Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie letnie opony do Leona?

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Jakie letnie opony do Leona?

Postprzez Faith » 7 lipca 2019, 16:35

a ktoś się wypowie potrzebuje na rozmiar 225/45/17 budżet ograniczony zeetex dobry chińczyk ? czy lepiej dołożyć i kupić uniroyal ? ale niby "Rainsport się zużywają na potęgę. Klejenie na zakrętach słabe przy większej prędkości - rant się ugina" czy FULDA ?
Faith
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Postprzez sonor » 7 lipca 2019, 17:09

Ta fulda bedzie tak samo miękka w zakrętach ( mówię o modelu ,sport ...coś tam ) Sam się zastanawiałem nad nimi ale miałem okazję sprawdzić twardość boku opony w sklepie. To samo Dębica uhp2, zresztą to chyba klon tej fuldy.
sonor
Signo
Signo

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez marcinch » 7 lipca 2019, 17:54

Pilotsport 4 po 2 miechach, oddaje na reklamacje

https://photos.app.goo.gl/789GJVreVbHGVVRX6
marcinch
Signo
Signo

Region: zagranica
Auto: LEON ST FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez sonor » 10 lipca 2019, 09:44

Daj znać co załatwiłeś.
Jak reklamowałem sport maxx rt z oponeo, to oddają kasę z zależności od pozostałego bieżnika na oponie.
sonor
Signo
Signo

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez brzooza » 10 lipca 2019, 11:14

Masakra a tez chciałem kupić ps4. Może to po prostu taka partia opon? Wszystkie opony podobnie wyglądają?
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez marcinch » 10 lipca 2019, 14:06

niunia to sa nowe gumy dot 0919 przejechane ok 5000 bo jezdze duzo Niemcy Polska, tak wyglada przod

Co do tylu nie wiem bo nie moge skrecic kol, ale co to za guma zeby przednia oska 184 takie cos zrobila?!

Bede reklamowal jako calosc z rekojmi, na szczescie na paragonie mam z usluga montazu zeby mi nie probowali wciskac ze przez blad montazu czy cos, bo Michelin nie pokrywa kosztow dodatkowych (montaz demontaz), producent z gornej polki masakra
marcinch
Signo
Signo

Postprzez johnson » 10 lipca 2019, 19:44

Wygladaja jak nadtopione troche.
Ale kopciuchem nie ma szans tak pojechac, szedlbym w strone jakiejs wadliwej partii, nawet zle cisnienie az tak by ich nie zniszczylo.
Dla porownania moje pss po pk 10 tys km na setupie 470km+ sa tylko starte, zadnych sladow poza tym.
johnson
Sport
Sport

Auto: audi A3

Postprzez marcinch » 10 lipca 2019, 22:55

johnson napisał(a):Wygladaja jak nadtopione troche.
Ale kopciuchem nie ma szans tak pojechac, szedlbym w strone jakiejs wadliwej partii, nawet zle cisnienie az tak by ich nie zniszczylo.
Dla porownania moje pss po pk 10 tys km na setupie 470km+ sa tylko starte, zadnych sladow poza tym.

No dziwna sprawa one sa popekane na tych scianach bocznych tych lameli co nie maja kontaktu z nawierzchnia wlasnie
marcinch
Signo
Signo

Postprzez platinet » 13 lipca 2019, 13:49

kubenso84 napisał(a):Kupujemy furmanki z jednym z najlepszych zawieszeń jeżeli o trakcje, a pogarszamy je budżetowymi oponami, sam podkusiłem się na Dayton touring 2 225/40 18r. Opony zaskakująco ciche i komfortowe, ale pasują bardziej do Toyoty Auris lub Skody Fabii, a nie do Leona. Przejechałem na nich 2tkm i więcej nie zamierzam, zamówiłem Goodyear Eagle F1 Ass 5, dam znać jakie odczucia po przesiadce.

Bez przesady seat to nie ferrari.
platinet
Stella +
Stella +

Auto: Seat toledo II

Postprzez kubenso84 » 16 lipca 2019, 09:08

platinet napisał(a):
kubenso84 napisał(a):Kupujemy furmanki z jednym z najlepszych zawieszeń jeżeli o trakcje, a pogarszamy je budżetowymi oponami, sam podkusiłem się na Dayton touring 2 225/40 18r. Opony zaskakująco ciche i komfortowe, ale pasują bardziej do Toyoty Auris lub Skody Fabii, a nie do Leona. Przejechałem na nich 2tkm i więcej nie zamierzam, zamówiłem Goodyear Eagle F1 Ass 5, dam znać jakie odczucia po przesiadce.

Bez przesady seat to nie ferrari.

Masz rację https://www.youtube.com/watch?v=lHH4gUKcML4 :mrgreen:
kubenso84
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tomektr » 16 lipca 2019, 14:41

Trochę z partyzanta poszedł tym Leonem :mrgreen: co jednak nie zmienia faktu ze miał pod butem
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez marcinch » 10 września 2019, 12:26

sonor napisał(a):Daj znać co załatwiłeś.
Jak reklamowałem sport maxx rt z oponeo, to oddają kasę z zależności od pozostałego bieżnika na oponie.

Dzień dobry! ,

Dział Obsługi Konsumenta MICHELIN potwierdza, że twoja reklamacja produktu ma numer xxxxxxxx została przetworzonya
Stwierdzono uszkodzenie wewnątrz opony. Opona zostanie wysłana do jednego z naszych centrów kontroli, aby ustalić przyczyny przecięcia. W związku z tym, proponujemy - ze względów handlowych i wyjątkowo - pokryć koszty opony. Ta kompensacja nie oznacza, w żadnym przypadku, uznania przez nas odpowiedzialności za powstałe uszkodzenie.

Wyjatkowa oddaja kase ale nie poczuwaja sie do odpowiedzialnosci, padlem ze smiechu
marcinch
Signo
Signo

Postprzez sql » 11 września 2019, 06:07

Ja w Cuprze na fabrycznych Conti mam identycznie - na wszystkich 4 oponach. W szczególności to ząbkowanie po zewnętrznej krawędzi bieżnika jest egzotyczne. Będę jechał niedługo na przegląd, to zgłoszę w Carsedzie - zobaczymy jak się ustosunkują :).
sql
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez marcinch » 11 września 2019, 20:00

sql napisał(a):Ja w Cuprze na fabrycznych Conti mam identycznie - na wszystkich 4 oponach. W szczególności to ząbkowanie po zewnętrznej krawędzi bieżnika jest egzotyczne. Będę jechał niedługo na przegląd, to zgłoszę w Carsedzie - zobaczymy jak się ustosunkują :).

Uderzaj do producenta, mnie 2 razy wcześniej sprzedawca olal podcierajac sie pisemkami z intercars
marcinch
Signo
Signo

Postprzez adam_waw » 23 października 2019, 12:40

Mam prośbę do użytkowników opon Falken FK510. Rozważam ich zakup do Leona 5F ST w rozmiarze 235/35R19.
Czytałem pozytywne oponie na poprzednich stronach, ale trochę czasu minęło i może macie nowe wnioski? Głównie interesuje mnie poziom hałasu i przyczepność "na starcie". Conti Sport Contacty 5P na których obecnie jeżdżę mnie nie satysfakcjonują. Jest bardzo głośno + niezwykle łatwo o wheelhopa w seryjnym 1.8 TFSI.
adam_waw
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez johnson » 24 października 2019, 08:09

Nie ma falkena ale jest pare innych opon do rozwazenia
https://www.whichcar.com.au/events/tyre ... mance-tyre
johnson
Sport
Sport

Postprzez nieSwietyAdam » 21 marca 2020, 14:00

Ktoś może wie czym różni się dunlop sport maxx rt od rt2? Po za oporem toczenia na korzyść starszego modelu różnic nie widzę, a znów dostęp jest ograniczony modelu rt2 jak w ogóle nie jest dostępny z roku produkcji 2020. Znów zwykły rt jest dostępny, tak jakby zaprzestano produkcję nowszego modelu.
nieSwietyAdam
Stella
Stella

Auto: Leon cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Krzyzak » 21 marca 2020, 20:23

ja miałem rt rozmiar 225/45/17, made in germany - bo są też robione w PL - i przez 2 lata było nieźle, co prawda w 10kkm zdarły się dość mocno, dużo więcej mięsa zeszło niż każdej inne opony, jaką używałem - ale 3 lato to był dramat - bieżnik popękał, zrobił się taki, że strach było jeździć
nie wiem jak się dalej to potoczyło, bo auto sprzedałem
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez nieSwietyAdam » 22 marca 2020, 09:04

U mnie siedzą właśnie rt2, opony z 2016 roku, były już na kołach jak kupiłem auto. Od 2 lat nie mają lekko i właśnie jestem z nich bardzo zadowolony, bo jeszcze coś tam kleją, ale został milimetr do ogranicznika. Chyba zostaje jednak kupić z 2019 roku... :)
nieSwietyAdam
Stella
Stella

Auto: Leon cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez akm97 » 6 kwietnia 2020, 00:18

Proszę o informację, które marki/ modele opon letnich 16" posiadają ranty zabezpieczające. Bardzo podobają mi się Uniroyal Rainsport 5, ale one chyba tych rantów nie posiadają.
akm97
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Seat Leon ST
Silnik: diesel inny

Postprzez Tomektr » 6 kwietnia 2020, 08:56

Dunlop sport maxx rt
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Krzyzak » 6 kwietnia 2020, 20:45

do rainsport polecam zatyczki do uszów - przynajmnie do modeli 2 i 3, nie wiem jak później, bo przestałem je używać - są potwornie głośne
Krzyzak
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 7 kwietnia 2020, 20:59

Cześć, jakie są Wasze doświadczenia z przejścia z opon „performance” typu np Michelin PSS na semi slicki do użytkowania w warunkach drogowych? Nie mam z semi slikami żadnego doświadczenia, dlatego szukam sprawdzonych opinii od kogoś, kto używa. A jak warto zmienic, to jakie semi polecacie do mocnej ośki?
Był: Seat Leon Cupra 1P
Jest: Seat Leon Cupra 5F viewtopic.php?f=91&t=50354
raflo83
TopSport
TopSport

Auto: Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ksl » 7 kwietnia 2020, 22:15

Na suchym po odpowiednim rozgrzaniu bez porównania do opon typowo daily, na deszczu w osce trzeba uwazac , im mocniejsza tym bardziej oczywiscie, o jakich semi myslisz?
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez raflo83 » 8 kwietnia 2020, 12:53

Nie mam żadnych typów na razie. Bardziej się zastanawiam, czy warto i czy się wykorzysta potencjał. Wiele zależy od tego, jak kto jeździ, ale mówimy to o raczej dynamicznej jeździe.

-- 8 kwietnia 2020, 12:53 --

Federal 595rs-r wydaje się ciekawa propozycja. Ktoś używał?
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez ksl » 8 kwietnia 2020, 18:48

Strasznie głośna opona i wg mnie nie nadająca się na daily, kumpel jeździł w a klasie amg i slabo ocenial. Ja tez mialem semi z federala jakoes cos 595 i slabo sie na tym jezdzilo na suchym, na mokrym trakcja wlaczala sie nawet jak nie jechales.. ;)
Obrazek

Obrazek

ksl
Sympatyk LeonClub

Postprzez raflo83 » 8 kwietnia 2020, 19:36

ksl napisał(a):Strasznie głośna opona i wg mnie nie nadająca się na daily, kumpel jeździł w a klasie amg i slabo ocenial. Ja tez mialem semi z federala jakoes cos 595 i slabo sie na tym jezdzilo na suchym, na mokrym trakcja wlaczala sie nawet jak nie jechales.. ;)
a jakie daily semi byś teraz brał?
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez ksl » 8 kwietnia 2020, 19:49

jeździłem przez 3-4 sezony na hejtowanych w niektórych kręgach Syronach Street Race , mega zadowolony bylem lecz są tylko w rozmiarze 225/35/19 w 19 calach . Wg mnie mega opona za to cenę. W deszczu także bardzo przewidywalna ale oczywiście bez rewelacji, ale czego jak czego ale na semi nigdy rewelacji nie bedzie. Myślę ze dość oczywistym wyborem jest pilot sport cup 2. i takowe będę zakładał na przód jak dokończę obecne syrony, na tyle założyłem juz PIlot sporty 4s jako ze kolejne Syrony sie skonczyly ;)
Obrazek

Obrazek

ksl
Sympatyk LeonClub

Postprzez rybsztein » 8 kwietnia 2020, 20:07

Tomektr napisał(a):Dunlop sport maxx rt
Osobiście nigdy nie kupie Dunlopa. Ślizgają się na mokrym przy ruszaniu a miałem kilka modeli. Jeden zestaw poszedl na reklamacje bo popękała guma na bieżnikach - oddali kase. 2 zestawy miały bicie po roku jazdy (letnie sport maxx rt i zimowe wintersport 4D, a te w dodatku ściągały) reklamacja nie uznana bo Dunlop na bicie rozpatruje jedynie do ... 10% zużytego bieżnika. Abstrakcja. A jedna opona jak przyszła miała nie docięte kawalki gumy i musiał docinać nożyczkami bo wygłądalo to koszmarnie. Następne będą Continentale albo Michelin.

Pojszło z mojego Szajsunga eS10e
rybsztein
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 CZCA

Postprzez raflo83 » 8 kwietnia 2020, 21:13

Micheliny 4s wychodzą w rozmiarze 235/18/40, a o sport cup 2 tez myślałem. Nawet mógłbym przejść na szerokość 235 pomimo niewielkiej różnicy w średnicy koła, ale boje się o obcierkę nadkoli.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez henryk1900 » 8 kwietnia 2020, 23:00

raflo83 napisał(a):Cześć, jakie są Wasze doświadczenia z przejścia z opon „performance” typu np Michelin PSS na semi slicki do użytkowania w warunkach drogowych? Nie mam z semi slikami żadnego doświadczenia, dlatego szukam sprawdzonych opinii od kogoś, kto używa. A jak warto zmienic, to jakie semi polecacie do mocnej ośki?

nie jest to dobry pomysł - chyba że chcecie kogoś zabić na zakręcie
henryk1900
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez ksl » 8 kwietnia 2020, 23:41

henryk1900 napisał(a):
raflo83 napisał(a):Cześć, jakie są Wasze doświadczenia z przejścia z opon „performance” typu np Michelin PSS na semi slicki do użytkowania w warunkach drogowych? Nie mam z semi slikami żadnego doświadczenia, dlatego szukam sprawdzonych opinii od kogoś, kto używa. A jak warto zmienic, to jakie semi polecacie do mocnej ośki?

nie jest to dobry pomysł - chyba że chcecie kogoś zabić na zakręcie

Bardzo dobry żart.. jak wyjasnisz ze nikogo nie zabilem przez ostatnie 3 lata? Ba moja zona również.
Obrazek

Obrazek

ksl
Sympatyk LeonClub

Postprzez henryk1900 » 9 kwietnia 2020, 00:14

Opony do zastosowań daily najlepiej kupować do najgorszych warunków - czytaj na deszcz - nawet zwykłe "nie slicki/pół slicki" czasem mają problem na deszczu.

Zależy od stylu jazdy, być może żona jeździ bardzo mało lub bardzo ostrożnie, być może ty tak samo jeździsz w gorszych warunkach lub poprostu nie trafiliście na gorsze deszczowe warunki gdzie te opony straciły by przyczepność na tyle,że kontrola trakcji by nie pomogła, być może zawsze lub przeważnie jeździcie po tych samych drogach i je znacie na pamięć i wiecie czego się spodziewać itp.

Kupując takie opony to nie oznacza odrazu że na 100% kogoś zabijesz, poprostu bardzo wzrasta prawdopodobieństwo poślizgu na deszczu i trzeba uważać a przy długich trasach na niekoniecznie znanych trasach nie zawsze będziesz skupiony na 100%.

Na tej samej zasadzie ludzie potrafią jeździć przez dłuższy czas w zimie na letnich i też się nic przeważnie nie dzieje złego - trzeba sobie ocenić czy warto ryzykować czy nie warto.
henryk1900
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez ksl » 9 kwietnia 2020, 00:29

henryk1900 napisał(a):Opony do zastosowań daily najlepiej kupować do najgorszych warunków - czytaj na deszcz - nawet zwykłe "nie slicki/pół slicki" czasem mają problem na deszczu.

Zależy od stylu jazdy, być może żona jeździ bardzo mało lub bardzo ostrożnie, być może ty tak samo jeździsz w gorszych warunkach lub poprostu nie trafiliście na gorsze deszczowe warunki gdzie te opony straciły by przyczepność na tyle,że kontrola trakcji by nie pomogła, być może zawsze lub przeważnie jeździcie po tych samych drogach i je znacie na pamięć i wiecie czego się spodziewać itp.

Kupując takie opony to nie oznacza odrazu że na 100% kogoś zabijesz, poprostu bardzo wzrasta prawdopodobieństwo poślizgu na deszczu i trzeba uważać a przy długich trasach na niekoniecznie znanych trasach nie zawsze będziesz skupiony na 100%.

Na tej samej zasadzie ludzie potrafią jeździć przez dłuższy czas w zimie na letnich i też się nic przeważnie nie dzieje złego - trzeba sobie ocenić czy warto ryzykować czy nie warto.

Nic z tych rzeczy i ja i zona jeździmy dość dynamicznie ze tak to nazwę :). Oczywiście jak jest mokro zawsze niezależnie od opon należy zachować wieksza ostroznosc. Nie zmienia to faktu ze po prostu trzeba sie szkolić i uczyć własnego samochodu, ale pisanie ze semi slik to zły pomysł jest bez sensowne. Oczywiscie jak ktoś bez głowy zamontuje takie opony i bedzie latal 2paki w deszczu to mozna sie zdziwic, wszystko jest zalezne od umiejetnosci. Z jakimi semi miales doczynienia ze takie wnioski?
Obrazek

Obrazek

ksl
Sympatyk LeonClub

Postprzez raflo83 » 18 kwietnia 2020, 19:54

czy przjeście z 225/40/18 na 235/40/18 przyniesie więcej korzyści, czy problemów jeśli chodzi o prowadzenie, trakcję i zachowanie na drodze?
Pomijam tutaj fakt nieznancznej zmiany średnicy i różnicę na prędkości.
Semi slicki chyba odpuszczę, ale chodzą mi po głowie Micheliny PS4S, które są włąsnie w rozmiarze 235/40/18.
Ma ktoś porównanie PS4S z PSS?

-- 16 kwietnia 2020, 20:38 --

Załączam poglądowo porównanie 225/40/18 z 235/40/18 z focusa ST.
Obrazek

-- 18 kwietnia 2020, 19:54 --

Odpuszczam temat 235/40/18. Jakieś doświadczenia z goodyear eagle F1 supersport?
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez endriu » 20 kwietnia 2020, 11:58

Ja kupowałem jakiś miesiąc temu i wybrałem model Michelin Pilot Sport 4. Bardzo fajna oponka z wyższej półki. Moim zdaniem jedna z lepszych na rynku. Zależy na jaką gumę kogo stać. Jedni idą po najmniejszej linii oporu, inni wolą kupić coś sprawdzonego :)
endriu
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Tomektr » 20 kwietnia 2020, 19:45

A jeszcze inni idą po "Linii najmniejszego oporu" :mrgreen:
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez johnson » 21 kwietnia 2020, 17:34

raflo83 napisał(a):
Odpuszczam temat 235/40/18. Jakieś doświadczenia z goodyear eagle F1 supersport?

Slabiej od michalow i conti

http://colesa.ru/test/64361
johnson
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 21 kwietnia 2020, 19:07

raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez johnson » 21 kwietnia 2020, 19:51

Pewnie, zaraz znajdzie sie inny rozmiar i tez bedzie inaczej.
Mysle ze conti/michal/goodyear dla normalnego kierowcy beda zblizone. Ja lubie michaly tez za trwalosc.
Pss starczyly na 20tys km i jeszcze mam 3.5mm bieznika :)
johnson
Sport
Sport

Postprzez raflo83 » 21 kwietnia 2020, 20:31

PSS były dobre na początku, ale się szybko u mnie skończyły. Tez zostało 3,5mm i już nie kleją. Na mokrym jesienią 2019 ciężko było płynnie ruszyć, a jak nówki to nie narzekałem. Jeśli F1 Supersport będą co najmniej tak dobre, jak PSS to będę zadowolony.
raflo83
TopSport
TopSport

Postprzez 515 » 24 maja 2020, 13:25

Czy jeździ ktoś na Continentalach PremiumContact 6? Warte polecenia?
515
Stella
Stella

Auto: 5F ST XC
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bzykofm » 24 maja 2020, 16:29

Ja od kilku sezonów jeżdżę na 5 i poza tym, że trochę hałasują to nie mam zastrzeżeń, a ręcz przeciwnie :-D
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez mczelny2401 » 3 czerwca 2020, 07:28

Panowie jeździ ktoś Leonem 5F na oponach Michelin Primacy 4 18" ? Głowa mnie już boli od fabrycznych Bridgestone S001 i szukam czegoś cichego i w miarę komfortowego

-- 3 czerwca 2020, 07:28 --

Zamówiłem Michałki Primacy 4 dam znać jak zamontuje
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie

Postprzez Yamakasi » 3 czerwca 2020, 07:53

Tak podklejając się do mojego tematu - sorry nie zauważyłem tego.

ile masz teraz napompowane opony (przód/tył) bo też mam wrażenie jakbym miał auto z kołami z drewna. Po prostu kur...ca trafia. Auto wyjechało z salonu więc na 99% jebneli na maxa.

Też myślę nad tymi Michelinami. Jestem więcej niż ciekaw jakie będą Twoje odczucia. U mnie nie ma DCC, więc mam zawias typowy dla FR. W DCC to pewnie jakiś tryb normal.

Ja jeszcze myślę na Dunlopami Sport Maxx RT2 i innymi z tej kategorii. Nie wiem jak z Cuprami ale chyba dawali im buciki od Michelina. Na 100% nowy Leon jest na turanzach bo to sprawdziłem i pewnie dlatego jest tak głośno w środku.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez mczelny2401 » 3 czerwca 2020, 08:11

2.4 na przodzie i 2.2 na tyle. Micheliny ponoć miększe to zwiększę na 2.6 i tył 2.4 czyli tak jak powinno być fabrycznie
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez mkozak » 3 czerwca 2020, 08:34

Ja tydzień temu zmieniłem Continental ContiSport 5P na Michelin Pilot Sport 4 S - Conti potrafiły mi się ślizgać na deszczu (przy 4Drive) i były mega głośne, na Michelinach dużo lepiej, w ogóle inne odczucia z jazdy autem.
Przy okazji - te Conti są na sprzedaż, mają max 2k nalotu, jedna ma uszkodzony rant niestety (uroki wysokich krawężników i niskiego profilu (235/35R19) )
Było: 2014 Leon 5F FR 1.4 122KM Pirineos Grey
Jest: 2019 Cupra ST300 4Drive Magnetic Tech
1995 Honda Civic EG4 1.8 260KM Championship White
mkozak
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra ST 4Drive

Postprzez mczelny2401 » 3 czerwca 2020, 13:55

Oponki dotarły może uda się dziś zamontować :-D Mam nadzieję że nastanie błoga cisza bo się wkur..... i to mocno

Obrazek
Obrazek
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
mczelny2401
FR
FR

Postprzez Yamakasi » 3 czerwca 2020, 17:12

mczelny2401 napisał(a):Oponki dotarły może uda się dziś zamontować :-D Mam nadzieję że nastanie błoga cisza bo się wkur..... i to mocno

Obrazek
Obrazek

Stary dołożę ci się do wymiany bo umieram z ciekawości!!!! Dziś byłem u "gumiarza" i też poleca te opony. Wstrzymałem się bo wiedziałem że ty kupiłeś i czekam na szczerą recenzję czy są cichsze, wygodniejsze i nie mają tego kur.... wibrowania na niektórych asfaltach.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Postprzez Pik » 3 czerwca 2020, 18:14

Ja tydzień temu zmieniłem Continental ContiSport 5P na Michelin Pilot Sport 4 S - Conti potrafiły mi się ślizgać na deszczu (przy 4Drive) i były mega głośne, na Michelinach dużo lepiej, w ogóle inne odczucia z jazdy autem.

Conti 5P to oponka starszej generacji, mam je na mojej Cuprze z 2015. I ogólnie jestem z tego modelu zadowolony. Przy tej mocy przednie koła się ślizgają na każdym typie opon, nawet na sucho. :wink:

Dobre recenzje zbiera Conti Premium 6, plasuje się w topie testów wszelakich, a w najnowszym teście ADAC 225/40 R18 wygrał, pokonując właśnie Michelina Pilot Sporta 4 (identyczna ocena).

A co do Michelina Primacy to tak się zraziłem pierwszą generacją, którą miałem fabrycznie w Civicu, że od tamtego czasu ignoruję w ogóle Michelina jako markę! :-D
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opony, Felgi, itp.