Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujniki parkowania

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czujniki parkowania

Postprzez untaztood » 17 kwietnia 2012, 19:12

W ostatnim czasie, dla odmiany zamontowałem też czujniki na przód. Załączane razem z halogenami, ułatwiające parkowanie, bo umożliwiają zbliżenie się do 20 cm, co na "oko" jest praktycznie nie realne.
Wkrótce relacja zdjęciowo opisowa.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Reklama

Postprzez Mario22 » 18 kwietnia 2012, 20:51

untaztood napisał(a):W ostatnim czasie, dla odmiany zamontowałem też czujniki na przód. Załączane razem z halogenami, ułatwiające parkowanie, bo umożliwiają zbliżenie się do 20 cm, co na "oko" jest praktycznie nie realne.
Wkrótce relacja zdjęciowo opisowa.

To dajesz ... :D Jakie koszta ???

Ja mam W okolicach Gliwic Elektryka który robi profi robote wraz z czujnikami jak twierdzi sprawdzonymi a nie najtańszymi za 300 zł na tył... może by mi od razu i przód pochytał... ale najpierw czekam na twoje rady ... :mrgreen:
TDi Top Sport
Powered by Comp Sport & Sound by MG Motorsport
Obrazek
Mario22
Sport
Sport

Auto: Nissan Zlombol
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Axee » 18 kwietnia 2012, 21:02

untaztood napisał(a):zamontowałem też czujniki na przód. Załączane razem z halogenami, ułatwiające parkowanie, bo umożliwiają zbliżenie się do 20 cm
... i na pewno bedziesz pamietal, aby za kazdym razem wlaczyc halogeny. Wg mnie bzdurna metoda podpiecia uruchamiania czujnikow. Czujniki przednie powinny dzialac w automacie, powinny byc inicjowane pierwszym biegiem i pedalem hamulca, czasami pierwszym biegiem lub tylko pedalem hamulca, dodatkowo z mozliwoscia wlaczenia lub wylaczenia przyciskiem. Jesli ktos sie przyzwyczai do manewnowania z wlaczonymi czujnikami przednimi i akurat zapomni ich wlaczyc np. halogenami, to latwo o szkode lub uszkodzenie przedniego zderzaka.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Mario22 » 18 kwietnia 2012, 21:31

Axee napisał(a):
untaztood napisał(a):zamontowałem też czujniki na przód. Załączane razem z halogenami, ułatwiające parkowanie, bo umożliwiają zbliżenie się do 20 cm
... i na pewno bedziesz pamietal, aby za kazdym razem wlaczyc halogeny. Wg mnie bzdurna metoda podpiecia uruchamiania czujnikow. Czujniki przednie powinny dzialac w automacie, powinny byc inicjowane pierwszym biegiem i pedalem hamulca, czasami pierwszym biegiem lub tylko pedalem hamulca, dodatkowo z mozliwoscia wlaczenia lub wylaczenia przyciskiem. Jesli ktos sie przyzwyczai do manewnowania z wlaczonymi czujnikami przednimi i akurat zapomni ich wlaczyc np. halogenami, to latwo o szkode lub uszkodzenie przedniego zderzaka.

Axee masz racje ale jeżeli taki sposób podłaczenia o jakim Ty piszesz jest dużo bardziej skomplikowany to akurat pomysł z halogenami nie jest zły ... widzisz że masz ciasno halogenki pyk i luzik ... wydaje mi sie że to nie jest jakis mega problem ... :-|
TDi Top Sport
Powered by Comp Sport & Sound by MG Motorsport
Obrazek
Mario22
Sport
Sport

Auto: Nissan Zlombol
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez untaztood » 19 kwietnia 2012, 18:02

Przód zainstalowałem w "bananach":
Obrazek
Szukałem różnych miejsc, ale najlepiej wychodziło w bananach. Najmniej inwazyjnie, no i są w punkcie najdalej oddalonym ku przodzie.
Czujniki mają odpinaną złączkę, dzięki czemu można np. wymienić sam czujnik bez zrywania instalacji, gdyż tą poprowadziłem fabrycznymi drogami - pod maską nie widać żadnych nowych kabli. Przewody od centralki do wyświetlacza poprowadzone są pod filtrem powietrza, aż do kabiny - także fabrycznymi miejscami.
Centralka ukryta jest przy lewej lampie. Zasilanie wzięte po włączeniu halogenu - Załączam specjalnie w "ciężkich sytuacjach" przy parkowaniu.
W czasie jazdy na halogenach na wyświetlaczu jest tylko " - ", nie dając żadnych fałszywych sygnałów. Wyświetlacz zainstalowany między deską rozdzielczą, a szybą:
Obrazek

Dźwięki przednich czujników są wyłączone. Wyświetla się jedynie odległość. Tylne mają standardowy dźwięk, załączany z tylnym biegiem.
Przód składa się z 2 czujników, a tył z 4. Zdjęcia tylnych - wkrótce.

Dodatkowo zyskałem mniejsze zainteresowanie "bananami" przez potencjalnego złodzieja ;)
untaztood
FR
FR

Postprzez kvmalines » 30 kwietnia 2012, 14:10

Witam, dzisiaj znalazlem te dwie kostki w swoim leonie II. Faktycznie jest do jednej z nich wchodzi i wychodzi przewod niebiesko-czarny.
Posiadam miernik, jestem jednak wielkim amatorem i prosilbym o porade jak to zmierzyc, tzn. gdzie przylozyc koncowki miernika. Domyslam sie, ze czerwony z miernika do kabelka niebiesko-czarnego, a gdzie przylozyc czarny z miernika?
Pozdrawiam
kvmalines
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 1.9TDI 06

Postprzez Thonr » 2 stycznia 2015, 19:00

Koledzy a gdzie podpieliscie czujniki do pradu? Bo zamontowalem czujniki, centrale, wyswietlacz a dostanie sie do swiatel cofania jest bardzo pracochlonne:-( mozna gdzies indziej sie podlaczyc?:-)
Thonr
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Leon_TS_ARL » 2 stycznia 2015, 20:05

W światłach masz, tam nawet są dodatkowe miejsca na kostki do przyczepki. Zobacz który pin odpowiada za światła cofania i podepnij bez rzeźby ;)
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Thonr » 2 stycznia 2015, 23:31

Hmm..jutro przetestuje:-D dziekuje:-)pamieta ktos moze ktory to pin?:-) a przewod "-" gdzie podlaczyc?
Thonr
Stella +
Stella +

Postprzez Leon_TS_ARL » 3 stycznia 2015, 00:09

"-" pod masę, też znajdziesz w lampie styk lub na karoserii poszukaj, jak leci wiązka są co jakiś czas punkty masowe.

minus - brązowy

Tutaj masz 2wolne miejsca na kostki, popatrz po blaszkach który pin jest odpowiedzialny za masę, a który za światło cofania i w wolnej wtyczce podepnij się pod piny. To najszybszy i najmniej inwazyjny sposób podpięcia. Zawsze jak coś wypinasz i czujniki odłączone.
Przy okazji polecam zrobić podwójne pozycje :wink:

Obrazek
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS

Postprzez Thonr » 3 stycznia 2015, 18:17

Zamontowane i dziala :-D pin nr 2 w tej zlaczce 2pinowej odpowiada za swiatla wsteczne:-) a minus podlaczony do brazowego kabelka:-)
Thonr
Stella +
Stella +

Postprzez ogo2103 » 26 stycznia 2015, 22:51

untaztood napisał(a):Wyświetlacz zainstalowany między deską rozdzielczą, a szybą:

A ja mam zamontowany wyświetlacz z tyłu, tak, że widzę go w lusterku wstecznym kiedy cofam :D

Obrazek
Obrazek
ogo2103
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR

Postprzez darq12 » 5 lutego 2015, 19:49

Thonr napisał(a):Zamontowane i dziala :-D pin nr 2 w tej zlaczce 2pinowej odpowiada za swiatla wsteczne:-) a minus podlaczony do brazoweg kabelka:-)

Masa też jest w kostce (złączce) po co ciąć kable.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez dyla_m » 23 marca 2015, 12:45

Leon_TS_ARL napisał(a):"-" pod masę, też znajdziesz w lampie styk lub na karoserii poszukaj, jak leci wiązka są co jakiś czas punkty masowe.

minus - brązowy

Tutaj masz 2wolne miejsca na kostki, popatrz po blaszkach który pin jest odpowiedzialny za masę, a który za światło cofania i w wolnej wtyczce podepnij się pod piny. To najszybszy i najmniej inwazyjny sposób podpięcia. Zawsze jak coś wypinasz i czujniki odłączone.
Przy okazji polecam zrobić podwójne pozycje :wink:

Obrazek

Witam wszystkich
Podepnę się pod temat. Rozważam zamontowanie czujników parkowania do mojego Leosia przy okazji ściągniętego zderzaka.

Jedyne co mnie skutecznie zniechęca to podłączenie tego ustrojowe. Znalazłem informację o podłączeniu się do lampy w miejscach wolnych pinów, problem w tym że nie znajduję tam takiego który reaguje na wrzucony wsteczny. Może ktoś podpowiedzieć, w której lampie szukać i który pin to powinien być?
Z góry dziękuję za pomoc.

PS Pin o którym pisze kolega ma stałe 12v
dyla_m
Stella
Stella

Silnik: AXR 1.9

Postprzez darq12 » 23 marca 2015, 22:57

Zobacz w drugiej lampie bo w jednej i drugiej na wyjściach jest co innego. Jest na 100% tylko nie pamiętam czy w lewej czy prawej.
darq12
Sport
Sport

Postprzez dyla_m » 24 marca 2015, 09:21

darq12 napisał(a):Zobacz w drugiej lampie bo w jednej i drugiej na wyjściach jest co innego. Jest na 100% tylko nie pamiętam czy w lewej czy prawej.

W lewej tylnej lampie mam tylko stałe 12V, żąden pin nie reaguje na wrzucenie wstecznego natomiast w prawej także żaden pin nie reaguje po wrzuceniu wstecznego.

Chyba nie pozostanie mi nic innego jak wpięcie się we wtyczki na lewym nadkolu - tam jest czarno niebieski kabelek, który reaguje na wsteczny.
dyla_m
Stella
Stella

Silnik: AXR 1.9

Postprzez darq12 » 27 marca 2015, 14:53

Sprawdź w tej pięcio pinowej kostce i tej dwu pinowej. Zobacz na zdjęciu drugi kabel z lewej to właśnie czarno niebieski. Jest na pewno w lampie w tych pinach tylko nie pamiętam w której lampie. Masz do przejrzenia 14 pinów na pewno znajdziesz.
darq12
Sport
Sport

Postprzez adrianjanek19 » 8 listopada 2015, 21:01

Witam. Chcę założyć czujniki cofania do leośka i teraz mam pytanko które są dobre?? Potrzebuję czujników na przód oraz tył i na allegro znalazłem takie oto zestawy wg ceny które co do ceny uważam za przystępną( mam dostać to jako prezent który mogę sobie wybrać na święta) :

http://allegro.pl/markowe-czujniki-park ... 55346.html

http://allegro.pl/8-czujniki-czujnik-pa ... 51875.html

http://allegro.pl/czujnik-cofania-parko ... 82813.html

http://allegro.pl/czujniki-parkowania-c ... 29384.html

http://allegro.pl/czujnik-parkowania-wy ... 50278.html

http://allegro.pl/czujnik-cofania-maxic ... 77902.html

http://allegro.pl/czujniki-parkowania-z ... 41590.html

A może ramki zastosować 2 z czujnikami cofania? Jest takie soś w sprzedaży aby 2 szt były kompletem na przód i tył pod 1 moduł sterujący??
adrianjanek19
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez RaQ » 22 listopada 2015, 16:25

a ja bym poprosił o odświeżenie linków do zdjęć lub powtórne wrzucenie gdyż żadne już się nie pokazują :(

A chętnie bym zobaczył jak ten patent wygląda z przodu i tyłu w TS i Cupra
RaQ
Signo
Signo

Auto: Leon 1M 1.8 20VT 4x4
Silnik: ARY 1.8

Postprzez adrianjanek19 » 22 listopada 2015, 18:00

adrianjanek19
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez matelec » 3 maja 2016, 15:38

Cześć Panowie,

Jak przeprowadzić przewody czujników ze zderzaka do bagażnika. Zdjąłem wszystkie plastiki w bagażniku i nie widzę za bardzo takiego miejsca. Może poza takim jakby filtrem w rogu. Czy konieczny będzie demontaż tylnego zderzaka? Może wystarczy odchylić? - tak jak na tym filmie - https://www.youtube.com/watch?v=z5SO8iTqLbw

Bardzo proszę o podpowiedź. Czujniki chcę zamontować w zderzaku a nie listwie.
matelec
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez sikora0700 » 3 maja 2016, 15:42

@UP: Kolego o ile pamiętam, to w bagażniku pod kołem jest seryjna dziurka. Może tamtędy się uda
sikora0700
Stella
Stella

Auto: Leon Top Sport

Postprzez matelec » 3 maja 2016, 15:48

sikora0700 napisał(a):@UP: Kolego o ile pamiętam, to w bagażniku pod kołem jest seryjna dziurka. Może tamtędy się uda

Tak też ją widziałem do świateł tablicy. Ale czy da rade przepchać aż tam kabel ze skrajnych czujników?
matelec
Stella
Stella

Postprzez untaztood » 3 maja 2016, 21:12

Uda się i jeszcze dużo zapasu zostanie.
untaztood
FR
FR

Postprzez mk5 » 2 listopada 2016, 10:42

Zamierzam założyc czujniki cofania, konretnie http://allegro.pl/czujniki-parkowania-s ... 62598.html te http://allegro.pl/czujniki-parkowania-w ... 45616.html lub http://allegro.pl/czujniki-parkowania-w ... 86712.html
Pytanie w którym miejscu bedzie najbardziej optymalnie zamontować wyswietlacz, bo w zasadzie tylko tym się różnią.
Za pierwszymi przemawia fakt że na ekranie graficznym każdy czujnik pokazuje oddzielnie.
Oczywiscie wysokość montowania samych czujników to 40-70cm czyli bedzie ok.
mk5
Sport
Sport

Auto: Leon1

Postprzez Rogi » 2 listopada 2016, 19:17

osobiście wolałbym dołożyć i zamontować lepsze czujniki. coś typu amervox . są to czujniki które oryginalnie montowane są na linii produkcyjnej mercedesa, cadillaca czy porsche . maja 5 letnią gwarancję, wyświetlacz montowany jest na podsufitce z tyłu auta ( tak jak w mercedesach ) ogólnie o wiele lepiej działają, bardziej niezawodne, jeśli popsuje się jakieś oczko to nie ma problemu z dostaniem nowego bo te niektóre chińskie czujniki pojawiają się i znikają i przy awarii jednego oczka trzeba wymieniać całe czujniki . I ogólny wygląd wyświetlacza który jest bardziej estetyczny . za dobre czujniki trzeba wydać jakieś 250zł ..
Rogi
Stella +
Stella +

Auto: CupraR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez mk5 » 2 listopada 2016, 20:33

Montowałem te czujniki w trzech autach, w zadnym nie było problemu.Teraz chce zamontować u siebie.
mk5
Sport
Sport

Postprzez adams » 7 listopada 2016, 18:22

mk5 napisał(a):Pytanie w którym miejscu bedzie najbardziej optymalnie zamontować wyswietlacz
Ja (juz ze 3 lata) mam pod naklejką od rejestracji po prawej stronie na podszybiu z przodu. Z zewnatrz w ogole nie zobaczysz, ze tam jest jakis wyswietlacz, a w kabinie sprawdza sie idealnie, poniewaz ja i tak w 99% przypadkow cofam z lusterek wiec widze i wyswietlacz i lusterko. Z tym ze ja mam wyswietlacz od golden eye'sow. Nawet nie wiem czy jeszcze sa w sprzedazy te zestawy ale wyswietlacz jest prawie identyczny co w wiekszosci chinczykow z alledrogo :) Przydatna funkcja to wylaczenie pipczyka albo go chociaz sciszenie ( u mnie jest zakneblowany tasma), ale w nocy i tak ludzi budzi po nocach. Pozdro !
adams
Sport
Sport

Silnik: APP 1.8

Postprzez mk5 » 7 listopada 2016, 19:50

Dzięki wielkie, o taką odp mi chodziło.
Czujniki gdzie zamontowałes, bo na listwie czarnej kiepsko bedzie jednak.
mk5
Sport
Sport

Postprzez adams » 7 listopada 2016, 21:07

Żebym ja wiedzial jak tutaj sie zdjecia wkleja to bym zademonstrowal :) Ja założyłem pod listwą. Poczatkowo tez chcialem w listwie, ale po pierwsze nie pasuje, a po drugie raczej nie bedziesz ich demontowac jak juz raz zalozysz i odpowiednio ustawisz kąty. Jak piewrszy raz wyjechalem z garazu to piszczaly caly czas wiec bez obaw, metoda prob i bledow da rade to pieknie wyregulowac (zreszta widze ze juz montowales to w innych autach to znasz temat). Z tym ze ja mam wydech dwururke wystawiona do gory i jak dodam gazu na zimnym silniku to piszczy. Ale przy NORMALNYM tlumiku mysle ze nie bedzie Cie nic oszukiwac. Ja juz przywyklem i juz mnie to nie drazni.
adams
Sport
Sport

Postprzez mk5 » 7 listopada 2016, 21:09

Szkoda bo chciałbym zobaczyć, gdyby listwa szła przec cały zderzak to bym zamontował, a tak kicha.
Montowałem w oplach, a nigdy w swoim.
mk5
Sport
Sport

Postprzez adams » 7 listopada 2016, 21:22

zaraz meila Ci wysle i po sprawie - no oczywiscie ze nie idzie wkleic zdjecia jak czlowiek, na PW podaj mi swojego meila to Ci wysle z onetu
adams
Sport
Sport

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat