Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
johnson napisał(a):Wygladaja jak nadtopione troche.
Ale kopciuchem nie ma szans tak pojechac, szedlbym w strone jakiejs wadliwej partii, nawet zle cisnienie az tak by ich nie zniszczylo.
Dla porownania moje pss po pk 10 tys km na setupie 470km+ sa tylko starte, zadnych sladow poza tym.
kubenso84 napisał(a):Kupujemy furmanki z jednym z najlepszych zawieszeń jeżeli o trakcje, a pogarszamy je budżetowymi oponami, sam podkusiłem się na Dayton touring 2 225/40 18r. Opony zaskakująco ciche i komfortowe, ale pasują bardziej do Toyoty Auris lub Skody Fabii, a nie do Leona. Przejechałem na nich 2tkm i więcej nie zamierzam, zamówiłem Goodyear Eagle F1 Ass 5, dam znać jakie odczucia po przesiadce.
platinet napisał(a):kubenso84 napisał(a):Kupujemy furmanki z jednym z najlepszych zawieszeń jeżeli o trakcje, a pogarszamy je budżetowymi oponami, sam podkusiłem się na Dayton touring 2 225/40 18r. Opony zaskakująco ciche i komfortowe, ale pasują bardziej do Toyoty Auris lub Skody Fabii, a nie do Leona. Przejechałem na nich 2tkm i więcej nie zamierzam, zamówiłem Goodyear Eagle F1 Ass 5, dam znać jakie odczucia po przesiadce.
Bez przesady seat to nie ferrari.
sonor napisał(a):Daj znać co załatwiłeś.
Jak reklamowałem sport maxx rt z oponeo, to oddają kasę z zależności od pozostałego bieżnika na oponie.
sql napisał(a):Ja w Cuprze na fabrycznych Conti mam identycznie - na wszystkich 4 oponach. W szczególności to ząbkowanie po zewnętrznej krawędzi bieżnika jest egzotyczne. Będę jechał niedługo na przegląd, to zgłoszę w Carsedzie - zobaczymy jak się ustosunkują.
a jakie daily semi byś teraz brał?ksl napisał(a):Strasznie głośna opona i wg mnie nie nadająca się na daily, kumpel jeździł w a klasie amg i slabo ocenial. Ja tez mialem semi z federala jakoes cos 595 i slabo sie na tym jezdzilo na suchym, na mokrym trakcja wlaczala sie nawet jak nie jechales..
Osobiście nigdy nie kupie Dunlopa. Ślizgają się na mokrym przy ruszaniu a miałem kilka modeli. Jeden zestaw poszedl na reklamacje bo popękała guma na bieżnikach - oddali kase. 2 zestawy miały bicie po roku jazdy (letnie sport maxx rt i zimowe wintersport 4D, a te w dodatku ściągały) reklamacja nie uznana bo Dunlop na bicie rozpatruje jedynie do ... 10% zużytego bieżnika. Abstrakcja. A jedna opona jak przyszła miała nie docięte kawalki gumy i musiał docinać nożyczkami bo wygłądalo to koszmarnie. Następne będą Continentale albo Michelin.Tomektr napisał(a):Dunlop sport maxx rt
raflo83 napisał(a):Cześć, jakie są Wasze doświadczenia z przejścia z opon „performance” typu np Michelin PSS na semi slicki do użytkowania w warunkach drogowych? Nie mam z semi slikami żadnego doświadczenia, dlatego szukam sprawdzonych opinii od kogoś, kto używa. A jak warto zmienic, to jakie semi polecacie do mocnej ośki?
henryk1900 napisał(a):raflo83 napisał(a):Cześć, jakie są Wasze doświadczenia z przejścia z opon „performance” typu np Michelin PSS na semi slicki do użytkowania w warunkach drogowych? Nie mam z semi slikami żadnego doświadczenia, dlatego szukam sprawdzonych opinii od kogoś, kto używa. A jak warto zmienic, to jakie semi polecacie do mocnej ośki?
nie jest to dobry pomysł - chyba że chcecie kogoś zabić na zakręcie
henryk1900 napisał(a):Opony do zastosowań daily najlepiej kupować do najgorszych warunków - czytaj na deszcz - nawet zwykłe "nie slicki/pół slicki" czasem mają problem na deszczu.
Zależy od stylu jazdy, być może żona jeździ bardzo mało lub bardzo ostrożnie, być może ty tak samo jeździsz w gorszych warunkach lub poprostu nie trafiliście na gorsze deszczowe warunki gdzie te opony straciły by przyczepność na tyle,że kontrola trakcji by nie pomogła, być może zawsze lub przeważnie jeździcie po tych samych drogach i je znacie na pamięć i wiecie czego się spodziewać itp.
Kupując takie opony to nie oznacza odrazu że na 100% kogoś zabijesz, poprostu bardzo wzrasta prawdopodobieństwo poślizgu na deszczu i trzeba uważać a przy długich trasach na niekoniecznie znanych trasach nie zawsze będziesz skupiony na 100%.
Na tej samej zasadzie ludzie potrafią jeździć przez dłuższy czas w zimie na letnich i też się nic przeważnie nie dzieje złego - trzeba sobie ocenić czy warto ryzykować czy nie warto.
raflo83 napisał(a):
Odpuszczam temat 235/40/18. Jakieś doświadczenia z goodyear eagle F1 supersport?
mczelny2401 napisał(a):Oponki dotarły może uda się dziś zamontowaćMam nadzieję że nastanie błoga cisza bo się wkur..... i to mocno
Ja tydzień temu zmieniłem Continental ContiSport 5P na Michelin Pilot Sport 4 S - Conti potrafiły mi się ślizgać na deszczu (przy 4Drive) i były mega głośne, na Michelinach dużo lepiej, w ogóle inne odczucia z jazdy autem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość