Nie do końca rozumiem Twój wpis.
Masz dwa rodzaje hamulca (nie licząc zasadniczego

) :
- pomocniczy (zielona kontrolka na blacie) - aktywuje sie po dłuższym przytrzymaniu pedału halulca i jest realizowany przez lekkie podniesienie ciśnienia w układzie hamulcowym
- ręczny główny zaciągany elektrycznie (czerwona kontrolka na blacie) - klasyczne na tylne koła aktywowany przyciskiem lub otwarciem drzwi
Ja aużywam ręcznego, elektrycznego jak normalnego z wajchą.
Przed ruszeniem zwalniam go przyciskiem i dla mnie to jest normalne (kontrolka ręcznego świeci na czerwono). W końcu to ja jako kierowca decyduje kiedy ten ręczny ma być zwolniony.
Inna sprawa ze wspomaganiem ruszania (kontrolka na zielono). Wtedy odpuszcza po dodaniu gazu. Jak się zatrzymasz i aktywuje sie ten pomocniczy hamulec to otwarcie drzwi (nawet be odpinania pasa) powoduje automatyczne zaciągnięcie hamulca ręcznego. I wtedy trzeba go wyłaczyć standardowo przyciskiem. Przy ruszeniu bez zwonienia przyciskiem tylne koła będą przez moment zblokowane.
Po uruchomieniu auta zawsze masz zaciągnięty główny ręczny (zaciąga sie automatycznie przy wysiadaniu z auta). I trzeba go zwolnić samemu. Tak to przynajmniej działa u mnie. I jak dla mnie jest to logiczne. Zwolnienie ręcznego ma być swiadomą decyzja kierowcy, a nie dziać się automatycznie (gdy kierowca akurat szuka czegoś pod fotelem pasażera

).