Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
bledow napisał(a):Konkretnie sterownik jest w silniczku od szyby.
aceman napisał(a):Układ komunikacji jest najprawdopodobniej w samym zamku i znajduje się na jednej płytce z mikro-switchem, z którym też dość często pojawiają się problemy.
Bzdura!aceman napisał(a):Układ komunikacji jest najprawdopodobniej w samym zamku i znajduje się na jednej płytce z mikro-switchem, z którym też dość często pojawiają się problemy.
neostar napisał(a):Gonzus_1989, zimne luty w złączu zamka kierowcy lub/i krańcówka do wymiany.
ROBAL_26 napisał(a):silniczek w drzwiach nie ma nic wspólnego z zamkiem, kolega Axee, jesteś trochę w błędzie , w każdych drzwiach znajdują się silniczki z modułami ale główny moduł znajduje się w drzwiach kierowcy ,on odpowiada za szyby,zamki i lusterka, gdy tylko jego odłączysz to reszta juz nie działa
sm00th napisał(a):1 Faults Found:
01333 - Door Control Module: Rear Left (J388)
49-00 - No Communications
Gonzus_1989 napisał(a):1 Fault Found:
00928 - Locking Module for Central Locking: Front Driver Side (F220)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
dokladnie, tak. W 90% winna jest kaseta zamka, a w niej polaczenie kostki z plytka drukowana.neostar napisał(a):Gonzus_1989, zimne luty w złączu zamka kierowcy
untaztood napisał(a):Jakie zimne luty?
To błąd problemu z instalacją - pojawia się zwykle, jak odłączy zamek. Być może problem jest z samymi kablami.
Gonzus_1989 napisał(a):Wymiana zamka oraz wiązki ?
Gonzus_1989 napisał(a):Dodam że przy otwieraniu drzwi od pasażera nie załącza się światło w drzwiach jak i również na podsufitce.
untaztood napisał(a):No to pewnie masz to samo co miałem ja:
https://www.dropbox.com/s/wa29ukpv7v5kg2f/IMG_4599.JPG
Utlenił się druk na płytce. Wydaje mi się, że metoda naprawy "zimnych lutów" w takich przypadkach nie zda egzaminu...
enka napisał(a):Gonzus_1989 napisał(a):Dodam że przy otwieraniu drzwi od pasażera nie załącza się światło w drzwiach jak i również na podsufitce.
ja odkąd mam leona zauważałem taką samą przypadłość tj nie włączająca się kopertówkach w drzwiach i lampka podsufitki po stronie pasażera z przodu; z domykaniem/otwieraniem szyb czy to przyciskiem w drzwiach czy zdalnie pilotem w tych drzwiach nie było i nie ma problemów, ale żeby było śmieszniej problem zniknął odkąd przyszła zima i/lub temperatury poniżej zera. jest na to jakieś wytłumaczenie?untaztood napisał(a):No to pewnie masz to samo co miałem ja:
Utlenił się druk na płytce. Wydaje mi się, że metoda naprawy "zimnych lutów" w takich przypadkach nie zda egzaminu...
ale czy u mnie to wygląda tak jak powyżej to niestety nie potwierdzę bo troszeczkę na to za zimno w garażu.
untaztood napisał(a):enka napisał(a):Gonzus_1989 napisał(a):Dodam że przy otwieraniu drzwi od pasażera nie załącza się światło w drzwiach jak i również na podsufitce.
ja odkąd mam leona zauważałem taką samą przypadłość tj nie włączająca się kopertówkach w drzwiach i lampka podsufitki po stronie pasażera z przodu; z domykaniem/otwieraniem szyb czy to przyciskiem w drzwiach czy zdalnie pilotem w tych drzwiach nie było i nie ma problemów, ale żeby było śmieszniej problem zniknął odkąd przyszła zima i/lub temperatury poniżej zera. jest na to jakieś wytłumaczenie?untaztood napisał(a):No to pewnie masz to samo co miałem ja:
ale czy u mnie to wygląda tak jak powyżej to niestety nie potwierdzę bo troszeczkę na to za zimno w garażu.
No to wróżąc z fusów można wywnioskować, że u Ciebie są tylko zimne luty, które pod wpływem temperatury zaczęły kontaktować.
przebor napisał(a):Dla mnie w tym wszystkim to najgorsze jest przy składaniu drzwi włożenie tego plastikowego kołka w szybę...
untaztood napisał(a):ja odkąd mam leona zauważałem taką samą przypadłość tj nie włączająca się kopertówkach w drzwiach i lampka podsufitki po stronie pasażera z przodu; z domykaniem/otwieraniem szyb czy to przyciskiem w drzwiach czy zdalnie pilotem w tych drzwiach nie było i nie ma problemów, ale żeby było śmieszniej problem zniknął odkąd przyszła zima i/lub temperatury poniżej zera. jest na to jakieś wytłumaczenie?
Axee napisał(a):untaztood napisał(a):Jakie zimne luty?
To błąd problemu z instalacją - pojawia się zwykle, jak odłączy zamek. Być może problem jest z samymi kablami.
untaztood, wytlumacze Ci to po chlopsku:
od punktu A leci sobie kabelek jest zakonczony stalowym pinem wtyczki na nim zacisnietym, natepnie pin jest nalozony na drugi stalowy pin, a ow drugi stalowy pin jest przylutowany cyna do plytki pcb, na ktorej sa miedziane sciezki i dokladnie do tej sciezki jest przylutowany. Drugi koniec miedzialnej sciezki to nasz punkt B.
Gdzie jest najslabszy punkt na trasie od A do B ... zakladajac ze calosc sie trzesie, a pin pierwszy i drugi sa szczelnie ze soba scisniete?
Podpowiem ... najczesciej peka polaczenie pomiedzy drugim stalowym pinem, a cyna przylutowana do miedzianej sciezki na plytce elektroniki. Jak zwal tak zwal, jedni nazywaja to zimnym lutem, inni peknieciem, inni mikropeknieciem. W kazdym razie to jest niestyk, ktory wystepuje, ale nie zawsze. Zatem wg Ciebie jest to zimny lut czy problem z instalacja?
Nazwe to problemem z instalacja w miejscu laczenia cynowego ... zwanym potocznie zimnym lutem
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości