Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dezynfekcja wykładziny we wnętrzu samochodu

Profesjonalne czyszczenie auta, autokosmetyki, auto-detailing

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dezynfekcja wykładziny we wnętrzu samochodu

Postprzez grigori » 11 lipca 2011, 18:30

Właśnie suszę leona, po tym jak okazało się że mój egzemplarz również cierpiał na przedostawanie się wody do wnętrza auta. Tragedii nie było, ładnie wyschło, ale chciałbym przy okazji zdezynfekować wykladzinę i ew. pozbyć się lekkiego nieprzyjemnego zapachu.
Czy jest jakiś warty polecenia środek, który by mi w tym pomógł?
grigori
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9TDI@110

Reklama

Re: Dezynfekcja wykładziny we wnętrzu samochodu

Postprzez tatian » 11 lipca 2011, 19:25

Wymontowanie, pranie i suszenie na świeżym powietrzu. Lepszego nie znam.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez eko_zgonuś » 11 lipca 2011, 20:30

W grę może wejść też ozonowanie w porządnym stężeniu i dłużej niż standard, czyli ok godzinę.
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Postprzez tatian » 11 lipca 2011, 21:27

No tak tylko jaki koszt. Wymontowanie z manualem z download'u można zrobić za free. Pranie maks. 20 zł ma myjni bezdotykowej, słońce i wietrzenie również gratis. Ozonowanie pewnie w cenie wykładziny. Ew. możesz spróbować zastosować preparat Wurtha koszt ok. 15 zł, niby wyciąga przykre zapachy z auta, ale nie wiem jak efekty, bo jeszcze go nie wypróbowałem.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez eko_zgonuś » 11 lipca 2011, 21:40

tatian napisał(a):tylko jaki koszt
myślę, że do stówki by się zmieścił. Ozon mysz czy inne padło skutecznie wyciąga, więc i z czymś takim sobie poradzi. Jakby włączyć klimę to
i klima przy okazji odgrzybiona. Podzwoń kolego, popytaj po zakładach od klimatyzacji ile ozonowanie godzinne. Moim zdaniem na początek godzina styknie.
eko_zgonuś
Sport
Sport

Postprzez grigori » 11 lipca 2011, 23:43

Osobiście, zależałoby mi na tym aby mógłbym to zrobić we własnym zakresie, w miarę jak najszybciej. Jeżeli jednak zajdzie nieunikniona ewentualność gdzieś tą nieszczęsną wykładzinę dostarczyć, to też ostatecznie da radę.
@tatian o jaki dokładnie preparat Wurtha Ci chodzi?

PS. wykładzina jest już "zdemontowana", bo jak zaśpiewali mi serwisie seata za uszczelnienie wszystkich drzwi i suszenie wnętrza ponad 900pln to stwierdziłem, że sam to zrobię ;)
grigori
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9TDI@110

Postprzez Sebool2006 » 12 lipca 2011, 00:09

Ostatnio sam to przerabiałem całą wykładzinę wyciągałem i przeprałem ją na razie preparatem PLAK. Wszystko ładnie wyschło i jestem zadowolony.

P.S dzięki tatian za podsunięcie kilku pomysłów. Okazały się skuteczne ;) :piwo:
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tatian » 12 lipca 2011, 08:52

Panowie ja zapakowałem wszystko w duże foliowe worki, zawiozłem na myjnie bezdotykową, sam wyprałem, poczekałem aż obcieknie woda, potem na balkon tydzień wietrzenia i wykładzina jak nowa.
grigori coś takiego http://allegro.pl/wurth-odgrzybiacz-kli ... 83950.html ale jak już wyjąłeś wykładzinę to nie ma o czym mówić.
Wg mnie temat już do zamknięcia.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez psiuku » 14 lipca 2011, 09:19

To zanim temat zostanie zamkniety, pozwole sobie jeszcze opisac jeden problem i dorzucic pytanie...

W niedziele w nocy wracalem z wkndu, wiozlem znajomych, oni wiezli jakies jedzenie...
W poniedzialek wieczorem pojechalem na chwile do miasta, byla mega ulewa, samochod przestal ja na dworzu.
Potem samochod stal juz na parkingu podziemnym do wczoraj. Wczoraj wieczorem owieram drzwi, a w samochodzie tak niewyobrazalny smrod, jakby ktos zwymiotowal i jeszcze wylal na to mleko, a potem wszystko postalo w ciepelku kilka dni. W kabinie sucho, ale otwieram bagaznik, a tam smierdzi x10 i ta filcowa wykladzina podlogi cala wilgotna (od spodu tez), az takie male plamki (zaczątki) plesni sie pojawily na niej z wierzchu. Szybko pojechalem na myjnie, zdemontowalem tylne oparcia, wyjalem wykladzine podlogi bagaznika, kupilem jakas super-lux pianke do czyszczenia tapicerki i szczotka/szmatka umylem wszystko w bagazniku, lacznie z kolem zapasowym, kluczami, trojkatem, gasnica, etc... Wytarlem do sucha blache podlogi bagaznika. Wykladzina scianek bagaznika i oparc tylnej kanapy nie byla mokra/brudna. Jak juz wszystko wyschlo, wsadzilem z powrotem w bagar, tylko wykladzine podlogi bagaznika zostawilem do prania i suszenia w myjni.
Pojechalem do domu (parking podziemny) i po paru godzinach zszedlem zobaczyc, czy wciaz smierdzi. Otworzylem drzwi i o czywiscie wciaz smierdzialo (moze delikatnie mniej niz inicjalnie). Wydaje mi sie, ze usunalem przyczyne smrodu. Czy to mozliwe, ze materialy w samochodzie juz nasiakly zapachem?

Co mam zrobic? Jak sie pozbyc tego zapachu? Czy ozonowanie cos pomoze? Moze jakos inaczej? Pranie tapicerki? Ale tapicerke mam skorzana (czy ozonowanie nie zniszczy skory?)? Piszecie cos o wyciaganiu wykladziny z samochodu....
Nie idzie wsiasc do samochodu, bo chce sie wymiotowac...

PS - gadalem ze znajomymi, mowia, ze nic im sie nie wylalo/potluklo. Piszecie cos o jakims przeciekaniu Leonów - o co chodzi? Moze to od tego poniedzialkowego deszczu?

Prosze o pomoc, bo skonczyly mi sie pomysly...
psiuku
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Postprzez misiu_tdi » 14 lipca 2011, 10:02

psiuku, zobacz czy nie masz wilgotnej wykładziny pod przednimi wycieraczkami, szczególnie pasażera. U mnie woda wchodziła podszybiem. Zdemontowałem wszystko, kanaliki przeczyściłem (były drożne), uszczelniłem obudowę od filtra, ale prawdopodobnie była założona źle osłona na obudowie filtra pyłkowego w podszybiu. Zajrzyj pod dywaniki czy jest mokro.
byl ... Leon TS bigT
misiu_tdi
Signo
Signo

Auto: Volvo
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez psiuku » 14 lipca 2011, 10:17

ech.. mala poprawka... jednek kolezance jednak brakuje sloiczka ze skondensowanym mleczkiem do kawy ;/// "Myslalam, ze tylko w torbie mi sie wylalo".... Czyli juz wiemy, co smierdzi... teraz - jak sie pozbyc zapachu??

misiu_tdi - dzieki za rade. niezaleznie od powyzszego sprawdze, czy tam czasem cos nie cieknie.
psiuku
Signo
Signo

Postprzez misiu_tdi » 14 lipca 2011, 10:20

Wszelki nabiał to jest masakra. Obawiam sie że jedynie wymiana pozwoli pozbyć sie tego smrodu, pranie nie wiele pomoże.
byl ... Leon TS bigT
misiu_tdi
Signo
Signo

Auto: Volvo
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez vti81 » 14 lipca 2011, 10:34

Wypadałoby albo wyprać tapicerkę albo zabrać się za to np.

303 Cleaner/Spot Remover + jeśli zapach nie ten ;) Poorboy's PinaColada :- )
Car Detailing
vti81
www.shiningcar.pl

Auto: sDI

Postprzez psiuku » 14 lipca 2011, 11:11

A ozonowanie wnetrza? Tak jak ktos wyzej wspominal - przeciagniecie troche czasu, etc?

Bo z tym produktem 303 problem jest jeden... Ja w tym momencie nie mam w samochodzie zrodla smrodu juz (wykladziny podlogi bagaznika), ale w srodku wciaz smierdzi... wiec nie wiem, czy taki miejscowy srodek cos pomoze, bo chyba wszystko przesiaklo juz zapachem;/ Musialbym umyc wszystko - wykladziny, pasy, etc...

a co z filtrami kabinowymi? one pewnie tez nasiakly juz nie?
psiuku
Signo
Signo

Postprzez eko_zgonuś » 14 lipca 2011, 12:16

psiuku napisał(a):a co z filtrami kabinowymi? one pewnie tez nasiakly juz nie?
moim zdaniem nie. A filtr jest jeden.
Co do ozonowania to jest to dobra alternatywa ale z tego co widzę raczej sceptycznie się do tego podchodzi. Ja osobiście bym zaczął od tego, bo nie chciało by mi się pół auta rozbierać. Dopiero jak to nie przyniosło by efektu rozpoczął bym proces prania, rozbierania itp.
Co ważne, musi to być ozonator, a nie imitacja ozonatora. Jak będziesz dzwonił po zakładach pytaj o wydajność ozonatora. Powinien mieć ok 8 mg/h, jak będzie mniej to nie bierz.
Widzę, że masz WWA wpisane, więc na terenie stolicy mogę Ci polecić gościa od ozonowania, który w cenie ozonowania ma dojazd do klienta, a same ozonatory ma naprawdę spoko. U mnie już 2 miechy od ozonowania, a jak włączam klimę to czuję ozon. Wiedz też o tym, że ozon to nie jest jakiś perfum i mówiąc krótko trochę go czuć w aucie (jak otworzysz drzwi czy jak zapodasz klimę, co prawda czuć krótką chwilę ale czuć). Mi osobiście on nie przeszkadza ale znam osoby, które nie trawią tego zapachu.
Jeżeli zdecydujesz się na ozonowanie to wspomniany wcześniej filtr kabiny tez wymień.
eko_zgonuś
Sport
Sport

Postprzez tatian » 14 lipca 2011, 12:56

psiuku, możesz spróbować też coś takiego, bo ten środek mz dwa zastosowania http://allegro.pl/wurth-quickfresh-do-c ... 60272.html
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez psiuku » 14 lipca 2011, 13:23

Filtr-filtry - jeden pies. Wszyscy wiemy o co chodzi;)

Ogromne dzieki za pomoc i rady. Mysle, ze zdecyduje sie na ozonowanie, ale wciaz meczy mnie pytanie - czy to nie naruszy skorzanej tapicerki?
psiuku
Signo
Signo

Postprzez eko_zgonuś » 14 lipca 2011, 13:30

Ozon to O3 (tritlenek), a nie żaden chemiczny wymysł typu CH150CL120. Nic nie naruszy.
eko_zgonuś
Sport
Sport

Postprzez psiuku » 18 lipca 2011, 12:05

Wykladzina podlogi z bagaznika wyprana elegancko - nic nie czuc "na niucha". Ozonowanie 1h przeprowadzone przez poleconego przez eko_zgonuś czlowieka (sam rowniez polecam). Dodatkowo troche plynu i szmatka + choineczka Ambi Pour i mozna powiedziec, ze smrod jest wspomnieniem;)
Poki co kontroluje nosem, czy zapach nie powraca i nie potrzebne bedzie kolejne ozonowanie, ale jestem dobrej mysli;)

Wielkie dzieki za pomoc Panowie!
psiuku
Signo
Signo

Postprzez Michałmechanik » 3 października 2014, 12:41

Miałem podobny problem i się z tym męczyłem jakiś czas potem kupiłem sobie na www.dokar.pl środki do dezynfekcji i po sprawie. Nie warto się z tym męczyć i tracić czas. Jak już jest zapach nie przyjemny to raczej nic sam z tym nie zrobisz 'tradycyjne' środki są nieskuteczne przynajmniej tak było w moim przypadku.
Michałmechanik
Stella
Stella

Auto: BMW
Silnik: CAYC 1.6

Postprzez Michałmechanik » 3 października 2014, 12:41

Miałem podobny problem i się z tym męczyłem jakiś czas potem kupiłem sobie na www.dokar.pl środki do dezynfekcji i po sprawie. Nie warto się z tym męczyć i tracić czas. Jak już jest zapach nie przyjemny to raczej nic sam z tym nie zrobisz 'tradycyjne' środki są nieskuteczne przynajmniej tak było w moim przypadku.
Michałmechanik
Stella
Stella

Auto: BMW
Silnik: CAYC 1.6

Powrót do Detailing - auto kosmetyka