Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Urwane śruby przy poduszce skrzyni

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Urwane śruby przy poduszce skrzyni

Postprzez matelekt » 12 stycznia 2020, 15:22

Witam, w końcu zabrałem się za wymianę poduszek silnika i niestety przy wymianie tej dolnej łączącej skrzynię z sankami dwie śruby się nie poddały i obie urwałem.
Chciałem zdjąć starą poduszkę i w tedy pobawić się ze śrubami (zapewne będą do rozwiercenia) ale żadną siłą nie mogę zdjąć tej poduszki, czy oprócz tych dwóch śrub mocujących poduszkę do sanek jest coś co ją trzyma przy sankach, czy to normalne że tak trudno ją zdjąć?
Podejrzewam, że to ze starości tych elementów tak mocno poduszka przywarła do sanek że nawet bicie młotkiem i podważaniem nie daje żadnego rezultatu. Myślę nad całkowitym rozwierceniem tych śrub w poduszce, może w tedy bijąc w bok poduszka puści. Jednak mam obawy przed rozwiercaniem żeby nie uszkodzić gwintu w sankach, i tak będzie do przegwintowania ale jeśli nie rozwiercę tego prosto obawiam się że może być później problem z nowym gwintem.
Ktoś miał podobny problem lub poleci co zrobić w takiej sytuacji?
Obrazek
matelekt
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Urwane śruby przy poduszce skrzyni

Postprzez myszazwc » 12 stycznia 2020, 17:26

Odkreć jeszcze dwie śruby, jedną widać na zdjęciu,druga jest przed nią i łapa wyjdzie bez problemu
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Postprzez matelekt » 12 stycznia 2020, 20:23

No właśnie niestety po odkreceniu tych dwóch śrub przy silniku poduszka nadal nie chce zejść. Tak jak napisałem wyżej, bicie młotkiem, podważanie nic nie daje. Więc tak chyba się to zapiekło.
matelekt
Stella
Stella

Postprzez Robal_26 » 12 stycznia 2020, 20:57

korpus poduszki jest z duraluminium ,więc koroduje dość szybko a co za tym idzie zwiększa swoją objętość i powoduje zakleszczenie się , popukaj kilkakrotnie w korpus i poważaj ja ,dla ułatwienia demontażu zdemontuj blachę trzymającą przód poduszki która jest przykręcona do skrzyni .ok, co do śruby to w zależności ile wystają , można nakręcić 2nakrętki i palnikiem podgrzać i pryskać odrdzewiaczem wówczas powinny puścić.ok :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez matelekt » 12 stycznia 2020, 21:59

Hmm o tym że sie to zakleszczyło to nie pomyślałem, rzeczywiście jeśli otwór jest tam idealnie na wymiar to tak też mogło się stać. Trochę lipa bo nie ma tego jak z drugiej strony wybić więc pozostaje walka z jednej strony, może wężykiem uda mi się napuścić jakimś preparat od drugiej strony. Co do śrub to jeśli uda się tylko zdjąć tą poduszkę to kawałek śruby będą wystawać bo ukręciły się zaraz przy łebkach, może się uda nagwintować i zrobić tak jak piszesz. Próbowałem z jedną śrubą nawiercania i wbijania torxa, niestety ten sposób nie wypalił.
Jak tylko pojawi się u mnie chwila czasu, powalczę z tym znowu. Dzięki :-)
matelekt
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne