Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

pierścień wkładki zamka

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

pierścień wkładki zamka

Postprzez akwedukt76 » 24 października 2016, 23:14

Witam , wpadł mi przy naprawie zamka - ten pierścionek trzymający wkładkę - ten regulowany imbusem .
Niestety nie umiem tego założyć tak jak było :(
Cały czas spada przy próbie dokręcania wkładki .
Widzę , ze powinien on wejść w ten plastik :

http://allegro.pl/seat-leon-toledo-pier ... 98877.html

niestety nie wiem jak to sciągnąc - aby mieć to na zewn i spokojnie spasować .
Drzwi mam całe rozebrane - tylko jak się dobrać aby to bezboleśnie zdjąć i wtedy nałożyć ten pierścień .

Z góry dzięki za podpowiedzi
akwedukt76
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Re: pierścień wkładki zamka

Postprzez dzamej » 25 października 2016, 08:30

mam ten sam problem z tym pierścieniem - walczyłem z tym 4h i nie dałem rady go założyć i także nie wiem jak zdemontować tą wkładkę klamki..

odpuściłem, zaślepka zamka od pasażera na szczęście nie wypada...
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez akwedukt76 » 25 października 2016, 10:02

Hmm - no nikt nie wie ???
u mnie niestety wkładka wypada :( i stoję w miejscu .

Gdybym tylko wiedział jak zdemontować to cudo co wchodzi klamka i ten pierścionek - byłbym w domu .
akwedukt76
Stella
Stella

Postprzez Pavulon87 » 25 października 2016, 11:07

Już nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało, ale raczej było to banalnie proste.
Po wyjęciu klamki(a ta powinna wyjść bez problemu po wysunięciu z zaczepów od środka) zostaje chyba jeszcze jedna śruba(torx?).
Pavulon87
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez akwedukt76 » 25 października 2016, 11:29

Pavulon87 napisał(a):Już nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało, ale raczej było to banalnie proste.<br abp="348">Po wyjęciu klamki(a ta powinna wyjść bez problemu po wysunięciu z zaczepów od środka) zostaje chyba jeszcze jedna śruba(torx?).

Klamka jest już na zewn . Pytanie o gdzie jest ta sruba trzymająca ten plastik do drzwi ???
akwedukt76
Stella
Stella

Postprzez Pavulon87 » 25 października 2016, 13:05

viewtopic.php?f=42&t=27984#p368250
GangstaMarc napisał(a):Smart, czyli dobrze trafiłem... Jak czytam teraz swojego poprzedniego posta i widzę te literówki to mnie krew zalewa :)

1. Zdejmujesz boczek i metalowy panel pod spodem. Wcześniej trzeba oczywiście odkręcić i podwiesić na taśmie szybę. Drzwi od wewnętrznej strony gołe.

2. Wyjmujesz wkładkę (pewnie sama Ci wylatuje) i odkręcasz troxa przy klamce (wygląda jakby był z plastiku)

3. Od wewnętrznej strony wysuwasz zaczepy klamki i z tego co pamiętam klamka wysunie się w stronę tyłu drzwi (najlepiej od zewnątrz)

4. Szukasz tej metalowej zapadki i montujesz w odpowiednim miejscu (najlepiej przymierzyć na wkładce) i lekko łapiesz tym troxem. Tu się może przydać jakaś niewiasta albo ktoś z drobnymi dłońmi. Ja miałem problemy z wciśnięciem tam łap :mruga:

5. Wszystko składasz w odwrotnej kolejności

Powodzenia
Pavulon87
Signo
Signo

Postprzez dzamej » 26 października 2016, 06:51

to nie działa od razu mówie...

blaszka i tak spadnie

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Postprzez Pavulon87 » 26 października 2016, 09:16

dzamej, nie przesadzaj. Epizod z blaszką miałem kilka miesięcy temu. Poskładałem i trzyma się do dziś.
Po prostu trzeba pobawić się w trakcie montażu :-D
Pavulon87
Signo
Signo

Postprzez dzamej » 26 października 2016, 10:22

pierścień nie trzyma się tylko i wyłącznie na śrubie - są tam też bolce/wypusty stabilisujące oraz rowek w który wchodzi kołnierz wkładki a na kołnierzu są wycięcia na bolce

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Postprzez swemi01 » 27 października 2016, 13:40

Sam też miałem taki problem, wiadomo trzeba zdjąć cały boczek a później blachę (potrzebny będzie specjalna nasadka typu wieloklin) trzeba też wyjąć klamkę zewnętrzną dopiero wtedy można zamontować ten pierścień
swemi01
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5f FR

Postprzez lukaszjed » 9 maja 2019, 14:24

nie trzeba wyjmować klamki zewnętrznej. A w modelach, gdzie macie dostęp do klamki bez zdejmowania blachy/boczku/etc. (tak jest w seacie altea, podejrzewam, że Leon II też tak będzie), wystarczy zdjąć tapicerowany boczek, by całość poskładać.

To co wczoraj mi się przytrafiło w czasie naprawy zamka (nagięcie blaszek w elektronice zamka + wyczyszczenie połączeń silniczków), to właśnie wypadł ten pierścień mocujący bębenek / wkładkę od zamka. Zamiast rozkręcać całe drzwi, to wyjąłem to końcówką magnesową z przedłużką (improwizowane narzędzie). Jak wyjąłem, męczyłem się wczoraj 2h by to założyć - nie udało się. Dopiero dziś, po przestudiowaniu zdjęć z allegro takich zamków, założyłem to bez problemu, tak jak wcześniej wspomniałem - bez demontażu klamki zewnętrznej i mechanizmu klamki wewnątrz.

Jak to zrobić:
- trzeba wkręcić śrubę imbusową, tak jakby miał być mechanizm zamknięty
- następnie włożyć pierścień, pamiętając, że jego część przy tym imbusie, ma nie być nałożona na plastikowy element, lecz włożona w rowek w tym plastiku (przyjrzyjcie się zdjęciom takich mechanizmów, wewnętrznych, będziecie wiedzieli o co chodzi). Wkładanie pierścienia zaczynamy właśnie od tego rowka.
- następnie jak już całość siedzi, odkręcamy imbusową śrubę, zarazem otwierając ten mechanizm blokujący (od wewnątrz przytrzymujemy ten pierścień by znów nie wypadł)
- wkładamy wkładkę / bębenek i zakręcamy imbus, który bez żadnego trudu ma przekręcić ten pierścień (jeżeli kręcicie tą śrubą a pierścień się nie rusza, to znaczy, że źle pierścień włożony).

Pod tym linkiem na forum golfa jest świetne zdjęcie założonego poprawnie pierścienia:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175564
(na zdjęciu mechanizmu, rowek o którym wspominałem, miałem na myśli pierwszy od prawej widoczny element plastikowy, obok klucza torx)

Mam nadzieję, że komuś się przyda i oszczędzi rozkręcania całych drzwi :)

btw: zamek też naprawiłem, teraz drzwi otwierają się z pilota :)

Pozdrawiam
lukaszjed
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Altea xl
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat