Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB+LPG] Pali PB i LPG.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB+LPG] Pali PB i LPG.

Postprzez lasotek » 4 czerwca 2009, 18:06

Witam, mam dziwny problem z którym gazownicy nie potrafią sobie dać rady. Niedawno zmieniłem instalację z STAG 200 na STAG 4 i po przejechaniu 3000 km pojawił się problem, uprzedzam że autko jest serwisowane zawsze wtedy kiedy tego potrzebuje. Otórz zauważyłem że auto dziwnie się zachowuje, pokazuje że jeździ na gazie a ubywa mi benzyny a gazy prawie wcale, tzn przejechałęm 400 km bo tyle wydołam na zbiorniku LPG, jadę na stację a tu tylko 10 litrów wchodzi( wspomnę że jest wskaźnik ilości LPG ale sądziłem że coś się zwiesiło czy co inne).
Była możliwość że na takim jednym zaworze od benzyny poprostu nie trzyma mębrana i puszcza bene, ale sprawdzone przez dwa niezależne warsztaty i nie ma tam błędu rzednego.
Pogadałem z mechanikiem i gazownikiem i doszliśmy do wniosku że może filtr węgla aktywnego, więc przeciąłem wężyk który idzie do przepustnicy i zablokowalem go z obu stron, i co się okazało problem znikł:) już zadowolony zacząłem śielej naciskać na pedał gazu a tu znów ta sama sytuacja że zamiast LPG pali mi benzynę, ale nie zawsze, np na postoju czy to po długiej podróży, czy w innym momęcie kiedy zatrzymam auto otworzę makę i zcisnę przewód który idzie od reduktora na wtryski to auto się dusi.. czyli na lpg było...
Gazownicy powiedzieli że jak się będzie powtarzać to wymienią komputer od gazu, ale postanowiłem otworzyć temat bo może miał ktoś podobny problem, i jest na to jedna diagnoza...
Tankuję gaz na BP a komp nigdy nie pokazał że jest problem z ciśnieniem czy coś innego... co wskazywało by na brudny gaz.
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
Był Leon 1M 1.8 APG, Jest Octavia 1.8T+ AUM
lasotek
Signo
Signo

Auto: Octavia 1U
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: [PB+LPG] Pali PB i LPG.

Postprzez matadorRS » 4 czerwca 2009, 19:12

Rqaczej jest to problem zlego podlaczenia instalacji lub uszkodzonego komputera. Jedz do nich jak najszybciej sam i tak tego raczej nie naprawisz bo zapewne sie nie znasz.
matadorRS
Signo
Signo

Auto: 20VT

Postprzez lasotek » 6 czerwca 2009, 21:53

17852 EGR Valve Position Sensor range/performance
16787 Exhaust Gas Recirc. Contr. Circ Malfunction
16825 System kontroli emisji wydechu (EVAP) – niewłaściwy przepływ odpowietrzania A
16497 Czujnik IAT – Temp. niska – obwód wysoki – G42 A

Dodałem te kody błędów ponieważ się pojawiły jak tylko zaczęły się problemy, dwa pierwsze to coś z recyrkulacją ale te dwa ostatnie, Jak sprawdzić i gdzie jest ten czujnik IAT. silnik APG 1.8-20v
szczerze mówiąc to mam serdecznie go dosyć bo co chwila są jakieś błędy... :olaboga:
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
lasotek
Signo
Signo

Postprzez roosman » 9 czerwca 2009, 07:44

"dobry" gazownik Ci sprzęt zakładał.
16825 System kontroli emisji wydechu (EVAP) – niewłaściwy przepływ odpowietrzania A
taki cos będziesz miał przy gazie. Albo błąd sondy - mi wiecznie wyskakiwała lambda, ale nic sie nie działo złego. Jak zacząłem jeździć na PB to błędy poznikały. Kolego masz zwyczajnie źle założoną instalację.
czy w innym momęcie kiedy zatrzymam auto otworzę makę i zcisnę przewód który idzie od reduktora na wtryski to auto się dusi.. czyli na lpg było...
a nie powinno się dusić, tylko wywalić gaz i przełączyć na PB w ułamku sekundy. I nawet nie powinieneś tego odczuć/zauważyć tylko usłyszeć po tym że zawory się pozamykały.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez lasotek » 9 czerwca 2009, 20:19

Oj kolego, gazownika polecił mi kolega mechanik który oddał im swoje 3 auta i wszystko było oki.
Mówiłem że mają założyć instalację dedykowaną do tego rodzaju silnika, no ale... :hmmm:

Co do problemu na czym jeździ to pojechałem do nich, w końcu gwarancja jest, i na początku coś mówili że wymiana kompa i się zobaczy, a w rezultacie powiedzieli że podłączyli się pod laptopa i brak jakichś nieprawidłóowości więc powiedzieli żeby wyciągnąć bezpiecznik od pompy paliwa i wtedy zobaczyć co się będzie działo...
Tylko im przytaknąłem i pojechałem do domu.

Na razie jest dobrze i błędy znikły, ale zobaczymy jak będzie dalej, chyba kupie sobie interfejs do kompa od lpg i sam popatrzę co tam się wogóle dzieje że czasami robi takie odpały.
lasotek
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna