Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cykanie z okolic alternatora - sprzęgiełko alternatora

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Cykanie z okolic alternatora - sprzęgiełko alternatora

Postprzez Gonzus_1989 » 17 marca 2013, 08:09

Witam serdecznie. Przesyłam dwa filmiki ,jeden na ciepłym , drugi na zimnym , proszę o opinie czy jest to sprzęgiełko alternatora. Wczoraj wymieniłem napinacz i budą znacznie mniej trzęsie i obroty nieco lepsze jednak nie do końca , dziś rano odpaliłem i nadal tak silnikiem rusza,obroty faulują .

filmik nr 1 na ciepłym :

https://www.youtube.com/watch?v=nY3Dp-F ... e=youtu.be

filmik nr 2 na zimnym : (bardziej słyszalny jest odgłos)

https://www.youtube.com/watch?v=8sK8Dx3cOCI

Dzięki Serdeczne za opinie.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
SEAT LEON ARL + 1.9tdi 186Km/412nm
SEAT LEON ARL + 1.9tdi GTB22 2xxKm/4xxnm
Gonzus_1989
Sport
Sport

Auto: Leon ARL +

Reklama

Re: Sprzęgiełko alternatora ? - film.

Postprzez ccolino » 17 marca 2013, 08:36

Wydaje mnie sie ze sprzeglo ma bardziej powiazanie z ladowaniem przynajmniej w moim przypadku tak bylo ze ladowanie sie dosc czesto swiecilo.Moze poduszka ktoras jest wybita?
ccolino
Signo
Signo

Auto: seat

Postprzez IQ_2012 » 17 marca 2013, 09:10

sprzęgiełko alternatora możesz sprawdzić w 5min zdejmij pasek i zobacz czy lekko się cofa i niema luzu
:)
IQ_2012
Stella
Stella

Auto: leon APP

Postprzez ColdMan » 17 marca 2013, 09:19

U mnie był identyczny odgłos wymiana tego pomogła . Cykanie znikło ale wymiana podobno nie jest taka prosta bo trzeba wykręcić alternator bo tam nie ma dojścia prawie wcale.
ColdMan
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9 TDI ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez IQ_2012 » 17 marca 2013, 09:41

jak zawieziesz alternator to z 5zł wezmą za wymianę tylko dwa podejścia pnełmatem
:)
IQ_2012
Stella
Stella

Auto: leon APP

Postprzez ccolino » 17 marca 2013, 11:12

za wymiane wezma 20zl i jest mozliwosc wymiany bez wyjmowania alternatora.Wiem bo wymienialem,i pytalem tez o koszty odkrecenia samego kolka
ccolino
Signo
Signo

Postprzez ColdMan » 17 marca 2013, 12:23

No mi mechanik wyjmował alternator i strzelał też pnełmatem bo nie mógł odkręcił to wziął 40 zł za całość a sprzęgiełko kosztuje około 100 zł INA więc koszt łączny wychodzi w granicach 150 zł
ColdMan
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Postprzez ccolino » 17 marca 2013, 12:37

hmmm macie bardzo dobre dojscie do czesci i mechanikow sprzegielko ina okolo 130/40zl w stacji szybkiej obslugi za samo odkrecenie kolka 20zl z moim wyjeciem alternatora.Wiec postanowilem sam to zrobic robiac to na aucie
ccolino
Signo
Signo

Postprzez Gonzus_1989 » 17 marca 2013, 13:18

poczekam jeszcze na kilka postów potwierdzających iż jest to sprzęgiełko,niestety obecnie jestem w UK i wszystko muszę sam robić dlatego wole się upewnić. A objawy to drgania silnika,metaliczny głos,nierówne obroty silnika. Teraz kiedy ustają : Podczas skrętu kierownicą ,prawo/lewo (w tedy gdy jest obciązone auto ) lub gdy minimalnie dodam gazu , dodam że wczoraj wymieniłem napinacz i drgania ustały jednak nie do końca dzwięk ustał jednak wydaje mi sie że sprzęgiełko siada .....
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez urbud90 » 17 marca 2013, 13:30

A jak na postoju oczywiscie na odpalonym silniku skrecisz kierownica na maxa to piszczy??
Bo jesli tak to sprzegielko na 100%
urbud90
Stella +
Stella +

Auto: Leon Arl+

Postprzez Gonzus_1989 » 17 marca 2013, 13:36

Piszczy cały czas podczas skrętu i w czasie gdy nie skręcam na postoju . Jedynie ustępują drgania i nierówna praca podczas skrętu,piszczenie nie ustępuję. Wydaje mi się że są to początki zużywania się sprzęgięłka dlatego piszczenie jeszcze na tym etapie się nie nasila (podczas skrętu).

-- 17 marca 2013, 14:36 --

Czym się kierować przy zakupie oprócz marki ,roku,modelu samochodu ? są jakieś szczegóły np. nr alternatora czy zazwyaczaj sprzęgiełka są uniwersalne ,znalazłem coś takiego : http://www.ebay.co.uk/itm/FREEWHEEL-CLU ... 589bc625cb ..
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Sprzęgiełko alternatora

Postprzez koso » 1 kwietnia 2013, 16:39

Całkiem niedawno stałem się posiadaczem Leonika. Przy wymianie rozrządu w serwisie okazało się, że do wymiany jest też zatarte sprzęgiełko alternatora razem z paskiem. Sprzegiełko i pasek wymieniono. Po przejechaniu jakiś 200km zaświeciła mi się kontrolka braku ładowania na szczęście blisko domu. Po podniesieniu maski okazało się, że sprzęgiełko samo się wykręciło, a tym samym zleciał pasek z kół. Dziwi mnie to tym bardziej, że powinno się ono chyba podczas pracy samoczynnie dokręcać. Czy przyczyną mógłby być źle założony pasek? Czy też może są jakieś inne możliwości.
koso
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Re: Sprzęgiełko alternatora

Postprzez Bartek 4x4 » 1 kwietnia 2013, 19:31

dobry serwis ... nie powinno sie tak stac .
Bartek 4x4
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Re: Cykanie z okolic alternatora - sprzęgiełko alternatora

Postprzez koso » 2 kwietnia 2013, 14:16

Auto było robione w aso seata i vw więc chyba robili to ludzie, którzy powinni się na tym znać. Sprzęgiełko jak i gwint na którym powinno być przymocowane nie wyglądają na uszkodzone.Więc generalnie nie za bardzo mam pomysł co mogło być nie tak.
koso
Stella
Stella

Postprzez rafaello0016 » 2 kwietnia 2013, 14:28

tez mam taki objaw tego cykania. i tez w okolicach paska slychac tylko dokladnie nie wiem z kad idzie. ale wlasnie czytalem troche to to sprzegielko albo rolka od rozrzadu czy jakos tak a jak juz jest cieply to nie slychac tego.
rafaello0016
Sport
Sport

Silnik: ALH 1.9

Postprzez Zurek262 » 2 kwietnia 2013, 18:50

W moim Leosiu były identyczne objawy. Zaczęło się od takiego cykania i z czasem było coraz gorzej. Po 2 tygodniach na powrocie do domu zaświeciła mi się kontrolka barku ładowania. U mnie było to właśnie sprzegięłko alternatora i jedna zatarta rolka. Zmieniłem to sam trochę roboty było bo silnik jak pajęczyna i trzeba było zdemontować dużo części aby mieć do tego dostęp. Pozdrowienia z Sandomierza ;)
Zurek262
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I

Postprzez arrival » 5 kwietnia 2013, 08:31

@Gonzus_1989 wymiana sprzęgiełka rozwiązała Twój problem? Mam podobne objawy, tzn takie jakby szuranie z okolic paska, ale tylko na wolnych obrotach, zwiększając obroty szuranie znika. W dodatku czasami też obroty falują, silnik ma drgania.
arrival
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 1.9 TDI ASV

Postprzez Gonzus_1989 » 5 kwietnia 2013, 08:37

W obecnej chwili samochód stoi u mechanika dokonuje wymiany ,zdam Ci relację w najbliższym czasie,jednak na 95% jest to sprzęgiełko - opinia mechanika no i moja... kwestia czasu i zdam relacje.
Mazda 323c 1.3 75Km
Mazda Mx-3 1.6 90Km
Gonzus_1989
Sport
Sport

Postprzez arrival » 6 kwietnia 2013, 17:06

To czekam na rezultat. Porównując do Twoich filmików, to mam podobny dźwięk szurania z okolic paska. Sam pasek przy odpalaniu na zimny Ci coś piszczał? Czy tylko to szuranie? U mnie stan taki już się utrzymuje od kilku tygodni - czasami ma dzień że szarpie silnikiem nierównomiernie, a czasami chodzi równiutko, tylko wibracje są.
Byłem podpytać dwóch mechaników - jeden ze słuchawkami stwierdził że hałasuje rolka napinacza. Sprzęgiełko mają sprawdzić przy okazji, w jakim jest stanie. I niby słychać pompę wody... hmm.. i ewentualnie sprawdzą jej ustawienie, czy pasek rozrządu nie jest za mocno napiety.

Drugi mechanik stwierdził, że dźwięk z okolic paska jest w normie (nie miał słuchawek) i sugerował, że to coś z układem paliwowym i odesłał do pompiarza :/ Z tym, że auto nie ma problemów z odpalaniem na zimnym/ciepłym, braku mocy też nie odczuwam.
Fakt - kąt w trysku można by bardziej wyregulować (jest ok. 68-70) i dawka paliwa odrobinę zbyt duża.
Sam już nie wiem co myśleć.
Chyba przejadę się do EcuProject na konkretną diagnozę.
arrival
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 1.9 TDI ASV

Postprzez tryvial » 8 kwietnia 2013, 18:10

Mam dokładnie te same dylematy. U mnie objawy to:
-piszczenie przy skręcie na maksa w lewo lub prawo, co jakiś czas krótko zapiszczy podczas jazdy przy jeździe na wprost
-głuchy, basowy mega irytujący odgłos przy odpalaniu po nocy, to taki odgłos, że jak wyjeżdżam z parkingu i telepię się przez jakieś kamienie i buja budą to dźwięk się pojawia i znika. Początkowo myślałem, że to obudowa silnika gdzieś wibruje o rozpórkę, ale włożyłem już gąbkę między obudową i rozpórkę, a dźwięk pozostał. Dźwięk zanika jak auto się rozgrzeje, pojawia się tylko na biegu jałowym albo przy odpuszczeniu gazu
-jak otworzyłem maskę i próbowałem zlokalizować dźwięki to usłyszałem jakieś piszczenie z okolic alternatora i było widać wyraźne wibracje alternatora.

Dzisiaj byłem u speców, co to rzekomo znają się na autach VAG i od razu powiedzieli, że skoro piszczy przy skrętach to pompa wspomagania. Chyba pojadę do innego mechanika, bo z tego co wyczytałem, objawy mogą pasować pod sprzęgiełko alternatora (rozrząd wymieniany z 3 tys km temu, wtedy też był wymieniony pasek alternatora), a pompa wspomagania to pewnie jakieś kosmiczne wydatki...
tryvial
Stella +
Stella +

Auto: cupra4
Silnik: ARL 1.9

Postprzez marcin7x5 » 9 kwietnia 2013, 09:20

tryvial napisał(a): a pompa wspomagania to pewnie jakieś kosmiczne wydatki...

No pewnie cale 120 zł za używkę. Pompa będzie na bank zła jeżeli skręcisz koła na maksa i będzie wtedy grechotać.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez tryvial » 12 kwietnia 2013, 16:53

Grechotać nie grechocze, tylko piszczy. Kiedyś miałem pęknięty zbiornik płynu od wspomagania i pamiętam tę grechotanie i wibracje na kierownicy - tutaj nie ma tego, tylko piszczenie.

-- 12 kwi 2013, o 17:53 --

tryvial napisał(a):-piszczenie przy skręcie na maksa w lewo lub prawo, co jakiś czas krótko zapiszczy podczas jazdy przy jeździe na wprost
-jak otworzyłem maskę i próbowałem zlokalizować dźwięki to usłyszałem jakieś piszczenie z okolic alternatora i było widać wyraźne wibracje alternatora.

Koledzy, wymiana paska wielorowkowego załatwiła te dwa tematy, ale ...

tryvial napisał(a): głuchy, basowy odgłos przy odpalaniu po nocy. Dźwięk zanika jak auto się porządnie rozgrzeje, pojawia się tylko na biegu jałowym albo przy odpuszczeniu gazu, przy podjazdach do świateł

ale ten temat niestety pozostał. Mechanik stwierdził, że rolki, napinacz, sprzęgiełko są ok, wymienił tylko pasek. Dźwięk pozostał. Ciężko wytłumaczyć mechanikowi w czym problem z tym dźwiękiem, szczególnie, że on pojawia się najczęściej po wyhamowaniu i zatrzymaniu się, dojazdy do świateł, itp. Rano po odpaleniu raz jest, raz go nie ma. Dochodzi on mniej więcej stąd Obrazek Wiem, że to trudne pytanie bo nikt tego nie widzi ale czy ktoś z Kolegów ma pomysł, co może być przyczyną tego odgłosu? Jak się auto porządnie rozgrzeje to pracuje cichutko, chociaż nie zawsze, bo gdy staję na światłach, które są na dole jakiejś górki to telepanie wybitnie się nasila...(gdy auto jest lekko przechylone - tył wyżej nieco)
tryvial
Stella +
Stella +

Postprzez rafaello0016 » 5 maja 2013, 18:40

ja mialem taki problem. poznie jzaczelo piszczec tak jak by pasek rozrzadu i dzisiaj jechalem i zaswiecila mi sie kontrolka od ladowania i zabraklo wspomagania zatrzymalem sie i zobaczylem pod maske i wlasnie pasek byl spadniety z rolek i rolka od alternatora byla wywalona na bok... i auto trzeba bylo odcholowac do domu. mechanik ogladnal tylko z grubsza bo jutro bedzie sie bral za robote i stwierdzil wlasnie ze to sama ta rolka chyba bedzie do roboty
rafaello0016
Sport
Sport

Silnik: ALH 1.9

Postprzez tryvial » 10 maja 2013, 17:54

tryvial napisał(a):głuchy, basowy mega irytujący odgłos przy odpalaniu po nocy, to taki odgłos, że jak wyjeżdżam z parkingu i telepię się przez jakieś kamienie i buja budą to dźwięk się pojawia i znika. Początkowo myślałem, że to obudowa silnika gdzieś wibruje o rozpórkę, ale włożyłem już gąbkę między obudową i rozpórkę, a dźwięk pozostał. Dźwięk zanika jak auto się rozgrzeje, pojawia się tylko na biegu jałowym albo przy odpuszczeniu gazu

Ta sprawa się u mnie wyjaśniła - winna była poduszka pod skrzynią biegów. Po jej wymianie - brzęczenie na jałowym ustało
tryvial
Stella +
Stella +

Postprzez roniek2n » 21 maja 2013, 20:45

Podepne sie po temat z moim pytaniem. Orientuje sie moze ktos jaki potrzebuje klucz do sprzegla alternatora w Leonie rok 2000 silnik AHF, z tego co wiem byly dwa rodzaje: spline i bosch.
roniek2n
Stella
Stella

Postprzez wojtass31 » 8 marca 2014, 20:10

A ja panowie mam taki problem ze napinacz mi drga a przekazicielko alternatora jest ok czyli napinacz do wymiany??
wojtass31
Stella
Stella

Auto: Audi
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Leon_AUQ » 16 marca 2014, 10:34

Drgania napinacza też mogą być spowodowane uszkodzeniem sprzęgiełka alternatora
Leon_AUQ
Stella
Stella

Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Tominjo » 30 września 2015, 21:56

Trochę odkopię temat. Mam po nocy taki dźwięk https://www.youtube.com/watch?v=WDw4tFb ... e=youtu.be Ewentualnie wraca to po paru godzinach postoju i tak samo na filmiku trwa kilka sekund (od 4s do 7s). Co to może być?
Tominjo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: FR 5F
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez socjopata » 1 października 2015, 10:48

Tominjo napisał(a):Mam po nocy taki dźwięk https://www.youtube.com/watch?v=WDw4tFb ... e=youtu.be Ewentualnie wraca to po paru godzinach postoju i tak samo na filmiku trwa kilka sekund (od 4s do 7s). Co to może być?

Podłączam się pod pytanie. U mnie najwyraźniej słychać ten dźwięk siedząc w aucie w garażu. Jak wysiądę, albo jestem na zewnątrz, to jest mało słyszalny, ale ewidentnie dobiega z okolic rozrządu. Tak samo jak u kolegi Tominjo trwa to kilka sekund. Wcześniej nie przykładałem do tego wagi, myślałem że to może złącze elastyczne/siatka drga, albo coś w tym stylu ;)
socjopata
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 1P FR
Silnik: BWA 2.0

Postprzez Aerelek » 8 października 2015, 23:03

Tez tak samo slyszalem ale nie robilem tego ale na 100% to napinacz,, wymienilem sprzegielko alternatota i troche ucichlo ale dalej troszke slychac
Aerelek
Stella
Stella

Postprzez karcho » 14 maja 2016, 11:55

Witam, panowie od 2-3dni mam identyczny dzwiek jak w filmikach w 1 poscie i mam pytanie,mozna spokojnie tydzien jeszcze pojezdzic? Czy raczej zrobic lepiej to od razu (wole zrobic to w rodzinnym miescie niz szukac kogos we wrocławiu)
karcho
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel