sagon napisał(a):Dlaczego dla pompy 11mm i wtrysków 216 max dawka jaką ustawiłeś to tylko 51mg?Czyżbyś nie znał zasady działania sterownika msa15,której to kompletny brak mi zarzucałeś?
Sagon taki jesteś mądry a nawet nie potrafisz odróżnić, że sterownik o numerze 038906018FD to nie MSA15 tylko EDC15.
Ja robie w aucie gdzie jest FIS program w ten sposób, że rozszerzałem zakres diagnostyki do 70 czy nawet do 100mg z zależności od tego jaki wtryski, pompa była zamontowana do silnika. Jakiś czas temu rozmawiałem na forum A3 z jednym „Guru” od silników VP. Był to gość, który uważa, że ma bardzo dużą wiedzę, który myśli, że nikt po za nim nie potrafi zmodyfikować silnik VP w Polsce. Wyśmiewał się ze mnie że nie potrzebnie rozszerzam zakres diagnostyki bo nie jest to do niczego potrzebne i że praktycznie żadne tuner w Polsce nie stroi tak silników VP, każdy zostawia seryjny zakres diagnostyki limitera paliwa. Ja mu tłumaczyłem, że w autach gdzie nie ma FISa i nie jest wskazywane zużycie paliwa nie ma sensu tak edytować softu, zajmuje to bardzo dużo czasu bo trzeba trochę w tym sofcie pogrzebać, zmienić kilka limitów oraz pozmieniać mapy paliowe. Co innego w autach z FISem , jeśli tam nie zostanie rozszerzony zakres diagnostyki to na FISie będzie wyświetlane sporo zaniżone średnie spalanie. Ta A4 nie ma FISa dlatego nie bawiłem się w edycję zakresu diagnostyki paliwa. Zakres diagnostyki doładowania została rozszerzona do 3060mbar. Wiesz jak się ten „Guru” od silników VP nazywał?
Był to SAGON!
Który terez pisze:
sagon napisał(a):Toteż piszę o aucie i tunerze,który je stroił,a który sp...ł kilka istotnych kwestii,jedną z nich jest limiter dawki paliwa,który powinien być zdjęty,a wartość odpowiednio zwiększona
Chłopie zastanów się w końcu czy limiter powinien być rozszerzony czy nie? Bo miotasz się w zeznaniach w zależności od tego z kogo chcesz się ponabijać!
Po za tym musisz się znów douczyć bo limitera dawki paliwa się nie ściąga tylko rozszerza się zakres diagnostyki!
Jeśli chodzi drugi twój zarzut
sagon napisał(a):Powiesz mi,jak na wtryskach 216 przy napięciu max 3.55v i zaledwie 1.4b z bv43a uzyskać ponad 400 niuta przy 2000rpm?To sprzedam 230tki i kupię sobie 216tki,bo na 230tkach mam tylko 330/2000rpm przy 1,4b z bv43a .Podpowiedz jeszcze(o ile to nie tajemnica) w jaki sposób przy 1.54b/4011rpm z tejże bv43a uzyskać z 11/216 prawie 200 koni,a dokładnie to 195 koni ...cuda,cuda wyczyniają...ci nasi tjunerzy .
to proponuje żebyś nauczył się interpretować logi z diagnostyki i je poprawnie wykonywać.
Ja jak loguje doładowanie to robie to na 4 biegu od 1000-1300obr do ponad 4000 i tak samo robie pomiar mocy.
Ty piszesz że na zaledwie 1,4bara uzyskałem 400nm przy 2000obr. To było 1,5bara jak widać w logu który wykonałem w czasie strojenia, link do niego zmieściłem poniżej.
Jak byś poprawnie zinterpretował log to byś widział że było on robiony na 3 biegu i od 1650obr. Tu masz zdjęcie tego loga o którym pisze:

Widać że był zrobiony od 1617obr.
W takim przypadku turbo nie jest w stanie tak szybko napompować zadanego doładowania.
Tutaj masz log tego auta wykonany w czasie kiedy było stroje.
Grupa 011:
http://vaglog.pl/log-011_tZ3y0.htmlJak widzisz doładowanie z dołu jest wyższe niż piszesz. Tak samo górą turbo poprawnie trzymało zadane doładowanie.
Jak pewnie wiesz w sterownik jest coś takiego jak limiter dymu, wiec jeśli nie zostanie osiągnięte zadane doładowanie to limiter ten tnie paliwo. Dlatego napięcie na pompie jest niższe. W rzeczywistości jak by było osiągnięte zadane 1,5bara tak jak to było w czasie pomiaru mocy to i napięcie było by ciut wyższe.
sagon napisał(a): mam tylko 330/2000rpm przy 1,4b z bv43a
Sagon na 1,4bara można spokojnie zrobić przy 2000obr bez dymu 360-370Nm.
Przelicz sobie jeśli potrafisz jaką ilość paliwa potrzebujesz do uzyskania takiego momentu i ile powietrza.
sagon napisał(a):
A jeżeli turbina nie doładowuje,to obowiązuje taka sama zasada panie tunerze Jarol?
Jeśli faktycznie w aucie występuje teraz problem z doładowanie u góry obrotów i turbosprężarka z jakiegoś powodu nie trzyma doładowania to oczywiście, że poprawię to w ramach gwarancji.
Rozmawiałem nawet w tej sprawie z właścicielem auta i jak na razie nie chce nic korygować i z wykonanej przeze mnie modyfikacji oprogramowania jest w 100% zadowolony.