Reklama

Aktualizacja forum Przygotowujemy się do aktualizacji forum. Więcej informacji w tym wątku.

Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez kupenb » 11 lipca 2016, 21:25

Witam wszystkich,

Mam problem z leonem od 3 tygodni stoi bo nie mogę znaleźć co jest przyczyną braku "procedury startu" czyt. włączenie pompy w baku zgaśniecie kontrolek i odpalenie. U mnie kontrolka TCS się świeci pompa nie załącza, idąc tropem podobnych usterek rozgrzebałem wszystkie bezpieczniki przekaźniki wszystkie ok, ale za to udało mi się stwierdzić że na komputer nie idzie prąd ze stacyjki pin 37 przez co komputer nie startuje pompki paliwa oraz nie podaje paliwa. Schematów nie mogę nigdzie znaleźć do leona a kostkę stacyjki wymieniłem bo myślałem że to jednak ona ale po wymianie problem bez zmian. Zatem może ktoś posiada schematy elektryki do leona tdi lub wie co sprawdzić skoro nie ma prądu stacyjka-ECU?

Pozdrawiam,
Zobacz Profil
kupenb
Stella +
Stella +
 
Posty: 68
Dołączył(a): 17 września 2011, 11:47
Lokalizacja: radom
Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez [gypsymh] » 11 lipca 2016, 21:43

Pod maską, przy podszybiu masz czarna puszkę. Tam też znajduje się przekaźnik. To chyba on puszcza prąd na sterownik silnika po przekręceniu stacyjki. Sprawdź czy na pin 2 i 37 dochodzi prąd do złącza ecu.
M@r[!n /repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
[gypsymh]
Sport
Sport
 
Posty: 473
Dołączył(a): 24 czerwca 2013, 23:33
Lokalizacja: Małopolska
Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez kupenb » 12 lipca 2016, 07:21

właśnie na pinie 37 nie ma napięcia a ono idzie z 15(zasilanie ze stacyjki) natomiast na pinie 2 pojawia się napięcie po ręcznym zwarciu przekaźnika 109. Przekaźniki na podszybiu sprawdzone w tej czarnej puszcze.
Zobacz Profil
kupenb
Stella +
Stella +
 
Posty: 68
Dołączył(a): 17 września 2011, 11:47
Lokalizacja: radom
Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez [gypsymh] » 12 lipca 2016, 12:03

A jak do tego mają się błędy w liczniku? Może jest jakiś problem z immo? Cewka lub transponder w kluczyku.
M@r[!n /repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
[gypsymh]
Sport
Sport
 
Posty: 473
Dołączył(a): 24 czerwca 2013, 23:33
Lokalizacja: Małopolska
Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez Robal_26 » 12 lipca 2016, 14:42

Koledzy , ja sprawdziłbym dla pewności kostkę stacyjki .
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
Zobacz Profil
Robal_26
Sport
Sport
 
Posty: 258
Dołączył(a): 30 marca 2012, 16:57
Lokalizacja: KARSIBÓR k/WAŁCZA
Auto: skoda octavia 4x4
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez kupenb » 12 lipca 2016, 20:48

Kostka wymieniona na drugą nic to nie zmieniło. Cewka ani immo też nie bo samochód by odpalał po czym gasł a tu nie chce nawet załączyć się pompa w baku.
Zobacz Profil
kupenb
Stella +
Stella +
 
Posty: 68
Dołączył(a): 17 września 2011, 11:47
Lokalizacja: radom
Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez marcin7x5 » 13 lipca 2016, 20:09

A bezpieczniki sprawne?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
marcin7x5
Cupra
Cupra
 
Posty: 2927
Dołączył(a): 8 kwietnia 2008, 12:01
Lokalizacja: CRY
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez kupenb » 14 lipca 2016, 06:57

sprawdzałem na akumulatorze i pod kierownica oraz z boku choć nie wiem który bezpiecznik odpowiada dokładnie za stacyjkę. Najlepiej by było dojść po schemacie wtedy bym wiedział gdzie nie ma przejścia i gdzie może być przerwa.
Zobacz Profil
kupenb
Stella +
Stella +
 
Posty: 68
Dołączył(a): 17 września 2011, 11:47
Lokalizacja: radom
Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez marcin7x5 » 14 lipca 2016, 09:11

Trzeba będzie pewnie przemierzyć omomierzem kabelki.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
marcin7x5
Cupra
Cupra
 
Posty: 2927
Dołączył(a): 8 kwietnia 2008, 12:01
Lokalizacja: CRY
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez przebor » 15 lipca 2016, 21:21

schemat jest taki:

zacisk 15
[przewód czarny]
bezpiecznik 29 10A
[przewód czarno-fioletowy]
kostka brązowa w podszybiu pin 1
[przewód czarno-fioletowy]
pin 37 w ECU
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
przebor
Sport
Sport
 
Posty: 402
Dołączył(a): 5 lipca 2006, 18:09
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez kupenb » 15 lipca 2016, 21:47

Dziękówka za info jak idą przewody. Sprawdzę w weekend i dam znać gdzie był brak przejścia.

BTW która to kostka brązowa na podszybiu?
Zobacz Profil
kupenb
Stella +
Stella +
 
Posty: 68
Dołączył(a): 17 września 2011, 11:47
Lokalizacja: radom
Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez przebor » 15 lipca 2016, 22:14

Pod silnikiem wycieraczek jest taka mała skrzyneczka i w niej kilka kostek w różnych kolorach.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
przebor
Sport
Sport
 
Posty: 402
Dołączył(a): 5 lipca 2006, 18:09
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez kupenb » 18 lipca 2016, 23:17

a już przypominam sobie. Kostki łączą wiązkę komory silnika z wiązką wewnętrzną.

-- 19 lip 2016, o 00:17 --

problem rozwiązany. bezpiecznik nie łączył bo zaśniedziały w nim nóżki.
Zobacz Profil
kupenb
Stella +
Stella +
 
Posty: 68
Dołączył(a): 17 września 2011, 11:47
Lokalizacja: radom
Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez _tomek_ » 3 grudnia 2017, 09:58

Cześć, odkupuje żeby nie zakładać nowego tematu. Sprawdziłem zasilanie na pin 37 i przejście jest do samego komputera, mimo to auto nie odpala, nie zaświeca się check, nie ma kontrolki świec i nie odpala się pompa, przekaźnik 109 sprawny, co jeszcze mogę sprawdzić?
Zobacz Profil
_tomek_
Sport
Sport
 
Posty: 376
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:05
Auto: ____
Silnik: inny

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez marcin7x5 » 3 grudnia 2017, 10:51

Kostkę stacyjki czy daje zasilanie na przekaźnik.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
marcin7x5
Cupra
Cupra
 
Posty: 2927
Dołączył(a): 8 kwietnia 2008, 12:01
Lokalizacja: CRY
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez _tomek_ » 9 grudnia 2017, 17:22

Kabel idzie bezpośrednio od kostki stacyjki? Po zwarciu przekaźnika ECU działa. Jakiś schemat bardzo by mi pomógł
Zobacz Profil
_tomek_
Sport
Sport
 
Posty: 376
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:05
Auto: ____
Silnik: inny

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez bledow » 9 grudnia 2017, 21:23

A sprawdź czy masz masę do sterowania przekaźnika 109. Masa idzie z ECU do przekaźnika. Nie świeci Ci się kontrolka od trakcji ?
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bledow
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 1337
Dołączył(a): 25 maja 2010, 18:11
Lokalizacja: ślask
Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez _tomek_ » 10 grudnia 2017, 13:40

świeci, ale świeciła też jak wszystko było okej ;/

czy przewód niebiesko-żółty leci od przekaźnika, przez brązową wtyczkę bezpośrednio do pinu 18 na sterowniku czy po drodze gdzieś o coś zahacza?
Zobacz Profil
_tomek_
Sport
Sport
 
Posty: 376
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:05
Auto: ____
Silnik: inny

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez bledow » 10 grudnia 2017, 15:06

Bezpośrednio do ECU przez kostkę na podszybiu. Podaj byle jaka masę i testuj
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bledow
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 1337
Dołączył(a): 25 maja 2010, 18:11
Lokalizacja: ślask
Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez _tomek_ » 11 grudnia 2017, 20:07

Dzięki bledow za pomoc, znalazłem problem i wyeliminowałem. Wszystko już śmiga. :piwo:
Zobacz Profil
_tomek_
Sport
Sport
 
Posty: 376
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:05
Auto: ____
Silnik: inny

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez bledow » 11 grudnia 2017, 20:42

Przerwa między kostką na podszybiu a ECU ?
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bledow
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 1337
Dołączył(a): 25 maja 2010, 18:11
Lokalizacja: ślask
Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez Tracer2 » 12 grudnia 2017, 05:55

Zimne luty w przekażniku 109 ?
Power by ASV było 110KM jest 138 KM by mła, altek Bosch 12V/140A, prowadzi WAZE i AM XL 6.24, założyłem tempomat .
!!!Bardzo dziękuję Kol. Axee za pomoc przy montażu MFA !!! MOJE RADIO viewtopic.php?f=19&t=62714 :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tracer2
TopSport
TopSport
 
Posty: 1318
Dołączył(a): 4 lutego 2011, 05:40
Lokalizacja: W-wa
Auto: Leon I TDI
Silnik: ASV 1.9

Re: Nie odpala. Brak napięcia na ECU

Postprzez _tomek_ » 12 grudnia 2017, 14:40

Winowajcą w tym wypadku był serwis Auto Check Serwis Kamil Chlipała z Krościenka nad Dunajcem, który oszukał mnie na dużą sumę i w dodatku w wiązce zostawił to:
Obrazek
https://imgur.com/a/rZ16I

Ręce opadły mi jak to zobaczyłem. Jakby ktoś kiedyś był tam w okolicy i miał awarię samochodu to unikać tego serwisu, bo zostaniecie oszukani, bez rachunku i z zepsutym autem bardziej niż oddawaliście. A no i jeśli macie w środku narzędzia to je Wam ukradną :)
Zobacz Profil
_tomek_
Sport
Sport
 
Posty: 376
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:05
Auto: ____
Silnik: inny


Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości