Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Duży pobór prądu przy wyłączonym aucie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Duży pobór prądu przy wyłączonym aucie

Postprzez daro93 » 2 marca 2014, 14:22

Witam wszystkich mam straszy problem z moim Leosiem;/
Na zgaszonym silniku mam bardzo duży pobór prądu nie mam pojęcia skąd się bierze zaznaczam ze nie jest to pierwszy raz;( na drugi dzień jak go kupiłem poszedłem go wyczyścić i włączyłem sb radyjko pograło trochę chce go odpalić a tu nie ma prądu, pięknie no akumulator do wymiany .Kupiłem nówkę sztukę postał dobę i prądu znowu nie ma zaprowadziłem do elektryka okazało się że do wymiany jest alternator .Kupiłem alternator wszystko ładnie pięknie nie pobiera prądu ale może było tak z miesiąc może nie cały i dalej są te same objawy zżera mi coś bardzo prąd proszę o pomoc:(
Pozdrawiam.
daro93
Stella
Stella

Auto: leon 2
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Problem z elektryką;/

Postprzez Cristobal » 2 marca 2014, 14:46

Częstą przyczyną rozładowywania aku jest alarm oraz radio.
Możesz też sprawdzić który obwód pobiera zbyt dużo prądu w stanie spoczynku. Trzeba się zaopatrzyć w amperomierz i kolejno wyciągać bezpieczniki a w ich miejsce wpinać sondy amperomierza.
SEAT LEON '11 1.2 TSI COPA BLACK PHANTOM
Cristobal
Sport
Sport

Auto: SEAT Leon 1P
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez daro93 » 2 marca 2014, 15:15

alarmu nie mam wydaje mi się ze to znów wina alternatora ale dlaczego się znowu popsuł nie mam pojęcia wcześniej były identyczne objawy:(
daro93
Stella
Stella

Postprzez Axee » 2 marca 2014, 22:22

Cristobal napisał(a):Trzeba się zaopatrzyć w amperomierz i kolejno wyciągać bezpieczniki a w ich miejsce wpinać sondy amperomierza.
Prosciej wpiac amperomierz w obwod klemy ujemnej, powinien pokazywac uplyw pradu. Wyciagajac po kolei bezpieczniki sprawdzamy, ktory obwod powoduje obciazenie. Rowniez mozna odkecic kabel pradowy od alternatora, w skrzynce w komorze silnika dla sprawdzenia czy pradu nie pobiera alternator.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez daro93 » 4 marca 2014, 20:53

Wymieniłem już dwa alternatory i oba pobierają prąd. Po wyjęciu ich i sprawdzeniu nawet w 100% zanurzeniu w wodzie wszystkie parametry są idealne a po założeniu do samochodu pobiera prąd. Elektryk zamontował mi jakieś ustrojstwo które odcina dopływ prądu do alternatora i jest ok;)
daro93
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne