Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przegląd (30tys. km), wymiana części, ceny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przegląd (30tys. km), wymiana części, ceny

Postprzez Pośpiech » 18 maja 2004, 13:43

Ponieważ czeka mnie już wkrotce przegląd (30tys.), będę musiał zapewne wymienć kilka części:
1) świece (zgodnie z tym co czytałem w innym temacie) - co myślicie na temat jakiś super, hiper świec - jest rzeczywiście różnica w osiągach (osobiście jakoś nie chce mi się wierzyć)
2) filtr powietrza
3) filtr paliwa
4) filtr od klimy
5) filtr oleju i nowy olej - jaki olej proponujecie? Jak kupowałemauto w komisie to nikt nie potrafil mi powiedzieć jaki olej lał poprzedni właściciel.

Oprócz tego chciałbym:
6) sprawdzić (i ewentualnie ustawić) geometrię kół
7) ewentualnie uzupełnić płyn chłodzący (czy jak mu tam) w klimie
8 ) zlikwidować skrzypienie tylnej kanapy (owinąłem mocowania taśmą i nadal dupa :( )
9) poustawiać zamykanie się i otwieranie cetralnego zamka - teraz od środka po naciśnięciu guzika od centralnego, zamykają się tylko przednie drzwi)
10) dolać płyn do wspomagania kierownicy - to mogę zrobić sam :) ale czy ktoś z Was moze mi powiedziec co to za płyn? czy można go mieszać z poprzednim?

I teraz tak:
- co radzicie zrobić w ASO, a co u zwykłego mechanika (możecie podac jakies namiary na kogoś zaufanego w okolicach Poznania)?
- jakie części kupić w ASO, a które z nich w zwykłym sklepie moto?

Gdyby było coś jeszcze co sie kwalifikuje do wymiany to napiszcie (+ gdzie kupić lub wymienić).
Na samym przeglądzie w ASO zależy mi właściwie tylko po to, żeby założyć książkę serwisową i mieć w niej stosowne adnotacje na temat przeglądów. Może to i zdradzieckie, ale przy poźniejszej sprzedaży auta się liczy :)

Spodziewam się, ze niektóre pytania moga być dla większości z Was lamerskie, więc sorka, ale może mi wyjasnicie conieco :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Reklama

Przegląd

Postprzez kiray » 20 maja 2004, 18:38

Witam.

Co do świec to ja osobiście nie spotkałem się z różnicą w osiągach przez wymianę świec, moim zdaniem to bajka. Filtr paliwa, powietrza możesz spokojnie kupić w sklepie z częściami do Volkswagena, Seata, Skody itp. Filtr od klimy i płyny do wspomagania i chłodzenia radzę kupić w ASO(ceny nie są az tak wygórowane, a zawsze jest pewność że są właściwe).
Jeśkli chodzi o olej to polecam Shell 5W/40 syntetyk lub Mobil1 5W/40 również syntetyk.

Jeśli masz gdzieś dostęp do podnośnika to olej, filtr oleju, paliwa i powietrza możesz wymienić sam(nic trudnego) lub u znajomego mechanika, a w ASO zrobić przegląd bez wymiany oleju i filtrów żeby mieć tylko wpis w książce. Nie wiem jak sprawa się ma z filtrem od klimy, bo klimą się nigdy nie zajmowałem.

pozdrawiam
kiray

Re: Przegląd (30tys. km), wymiana części, ceny

Postprzez Pośpiech » 20 maja 2004, 18:42

kiray, dzięki za info :)
Ile oleju potrzeba przy wymianie? 5litrowe opakowanie trza chyba kupić, co?
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez bobik » 20 maja 2004, 19:02

Świece zmienia się co 60tys, więc masz jeszcze czas
powietrza, przeciwpyłkowy, oleju i paliwa serwis Skody najtaniej wszystko bierzesz do Octavi 1.6
Olej polecam Castrol, do wspomagania zielony minerał jak oryginalny, chłodnica czerwonawy- "chladni kapalina" też wszystko w ASO Skody najtaniej.
Zrób wszystko u zaufanego mechanika, zbieżność komputerowo najlepiej na maszynie ze ścieżką będziesz wiedział czy są jakieś luzy i czy należy wymienić coś w zawieszeniu.
bobik

Postprzez kiray » 20 maja 2004, 19:04

Do 1,6 wchodzi od 3,6 do 3,8 litra. Zależy ile kto wleje i ile zleci starego.

[ Dodano: Czw 20 Maj, 2004 ]
Podam Ci numery katalogowe części w ASO

Filtr paliwa - 1J0201511A
Filtr powietrza - 1J0129620
Filtr przeciw pyłkowy - 1H0819644
Filtr oleju - 06A11561B

Możesz podzwonić i sprawdzić gdzie bedzie najtaniej.

pozdrawiam
kiray

Postprzez arra » 21 maja 2004, 04:55

kiray: do mojego 1.6 8v wchodzi 4,5 litra oleju, lubi byc nasmarowany ;)
arra

Postprzez olin » 21 maja 2004, 08:30

do mojego 1.6 8v wchodzi 4,5 litra oleju

dokladnie tyle samo do mojego nawet wiecej max z 5l to 0,3l mi zostalo :shock: u ojczulka mojego w nissanie x-trail w 2 litrowym silniku ostatnio mu wlali 3,5l to dopiero sie zdziwilem albo oni liczyc nie umieja :roll:
Only one mandarynka :>
olin
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna