Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Na liczniku check, wykrzyknik i EPC.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Na liczniku check, wykrzyknik i EPC.

Postprzez dawidmaniak2 » 6 września 2018, 18:04

Witam tak jak w temacie na liczniku wyświetla mi się check, żółty wykrzyknik i EPC. Wczoraj wymieniałem cewkę bo jedna padła po wymianie chodził tak jak powinien a dziś gdy wjechałem na parking i miałem już go gasić wyświetliło się to wszystko na raz (co dziwne chodził tak jak powinien tak jakby wszystkie cewki były sprawne i nie szarpał) tyle że to tego zaczęły skakać same z siebie obroty od 1tys do 2 tys i tak cały czas dopóki go nie zgasiłem i ponownie nie odpaliłem po tym obroty były w porządku ale nadal świeciło wszystko to co wcześniej wymieniłem. Po ponownym odpaleniu na całe szczęście dojechałem do domu i nie wiem co teraz robić. Z góry dzięki za odpowiedź.
dawidmaniak2
Stella
Stella

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Na liczniku check, wykrzyknik i EPC.

Postprzez adasbb » 6 września 2018, 18:53

Sprawdź czy Ci działają światła STOP po wciśnięciu pedału hamulca. Podłącz też pod VAG bo jak wyświetlają się kontrolki, to na 100% coś komputer samochodu zarejestrował.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez marcin7x5 » 6 września 2018, 19:34

Mógł być chwilowy problem z EGR lub map sensorem. Warto sprawdzić co za błąd się zapisał.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez pawel44 » 6 stycznia 2019, 11:54

Witam. Żeby nie zakładać nowego tematu podłącze się pod ten. Miałem ten sam problem! Byłem na urlopie w Polsce auto oddałem na jeden dzień do mechanika ponieważ nie wchodził mi płynnie pierwszy bieg (musiałem szarpać) gdy auto już odebrałem przejechałem się 50km by sprawdzić czy wszystko ok. Wydawało się że auto sprawne podjechałem pod dom auto zgasiłem i poszedłem do domu. Gdy już się pożegnałem z rodziną, odpalam auto a tu nagle BOOM, 3 kontrolki na raz. Tak jak kolega wyżej piszę kontrolka trakcji (wykrzyknik) EPC i check engine nagle tak samo zaczęły mi falować obroty nie biegu jałowym od 700-1200.
Podjechałem do mechanika, sam nie wiedział co może być przyczyną podłączył pod kompa i usunął błędy. 800km jechałem w strachu żeby nic się nie stało :-D
Lecz teraz gdy juz mi nie pokazuje kontrolek auto rozgrzewa się do 90 stopni i znów to samo obroty falują...
Na zimnym silniku jest wszystko ok. Czy ktoś miał podobny problem??? Dodam że auto przed oddaniem dla mechanika nie pokazywało takich objaw.
pawel44
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 6 stycznia 2019, 13:13

Jak faluje tylko na gorącym i na biegu jałowym to zapewne zawór EGR jest nieszczelnie zamknięty. Dla próby odepnij z niego wtyczkę i zobacz czy się niepokoi. Jak masz silnik bcb to pewnie masz pod korkiem oleju taką plastykową przejściówkę. Sprawdź czy ona jest sztywno osadzona w pokrywie zaworów.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez pawel44 » 6 stycznia 2019, 17:33

Ok jutro sprawdzę. Czy przy odepnięciu kostki auto może być normalnie odpalone tak jak piszesz żeby to sprawdzić?
Tak silnik 1.6 16V
pawel44
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 7 stycznia 2019, 18:14

Może być. Najprawdopodobniej wyskoczy check po tym ale chodzi właśnie o to aby zawór był zamknięty i nie wysterowany przez ECU.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna