Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyciągnięcie wgniotki na nadkolu

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wyciągnięcie wgniotki na nadkolu

Postprzez davidnth » 5 października 2016, 14:22

Witam wszystkich serdecznie.

Mam problem, mianowicie, ktoś poczęstował mojego Leona na parkingu drzwiami, nie dość, że zrobiła się wgniotka to jeszcze pękł lakier. Odnalazłem u siebie w mieście gościa, który zajmuje się auto detalingiem oraz smart repair, oglądając zdjęcia wyglądało to dość obiecująco..
Odebrałem jednak auto i przeżyłem koszmar, dopiero do mnie dotarło co się wydarzyło...

O wyciągnięciu wgniotki nie było mowy i na to się godziłem, ale miał być podkład antykorozyjny i lakier pod kolor auta. No i właśnie pod kolor. Jedna wielka tragedia, wygląda jakbym sam to zrobił pędzelkiem szkolnym i kosztowałoby to mnie 10zł. Nie wierzę, że nawet już po pełnym wyschnięciu/utwardzeniu to będzie choć trochę zbliżone do oryginału. "Spec" zaprosił mnie na polerowanie, gdy właśnie lakier już będzie w dobrym stanie bo na świeżo się bał. Ackzolwiek nie wiem czy warto w ogóle podstawiać auto jeszcze do kogoś takiego.

Bardzo bym prosił o pomoc czy da się to jeszcze jakoś naprawić i ewentualnie czy możecie kogoś polecić najlepiej na dolnym śląsku? Fajnie jakby się udało też wyciągnąć tą wgniotkę. Napisałem do S-PLUS i czekam na odpowiedź.

Obrazek
davidnth
Signo
Signo

Auto: Leon III
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Prośba o pomoc, wgniotka nadkole!

Postprzez bzykofm » 5 października 2016, 15:01

Przy tym deszczu to niewiele widać, ale ja bym pociągnął do odpowiedzialności tego "speca", chyba, że wszystko było robione na tzw. gębę, jeśli masz jakieś potwierdzenie wykonaj pracy/chałtury to w ostateczności można iść do rzecznika spraw konsumenta. O ile chce Ci się w to bawić, potrzebny będzie rzeczoznawca itd...
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez davidnth » 5 października 2016, 15:18

Generalnie to jestem też sam sobie winien bo wyskoczyłem na szybko po auto w czasie pracy, ono stało na deszczu, a leje jak cholera czyli nawet nie było czasu/ochoty się dokładnie przyjrzeć, wjechałem później do garażu i jak zobaczyłem to po prostu jedna wielka załamka. Twierdzi, że jak za dwa dni przyjadę, zrobi polerkę to będzie już dużo lepiej wyglądać, ale nosz karwa mać przecież to w ogóle nie jest zbliżony kolor nawet. Było na gębę robione niestety, będę miał nauczkę i na pewno będę każdego przestrzegał przed gościem. Gorzej, że nie mam pomysłu jak z tego wybrnąć i jak to teraz naprawić.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez bart014 » 5 października 2016, 15:20

Jak pęknięty lakier to słabo trochę. Było iść do ASO. Zapłacił byś trochę ale utrzymałbyś gwarancję na lakier na ten element... nie ma szans na nagranie z monitoringu? Pociągnął byś naprawę z OC sprawcy...
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez davidnth » 5 października 2016, 15:29

Brak monitoringu. Dodatkowo to już było jakiś czas temu, przez czas operacji i rehabilitacji jazda autem się przeciągała i ogólnie załatwienie sprawy. Teraz przed zimą chciałem się tym zająć bo była goła blacha, chciałem to zabezpieczyć u siebie w mieście i liczyłem, że chociaż w miarę to będzie wyglądać, a szczerze to już wolałem widzieć to wgniecenie takie jakie było niż takie coś.

W ASO byłem z klimą i pokazywałem ten problem (przed tą fachową robotą) to mówili, że kiepskie miejsce na wgniecenie i cały element do wymiany.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez bart014 » 5 października 2016, 16:38

Rozumiem. Ale to coś nie tak w tym ASO podeszli do tematu bo ja też miałem podobną wgniotkę o ile nie gorszą bo na rancie tyle, że lakier był cały. Tutaj sobie możesz podejrzeć: http://lack-perfekta.pl/seat-leon-cupra-pdr-zamaskowanie-rysy-cp-strong/
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Postprzez davidnth » 5 października 2016, 17:05

Właśnie o to chodzi, że wszędzie gdzie sie dowiadywalem to lakier musi być caly przy tej metodzie, dlatego chciałem to chociaż zabezpieczyć, a wgniotka mogła zostać. Gość się reklamowal, że robi także metody spot więc byłem pewien że przyjadę i będzie to jakoś wyglądało, a q tej chwili to rozważam czy tego nie "ściągnąć" i nie zrobić tego przez swoje ubezpieczenie niż się denerwować, a jego prosić o zwrot kasy. Nie dośc że kolor inny to jakieś nierówności i nie wierzę, że polerka pomoże mimo, że specjalista nie jestem.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez facet01 » 5 października 2016, 17:10

zapodaj dobrą fotkę może być na pw. Zapodam prawdziwym polernikom temat i dam odp. co i jak zrobić.
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez davidnth » 6 października 2016, 08:14

Obrazek
davidnth
Signo
Signo

Postprzez bart014 » 6 października 2016, 10:20

davidnth napisał(a):Obrazek

kurde nie wiem co jest z tym zdjęciem - http://www.fotosik.pl/zdjecie/fff61be617adac3d

O ja pierdzielę! Wygląda jakby kto pastą do zębów zaklajstrował... :x
Teraz Ci się nie dziwię...
bart014
Sport
Sport

Postprzez davidnth » 6 października 2016, 10:42

Najlepszy był tekst, że on ten lakier dobierał pod ten, który jest i on mu jeszcze został, gdybym go potrzebował kiedyś. Dziś się skontaktowałem grzecznie i poprosiłem o wystawienie rachunku za to, odbiorę go, a później zapytam jak on chce wybrnąć z tej sytuacji. Ja się na pewno boję mu auto oddać ponownie nawet do polerki bo nagle koloru to nie zmieni. Zwrot kasy to myślę powinien być bez zastanowienia. Nie mam ochoty na jakieś szarpaniny i rzeczoznawców, ale no odpuścić takie coś to ktoś następny padnie ofiarą, a tak może nauczy się odmawiać albo nie brać kasy za taką fuszerkę.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez bart014 » 6 października 2016, 10:46

davidnth napisał(a):Najlepszy był tekst, że on ten lakier dobierał pod ten, który jest i on mu jeszcze został, gdybym go potrzebował kiedyś. Dziś się skontaktowałem grzecznie i poprosiłem o wystawienie rachunku za to, odbiorę go, a później zapytam jak on chce wybrnąć z tej sytuacji. Ja się na pewno boję mu auto oddać ponownie nawet do polerki bo nagle koloru to nie zmieni. Zwrot kasy to myślę powinien być bez zastanowienia. Nie mam ochoty na jakieś szarpaniny i rzeczoznawców, ale no odpuścić takie coś to ktoś następny padnie ofiarą, a tak może nauczy się odmawiać albo nie brać kasy za taką fuszerkę.

Brawo za podejście!
bart014
Sport
Sport

Postprzez facet01 » 6 października 2016, 11:59

Zrób reklamę temu komuś zapodaj gdzie jest ten super Detailing...

-- 6 paź 2016, o 12:59 --

Tak sobie teraz myślę może to został klej po maszynce do wyciagania wgniotek?
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez davidnth » 6 października 2016, 12:04

On tego nie wyciągał w ogóle. To było wgniecenie i na chama jest pędzelkiem założony podkład, a na to lakier. Chociaż nawet nie wiem czy to jest lakier w ogóle samochodowy bo wygląda jak zwykła olejna jakaś farba lub nie wiem co. Żenada. Chciałem podejść do sprawy na spokojnie jak przyjadę, ale generalnie z każdą godziną zaczynam co raz bardziej buzować.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez lucasnufc » 6 października 2016, 12:08

Lepiej by Ci to wyszło jakbyś kupił lakier zaprawkowy za 10zł. samemu maznąć, później poszlifowac papierem wodnym 2500-3000 a na koniec pasta polerska. Gwarantuje że wyszło by to znacznie lepiej. Ja robiłem u siebie w leonie 2 nad szybą bo miałem ostro potłuczone od kamieni
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Postprzez davidnth » 6 października 2016, 12:27

Teraz to ja już też to wiem... Oglądałem zdjęcia jak robi, podpytałem gdzieniegdzie i podobno było ok, widziałem, że robią metodą SPOT więc byłem pewny, że odbiorę auto właśnie po takiej metodzie i, że jeśli nawet zostanie delikatne wgniecenie to chociaż lakier będzie gładki i odpowiednio dobrany, a to co to ma być? Po pijaku, w nocy pędzelkiem z podstawówki swoim starym bym to zrobił lepiej.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez lucasnufc » 6 października 2016, 12:46

Wyciągną ci to spokojnie. Ja miałem takie wgniecenia i ogarneli
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Postprzez davidnth » 6 października 2016, 12:48

Właśnie dlatego proszę o pomoc do kogo się udać, mogę podjechać gdzieś, żeby tylko było załatwione w odpowiedni cywilizowany sposób. Miałem przeczucie, żeby nie robić nic u siebie na tym zadupiu i się nie myliłem. Kolejna nauczka, żeby się nie spieszyć i czasami słuchać samego siebie.
davidnth
Signo
Signo

Postprzez bart014 » 6 października 2016, 13:59

davidnth napisał(a):Właśnie dlatego proszę o pomoc do kogo się udać, mogę podjechać gdzieś, żeby tylko było załatwione w odpowiedni cywilizowany sposób. Miałem przeczucie, żeby nie robić nic u siebie na tym zadupiu i się nie myliłem. Kolejna nauczka, żeby się nie spieszyć i czasami słuchać samego siebie.

Jedno miejsce masz w linku ode mnie powyżej. Nie wiem skąd klikasz i czy Ci podejdzie lokalizacja (Wawa).
Na pewno jest sporo takich miejsc. Zarzuć swoją lokalizację to zapewne ktoś Ci podpowie.
bart014
Sport
Sport

Postprzez davidnth » 7 października 2016, 07:49

Tak, widziałem ten link, pięknie się Cupra prezentuje. Nie mogę się doczekać kiedy będzie można zamawiać ponownie :mrgreen:

Ja jestem z dolnego śląska, także najwygodniej by mi było tutaj, ale prawdopodobnie będę też niebawem w Warszawie więc spróbuje się z nimi skontaktować ewentualnie może być również trójmiasto bo bywam czasami i mógłbym się zatrzymać 2-3dni :-)
davidnth
Signo
Signo

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze