Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klima - sprezarka nie dziala!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klima - sprezarka nie dziala!

Postprzez creesten » 14 czerwca 2016, 19:18

Czesc.

Mam problem w moim 2008 Leonie, 1.9TDI PD105 BXE Stylance. Z klimy nie leci zimne powietrze. Tutaj gdzie mieszkam znalazlem na internecie jakas firme ktora mobilnie naprawia i nabija czynniki itd.

Zadzwonilem, przyjechal facet z vanem, odkrecil jakis korek od klimy i powiedzial ze rzeczywiscie nie ma gazu bo nic nie wylecialo, nie bylo dzwieku ulatniajacego sie gazu, itd.

Potem szanowny pan kazał mi włączyć klimatyzacje po podłączeniu jakiegoś urządzenia do tego otworu, przypuszczam że to jakiś ciśnieniomierz. Gdy włączyłem, sam poszedł sprawdzic czy nie włączona po czym stwierdził że nie ma ciśnienia(?) więc "kompresor", lub po Polsku zdaje mi się sprężarka, do wymiany.

I teraz czytajac na internecie, jest dużo postów ze jak nie ma czynnika to sprężarka się nie włącza. Czy to prawda? Czy może jednak po jego szybkiej i Angielskiej diagnozie sprężarke musze wymienić (dodam że jego ceny były kosmiczne, coś około 600-650gbp).

Co zrobić?
creesten
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Klima - sprezarka nie dziala!

Postprzez zoozool » 15 czerwca 2016, 13:52

Pojedź nabić klimę czynnikiem z UV, a potem pojedź na sprawdzenie gdzie ucieka on.
zoozool
Stella +
Stella +

Silnik: ASV 1.9

Postprzez czesio_n » 15 czerwca 2016, 19:22

witam :) powiem Ci ze masz nie fajną sytuacje :D też miałem problemy z klimą... ale po kolei..

na początku sprawdz gdzie jest nieszczelnosć .. aby nie isc w koszty.. jesli WSZYSTKO JEST OK to nie masz dobrej sytuacji ..

ponoć czasami uszkodzeniu ulega elektrozawór który puszcza gaz cos koło 150zł .. ja wymieniłem nie pomogło.

pozniej stwierdzono ze uszkodzone jest sprzęgło kompresora... wiec regeneracja.. koszt ok 450-500zł. zalezy gdzie . po paru msc klima przestała działać, diagnoza -zatarty kompresor ! koszt nowego ok 1000zł. niestety było juz rok po regeneracji..a gwarancja jest na 6 msc..
pamiętaj ! nie życzę Ci tego ... ale jeśli bedziesz musiał regenerować kompresor lub kupić nowy .. ( lepiej kup nowy) to wymień też osuszacz ( koszt ok 100zł) + czyszczenie układu ( ok 200zł) zależy gdzie ... bez tego po paru msc szlak Ci trafi kompresor jak u mnie.. w układzie i w osusaczu zostaje dużo zanieczyczeń ( opiłków) z zatartego kompresora a co za tym idzie pozniej trafia to do nowego.. i po robocie . czytałem na necie że gdy układ klimatyzacji jest otwarty dłuzej niz 20-30 to juz trzeba wymienic osusacz..

ja w tym roku dałem własnie
1000 kompresor
200 czyszczenie
350 chłodnica klimatyzacji z osuszaczem ( stara była bardzo skorodowana)
250 robota
za nabicie gazu juz nie policzył nic .. bo stwierdził ze było 95% stanu..
a w tamtym roku dałem
-150 za zawór
150 za nabicie
450 za regeneracje
250 za rurkę która była pęknieta z wymiana..

ale jak narazie chodzi :D
czesio_n
Stella
Stella

Auto: leon 2
Silnik: BLS 1.9

Postprzez creesten » 15 czerwca 2016, 19:25

A nie ma możliwości że po prostu skończył się czynnik i kompresor się nie załącza ze względu na to? Auto ma juz kilka lat i może nigdy nie było nabijane i wszystko jest szczelne?
creesten
Stella +
Stella +

Silnik: BXE 1.9

Postprzez peter85 » 16 czerwca 2016, 09:41

A nie ma możliwości że po prostu skończył się czynnik i kompresor się nie załącza ze względu na to

Jest taka możliwość dlatego zaczynasz od nabicia układu klimatyzacji płynem z czynnikiem UV, jeżeli po napełnieniu klima działa to jeździsz tak około tygodnia a potem do warsztatu na sprawdzenie czy gdzieś czy czynnik nie ucieka.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez mihcio121 » 14 lipca 2016, 23:49

Mialem tez podobna sytuacje z klimą. Kupilem auto z przetartym przewodem od klimy. Czynnik uciekl i w efekcie dalszej jazdy z taką awarią spreżarka poszla sie... wiadom co. Po zbadaniu cisnienie jakie bila bylo znikome, opilki w ukladzie. Wymieniony zostal osuszacz i chlodnica by na nowej sprezarce opilki znowu nie narobily szkód. Koszt sprezarki 850zl chlodnicy bodajze 300zl +osuszacz 50 zl oczywiscie czesci zalatwial mi znajomy ze sklepu po znizkach. A wszystkie te koszta przez zlekcewazenie i jazda z nieszczelnym i bez czynnika ukladem. Nie rzycze nikomu
Był 1M 1.6 SN >>> jest 1P 2.0 FR BMN
viewtopic.php?f=33&t=57504
mihcio121
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne