Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Zaryglowanie drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Zaryglowanie drzwi

Postprzez passy » 7 kwietnia 2011, 17:19

Witam.

O ile się nie mylę to po drugim naciśnięciu przycisku zamykania w pilocie wszystkie drzwi powinny się zaryglować - brak możliwości otwarcia od środka.
U mnie tak nie jest, po drugim naciśnięciu przycisku zamykania w pilocie mrugają tylko światła i nic się nie dzieje.
A i jeszcze jedno, nie mruga mi dioda w drzwiach (chyba właśnie jej miganie oznacza zaryglowane drzwi). Nie mam alarmu.
passy
Stella
Stella

Auto: Leon 1

Reklama

Re: [ALL] Zaryglowanie drzwi

Postprzez chesterr » 7 kwietnia 2011, 19:02

Po naciśnięciu zamykania drzwi na pilocie zamykają się wszystkie drzwi, nie ma czegoś takiego jak ryglowanie, że nie da się wyjść od środka, przynajmniej u mnie. Jak Ci się nie pali lampka to prawdopodobnie rozwalił Ci się czujnik przy którychś drzwiach/Klapie co powoduje nie włączanie się alarmu ewentualnie niedomknięte drzwi lub klapa bagażnika. Sprawdź też włącznika pod maską.
Black Widow TDI+
Obrazek
Część podpisu niezgodna z regulaminem -> usunięto.: Administracja LCT
chesterr
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra4

Postprzez passy » 7 kwietnia 2011, 20:07

Jak już pisałem wcześniej nie mam alarmu a po podłączeniu do komputera pojawia mi się komunikat o jakimś (nie pamiętam teraz) problemie w module komfortu z tylnymi drzwiami - prawymi i lewymi.

Po naciśnięciu zamykania z kluczyka wszystkie drzwi się zamykają prawidłowo, ale mogę je np od środka otworzyć klamką lub nawet przyciskiem do otwierania.

Czyżbym się mylił, że trzeba dwa razy zamykanie kluczyka wcisnąć by zaryglować drzwi ?
passy
Stella
Stella

Postprzez chesterr » 7 kwietnia 2011, 20:13

Jeżeli zamkniesz się w aucie z pilota to odczekaj z 2 minuty zanim otworzysz drzwi ryglem od środka. Jak masz zamknięte drzwi to podwójne pociągniecie za klamkę (od środka) i tak je otworzy. Jeżeli chcesz zaryglować drzwi, żeby nie otwierać ich od środka (zabezpieczenie przed dziećmi) w drzwiach przy zamku są takie małe cypki z napisem LOCK.
U mnie w aucie tak to działa.
Black Widow TDI+
Obrazek
Część podpisu niezgodna z regulaminem -> usunięto.: Administracja LCT
chesterr
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra4

Postprzez eip » 7 kwietnia 2011, 20:26

Kolego passy, chodzi Tobie o to, że jak zamkniesz drzwi z pilota to od środka nie da się otworzyć drzwi.
Powiem Ci, że u mnie wystarczy raz nacisnąć zamykanie z pilota i już nie da się otworzyć, ani przy ciągnięciu za wew. klamkę, ani z guzika wewnątrz auta <-- Jeżeli tak nie masz to moim zdaniem powinieneś udać się do jakiegoś speca z forum, który ogarnia tematy elektroniki.

Bo inaczej, w nocy jak ktoś nie daj Boże wybije Ci szybę to będzie mógł sobie otworzyć drzwi i normalnie wejść, a tak to będzie musiał włazić przez okno lub klapę bagażnika i utrudni mu to życie.
Salem alejkum!
eip
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez passy » 7 kwietnia 2011, 21:07

Kolego eip właśnie o takie ryglowanie mi chodziło, że nie można po zamknięciu otworzyć od wewnątrz. Myślałem, że takie ryglowanie odbywa się tylko po drugim naciśnięciu zamknięcia w pilocie (np. w fordzie tak jest).

Podepnę kompa w weekend to napiszę jakie błędy mi się pojawiają w module komfortu, może ktoś się z takimi akurat spotkał.

[ Dodano: 9 Kwiecień 2011, 18:18 ]
Dzisiaj miałem chwilkę by podłączyć komputer do samochodu i w module komfortu pojawiają mi się dwa błędy:

1333 Sterownik drzwi tylnych lewych - J388
1334 Sterownik drzwi tylnych prawych - J389

Co może być problemem ?
passy
Stella
Stella

Postprzez sm00th » 1 listopada 2011, 21:23

Witam,
Podepne sie do tematu bo tez mam problem z dzwiami, nie dziala mi zamykanie pilotem ani podnoszenie/opuszczanie szyb, na vagu mam blad 01333 - Door Control Module: Rear Left (J388) 49-00 - No Communications
Gdzie szukać sterownika drzwi?

Pozdrawiam
Obrazek
AHF+ by MR-Motors 140@309
sm00th
Signo
Signo

Auto: Leo

Postprzez untaztood » 2 listopada 2011, 07:36

Sterownik drzwi jest w... drzwiach.
Zaryglowanie drzwi, bez możliwości otwarcia od środka, działa tylko wtedy jak moduł komfortu ma komunikację ze wszystkimi sterownikami w drzwiach.
Zwykle brak komunikacji oznacza przetartą instalację, zwykle blisko kołnierza.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez sm00th » 2 listopada 2011, 15:27

Fajnie ze sterownik jest w drzwiach, ale gdzie konkretnie?
Wiazke przejrzalem i wszystko wyglada ok, pozatym dzialaja glosniki i lampka.
Obrazek
sm00th
Signo
Signo

Postprzez bledow » 2 listopada 2011, 16:34

Konkretnie sterownik jest w silniczku od szyby.
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez untaztood » 2 listopada 2011, 18:08

bledow napisał(a):Konkretnie sterownik jest w silniczku od szyby.

Nie koniecznie - nie każdy Leon ma z tyłu elektryczne szyby, za to każdy ma centralny zamek.
untaztood
FR
FR

Postprzez aceman » 2 listopada 2011, 18:16

Układ komunikacji jest najprawdopodobniej w samym zamku i znajduje się na jednej płytce z mikro-switchem, z którym też dość często pojawiają się problemy.
aceman
Sympatyk LeonClub

Auto: Seat Leon

Postprzez bledow » 2 listopada 2011, 19:05

ale kolega napisał że nie może opuszczać szyb, to chyba znaczy że elektryczne szyby jednak ma. :P
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez untaztood » 2 listopada 2011, 20:44

aceman napisał(a):Układ komunikacji jest najprawdopodobniej w samym zamku i znajduje się na jednej płytce z mikro-switchem, z którym też dość często pojawiają się problemy.

Oj, chyba "najprawdopodobniej" się mylisz ;)
untaztood
FR
FR

Postprzez Axee » 3 listopada 2011, 07:10

aceman napisał(a):Układ komunikacji jest najprawdopodobniej w samym zamku i znajduje się na jednej płytce z mikro-switchem, z którym też dość często pojawiają się problemy.
Bzdura!

W przypadku 4 elektrycznie otwieranych okien, mamy 4 osobne moduly sterujace drzwiami, kazdy z nich jest zintegrowany z poszczegolnym silniczkiem szyby. Komunikuja sie po wewnetrznym CANie z modulem komfortu, ktory nimi nadrzednie steruje.
Do kazdego z modulow sa podlaczone prawie wszystkie sygnaly z danych drzwi, czyli kaseta centralnego zamka, przycisk otwarcia szyby/panel na drzwiach kierowcy, el. sterowane lusterka, dioda migajaca w drzwiach kierowcy itd., tylko sygnal z mikrostyku otwarcia drzwi jest puszczony analogowo osobnym przewodem.

W przypadku 2 elektrycznie otwieranych okien, mamy tylko 2 osobne moduly sterujace drzwiami przednimi, komunikuja sie po CANie z modulem komfortu, podobnie jak napisalem wyzej. Natomiast sygnaly z tylnych drzwi, a dokladnie z kasety zamka tylnych drzwi sa przesylane analogowo wiazka wielozylowa bezposrednio do modulu komfortu. Taki modul komfortu ma dodatkowe 3 gniazdo.

Na plytce elektroniki wewnatrz zamkow mamy tylko cztery mikrostyki w drzwiach przednich z mechanicznym otwieraniem kasety + piaty mikrostyk z zewnatrz (latwo policzyc, zlacze 8 stykow: 5 z mikro, wspolna masa z mikro, 2 bieguny silnika), oraz dwa mikrostyki + trzeci mikrostyk z zewnatrz dla drzwi tylnych, w kazdym przypadku wyprowadzone dwa bieguny silniczka sterujacego mechanizmem zamka. (Latwo policzyc, zlacze 6 stykow: 3 z mikro, wspolna masa z mikro, 2 bieguny silnika).

Pozdro Ax!
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez aceman » 3 listopada 2011, 08:38

Axee, no to dziękujemy za szczegółowe przedstawienie tematu :peace:
aceman
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pawisco » 3 stycznia 2013, 17:01

Witam, trochę odświeżę. Czytając post Axee'a, mam rozumieć, że jeśli szwankuje mi centralny zamek (otwierają i zamykają mi się tylko drzwi kierowcy), to przyczyny mogę szukać w tymże module sterującym drzwiami? Nie biorę pod uwagę wymiany zamka, ponieważ już go wymieniłem na dobry, ale problem się nie rozwiązał. Do czego zmierzam - wczoraj próbowałem założyć sobie sterownik STIG, ale gdy na próbę podłączyłem go pod drzwi kierowcy i naciskałem otwieranie/zamykanie na pilocie, to reagowały tylko drzwi kierowcy. Kolega, który jest elektromechanikiem trochę się z tym bawił ze mną wczoraj, ale nie wiemy gdzie szukać przyczyn problemu - czy w tym module, czy może w module komfortu, a może to jednak zamki? Mamy pomysł, żeby ciągnąc kable po wszystkich drzwiach i wszystkie podpiąć pod centralkę, będzie z tym roboty, ale czy warto? Liczę na pomoc.
Pawisco
Stella
Stella

Postprzez sm00th » 5 stycznia 2013, 12:51

Ja w dalszym ciągu mam problem z tylnymi drzwiami, dzisiaj wymieniłem silniczek w drzwiach i dalej to samo, sprawdziłem kable i wydają się być ok. Czy przyczyna może być inna niż kable, może jednak czegoś nie zauważyłem?
Mam taki błąd:
1 Faults Found:
01333 - Door Control Module: Rear Left (J388)
49-00 - No Communications
Obrazek
sm00th
Signo
Signo

Postprzez Robal_26 » 5 stycznia 2013, 22:01

sm00th, wymontuj zamek i popraw luty -rozgrzej je ponownie lutownicą na płytce ( 4 punkty -miejsce lutowania wtyczki do płytki zamka) to jest tzw przypadłość pękania zimnych lutów, gdy jest ciepło to działa a jak zimno to już nie, silniczek w drzwiach nie ma nic wspólnego z zamkiem,kolega Axee, jesteś trochę w błędzie , w każdych drzwiach znajdują się silniczki z modułami ale główny moduł znajduje się w drzwiach kierowcy ,on odpowiada za szyby,zamki i lusterka, gdy tylko jego odłączysz to reszta juz nie działa, twój problem jest związany z zamkiem a dokładnie jego lutami w tylnych lewych drzwiach, wystarczy poświęcić trochę czasu a zaoszczędzisz też pieniądze .ok
pozdro :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez sm00th » 6 stycznia 2013, 13:44

ale u mnie nie jest tylko problem z zamkiem ale nie dziala mi też elektryczna szyba, działją mi tylko głośniki i lampka po otwarciu drzwi. No i jak wynika z komunikatu o błędzie nie ma połączenia z "Door Control Module"

Pozdrawiam
Obrazek
sm00th
Signo
Signo

Postprzez hornet15re1 » 9 stycznia 2013, 19:56

ROBAL_26 a Ciężko rozebrac ten zamek by poprawic te luty,bo u mnie pojawia sie bład komunikacji z tylnymi lewymi drzwiami i i tera na mrozie często musze auto otwierać po kilka razy by dzwi sie otworzyły(a od środka klamka sie nie otworzy)

P.S.Znalazłem taki poradnik jak naprawic zamek w dzwiach...widac to powszechna dolegliwosc :D
Musze sie za to zabrac puki jeszcze w mi sie dzwi otwierają,bo jak sie zaryglują na amen to będzie poważny problem!
http://www.turbo-diesel.pl/zrob_to_sam/35/
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez sm00th » 11 stycznia 2013, 14:03

U mnie problem rozwiązany, wadliwa była rzeczywiście wiązka elektryczna, która była przetarta. Po naprawie działają i szyby i centralny zamek z ryglowaniem.

Pozdrawiam
Michał
Obrazek
sm00th
Signo
Signo

Postprzez Gonzus_1989 » 11 stycznia 2013, 14:27

Dopnę się do tematu : diagnozowałem Vagiem poszczególne moduły i o to błąd :

Address 46: Central Conv.
Controller: 1C0 959 799 F
Component: 3K Komfortgerát HLO 0003
Coding: 00259
Shop #: WSC 06441
1 Fault Found:
00928 - Locking Module for Central Locking: Front Driver Side (F220)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent

Dodam że centralka jest wporządku wszystko ,ale nie ma domykania szyb z pilota tzn. że moduł do wymiany ?
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Postprzez neostar » 11 stycznia 2013, 15:46

Gonzus_1989, zimne luty w złączu zamka kierowcy lub/i krańcówka do wymiany.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez Gonzus_1989 » 11 stycznia 2013, 15:58

No jakaś czarna magia,najgorsze że może to byc jakaś pierdółka do której ; droga do przebycia moze być poprzez eliminacje połowy rzeczy w samochodzie...Jak się ociepli,zaczne od tego zamka.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 12 stycznia 2013, 10:53

neostar napisał(a):Gonzus_1989, zimne luty w złączu zamka kierowcy lub/i krańcówka do wymiany.

Jakie zimne luty?
To błąd problemu z instalacją - pojawia się zwykle, jak odłączy zamek. Być może problem jest z samymi kablami. Ale że błąd ma status - sporadyczny - usuń i dalej obserwuj.
Pilota trzeba zaprogramować, by zamykał szyby.
untaztood
FR
FR

Postprzez Axee » 15 stycznia 2013, 23:16

ROBAL_26 napisał(a):silniczek w drzwiach nie ma nic wspólnego z zamkiem, kolega Axee, jesteś trochę w błędzie , w każdych drzwiach znajdują się silniczki z modułami ale główny moduł znajduje się w drzwiach kierowcy ,on odpowiada za szyby,zamki i lusterka, gdy tylko jego odłączysz to reszta juz nie działa

ROBAL_26, sam jestes w bledzie ...

dla przykladu w aucie z 4 drzwiami z elektrycznymi szybami, odepnij modul drzwi kierowcy i zobacz ze inne moduly lokalnie dzialaja (otwieraja/zamykaja sie szyby sie szyby). Rowniez da sie otworzyc pozostale drzwi pilotem, moze nie dac sie zamknac, gdyz moze nie byc sygnalu o zamknietych drzwiach kierowcy, pozwalajacego na zamkniecie auta pilotem.

Pozatym modul centralny nie jest w drzwiach kierowcy, tylko pod kierownica i nazywa sie modul komfortu. Wszystkie 4 moduly drzwiowe (silnik szyby scalony ze sterownikiem) lacza sie z nim po linii CAN. Wszystkie sygnaly z danych drzwi (przyciski wewnetrzne, sygnaly z kasety zamka, lusterka) lacza sie lokalnie w danych drzwiach z modulem drzwiowym (silniczkiem szyby).
Oczywiscie ze modul drzwi kierowcy jest dosc wazny, bo akurat splywaja do niego sygnaly sterujace, zamykanie-otwieranie drzwi, sterowanie szybami, lusterkami itd. Niemniej jednak centralnym elementem jest modul komfortu pod kierownica.

Na upartego przycisk zamknij-otworz drzwi mozna dolaczyc w drzwiach przednich pasazera i po odpieciu silniczka szyby w drzwiach kierowcy, przycisk w drzwiach pasazera bedzie sterowac centralnym zamkiem w pozostalych drzwiach, oprocz drzwi kierowcy, ktore sa odpiete, ale to chyba logiczne.

Podobnie jest w autach z 2 elektrycznymi szybami, przod tak samo jak w 4, a tylne zamki podlaczone sa bezposrednio do modulu komfortu (ten pod kierownica, a nie ten w drzwiach kierowcy), bo nie ma silniczkow w tylnych drzwiach wiec nie ma co laczyc sie po CANie z modulem komfortu.

sm00th napisał(a):1 Faults Found:
01333 - Door Control Module: Rear Left (J388)
49-00 - No Communications

Dokladnie taki blad zostal zczytany z modulu komfortu (tego pod kierownica, nie tego w drzwiach kierowcy) i swiadczy o braku komunikacji pomiedzy modulem komfortu, a modulem w silniczku szyby drzwi. Zatem uszkodzona jest wiazka idaca od modulu komfortu do drzwi, najczesciej pekniecie kabli w miejscu zgiecia przy otwieraniu drzwi, lub zasniedziale kostki w slupkach drzwiowych.

Gonzus_1989 napisał(a):1 Fault Found:
00928 - Locking Module for Central Locking: Front Driver Side (F220)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent

Zas bledy tego typu swiadcza o uszkodzeniu kasety zamka drzwi (90%) lub wiazki pomiedzy kaseta a modulem w danych drzwiach,
lub w przypadku 2 el. szyb pomiedzy kaseta zamka a modulem komfortu (10%).

ROBAL_26, jesli tego nie rozumiesz, to postudiuj schematy Leona 1M, tam wszystko jest jasno rozrysowane :D a dopiero pozniej mow o tym, ze ktos jest w bledzie.

neostar napisał(a):Gonzus_1989, zimne luty w złączu zamka kierowcy
dokladnie, tak. W 90% winna jest kaseta zamka, a w niej polaczenie kostki z plytka drukowana.
untaztood napisał(a):Jakie zimne luty?
To błąd problemu z instalacją - pojawia się zwykle, jak odłączy zamek. Być może problem jest z samymi kablami.

untaztood, wytlumacze Ci to po chlopsku:
od punktu A leci sobie kabelek jest zakonczony stalowym pinem wtyczki na nim zacisnietym, natepnie pin jest nalozony na drugi stalowy pin, a ow drugi stalowy pin jest przylutowany cyna do plytki pcb, na ktorej sa miedziane sciezki i dokladnie do tej sciezki jest przylutowany. Drugi koniec miedzialnej sciezki to nasz punkt B.
Gdzie jest najslabszy punkt na trasie od A do B ... zakladajac ze calosc sie trzesie, a pin pierwszy i drugi sa szczelnie ze soba scisniete?

Podpowiem ... najczesciej peka polaczenie pomiedzy drugim stalowym pinem, a cyna przylutowana do miedzianej sciezki na plytce elektroniki. Jak zwal tak zwal, jedni nazywaja to zimnym lutem, inni peknieciem, inni mikropeknieciem. W kazdym razie to jest niestyk, ktory wystepuje, ale nie zawsze. Zatem wg Ciebie jest to zimny lut czy problem z instalacja?
Nazwe to problemem z instalacja w miejscu laczenia cynowego ... zwanym potocznie zimnym lutem :hahaha:
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Gonzus_1989 » 16 stycznia 2013, 17:52

Dodam że przy otwieraniu drzwi od pasażera nie załącza się światło w drzwiach jak i również na podsufitce.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 16 stycznia 2013, 20:28

No to pewnie masz to samo co miałem ja:
https://www.dropbox.com/s/wa29ukpv7v5kg2f/IMG_4599.JPG
Utlenił się druk na płytce. Wydaje mi się, że metoda naprawy "zimnych lutów" w takich przypadkach nie zda egzaminu...

Dziś założyłem nowy, oryginalny zamek VW. Jak się posypie to zapewne znów za jakieś 10 lat.
untaztood
FR
FR

Postprzez Gonzus_1989 » 16 stycznia 2013, 20:28

Wymiana zamka oraz wiązki ?
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 16 stycznia 2013, 20:34

Wiązkę zostaw. Co najwyżej sprawdź styki we wtyczce.
Jeśli Twój problem dotyczy zamka pasażera przód, to mam taki zamek "hybrydowy". Nowa elektronika z VIKA, a mechanika oryginalna VW.
untaztood
FR
FR

Postprzez Gonzus_1989 » 16 stycznia 2013, 20:38

Problem dotyczy nie działającego modułu komfortu , oraz brak podświetlenia podsufitki oraz drzwi w trakcie otwierania - od strony pasażera,.,przednie. Po wymianie zamka pewnie ,podświetlenie zacznie działać i moduł również. Na allegro zamienniki po 60zł sprzedają. Wersja leona z 4 szybami elektr.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 16 stycznia 2013, 20:39

Jak to Ci nie działa moduł komfortu? Po czym to wnioskujesz?
untaztood
FR
FR

Postprzez Gonzus_1989 » 16 stycznia 2013, 20:42

Brak reakcji na pilocie ,jak przytrzymam długo . I Ten błąd ,który na Vag-u mi wyskakuje.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 16 stycznia 2013, 20:43

A zaprogramowałeś domykanie szyb z pilota? Działało wcześniej?
Błąd na VAGu dotyczy problemu z zamkiem.
untaztood
FR
FR

Postprzez Gonzus_1989 » 16 stycznia 2013, 20:44

Kupiłem go 4 miesiące temu z włoch od tej pory nie było go juz ,osobiscie nic nie programowałem. -wydawało mi się że jest,
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 16 stycznia 2013, 20:49

Jak nie działa moduł komfortu to nie działa panel regulacyjny szyb, centralny zamek, światełka we wszystkich drzwiach + górne i chyba regulacja lusterek.
Jak chcesz zamykać szyby pilotem to zaprogramuj go czeskim programem.
Jak się nie świeci światełko tylko w jednych drzwiach to masz zamek do naprawy/wymiany.
Prędzej jednak do wymiany, bo sądzę że na płycie nie ma zimnych lutów, tylko wszystko się ulotniło, skoro na VAGu aż robi błąd (samo uszkodzenie krańcówki nie jest sygnalizowane błędem)
( https://www.dropbox.com/s/wa29ukpv7v5kg2f/IMG_4599.JPG )
untaztood
FR
FR

Postprzez neostar » 16 stycznia 2013, 20:49

Gonzus_1989 napisał(a):Wymiana zamka oraz wiązki ?

wyciągnij najpierw zamek, rozbierz i zobacz jak wygląda płytka w środku a nie diagnozujesz usterkę zaocznie...
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez Gonzus_1989 » 16 stycznia 2013, 22:14

Rozebrać zamek hehe .Stary co do wymiany to temat ogarnę ,ale modyfikacje w zamku jakieś płytki i inne ceremonie.... nie moja działka. Zacznę programować moduł,ciekawą rzecz podsunąłeś ,ale jak ktoś jest w tyle z lekturami "leona" to tak to własnie wygląda. Biore się za wujka google i ogarniam temat.

-- 16 stycznia 2013, 23:14 --

Faktycznie ,czeski program zrobił robote,domykanie działa. Teraz pozostaję podświetlenie . Dzięki za pomoc.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez enka » 18 stycznia 2013, 00:04

Gonzus_1989 napisał(a):Dodam że przy otwieraniu drzwi od pasażera nie załącza się światło w drzwiach jak i również na podsufitce.

ja odkąd mam leona zauważałem taką samą przypadłość tj nie włączająca się kopertówkach w drzwiach i lampka podsufitki po stronie pasażera z przodu; z domykaniem/otwieraniem szyb czy to przyciskiem w drzwiach czy zdalnie pilotem w tych drzwiach nie było i nie ma problemów, ale żeby było śmieszniej problem zniknął odkąd przyszła zima i/lub temperatury poniżej zera. jest na to jakieś wytłumaczenie?
untaztood napisał(a):No to pewnie masz to samo co miałem ja:
Utlenił się druk na płytce. Wydaje mi się, że metoda naprawy "zimnych lutów" w takich przypadkach nie zda egzaminu...

ale czy u mnie to wygląda tak jak powyżej to niestety nie potwierdzę bo troszeczkę na to za zimno w garażu.
Obrazek było Signo+ ASV/Top Sport ARL/2x A4 B6 AVANT TDI/jest FR ARL+++ Obrazek i Passat CC 2.0 TDI
enka
Sport
Sport

Auto: eFeRowe

Postprzez untaztood » 18 stycznia 2013, 07:49

enka napisał(a):
Gonzus_1989 napisał(a):Dodam że przy otwieraniu drzwi od pasażera nie załącza się światło w drzwiach jak i również na podsufitce.

ja odkąd mam leona zauważałem taką samą przypadłość tj nie włączająca się kopertówkach w drzwiach i lampka podsufitki po stronie pasażera z przodu; z domykaniem/otwieraniem szyb czy to przyciskiem w drzwiach czy zdalnie pilotem w tych drzwiach nie było i nie ma problemów, ale żeby było śmieszniej problem zniknął odkąd przyszła zima i/lub temperatury poniżej zera. jest na to jakieś wytłumaczenie?

ale czy u mnie to wygląda tak jak powyżej to niestety nie potwierdzę bo troszeczkę na to za zimno w garażu.

No to wróżąc z fusów można wywnioskować, że u Ciebie są tylko zimne luty, które pod wpływem temperatury zaczęły kontaktować.
untaztood
FR
FR

Postprzez untaztood » 18 stycznia 2013, 19:31

untaztood napisał(a):
enka napisał(a):

No to wróżąc z fusów można wywnioskować, że u Ciebie są tylko zimne luty, które pod wpływem temperatury zaczęły kontaktować.

Ja dziś będę naprawiać kolejny zamek (lewy, tył). Tym razem mam zamiar ożywić stary i ew. z kilku zrobić jeden.
Postaram się porobić pare zdjęć podczas naprawy samego zamka.

-- 18 sty 2013, o 20:31 --

No i po naprawie zamka.
Sama naprawa trwała jakieś 5 minut - z rozkręceniem zamka, rozmontowaniem płytki i naprawą lutów.

Załączam zdjęcie pękniętych lutów - wyraźnie je widać przy wtyczce.
Dla tych co boją się naprawiać zamek - robi się to banalnie - wystarczy rozkręcić torxami obudowę i już elektronika jest na wierzchu.

https://www.dropbox.com/s/seessprni4pkvz4/IMG_4605.JPG
untaztood
FR
FR

Postprzez Gonzus_1989 » 20 stycznia 2013, 15:31

Jak znajdziesz czas przy następnej okazji zrób fotorelacje całkowitą. dzięki
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 20 stycznia 2013, 16:29

Proszę bardzo:

1. Odkręcamy śrubkę zaznaczoną na czerwono. Przekreślonej śrubki pod żadnym pozorem nie ruszamy - jest tam naciągnięty sprężynką mechanizm, który ciężko się zakłada. Do naprawy nie ma konieczności jej odkręcania.
Obrazek

2. Odkręcamy drugą śrubkę.
Obrazek

3. Demontujemy sprężynkę - zaczynając od lewej strzałki, najlepiej płaskim śrubokrętem. Należy zwrócić uwagę, iż prawa strona opiera się na obudowie, a nie na mechanizmie, jakby się to mogło wydawać.
Obrazek

4. Odchylamy mechanizm klamki. Płaskim śrubokrętem odczepiamy dwa zatrzaski trzymająca dwa elementy zamka.
Obrazek

5. Po demontażu odkręcamy wszystkie śrubki. Teraz wystarczy rozczepić dwie części obudowy - w środku ukaże się płytka - wystarczy ją wyciągnąć i przelutować.
Obrazek
untaztood
FR
FR

Postprzez Robal_26 » 20 stycznia 2013, 18:01

Axee, przyjmij przeprosiny za błędne ocenienie Ciebie i twoich umiejętności , zasugerowałem się podobieństwem leona do octavii , tylko że w leonie jest can a w octavii k-line , przepraszam cię najmocniej , w octavii jest tak jak ja opisałem odłączysz silniczek w drzwiach kierowcy i reszta już nie działa. ok

pozdro :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez przebor » 21 stycznia 2013, 14:33

Dla mnie w tym wszystkim to najgorsze jest przy składaniu drzwi włożenie tego plastikowego kołka w szybę...
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Postprzez untaztood » 21 stycznia 2013, 15:24

przebor napisał(a):Dla mnie w tym wszystkim to najgorsze jest przy składaniu drzwi włożenie tego plastikowego kołka w szybę...

Mówisz Kolego o tylnych szybach.
Dla mnie to też jest zmora, bo trzeba kombinować. Jakby nie mogli dać śruby jak z przodu.

Ja to robię tak, że przy demontażu wpycham wszystko do środka, a potem ustawiam sobie większy kołek w prowadnicy, zsuwam szybę i płaskim śrubokrętem celuję w otwór. Mniejszą zawleczkę łatwiej się wkłada.
untaztood
FR
FR

Postprzez Gonzus_1989 » 21 stycznia 2013, 23:21

untaztood napisał(a):ja odkąd mam leona zauważałem taką samą przypadłość tj nie włączająca się kopertówkach w drzwiach i lampka podsufitki po stronie pasażera z przodu; z domykaniem/otwieraniem szyb czy to przyciskiem w drzwiach czy zdalnie pilotem w tych drzwiach nie było i nie ma problemów, ale żeby było śmieszniej problem zniknął odkąd przyszła zima i/lub temperatury poniżej zera. jest na to jakieś wytłumaczenie?

Identycznie dziś u mnie "nagle drzwi i podsufitka żyje!"... minął mrozy pewnie umrze;)
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 22 stycznia 2013, 11:57

Axee napisał(a):
untaztood napisał(a):Jakie zimne luty?
To błąd problemu z instalacją - pojawia się zwykle, jak odłączy zamek. Być może problem jest z samymi kablami.

untaztood, wytlumacze Ci to po chlopsku:
od punktu A leci sobie kabelek jest zakonczony stalowym pinem wtyczki na nim zacisnietym, natepnie pin jest nalozony na drugi stalowy pin, a ow drugi stalowy pin jest przylutowany cyna do plytki pcb, na ktorej sa miedziane sciezki i dokladnie do tej sciezki jest przylutowany. Drugi koniec miedzialnej sciezki to nasz punkt B.
Gdzie jest najslabszy punkt na trasie od A do B ... zakladajac ze calosc sie trzesie, a pin pierwszy i drugi sa szczelnie ze soba scisniete?

Podpowiem ... najczesciej peka polaczenie pomiedzy drugim stalowym pinem, a cyna przylutowana do miedzianej sciezki na plytce elektroniki. Jak zwal tak zwal, jedni nazywaja to zimnym lutem, inni peknieciem, inni mikropeknieciem. W kazdym razie to jest niestyk, ktory wystepuje, ale nie zawsze. Zatem wg Ciebie jest to zimny lut czy problem z instalacja?
Nazwe to problemem z instalacja w miejscu laczenia cynowego ... zwanym potocznie zimnym lutem :hahaha:

Oj Kolego trochę się mylisz.
Błąd, który pojawił się związany z brakiem komunikacji, oznacza niepodłączony mechanizm zamka.
Zimny lut nie jest możliwy na drodze silniczek zamka - wtyczka, gdyż tam po prostu nie ma druku, więc nie ma punktów lutowniczych.
Brak komunikacji pojawia się, gdy jest brak oporności na silniczku - czyli albo silniczek jest walnięty, albo był odłączany zamek.
Uszkodzony druk nie jest diagnozowany - tam są same mikrostyki - a te jak wiadomo działają "zero-jedynkowo". Albo działają, albo nie.
Stąd było moje pytanie, odnośnie zimnego lutu. A te jak wyglądają to doskonale wiem ;)
untaztood
FR
FR

Postprzez Big_w » 1 lutego 2013, 21:14

Mam problem podobny lecz inny. Mianowicie po otwarciu auta z pilota, też otwierają się tylko drzwi kierowcy. Aby otworzyć resztę duszę przycisk otwierania zamków nad przyciskami od szyb w drzwiach kierowcy. Zamykanie drzwi z pilota działa na wszystkich drzwiach. Nie ukrywam że wczoraj sprawdzałem co i jak (auto mam 2 dni) z tymi przyciskami na drzwiach(troche se je poklikałem xD). Może jest jakaś sekwencja która tam blokuje możliwość otwierania drzwi z pilota?
Mam wersje z 2 elek. szybami.
Czy może to też jest związane z zimnymi lutami? W miarę możliwości proszę o podpowiedz.
Big_w
Stella
Stella

Auto: Leon 1M 1.6

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne