Witam. Jestem zmuszony zbić szybę (padl aku nie moge otworzyc z pilota). i mam pytanie czy łatwo jest wymienić szybę w drzwiach od kierowcy chodzi mi o to czy łatwo sie wyciąga szybę z drzwi po odkręceniu z tej prowadnicy??
i narobiłem. zbiłem ta mala szybke w tylnych drzwiach ciągnę za klampe od srodka a drzwi sie nie otwierają rygiel się podnosi i opada. i co teraz zrobić ((
Na ogół małe szybki są dwa razy droższe niż te otwierane. Do tego trzeba rozebrać całe drzwi żeby ja wymienić. Wracając do problemu. Zamki są zaryglowane. Spróbuj kilka razy pociągnąć za klamkę. Dla czego nie próbowałeś przez bagażnik?? Teraz wyjściem jest wsadzić jakiegoś dzieciaka który przejdzie do przodu i otworzy maskę lub bić przednią szybę
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
Może warto w takiej sytuacji wezwać człowieka, który zajmuje się otwieraniem drzwi. Niektórzy nie chcą pokazać jak to robią, ale widziałem kiedyś jak gość odpowiednio zagiął końcówkę druta aby zrobić haczyk, włożył go między szybę a uszczelkę i otworzył drzwi.
Bij teraz przednią, tylko tą od strony pasażera, żeby Ci nie wiało bardzo jak bd jechał jej wymiana zajmie jakieś 30 minut ze sprzątaniem auta (nie uwzględniłem wnętrza drzwi).
A nie lepiej wywiercić w zaślepce przy klamce otwór i śrubokrętem przekręcić "zamek"? (tak jak robi to wkładka zamka, która u kolegi zastąpiona jest zaślepką) Koszt takiej zaślepki znikomy, można trafić pod kolor i sprzątania mniej W temacie małej tylnej szyby, nie trzeba nic rozbierać, szyba siedzi tylko na uszczelce "na wcisk".
Może warto pobawić się z tym drutem zagiętym w haczyk na końcu. Uszczelkę zewnętrzną na rancie drzwi przednich przy szybie łatwo i szybko zdemontujesz. Trzeba zahaczyć o metal gdzie zaczepiona jest linka klamki wewnętrznej, pociągnięcie sprawi odblokowanie drzwi.
Jeśli auto było zamknięte z pilota, to ciągnięcie za klamkę wewnętrzną nic nie da (zamki są zaryglowane). O czym zresztą kolega się przekonał przy tylnych drzwiach.
Szyba ma uszczelkę, którą trzeba wywinąć do środka. Ciężko to wytłumaczyć, a pokazać nie ma jak. Jak będziesz miał szybę w ręce to powinieneś sam zobaczyć o co chodzi.