Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Montaż tempomatu, konserwacja wycieraczek

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Montaż tempomatu, konserwacja wycieraczek

Postprzez mierzejino » 17 lutego 2009, 20:50

Jutro albo w czwartek będę montował tempomat, mam parę pytań może ktoś pomorze.

1. W czarnej kostce do której podczepiam tempomat, są dwa piny wie ktoś może co jest pod nie podpięte.

2. Na wiązce kabli od kompa jest karteczka przyczepiona i w polu chyba nr 14, jest nr 1401 co to może być ? Nr ekipy montującej ? Czy może coś ważniejszego ?

3. Wywaliłem wycieraczki chciałbym je zakonserwować. Co przesmarować ? Rozbierać silnik wycieraczek? czy nic tam nie ma na co by wypadało zwrócić uwagę ?

4. Manetki od tempomatu jeszcze nie dostałem, będzie na niej rozpiska pinów ?
mierzejino
Signo
Signo

Auto: Toledo 1 M

Reklama

Re: Montaż tempomatu, konserwacja wycieraczek

Postprzez bono » 17 lutego 2009, 20:56

mierzejino, zajrzyj tutaj :arrow: viewtopic.php?t=8957
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Axee » 17 lutego 2009, 21:25

Obrazek

mierzejino, tu masz orginalna wiazke ... cztery piny podlaczamy do czarnej kostki w skrzynce na podszybiu (nr pinow do podlaczenia w czarnej kostce to 1,2,3,9), a kabelek pojedynczy podlaczamy pod bezpiecznik nr 5 w skrzynce bezpiecznikow. W oryginale wyciagamy styk bezpiecznika 5 i zakladamy na niego luzna kostke, zamiast niego w tablice bezpiecznikow wkladamy luzny styk z wiazki tempomatu, a wyciagniety styk z wiazki auta w kostce, wpinamy w pasujaca kostke w wiazce tempomatu.
Ad.1. W kostce sa juz podpiete piny 4 i 5. Pin 4, kabel czerwono-czarny to sygnal z zarowki swiatel stop, pin 5, kabel bialo-zolty to sygnal z wlacznika przy pedale hamulca.
Ad.2. 1401 to moze byc data: 14 tydzien 2001 roku.
Ad.4. Rozpiska pinow jest na orginalnej wiazce, patrzac na wtyczke wiazki mamy tak:
I_______I
5 4 3 2 1
zatrzask -> ]
10 9 8 6 5
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez telkom » 3 marca 2009, 20:23

Co do wycieraczek. Warto rozebrać mechanizm i przesmarować. Zacieranie się tego mechanizmu jest nagminne i nie znam osoby posiadającej ten model która nie miała problemu z wycieraczkami (Toledo 1M, Leon 1 M, Bora, Octavia, Golf IV, Audi A3). U mnie też się zatarły i musiałem wymienić bo nie dało się uratować.

Silniczka nie musisz rozbierać - problem nie leży w nim. Przesmarować należy tuleje ślizgowe trzpieni na których mocowane są ramiona wycieraczek. Musisz tak rozebrać mechanizm żeby się do nich dostać. Nie pamiętam szczegółów jak to robiłem ale było to banalnie proste. Chyba trzeba zdjąć dwie zawleczki z trzpieni, wybić trzpienie młotkiem (nakręć nakrętkę na trzpień, uderzaj w nią poprzez drewniany klocek a nie w gwint trzpienia aby nie uszkodzić gwintów!!).
telkom
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1.8 20V Sport

Postprzez mierzejino » 4 marca 2009, 18:55

Dzięki już zrobiłem. Wycieraczki przesmarowałem tak jak mówisz. Tempomat też już działa. Przy pierwszej próbie nie działał przełącznik RES, już miałem to odpuścić ale na szczęście mnie podkusiło i odłączyłem i ponownie podłączyłem kostkę i zaczęło działać. Problemem był jeden pin który nie zablokował się odpowiednio w gnieździe.

Piny były z odzysku dlatego się wysunął. Nie było by stresu gdybym mógł gdzieś kupić nowe piny :/ Na allegro są troszkę za drogie ehh
ASV + 189KM/388Nm by MR-Motors
mierzejino
Signo
Signo

Auto: Toledo 1 M

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat