przez damianos89 » 23 września 2021, 09:52
Intercoolera nie musisz wymieniać, ale możesz, szczególnie, gdy planujesz duże moce. Przy niedużym przyroście mocy powinien dać rade seryjny.
Ja swego czasu wymieniałem turbinę na większą, ale to było ileś lat temu i w silniku 1.9TDI AXR zamontowałem turbinę GTB17 od 2.7TDI. Do tej pory jeżdżę i jestem zadowolony. Wtedy jeszcze zrobił mi to znajomy mechanik, który znalazł używaną turbinę GTB17 w bardzo dobrym stanie i całościowo chyba wziął lekko po znajomości 2 tys. zł, teraz nie znam cen.
FMIC nie montowałem od razu, długi czas jeździłem na seryjnym IC i nie było tak źle, jednak po jakimś tam czasie w końcu zamontowałem też ten większy intercooler i tu koszt wyszedł ok. 1.5 tys. zł, jak pamiętam u tego samego mechanika.
Ogólnie zależy jaką turbinę się montuje, do mojego mógłbym wstawić od 1.9 TDI ARL to bez zbytnich przeróbek, natomiast w GTB wiem, że trzeba było zmienić sterowanie turbiny na podciśnienie z elektronicznego. Natomiast nie mam wiedzy, jakie idą do ASV, bo mam silnik na pompowtryskach a nie pompie.
Leon Torro 2006