Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działają centralny zamek i elektryczne szyby

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działają centralny zamek i elektryczne szyby

Postprzez Wichura » 13 stycznia 2011, 20:54

Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem Leona I, benzyna 1.6 16V. I dzień później dopadł mnie jakiś pech (13 sty w sumie).
Otóż wieczorem otworzyłem normalnie z kluczyka auto pod domem i wyruszyłem na sąsiednie osiedle. Tam już niestety nie mogłem auta zamknać, wciskam zamykanie i nic, ponadto przestały mi się świecić te czerwone lampki na dole w drzwiach, światełko w podsufitce też przestało świecić no i nie działają elektryczne szyby. Bezpieczniki są ok, znajomy mówił, że w Leonach jest jakiś moduł w drzwiach kierowcy, który albo padł albo wilgoć kable załatwiła. Mieliście taki przypadek? Niezbyt ciekawie zaczęłą się moja przygoda z Leonem...
Wichura
Stella
Stella

Auto: Leon 1M

Reklama

Re: Nie działają centralny zamek i elektryczne szyby

Postprzez Tony Hawk » 13 stycznia 2011, 21:11

Ja bym zaczął od bezpieczników. Masz je z boku deski rozdzielczej od strony kierowcy, zobaczysz ściągany panel jak otworzysz drzwi.
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Auto: Leon 1M Sport

Postprzez Wichura » 13 stycznia 2011, 21:24

Bezpieczniki zostały sprawdzone i wydaje się wszystko w porządku.
Wichura
Stella
Stella

Postprzez Tony Hawk » 13 stycznia 2011, 21:25

Sorki, nie doczytałem dokładnie... Co mówi VAG? Jakieś błędy?
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Postprzez Wichura » 13 stycznia 2011, 21:29

Nie sprawdzalem bo sie jeszcze za bardzo na tym nie znam, to moje pierwsze auto z grupy VAG.
Wichura
Stella
Stella

Postprzez Tony Hawk » 13 stycznia 2011, 21:31

Umów się z kimś z forum, kto ma VAGa i mieszka w okolicy. Bez VAGa ciężko będzie szybko określić co się stało.
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Postprzez Pawcio3city » 13 stycznia 2011, 22:35

A światło się nie zapala tylko po otwarciu drzwi kierowcy, czy przy każdych drzwiach jest tak samo? Od kupna robiłeś coś w aucie, coś z elektryką? Kluczem próbowałeś zamknąć auto? Od środka się drzwi zamykają jak wciśniesz przycisk na drzwiach?
Pawcio3city
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M '99

Postprzez Axee » 13 stycznia 2011, 23:38

Wichura, sprawdz bezpieczniki nr 6, 10, 14, 38, oraz bezpieczniki ktore znajduja sie nad tablica przekaznikow, widoczne po sciagnieciu obudowy z polka pod kierownica. W zaleznosci od wyposazenia auta mozesz miec wszystkie, lub ktoregos nie miec. Czy podlaczales w miedzyczasie moze nieoryginalne radio? Jesli tak, to je wypnij z oryginalnych kostek ISO, byc moze zwarles plus "bez klucza" ze stalym plusem, na skutek zlego podlaczenia radia.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Wichura » 14 stycznia 2011, 08:32

Pawcio3city napisał(a):A światło się nie zapala tylko po otwarciu drzwi kierowcy, czy przy każdych drzwiach jest tak samo? Od kupna robiłeś coś w aucie, coś z elektryką? Kluczem próbowałeś zamknąć auto? Od środka się drzwi zamykają jak wciśniesz przycisk na drzwiach?

Od kupna nic nie robiłem oprócz wymiany oleju. Światełko się nie zapala w ogóle, nieważne które drzwi otworze. Przyciskiem też go nie mogę włączyć, nie palą się też te czerwone na rogach drzwi. Od środka przyciskiem mogę się zamknąć, ale od zewnatrz kluczem zamykają się już tylko drzwi kierowcy. A no i jeszcze jedno - wcześniej po 15km/h zamykał się automatycznie (moduł komfort tak?) a teraz już nie.

Axee napisał(a):Wichura, sprawdz bezpieczniki nr 6, 10, 14, 38, oraz bezpieczniki ktore znajduja sie nad tablica przekaznikow, widoczne po sciagnieciu obudowy z polka pod kierownica. W zaleznosci od wyposazenia auta mozesz miec wszystkie, lub ktoregos nie miec. Czy podlaczales w miedzyczasie moze nieoryginalne radio? Jesli tak, to je wypnij z oryginalnych kostek ISO, byc moze zwarles plus "bez klucza" ze stalym plusem, na skutek zlego podlaczenia radia.

Bezpieczniki o których mówiłeś sprawdziłem, ale zrobię jeszcze raz. Sprawdzę jeszcze te nad tablicą przekaźników pod kierownicą. Radio mam oryginalne, nic z nim nie robiłem i nie zamierzam.
PS. W tych drzwiach kierowcy faktycznie jest jakiś moduł ktory mógł paść albo wilgoć załatwiła jakieś kable?

[ Dodano: 14 Styczeń 2011, 17:12 ]
Uff, jednak bezpiecznik, wczoraj nie było widać na pierwszy rzut oka, że jest trafiony. Najważniejsze, że już ok i już pierwszego dnia po zakupie nie naciąłem się na duże koszty.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

[ Dodano: 14 Styczeń 2011, 17:33 ]
delete
Wichura
Stella
Stella

Postprzez SeeA » 25 września 2013, 13:35

chłopaki nie wiecie który to był bezpiecznik u kolegi? bo mam te same problemy wręcz identyczne
SeeA
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez szczechu » 12 marca 2015, 17:10

Witam, mam problem z otwieraniem/zamykaniem auta i otwieraniem/zamykaniem przedniej lewej szyby i z panelu drzwi. Co do zamka to trzeba kilka razy wciskać przycisk otwierania, żeby otworzył wszystkie, czasem nawet się nie udaje po kilkunastu. Szyba działa podobnie w lewych przednich drzwiach, z tym, że słychać cykanie w drzwiach, ale silniczek nie rusza szyby w górę, w dół niema problemu.

Błędy rzucane przez VAGa:
01358 - Wewnętrzny włącznik centralnej blokady po stronie kierowcy (E150)
00932 - Silnik okna elektrycznego kierowcy (V147)
01034 - Zabezpieczenie termiczne okna kierowcy aktywne

Co może być problemem, zimne luty na zamku/mechanizmie silniczka? Może przekaźnik/przełącznik w drzwiach?
Jak będę miał warunki to podmienię panel z drzwi pasażera jak się da i sprawdzę czy to nie panel.
Dodam, że drzwi smarowałem 3 mies temu, mechanizm podnoszenia już wtedy działał sporadycznie, teraz już jest bardzo mała szansa na zamknięcie szyby.

Chciałbym wiedzieć co mam dokupić albo co jeszcze sprawdzić nim zabiorę się za rozbiórkę zamka.

-- 11 marca 2015, 21:21 --

Dodam, że zamek zamyka się z pilota i z panelu poprawnie, tak samo po przekroczeniu 20 km/h, a światełka zapalają się po otwarciu drzwi, więc pewnie to nie mikrostyk.

-- 12 marca 2015, 17:10 --

Dziękuję za "pomoc", rozwiązałem problem.
szczechu
Stella
Stella

Auto: Leon Stella 2005
Silnik: ASV 1.9

Postprzez alex_331 » 13 marca 2015, 08:30

szczechu, powiedz dla potomnych co to było. Czy jakieś zaśniedziałe styki, czy może bezpiecznik? Ale ja obstawiam uszkodzenie panelu sterowania szybami. Ja mam tak, że chcąc otworzyć przednią lewą to czasami zjeżdża mi tylna prawa xD
alex_331
Sport
Sport

Auto: Leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez szczechu » 16 marca 2015, 20:47

Wymontowałem i rozkręciłem panel, poprawiłem wszystkie luty i przemyłem płytkę alkoholem, bo styki pod przyciskami i na tej gumce od przycisków były już brudne, wszystko zaczęło działać poprawnie z panelu. Z pilota kluczyka dalej muszę wcisnąć kilka razy, żeby się drzwi pasażera otworzyły, ale to pewnie kwestia baterii. Z tego co widzę to w tym wątku nikt nie pisze odpowiedzi dla potomnych ...
szczechu
Stella
Stella

Postprzez alex_331 » 17 marca 2015, 17:30

szczechu, a to nie jest tak, że naciśniesz raz i Ci otwiera tylko drzwi kierowcy, a naciśniesz drugi to całą resztę? Może warto rzucić okiem na kodowanie modułu?

"Znalezione na stronie audi klubu, ale niestety nie wiem do jakiego dokładnie modułu, bo nie pisali:

+000001 - otwieranie/zamykanie pokrywy bagażnika pilotem
+000002 - sygnał kierunkowskazami potwierdza aktywowanie alarmu
+000004 - selektywny centralny zamek [1 naciśnięcie otwiera drzwi kierowcy, 2 naciśnięcia otwierają wszystkie drzwi]
+000008 - aktywacja alarmu
+000016 - zamknięcie pokrywy bagażnika po przekroczeniu 5km/h
+000032 - zaryglowanie drzwi po przekroczeniu 15km/h
+000064 - opuszczanie/podnoszenie szyb pilotem
+000128 - samochód z kierownicą po prawej stronie
+000512 - sygnał kierunkowskazami [1x] potwierdza zamknięcie drzwi
+001024 - zamknięcie drzwi potwierdzone przez sygnał alarmu
+002048 -po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i otworzeniu drzwi nie można opuszczać/podnosić szyb
+004096 - sygnał kierunkowskazami [2x] potwierdza otworzenie drzwi
+008192 - wyłączenie funkcji SAFE - po zamknięciu drzwi pilotem można odryglować je od wewnątrz"

oraz

Obrazek

edit:

http://www.www.leonclub.pl/forum/viewto ... 62#p441762
alex_331
Sport
Sport

Auto: Leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez szczechu » 19 marca 2015, 16:53

Ciekawe informacje, w wolnej chwili sprawdzę jak to mam poustawiane.
Przydałby się bit dotyczący autozamykania w sytuacji kiedy po otwarciu kluczyk nie zostanie umieszczony w stacyjce.
szczechu
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 21 marca 2015, 16:14

Jeśli z pilota otwierają się wszystkie drzwi oprócz pasażera to mogą być dwie awarię. Pierwsza to zimne luty na zasilaniu silnika ryglowania do tego musisz zozbebeszyc zamek. Lub wyciągnij wkładkę i zobacz czy wiosełko się nie złamało i nie jest w pozycji zamykania auta. Ja przerabiałem te dwa problemy. I objawy były podobne. A to że szyby nie działają z panela jednego a drugiego działają to na 99% wina właśnie zabrudzonych styków na panelu. Pozostałe przełączniki też się brudzą w taki sam sposób było to już pisane parę razy w innych wątkach. Też czyściłem.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez szczechu » 26 marca 2015, 09:44

Drzwi pasażera otwierają się za którymś razem, rozebrałem jeszcze pilota w kluczyku i poprawiłem styki z bateria, z tego co sprawdziłem to jest jeszcze mocna. Drzwi pasażera otwierają się prawie za każdym razem normalnie (po drugim naciśnięciu). Na razie nie mam do dyspozycji garażu więc nie pogrzebię w drzwiach. Dzięki za wskazówki.
szczechu
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 26 marca 2015, 12:03

Ja za pierwszym razem otwierają ci się tylko drzwi kierowcy a dopiero za drugim razem reszta to może być tak ustawione w module komfortu. Chyba że za drugim nie pomaga tylko za którymś tam razem z kolei to będzie to co wyżej pisałem.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez bulej1910 » 28 marca 2015, 11:06

jeżeli chodzi o brak działającej centralki i brak światła w środku to miałem kiedyś podobny przypadek...zacząłem kiedyś wymieniać żarówki w w podświetleniu auta...tak wyszło z moich kombinacji że centralka nie działała i samo światło też... :brawo: dodatkowo ciągle delikatnie jażyła się kontrolka od otwartego bagaja... po przejrzeniu bezpieczników okazał się być spalony bezpiecznik od podświetlenia auta,który też odpowiada za centralny zamek!!! być może le zgdzieś Ci się tam kable zwąchały i sprawdź ten bezpiecznik :-D
bulej1910
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Wodzik1257 » 19 kwietnia 2015, 21:07

Ludzie, wczoraj ku mojemu zdziwieniu zauważyłem że centralny zamek nie zamyka mi drzwi od kierowcy !!! :shock:
Wszystkie objawy wskazywały że drzwi sie zamykają (odgłos i migacze)...
Kiedy sprawdziłem przypadkowo, okazało się, że wszystkie drzwi sie zamykają oprócz drzwi kierowcy.
Wkładając kluczyk do zamka tez nie działa (nie ma żadnego działania).
Pomóżcie!!!!
Od czego zacząć???
Wodzik1257
Stella
Stella

Silnik: ALH 1.9

Postprzez [gypsymh] » 19 kwietnia 2015, 21:21

Wodzik najpierw sprawdź błędy w module komfortu. Bezpieczniki to podstawa. Jeśli Masz komfort 1C0 możliwe, że padł moduł w drzwiach kierowcy przy silniku szyby. Czy masz przycisk zamykania na panelu szyb? Czy po jego naciśnięciu rygluje drzwi kierowcy? Do sprawdzenia również wiązka przewodów do zamka
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez tatian » 19 kwietnia 2015, 21:49

Od podpięcia vaga a potem zapewne wymiany zamka.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez Wodzik1257 » 20 kwietnia 2015, 12:53

Dzięki za info ale...
Odpowiadając: Mam przyciski wewnetrzne do otwierania/ zamykania CZ. Po naciśnięciu blokuje/odblokowuje troje drzwi oprócz kierowcy :(
Czy w takiej sytuacji może to być również wina bezpiecznika?? Bezpiecznik do jednych drzwi?
Jak sprawdzić błędy w module komfortu?
A w ogóle, to gdzie znajduje się ten zamek? Ściągnąłem tapicerke i mam tam dodatkową obudowę blaszaną. Ją też muszę ściągnąć by dostać sie do zamka??
A dodam jeszcze, że ostatnio podpinałem do auta starą przyczepkę..., czy to mogło spowodować jakieś rozstrojenie centralnego zamka od kierowcy? :shock:
Wodzik1257
Stella
Stella

Postprzez [gypsymh] » 20 kwietnia 2015, 16:42

Błędy w module komfortu sprawdzisz za pomocą vag coma lub Vcds. Aby dostać się do zamka niestety trzeba zdemontować tą blache. Uwaga. Ona jest z prowadnicami podnośnika szyby. Należy odkręcić szybę przed demontażem blachy. Później kilka śrub i kostka od zamka i wychodzi. Bardzo możliwe ze padł któryś mikro styk w zamku i moduł go nie steruje. Trzeba by sprawdzić grupy w module komfortu czy widzi zamek. Czy zamyka i otwiera.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez tatian » 20 kwietnia 2015, 16:48

I druga uwaga blachę wyjmujemy razem z zamkiem, bo inaczej połamiesz takie plastikowe mocowanie, które do niczego nie jest w sumei potrzebne ale "podtrzymuje" zamek z blachą.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Wodzik1257 » 20 kwietnia 2015, 20:05

przekonujecie mnie do tego żeby podjechać do mechanika :P
mało mam cierpliwości do elektroniki
Wodzik1257
Stella
Stella

Postprzez tatian » 20 kwietnia 2015, 20:34

Myślę, że z jakimś kolegą to spokojnie zrobisz.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Bonus » 5 września 2016, 07:33

Wodzik1257 napisał(a): Mi to wygląda że coś nie łączy ci albo w zamku albo we wtyczce przy zamku mogą być popękane luty na płytce przy silniku w zamku. Możliwe też jest że stycznik wykrywający przekręcenie kluczykiem zamka w drzwiach nie ma połączenia. Stawiam jednak na sam zamek skoro nie reagują tylko jedne drzwi. Przy zamku dużo grzebania ale na spokojnie na YT jest instrukcja prawidłowego rozebrania i złożenia zamka (do bory golfa albo A3 czy passata takie samo chyba trzeba wpisać golf door lock removal czy też repair). Niebardzo jest filmik z rozbieraniem drzwi. Ale to chyba będzie opisane w internecie lub na forum. Jakbyś rozbierał drzwi pamiętaj zablokowujesz okno by nie spadło wyciągnasz zaślepki przez które odkręcasz szybę od prowadnic, oddzielasz szybe od prowadnic, pamietaj by nie rozplątać z bębenka linek od ciągnięcia szyby oraz sprawdzić czy dobrze pasuje linka na rolkach i na bębenku przy składaniu.

-- 31 lipca 2016, 17:17 --

mam identyczny problem z

brakiem centralnego z kluczyka
niedziałającymi przyciskami szyb także z panelu kierowcy
niedziałającym światłem wewnętrznym także światełko wewnętrzne kierowca pasażer nie działa
zamykanie drzwi przyciskiem wewnątrz działa, nie rygluje się bagażnik gdy zamyka się kluczem drzwi kierowcy wszystkie drzwi kabiny się blokują

po czym mi się zrobiło? wkładałem żarówki LED w drzwi kierowcy, potem tył od strony kierowcy, jak wkładałem do bagażnika to żarówka LED na chwile zaświeciła i zgasło wszystko. Może zwarcie zrobiłem. Oświetlenie bagażnika bywało kapryśne miałem wyciek płynu z przewodu spryskiwaczy do bagażnika dawno temu teraz jakby wilgoć to lubi nie świecić trzeba postukać przy światełku. Tu wyciągnąłem obudowę z żarówką i może zwarcie gdzieś głębiej się zrobiło.

Sprawdziłem opisane wyżej bezpieczniki w skrzynce w kabinie nic nie widzę, chyba że któryś nie łączy, sprawdziłem też pod kierownicą mam 4 jeden bezpiecznik od gazu żaden nie przepalony. W momencie jak się wyłączyło przy wkładaniu LEDów było po deszczu samochód był zaparowany wewnątrz może to miało jakiś wpływ.

Jeszcze nie miałem okazji zobaczyć co mi na VAG wyjdzie.

-- 31 lipca 2016, 23:09 --

Nie działa mi także podświetlenie przycisków podnoszenia szyb we wszystkich drzwiach prócz drzwi kierowcy gdzie świeci panel. Światła u dołu drzwi oświetlenie progu nie świeci nigdzie.

Czy ktoś ma może schemat konkretnie do leona z opisami po angielsku albo polsku (mam do golfa ale nie wiem gdzie się różni od leon/toledo). Na golfie mamy ciąg 30 (z aku) dołączony do bezpiecznika 4 w komorze silnika na schemacie S176 następnie stąd dołączone do bezpiecznika 38 w kabinie opisane S238 oraz idzie do bezpiecznika 14 (opisane S14) w kabinie. S14 idzie do modułu komfortu też zaś S238 (38 bezpiecznik) obsługuje też wszystkie drzwi wg golfa otwarcie szyby regulację lusterek.

-- 1 sierpnia 2016, 15:33 --

Okazuje się że VAGiem nic nie mogę sprawdzić na Auto-Scan nie wychodzi żaden błąd, w Select co chwila wyrzuca "No Response from Controller" zatrzymuje działanie i nie można się dostać do błędów. Na kablu KKL rzeczy typu otwarte drzwi albo okno wykrywało. Ktoś ma jakieś pomysły bo auta nie da się używać zamykając kluczykiem.

-- 1 sierpnia 2016, 16:23 --

Wyjaśniło się bezpiecznik 14 w kabinie (czyli jednak zwarcie), po zgaśnięciu oświetlenia w drzwiach jeszcze z kilka razy światło w kabinie mrugało chyba w momencie mojego sprawdzania bezpieczników nie był do końca przepalony.
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Silnik: AKL 1.6

Postprzez Thonr » 19 września 2016, 09:34

Hej, żeby nie zaczynać nowego tematu. Mam Problem od niedawna w moim Leonie 1M 2000r.. Otóż, drzwi pasażera działają odwrotnie niż inne drzwi.. jak otwieram auto centralnym to drzwi pasażera się zamykają, jak zamykam to otwierają w czym może być problem?
Thonr
Stella +
Stella +

Postprzez daro1125 » 17 czerwca 2017, 07:44

witam.Mam taki problem.Wczoraj rozbieralem drzwi i jak poskladalem calosc nie dzialaja szyby i centralny z pilota.Przycisk od zamykania wewnatrz reaguje czyli zamyka i otwiera.Znalazlem spalony bezpiecznik 15A pod kierownica i myslelem ze to pomoze ale nic to nie dalo.
Bezpieczniki z boku wszytkie sprawdzone i sprawne.VAG nie chce mi sie polaczyc z modulem komfortu
prosze o jakies rady
daro1125
Stella +
Stella +

Postprzez jeku » 18 czerwca 2017, 11:32

Też mam podobny problem jakieś rady?
jeku
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez black-dimon » 18 czerwca 2017, 17:24

Które drzwi rozbierałeś?
Próbowałeś odłączyć aku?
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez daro1125 » 19 czerwca 2017, 14:47

drzwi rozbieralm od kierowcy.Ale problem rozwiazany.po wymianie bezpiecznika pod kierownica spalil sie ten z boku pod klapka.To byl nr 14.
daro1125
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne