Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne dźwięki w nowym sprzęgle Leona 2.0 TDI (140 KM).

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne dźwięki w nowym sprzęgle Leona 2.0 TDI (140 KM).

Postprzez Amilo » 10 grudnia 2008, 12:21

Witam,

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem fabrycznie nowego Leona 2.0 TDI i mam w związku z tym pytanie. Otóż, podczas pracy sprzęgła przy 2, 3, 4, 5 biegu, przy bardzo spokojnej jeździe, przy samym końcu wciskanego sprzęgła słychać delikatny - hmm... jakby to nazwać "szmer", tak jakby się coś ścierało, oraz delikatne drganie. Ma to miejsce tylko na końcowym etapie wciskania pedału do dechy. Czy to wynik tego, że materiał jest nowy i musi się dotrzeć (auto nie ma jeszcze 100 km przebiegu)? Czy też przyczyna jest inna? Dodam, że nie katuję silnika, staram się nie przekraczać obrotów powyżej 3000, aż nie przekroczę 1.500 km, zgodnie z tym co podaje producent. Być może ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Bardzo proszę o odpowiedź. Dzięki z góry!
Pozdrawiam,
Amilo
Amilo
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Dziwne dźwięki w nowym sprzęgle Leona 2.0 TDI (140 KM).

Postprzez kristo » 10 grudnia 2008, 20:52

Gratki z zakupu - oby spisywał sie lepiej niż mój ;)

U mnie nic takiego nie występowało ani nie występuje
kristo
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez kornel » 10 grudnia 2008, 21:42

U mnie dzieje się dokładnie to samo i też od nowości. Jako że wizyta na wymianę oleju już umówiona nie zapomnę im o tym wspomnieć. Sam jestem ciekaw co powiedzą chociaż zbyt wiele się nie spodziewam. Normalną odpowiedzią jest: " tak po prostu w tych samochodach się dzieje"
Radość z jazdy :)
kornel
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez Amilo » 10 grudnia 2008, 23:49

kristo napisał(a):Gratki z zakupu - oby spisywał sie lepiej niż mój ;)

U mnie nic takiego nie występowało ani nie występuje

Dziękuję! Ogólnie jestem bardzo zadowolony, choć to i tak za wcześnie na pochwały. Poprzednio miałem Leona 1.6, taki sam niemalże wygląd jak obecny: kolor, podobne felgi, jedynie nie miał ksenonów, fabrycznie przyciemnianych szyb + paru innych dodatków wizualnych. Oczywiście nowy silnik reaguje na wciśnięcie gazu rewelacyjnie, to przepaść pomiędzy 105-konna benzyną, ale bardzo niepokoi mnie ten dźwięk o którym wspomniałem. Za tydzień mam wizytę w ASO, choć obawiam się, że skończy się na opinii "my nic nie słyszymy, ani nie czujemy".

Poprzedni Leon miał "kilka" napraw gwarancyjnych: m.in. wymiana lamp (parowały), wymiana silników lusterek (nie składały się do końca), wymiana wydechu (coś dźwięczyło), wymiana kompresora klimatyzacji (przestał działać - w lato!!!), wymiana podstawy do anteny (gubiła masę), aż w końcu skrzynia biegów (zaczęła wydawać dziwne, charczące dźwięki przy zmianie biegów). Jestem już przewrażliwiony, bo spędziłem całkiem sporo czasu w ASO i nie mam z tym dobrych wspomnień. Oczywiście, z autem później już nic się nie działo, co niektórzy śmiali się, że do wymiany zostały mi tylko szyby. Możecie sobie wyobrazić, ile mnie to kosztowało zdrowia. Normalnie, powinienem zmienić samochód na inny, ale uwielbienie do Leona jest silniejsze. Liczę, że z nowym nabytkiem nie będę miał takich problemów. Ale ten szmer naprawdę mnie nie pokoi, aż boje się pomyśleć, "co znowu!?"

Być może nie zwróciłeś uwagi. To jest bardzo delikatne, ale ma miejsce. Zrób test. Wyłącz totalnie klimę, aby nic dodatkowego nie szumiało i jedź spokojnie, zmieniając biegi. Może się objawi.

[ Dodano: Czw 11 Gru, 2008 ]
kornel napisał(a):U mnie dzieje się dokładnie to samo i też od nowości. Jako że wizyta na wymianę oleju już umówiona nie zapomnę im o tym wspomnieć. Sam jestem ciekaw co powiedzą chociaż zbyt wiele się nie spodziewam. Normalną odpowiedzią jest: " tak po prostu w tych samochodach się dzieje"

Nie zgłaszałeś tego problemu wcześniej? Teraz możesz im powiedzieć, że kolega z Gdyni ma tak samo i też się zastanawia, co to może być? Jutro poproszę mojego kolegę, który również ma nowego 2.0 TDI o jazdę próbną. Zobaczymy, czy ma to samo? Dam znać.

[ Dodano: Pią 12 Gru, 2008 ]
Dziś przejechałem się Leonem 2.0 TDI BKD mojego kolegi. Auto też niemalże nowe. Występuje ten sam problem. Na wieczór może uda mi się to samo sprawdzić u innego kolegi. Jeśli tam wystąpi ten sam problem, to będzie oznaczać, że to powszechny przypadek. Prawda jest taka, że to nie powinno mieć w ogóle miejsca, nawet jeśli "ten typ, tak ma". To rażące niedopracowanie ze strony inżynierów.
Pozdrawiam,
Amilo
Amilo
Sport
Sport

Postprzez kornel » 14 grudnia 2008, 09:30

Tak więc jestem po wizycie w ASO i niczego ona nie zmieniła. Jak zwykle panowie z KOMOT-u powiedzieli, że oni żadnej wady nie stwierdzili i że tak to w tych samochodach dziać się może. Pytanie tylko jak długo tak się będzie mogło dziać :whoeva:
Radość z jazdy :)
kornel
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez Amilo » 20 grudnia 2008, 01:23

kornel napisał(a):Tak więc jestem po wizycie w ASO i niczego ona nie zmieniła. Jak zwykle panowie z KOMOT-u powiedzieli, że oni żadnej wady nie stwierdzili i że tak to w tych samochodach dziać się może. Pytanie tylko jak długo tak się będzie mogło dziać :whoeva:

Jestem dziś po wizycie w ASO. Serwis stwierdził, że nic dziwnego nie słyszy i że wszystko jest w najlepszym porządku. A to, o czym wspominałem występuje powszechnie i choć wiedzą o co chodzi, to dla jednych jest to słyszalne, dla innych nie. Ponoć "ten typ tak ma!" - uwielbiam to stwierdzenie - choć darzę mój serwis zaufaniem. Póki co, nie zawiodłem się na nich. Powiedziano mi również, że jeśli dwumasa się schrzani, to wymienią na nową w ramach gwarancji :-) Krótko.
Pozdrawiam,
Amilo
Amilo
Sport
Sport

Postprzez ADIC » 20 grudnia 2008, 17:00

to chyba norma w tym modelu , bo mnie tez na poczatku to zastanawialo, ze podczas zmiany biegu cos tam sie odzywa. jak sie popsuje jest 2 lata gwarancji :)
ADIC
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Cupra290
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel