Chciałem założyć 1cm dystans na koło, zaznacze że mam ORI felgi 18cali. Otwór centrujący wynosi 57mm i otwór w feldze również 57mm. Czy w takim układzie da rade zastosować dystans?? Bo taki sam wymiar piasty i felgi wyklucza pierścień centrujący co raczej uniemożliwia prawidłowe osadzenie felgi bez pierścienia...?
Nie wiem czy przy 10mm da się zrobić takowy dystans. Znajomy robił już dystanse z pierścieniem centrującym na tył również ma 18" oryginalne z seata, jednak dystans ma 18mm. Trzeba by zmierzyć ile wystaje ten otwór centrujący na piaście do tego dodać kilka mm i powinno być dobrze
Na tej stronie znalazłem coś takiego:
Techniczne info:
Jaka jest minimalna grubość dystansów z centrowaniem?
- Minimalna grubość dystansów z centrowaniem to tyle ile wystaje wypust piasty w aucie od płaszczyzny mocowania felgi + 3mm. Zazwyczaj dystanse z centrowaniem zaczynają się od 15mm grubości wzwyż. W niektórych przypadkach można zrobić cieńsze dystanse z centrowaniem nawet o grubości 5mm, ale tylko wtedy, gdy felga ma większy otwór centrujący niż piasta samochodu.
Pozostaje teraz kwestia tego ile wystaje otwór centrujący na piaście...?
No i drugie pytanie czy przy dystansach o grubości 15mm nie będzie przycierać opona o rant błotnika, bo błotnik jest zawinięty w zupełnie inny sposób (gruby wewnętrzy parapet) aniżeli w Leonie 1M gdzie miałem z tyłu felge 8.5 X 18 plus dystans 15mm i nie było problemów...
Znam dwa 1P FR na oryginalnych 18nastkach z dystansami z tyłu po 15mm na stronę - żadnych problemów, a wygląda bardzo dobrze - koło ładnie wypełnia nadkole.
ja mialem u siebie zalozone 18 FRowskie (ET 51), i z tylu dystans 17mm, nic nie tarlo, nie obcieralo, bylo w igle w tym momencie mam felgi BBS CH z audi (et54) i na przod zalozone mam 15 mm a na tyl 20 mm i tez jest wszystko ok ( opona 225/40/18 , a felgi miaja po 7,5 cala szerokosci)
Cotic, ja dystansw nie mam, mysle nad załozeniem . Gadałem z kilka osobami i twierdza ze raczej własciwosci jezdne sie polepszaja a nie pogorszaja, mozesz rozwinąc mysl??
Cotic, miałeś dystanse na obu osiach? Ja przez moment miałem po 12 mm na tylnej osi i ewidentnie samochód był bardziej nadsterowny. Przy jednakowych dystansach na obu osiach powinno być jednak ok (tyle, że lepiej po prostu felgi z mniejszym ET założyć).