do "patałachów" jeżdzę :D ) gdzie kierę uistawiają mi względem przednich kół.
darkghoust
Stella +
Stella +

Postprzez belzi » 13 października 2009, 15:44

najpierw kierownice sie prosto ustawia, a pozniej zbieznosc, nie na odwrot, dlaczego :arrow: przy max skrecaniu kolo bedzie tarlo o nadkole
na kolumniej jest znacznik, i na kierownicy tez, musi byc on idealnie rowniotko
powered by ECUProject®
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Postprzez darkghoust » 13 października 2009, 15:54

Kiery nie ściągają żeby była jasność tylko blokują w pozycji " na prosto" i ustawiają zbierzność.
darkghoust
Stella +
Stella +

Postprzez belzi » 13 października 2009, 16:09

darkghoust napisał(a):Kiery nie ściągają żeby była jasność tylko blokują w pozycji " na prosto" i ustawiają zbierzność.

logiczne, ale czasami jest tak, ze przy wymianie kierownicy mozna jak zle zalozyc ;)
powered by ECUProject®
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Postprzez Cielmus » 31 maja 2011, 22:47

Witam !!

U mnie od nowości też była krzywo ustawiona, przy jeździe na wprost skręcała w lewo.
Pojechałem do ASO powiedzieli mi, że do 5 tyś km usuwają takie usterki za darmo a miałem już ponad 15 tyś. Po długich negocjacjach ustawili mi kierę twierdząc ,że faktycznie mogła być krzywo bo coś tam geometria jakby troszkę była przestawiona.(Swoją drogą dziwne w nowym aucie). Po przejechaniu kolejnych 2 tyś. problem powrócił z tym, że kierownica przy jeździe na wprost skręca w prawo.

Bardzo mnie to dziwi i niepokoi! Co robić?
Był:
Seat Leon 1.6 Bp+LPG 2000r.
Ford Mondeo 2.0 TDCI 2002r.
Seat Leon 1.9 TDI 2010r.
Jest:
Set Leon 5F 1.5 TSI 2018
Cielmus
Signo
Signo

Region: lubelskie
Auto: Seat Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Andre » 1 czerwca 2011, 07:43

masz auto na gwarancji?zdajesie ze tak, a to co ci powiedzieli smiechu warte...
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez AdamTower » 1 czerwca 2011, 12:57

Cielmus, ale ustawili Ci kierownicę na wieloklinie, zdejmując poduszkę itd., czy ustawili geometrię od nowa ?
To po pierwsze.
Po drugie wystarczy w większą dziurę wjechać i też się może poprzestawiać, więc podstawa to sprawdzenie geometrii zawieszenia. Jak jest zrobiona prawidłowo to kierownica będzie prosto. Ustawianie kierownicy na wieloklinie to taki zabieg chwilowy. Po trzecie, na wieloklinie można ustawić max kilka ząbków ze względu na taśmę airbag. Każda kierownica i trzpień mają znacznik, który powinien się zgadzać.
A po czwarte jakie masz opony? im szersze tym większa szansa, że trochę zawsze będzie uciekać, bo idealnie płaskich dróg nie ma. Czasem nierównomiernie zużyte opony czy zamiana opon może wpływać na ściąganie samochodu lub skrzywienie kierownicy
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Cielmus » 1 czerwca 2011, 16:14

AdamTower napisał(a):Cielmus, ale ustawili Ci kierownicę na wieloklinie, zdejmując poduszkę itd., czy ustawili geometrię od nowa ?
To po pierwsze.
Po drugie wystarczy w większą dziurę wjechać i też się może poprzestawiać, więc podstawa to sprawdzenie geometrii zawieszenia. Jak jest zrobiona prawidłowo to kierownica będzie prosto. Ustawianie kierownicy na wieloklinie to taki zabieg chwilowy. Po trzecie, na wieloklinie można ustawić max kilka ząbków ze względu na taśmę airbag. Każda kierownica i trzpień mają znacznik, który powinien się zgadzać.
A po czwarte jakie masz opony? im szersze tym większa szansa, że trochę zawsze będzie uciekać, bo idealnie płaskich dróg nie ma. Czasem nierównomiernie zużyte opony czy zamiana opon może wpływać na ściąganie samochodu lub skrzywienie kierownicy

Ad.1
Nie wiem co ustawiali bo kazali mi poczekać na zewnątrz ale z tego co podpatrzałem to do kuł były poprzyczepiane jakieś urządzenia.

Ad.2

Jedną dziurę udało mi się zaliczyć dość sporą jak wiadomo mieszkam na Lubelszczyźnie.

Ad.4 Standardowe 15 jakieś wielosezonowe gówno.
Był:
Seat Leon 1.9 TDI 2010r.
Jest:
Set Leon 5F 1.5 TSI 2018
Cielmus
Signo
Signo

Postprzez Snakeyes » 1 czerwca 2011, 18:28

Już nie raz o tym słyszałem i widać jest to bardzo popularny problem w nowych leonach i innych seatach. Pewnie coś w fabryce mają źle ustawione. Sam też mam od nowości skrzywioną kierownicę przy jeździe na wprost (i to o więcej niż 0,5 stopnia) i tak jakoś się tym nie przejmuję... chyba, że powinienem?
Snakeyes
Stella
Stella

Auto: Leon 1P

Postprzez Cielmus » 1 czerwca 2011, 18:53

Snakeyes napisał(a):Już nie raz o tym słyszałem i widać jest to bardzo popularny problem w nowych leonach i innych seatach. Pewnie coś w fabryce mają źle ustawione. Sam też mam od nowości skrzywioną kierownicę przy jeździe na wprost (i to o więcej niż 0,5 stopnia) i tak jakoś się tym nie przejmuję... chyba, że powinienem?

To pewnie nic poważnego ale mnie to wkur... czuje się jakbym jechał tarpanem ;[

Coraz bardziej mnie ta marka zaczyna zniechęcać do siebie i to nie przez jakieś poważne problemy ale wiele drobnostek:

parujące lampy
krzywo ustawiona kierownica
jakieś jęki w plastikach od czasu do czasu
wibrujące lusterko(nawet moja żona to zauważyła niewiedzieć czemu :mruga: )
na zimnym nie równa praca silnika
woda za uszczelkami w szybach bocznych itp.
W nowych autach to jest paranoja żeby takie rzeczy były, za bardzo jestem zakochany w tych samochodach dlatego jednak pozostanę na razie przy Leonie.
Był:
Seat Leon 1.9 TDI 2010r.
Jest:
Set Leon 5F 1.5 TSI 2018
Cielmus
Signo
Signo

Postprzez Snakeyes » 1 czerwca 2011, 20:41

Z tego co widzę masz wersję po FL, ja też, z tym, że końcówka 2009 r. i poza tą skrzywioną kierownicą nie mam żadnego z wymienionych przez Ciebie problemów, a przebieg podobny ...

Może ktoś bardziej obeznany w temacie wypowie się czy powinno się to poprawić, czy może nie ma to żadnego wpływu na samochód? Jeżeli nie ma, to czy warto się tym zajmować, czy po prostu cieszyc się jazdą? ;)
Snakeyes
Stella
Stella

Auto: Leon 1P

Postprzez noktoto » 1 czerwca 2011, 20:54

Zaczął bym od rotacji opon, często mają one wpływ na lekkie ściąganie w lewo lub prawo. Jeśli to nic nie zmieni, ustawienie geometrii u dobrego fachowca było by kolejną czynnością.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez pampi » 1 czerwca 2011, 22:17

Ja też tak miałem przy zimówkach. Ale jak założyłem felgi i opony na lato to problem zniknął. Jedzie prosto i kierownica prosto. Całą zimę mnie to denerwowało ale olałem, bo czekałęm do lata.
Możesz sprawdzić oczywiście geometrię ale jeszcze można przełożyć opony lewe na prawą stronę (być może się różnie ścierają-gość w ASO Opla mi kiedyś taką diagnozę postawił przy Corsie siostry;).
Po zamianie takiej problem zniknął, ale potem znowu sobie uroiłem, że lekko znosi (mowa o Oplu). Ale to też często wina naszych dróg i jeśli ten kąt przekręcenia kierownicy jest mały to ja bym się nie przejmował.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300

Postprzez willhaven » 2 czerwca 2011, 07:49

również mialem od nowości uciekająca kierownicę przy jeździe na wprost, nie pamiętam już w którą stronę, kazalem to poprawić , poprawili za darmo a bylem napewno po 5 tyś przebiegu i jak narazie od 4 lat jest prosto :)) ja bym z krzywą nie mogl jeździć , wkurzalo mnie to na maxa

natomiast "znoszenie" na różne strony to już inna kwestia, a drogi mamy jakie mamy...

Cielmus, druga sprawa to masz auto na gwarancji, jezdzisz do nich na serwis to nie pozwól sobie ,żeby za takie rzeczy rządali od Ciebie kasy
willhaven
Sport
Sport

Auto: BMN + CDLD

Postprzez Cielmus » 2 czerwca 2011, 20:03

Dzięki za rady koledzy niedługo się tam do nich wybiorę, co do uciekania na boki to nie mam z tym najmniejszego problemu jedzie prosto jak puszczę kierownicę. A kierownica idzie krzywo ale nie wiem jak wam to opisać najlepiej jak powiem, że moja żona w ogóle tego nie zauważa a ja zauważam to tylko wtedy jak jadę po dłuższym prostym gładkim odcinku drogi czyli teoretycznie rzadko ale jednak jest nerw.

Jak wrócę w przyszłym tyg. z ASO to napiszę co i jak.

Pozdrawiam Łukasz.
Był:
Seat Leon 1.9 TDI 2010r.
Jest:
Set Leon 5F 1.5 TSI 2018
Cielmus
Signo
Signo

Postprzez pablito » 2 czerwca 2011, 22:41

Czytałem kiedyś test leona na jedym z portali motoryzacyjnych.
Redaktorzy w jednej z pierwszych opinii zwrócili uwagę na krzywą kierownicę...

Sam też miałem.
Pzdr
pablito
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez wojtekk » 3 czerwca 2011, 09:32

Czyli co moze pomoc z krzwa kierownica ? Ustawienie geometri ? Co moglo sie przestawic jak wpadlem w dziure i mam skrzywiona kiere ? dodam ze nie sciaga nigdzie trzyma idealnie prosto, jednak kierownica skrzywiona jest.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez pablito » 3 czerwca 2011, 14:47

Nie chcę wymyślać jak mi to zrobili ale miałem auto w lakierni.
Mieli zlecone badanie geometrii z tyłu. Jak odebrałem to już było prosto.
Akurat mam taką przypadłość, że wszystko zauważę (na nieszczęście) noo i kierę wyprostowaną zauważyłem w pierwszym dniu.

Może na początek nie kombinować ze zdejmowaniem kiery tylko zapytać kogoś, kto naprawdę się zna czy ustawieniem zbieżności można aż tak wyprostować. Piszę "aż tak' bo domysłam się, że skoro jest to widoczne to musi być już jakiś kąt przestawiona.

Z poduszką i zdjęciem kiery nie jest problem.
Z kolega montowaliśmy tempomat w golfie V i do momentu zdjęcia kierownicy zeszło nam max 25 min.
Odpinasz poduszkę w 2 dziurkach z tyłu kierownicy, odpinasz przewód i już Ci się pokaźe śruba (T55) torx.

Pzdr
pablito
Signo
Signo

Postprzez michas » 3 czerwca 2011, 18:32

W moim było to samo żona zaliczyła dziurę przednim kołem kierownica od tamtej pory sie lekko przestawiła na drugi dzień pojechałem do dobrego fachowca(nie do ASO) to pierwsze pytanie było czy auto jest po wypadku bo wszystkie koła były przestawione a najbardziej z tyłu.Auto mialo przejechane 7 tyś km , rok minął i nie mam z geometrią problemu :)
michas
Stella +
Stella +

Postprzez mik1980 » 11 czerwca 2011, 08:02

Witam!
tez mialem idenyczny problem jak kolega z kierownica!
co wymiana opon z zimowych na letnie i odwrotnie musielm robic ustawianie geo. /zbezn.
w ASO jednym i drugim nie porafili mi dobrze tego zrobic i co najlepsze w Poznaniu
sa tylko 2 stacje ASO i w kazdym jest innej firmy maszyna do ustawiania geo!!!
i kazda inaczej pokazuje!
>>pojechalem do firmy HUCCAR zajmuja sie wlascicie tylko zbi.i wyw. no i zrobili jak trzeba no ale co sie bujalem i meczylem tych lebkow a ASO z ta kierownica to szkoda gadac....w jednym serwisie i zreszta drugim tez jak mnie widza to udaja ze sa zajeci jak wchodze :)

do tego jeszcze paruja mi przednie lampy , tez czasami trzeszcza gdzies z boku plastiki i tylna kanapa aha no i z tylu w lampach jest woda ale naszczescie nie przedostala sie do lamp i poki co tylne nie paruja... ogolnie to jechalem nowym seatem z roku 2011 po lifcie i nie dosyc ze kola sa '15 zamiast '16 silnik robia owszem bardziej cichy (ale tylko pojemnosc zamisat 1,9 to jest 1,4) i zegary troche ladniejsze i kierownica ladniejszy design to ogolnie ten leon to syf ktorego nigdy nie kupie!!! a pytam sie sprzdawcy jak jechalismy dlaczego ta kierownica jest krzywo ustawiona do jazdy probnej to powiedzial ze "ten typ tak ma" !!!!

stylistyka LEONA jest b. ladana ale nic wiecej!!!
mik1980
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II (1P)

Postprzez siepan » 13 czerwca 2011, 07:31

mik1980 bzdury piszesz... mam od nowosci auto po lifcie z 2010 z silnikiem 1,9tdi i nie paruja mi reflektory, tylne lampy nie nabieraja mi wody, nic mi nie trzeszczy, a felgi ma orginalne 16", kierownica jest ustawiona prosto nawet po wymianie opon z letnich razem ze stalowymi felgami na zimowe i odwrotnie z felgami aluminiowymi wiec ten typ tak nie ma itd, itp... kup auto nowe w salonie, a nie bite importowane z belgii czy francji po tzw. "lekkiej stłuczce". a jesli chodzi o nowe diesle to maja silniki 1,6 CM (common rail) a nie 1,4. 1,4 to maja silniki benzynowe TSI.
siepan
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: leon
Silnik: BXE 1.9

Postprzez mik1980 » 13 czerwca 2011, 11:04

siepan
mam auto nowe z salonu
byc moze masz wszystko ok ale bylem ostatnio sie przejechac tym nowym po lifcie i wszystkie mialy kola '15 na calym placu! i silniki ponizej 1,9TDI nie pamietam czy 1,6 chhyba
jak masz wszsytko dobrze to gitara troche pojezdzij i napisz jak mozesz swoje wrazenia...
:)
brgds Mik
mik1980
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II (1P)

Postprzez siepan » 13 czerwca 2011, 14:38

20 czerwca autko skonczy roczek. od nowosci zrobiony wirus na 140KM, przejechane mam juz ponad 27tys km tak wiec niebawem bede mial przeglad przy 30tys - odpukac wszystko jest w porzadku. w miesiac po tym jak go odebralem z salonu kamiec spod kol ciezarowki wywalil mi przednia szybe - wymieniona w aso slask wroclaw (do robocizny aso mam pare zastrzezen dlatego auto serwisuje w legnicy). jedyna rzecz do jakiej moglby sie przyczepic to cholernie delikatny lakier. auto czarne wiec niestety wszystkie ryski na nim widac a to boli niestety.

pozdrawiam
siepan
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: leon
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Lesoto » 13 czerwca 2011, 19:32

pablito napisał(a):Może na początek nie kombinować ze zdejmowaniem kiery tylko zapytać kogoś, kto naprawdę się zna czy ustawieniem zbieżności można aż tak wyprostować. Piszę "aż tak' bo domysłam się, że skoro jest to widoczne to musi być już jakiś kąt przestawiona.

Da się wiele zniwelować z "krzywizny steru" bez jego zdejmowania. Miałem przechyloną o kilka stopni i się dało ;) co prawda ASO podchodziło do tego 2 razy, ale za trzecim się postarali i jest prosto.

P.S. nie znam się ni w ząb na ustawianiu zbieżności
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur
Silnik: diesel inny

Postprzez pablito » 13 czerwca 2011, 19:34

Cześć.

Kierownica była krzywo, plastik może czasami zatrzeszczy ale gruuuubo kolega wyżej określa naprawdę fajne autko jakim jest leoś.

Mogą być przypadłości ale do "syfu" to mu daleko.

A co do opisywanych felg "15" to chyba jakiś kompleks.
Ja mam 16 i ruszając ze świateł nie muszę się wstydzić ;-)

Lubię wypucowane na 18, 19 calowych i 105 KM :)))
pablito
Signo
Signo

Postprzez Lesoto » 13 czerwca 2011, 20:00

pablito napisał(a):Ja mam 16 i ruszając ze świateł nie muszę się wstydzić ;-)

O ile 16 wyglądają od biedy "normalnie", to 15 to jakiś żart...
podpis niezgodny z regulaminem / usunięto Admin
Lesoto
Ex LeonClub Team

Auto: Robur
Silnik: diesel inny

Postprzez niq » 16 czerwca 2011, 10:36

Minimum 17" żeby ładnie się prezentowało. U mnie mniejsze już nie wejdą raczej :P
Obrazek
niq
Sport
Sport

Auto: RS3

Postprzez Staszek20VT » 16 czerwca 2011, 20:16

Koniec OT Panowie...
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez tomcior » 4 stycznia 2014, 03:40

Ja tez miałem kierownice skrecona w prawo - zauwazylem dopiero po zakupie. Puszczona "wolno" powoduje, ze auto tez skreca w prawo, wiadomo. Dodatkowo przy hamowaniu z predkosci powyzej ~50-60km/h czuc wyrazne bicie na kierownicy, spokojnie 4-8 razy na sekunde.

Jezdzielem z tym wiele razy, pare razy nastawili kierownice lekko w lewo, potem znowu w prawo, az w koncu na wprost - ale i tak lekko znosi w prawo. Przy geometrii wyszlo, ze lewe przednie kolo musialo dostac, bo jest przechylone w prawo o 1.5", co powoduje to skrecanie i bicie. Goscie powiedzieli, ze koszt wymiany to min.2500zł, zaczna od kolumny McPersona i beda szli az wymienia wszystko co krzywe. Ale stwierdzili, ze to nie zagraza bezpieczenstwu, wiec podziekowalem za takie koszta :?
Pozdrawiam
tomcior
tomcior
Stella
Stella

Auto: Leon 1M1 110KM VP
Silnik: ASV 1.9

Postprzez ggregorii » 12 stycznia 2014, 16:58

Rozumiem że żeby sprawdzić tylne kola potrzebna jest komputerowa zbieżność. Wszędzie gdzie byłem zakładają te dziwadła na koła ale i tak czepiają się tylko przednich a o tylnych nawet nie pomyślą :?
ggregorii
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez sebseat » 14 lutego 2014, 18:48

Witam ;) Odświeżę trochę temat. U mnie kiera prosta ale była lekko przekrzywiona. Ponowna geometria z poziomicą na kierze załatwiła sprawę. Natomiast zauważyłem niedawno, że w lewo robię pełne półtora obrotu natomiast w prawo brakuję do półtora obrotu jakieś 15 stopni. Czy ktoś ma podobnie lub spotkał się z takim upośledzeniem? Pozdrawiam
sebseat
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne