Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Padlo turbo czy dac wieksze

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Padlo turbo czy dac wieksze

Postprzez Skibniewski » 22 września 2021, 13:03

Witam
Mam dziadka asv z 2001 roku
Przez dziure w rurze od Ic wpadla woda i zalatwila turbo
Czy dac nowe za 1070?
Bo garret itp 1900zl
Ew czy ktos wsadzal troche wieksze turbo
Rozumiem ze Ic musze wtedy wymienic ale czy cos jeszcze? Robil ktos cos takiego ostatnio? Jaki koszt?
Skibniewski
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon1
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Padlo turbo czy dac wieksze

Postprzez damianos89 » 23 września 2021, 09:52

Intercoolera nie musisz wymieniać, ale możesz, szczególnie, gdy planujesz duże moce. Przy niedużym przyroście mocy powinien dać rade seryjny.
Ja swego czasu wymieniałem turbinę na większą, ale to było ileś lat temu i w silniku 1.9TDI AXR zamontowałem turbinę GTB17 od 2.7TDI. Do tej pory jeżdżę i jestem zadowolony. Wtedy jeszcze zrobił mi to znajomy mechanik, który znalazł używaną turbinę GTB17 w bardzo dobrym stanie i całościowo chyba wziął lekko po znajomości 2 tys. zł, teraz nie znam cen.
FMIC nie montowałem od razu, długi czas jeździłem na seryjnym IC i nie było tak źle, jednak po jakimś tam czasie w końcu zamontowałem też ten większy intercooler i tu koszt wyszedł ok. 1.5 tys. zł, jak pamiętam u tego samego mechanika.
Ogólnie zależy jaką turbinę się montuje, do mojego mógłbym wstawić od 1.9 TDI ARL to bez zbytnich przeróbek, natomiast w GTB wiem, że trzeba było zmienić sterowanie turbiny na podciśnienie z elektronicznego. Natomiast nie mam wiedzy, jakie idą do ASV, bo mam silnik na pompowtryskach a nie pompie.
Leon Torro 2006
damianos89
Sport
Sport

Auto: Leon 1M 2006 AXR+
Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat